Nieuws Inspiratie 10 handige tips voor vliegen met een rolstoel

Alle artikelen

10 handige tips voor vliegen met een rolstoel

Dit jaar is het duidelijk: je trekt eropuit en koopt een vliegticket! Maar als je je verplaatst in een rolstoel en een mobiliteitsbeperking hebt, is de beslissing dan zo eenvoudig? En als je voor het eerst gaat vliegen met rolstoel, dan heb je waarschijnlijk diverse vragen. Waar moet ik aan denken als ik mijn vliegticket boek? Hoe kom ik met of zonder hulp snel door de luchthaven? Moet ik extra betalen voor het vervoer van mijn rolstoel? Skyscanner zorgt dat vliegen met rolstoel op rolletjes verloopt met deze 10 tips!

VOORDAT JE VLIEGTICKETS BOEKT

1. Regel een rechtstreekse vlucht zonder overstap

Directe vluchten zonder overstap zijn meestal iets duurder, maar verdienen de voorkeur boven die met overstap. Een vliegticket met overstap betekent niet alleen extra gedoe, maar verhoogt ook het risico dat er iets gebeurt met de rolstoel. Daarnaast is het veel vermoeiender en kost het meer tijd. Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk, als het kan.

2. Alleen vliegen met rolstoel? Check de regels

In het algemeen is iemand met een (visuele)handicap of mobiliteitsbeperking verplicht om zich te laten begeleiden door een valide volwassene als: • Je niet zelf de stoelriem kunt vastmaken en loskoppelen en daarbij hulp nodig hebt. • Als je niet zelf de nooduitgang kunt bereiken zonder hulp in geval van nood. • Als je niet zelf het reddingsvest kunt omdoen en het zuurstofmasker kunt opzetten zonder hulp. • Als je hulp nodig hebt bij toiletbezoek, om te eten of om medicijnen in te nemen. • Als je niet in staat bent om de gegeven instructies aan boord te begrijpen of op te volgen.

Als het welzijn en de veiligheid van jezelf of andere passagiers in het geding komt, mag een luchtvaartmaatschappij je weigeren.

3. Zoek contact met de luchtvaartmaatschappij als je reist met een (elektrische) rolstoel

Het is belangrijk om de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij te kennen die gelden voor passagiers met een rolstoel. Voor handbewogen rolstoelen gelden over het algemeen geen beperkingen. De maximaal toegestane afmetingen van de rolstoel hangen af van de breedte van de vliegtuigdeuren en verschillen per type vliegtuig en maatschappij. Zo vraagt bijvoorbeeld Transavia om direct na boeking contact op te nemen als je rolstoel zwaarder is dan 23 kg en/of hoger is dan 86 cm.

Als het gaat over de batterijen; dan geldt een strikt reglement: alleen droge (lekbestendige) of natte batterijen zijn meestal toegestaan. Vloeibare batterijen zijn verboden, tenzij je een speciale toestemming hebt. Lithium-ion batterijen zijn in de meeste gemotoriseerde systemen van handbewogen rolstoelen verwerkt en zijn alleen toegestaan als de capaciteit minder is dan 300Wh. Deze moeten overigens in de cabine worden meegenomen. Ook gelden vaak speciale regels voor het vervoer van de batterijverpakking, check deze goed bij de luchtvaartmaatschappij van je keuze.

rolstoel op de luchthaven

TIJDENS HET BOEKEN

4. Hulp bij het boeken en benodigde assistentie op de luchthaven

De meeste luchtvaartmaatschappijen helpen je gratis bij het boeken van vliegtickets via het servicecenter. Op die manier weet je gelijk welke assistentie je kunt verwachten op de luchthaven. Voor mensen met een motorische handicap, zijn er drie soorten hulp beschikbaar en daarvoor gelden internationale codes:

• Hulp tot aan de gate (WCHR). Voor passagiers die een rolstoel nodig hebben om het vliegveld te doorkruisen omdat hij/zij geen lange afstanden te voet kan afleggen maar die wel trap kunnen lopen. Schiphol beschikt over rolpaden en liften. • Hulp op de luchthaven om de trap te nemen (WCHS). Voor passagiers die geen lange afstadnen te voet af kunnen leggen en assistentie wensen om de luchthaven door te komen richting de gate, maar zichzelf wel in het vliegtuig kunnen redden. • Bijstand tot de vliegtuigstoel (WCHC). Voor passagiers die helemaal niet kunnen lopen, die hulp nodig hebben tot in het vliegtuig en in en uit de vliegtuigstoel moeten worden getild. Reis je met begeleiding dan heet het ‘WCHC escorted by’, vlieg je alleen dan geldt de code ‘WCHC self-supporting.’

speciaal vervoer luchthaven PMR

NA HET BOEKEN VAN EEN VLIEGTICKET

5. Neem minstens 48 uur van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij

Als je dat nog niet bij het boeken hebt aangegeven, dan kun je laten weten dat je met een rolstoel reist en welke hulp je nodig hebt op het vliegveld. De maatschappij zal naar alle kenmerken vragen van de rolstoel: het merk, model, gewicht, afmetingen, type batterij en welke assistentie nodig is.

Goed om te weten: het vervoer van medische hulpmiddelen (waaronder rolstoelen vallen) is nog altijd gratis. Zelfs low-cost maatschappijen, die geen bagage in de cabine toestaan, hebben niet het recht om een fee te rekenen voor het vervoer van de rolstoel. Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals Air France staan twee soorten mobiliteitshulpmiddelen toe per persoon (denk aan een handmatige en een elektrische).

DE DAG VAN VERTREK

6. Naar check-in balie van de luchtvaartmaatschappij

Zorg dat je minimaal twee uur van tevoren op de luchthaven aanwezig bent. Eis altijd dat je eigen rolstoel bij je blijft tot aan de gate. Als de maatschappij dit weigert (wat te maken kan hebben met de indeling van de luchthaven) dan wordt de rolstoel direct geregistreerd als ruimbagage en word je begeleid door het personeel tot het boarden in een leenrolstoel van de luchthaven. Als het vliegtuig niet beschikt over een loopbrug, dan word je aan boord gebracht via de vliegtuigtrap als je kunt lopen en anders met een traploper of schaarwagen, afhankelijk van de aanwezige faciliteiten. Hierbij is altijd begeleiding aanwezig.

7. Demonteer voor het inchecken alle kwetsbare en losse onderdelen

Denk aan de accu en hoofdsteunen, kussens, voetsteunen. Op het vliegveld zijn geen middelen aanwezig om onderdelen los te halen, bedenk dus van tevoren hoe dit te doen.

8. Demonteer de joystick van elektrische rolstoel

Dit is een van de meest kwetsbare en kostbaarste elementen van een elektrische rolstoel. Zorg ervoor dat er niets mee kan gebeuren en dat het luchthavenpersoneel niet per ongeluk de instellingen wijzigt. Leg uit aan de medewerkers hoe je de rolstoel in z’n vrij zet om hem te kunnen voortduwen. Het handigste is om een handleiding met de belangrijkste punten op de stoel te plakken.

9. Maak foto’s van de rolstoel voordat je instapt

Mocht het nodig zijn, dan kun je op die manier bewijzen dat er beschadigingen aan de rolstoel zijn ontstaan tijdens de reis.

BIJ AANKOMST OP HET VLIEGVELD

10. Een laatste check als de rolstoel klaarstaat bij de bagageband

Neem de tijd om de verschillende mechanische technieken te testen en kijk of de elektrische delen zoals rugleuning, voetsteunen en lift goed werken. Als je iets ongewoons ontdekt, laat dat dan weten voordat je het vliegveld verlaat, een klein piepje kan onbelangrijk lijken, maar uitlopen op een totaal mislukte vakantie.

Als je onze tips opvolgt, alles goed checkt en om altijd om hulp vraagt wanneer nodig, dan loopt alles geheid op rolletjes!

Check ook de algemene informatie over vliegen met een rolstoel bij KLM, Transavia en TUIFly.

Dit artikel is vrij vertaald vanuit het Frans naar een origineel van de Belgische blogster Blandine van The Wheelchair Backpacker. Je kunt haar volgen op haar reizen via Facebook en Instagram.

Meer leuke artikelen lezen met reistips:

Tips voor het geven van een fooi in het buitenland

18 geldbesparende reistips en travel hacks van lezers

Vind de beste last minutes met Skyscanner: zie hier hoe!

Ervaar de luxe van First Class in Economy met deze travel hacks

Paspoort of id-kaart kwijt? Antwoord op de meest gestelde vragen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.