Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie 15 mooie Nederlandse dorpen en kleine steden waar je geweest moet zijn

Alle artikelen

15 mooie Nederlandse dorpen en kleine steden waar je geweest moet zijn

Vergeet geschiedenisboeken! Leer live over de Nederlandse historie door te wandelen door mooie Nederlandse dorpen en kleine steden waar je struikelt over monumenten, leuke musea en kunstgaleries. Dit zijn onze 15 favorieten.

1. Elburg, Gelderland

De charmante, eeuwenoude stad Elburg aan het Veluwemeer is rijkelijk bedeeld met rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een aantal oorlogsmonumenten. Een goede manier om deze te leren kennen is met de stadswandelingen die de VVV Elburg organiseert. Je wandelt langs alle historische bezienswaardigheden waaronder het Muurhuisje waar je een glimp opvangt van het leven van vroeger. Maar je kunt ook wandelen door Joods Elburg of door de haven voor een blik op de visafslag. Bij de laatste toer door Elburg hoort natuurlijk het eten van een visje bij traditionele palingrokerij A van Triest & Zn. Even buiten Elburg vind je prachtige landgoederen zoals Landgoed Klarenbeek in Doornspijk.

2. Giethoorn, Overijssel

Water, water en nog eens water. We gaan naar Giethoorn, het dorp dat dankzij de vele waterwegen ook wel het Venetië van Holland genoemd. Giethoorn is misschien wel Nederlands grootste toeristische exportproduct. In ieder geval zijn de Chinezen dol op het dorp. Het pittoreske Giethoorn heeft slechts één fiets- en wandelpad, voor het overige neemt een punter je mee over het water. Combineer Giethoorn met een avontuur in de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.

3. Thorn, Limburg

Ooit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames die een eigen abdij en klooster runden. Toen de Fransen in 1794 kwamen, voerden ze belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking dit niet kon betalen, metselde men de ramen dicht en om dit te verbergen maakte men de huizen geheel wit. Meer over deze bijzondere geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat.

4. Orvelte, Drenthe

Het Drentse Orvelte is een groot openluchtmuseum vol tradities en cultuur. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder met z’n kudde voorbijkomen. Orvelte wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Drenthe en van Nederland.

Zie ook: Top 10 fietsroutes in Nederland

5. Vesting Bourtange, Groningen

Ga eeuwen terug in de tijd in historische vestingstad Bourtange. Deze stad kent zijn oorsprong in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’ in de verte. Lekker eten doe je in Landhuys Bourtange.

Lees ook: De 10 mooiste vestingsteden van Nederland

6. Appingedam, Groningen

Appingedam is een mooie, kleine stad in de provincie Groningen met zo’n 12.000 inwoners. Samen met de stad Groningen is het de enige plaats die zijn oorsprong in de middeleeuwen kent. Appingedam staat bekend om z’n authentieke hangende keukens boven het Damsterdiep. Bezoek Museumstad Appingedam en leer over het rijke verleden van de stad en geniet van een high tea op Landgoed Ekenstein.

Bekijk ook: 10 dingen om te doen in Groningen

7. Hattem, Gelderland

Hattem is een kleine stad in het noordoosten van Gelderland. Beroemd vanwege de historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, de mooie omgeving van de Veluwe en het Anton Pieck museum. Anton Pieck kennen we van zijn romantische illustraties en sprookjesachtige wereld. Hij stond ook aan de wieg van topattractie De Efteling. Het museum is leuk voor ouders met kinderen, datzelfde geldt voor het Nederlands Bakkerijmuseum waar ze de bakworkshops organiseren. Struin wat door Hattem en over het mooie Landgoed Molecaten en je zult verliefd worden op deze stad.

8. Wijk bij Duurstede, Utrecht

Wijk bij Duurstede was vroeger eigenlijk Dorestad, een belangrijke handelsplaats waar de Romeinen en de Vikingen ooit rondliepen. In Museum Dorestad nemen ze je mee langs de interessante geschiedenis van het stadje. En in de gerestaureerde kasteelruïne van Kasteel Duurstede, met een vierkante Donjon uit 1270 en Bourgondische toren, zie je nog iets van de bloeiende en rijke plaats die het lang geleden was. Inmiddels staat Wijk bij Duurstede ook bekend als kunststad vanwege de vele galeries en de poëzie- en de beeldenroute door de binnenstad.

Lees ook: De top 10 meest magische plekken van Nederland

9. Monnickendam, Noord-Holland

Aan de Gouwzee ligt Monnickendam, een kleine stad met zo’n 10.000 inwoners en talrijke gebouwen op de monumentenlijst. Het is bijna niet voor te stellen maar vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de voormalige Zuiderzee. Zo ontstond een bloeiende handel met de Oostzeelanden. Bezoek er de wekelijkse markt en hoor de stadsbeiaardier het oudste, nog bespeelbare carillon van Nederland bespelen. En ga met een klipper het Markermeer of de Gouwzee op voor een ander perspectief op Monnickendam en de omgeving vanaf het water.

Monnickendam hoort bij de gemeente Waterland dat ook bestaat uit de historische plaatsen Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Daar maak je – onder de rook van Amsterdam – de mooiste fietstochten!

Lees ook: Toeren:7 leuke autoroutes door Nederland

10. De Rijp, Noord-Holland

Vlakbij Amsterdam en Alkmaar ligt het mooie 17e-eeuwse dorpje De Rijp in het hart van de Eilandspolder. De bekende Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater zag de schoonheid destijds al en bestempelde De Rijp als ‘ beste dorp van Holland’. Wandel door De Rijp langs zo’n 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten waaronder het Raadhuis met de Waag en De Hervormde Kerk, beroemd vanwege z’n unieke 23 gebrandschilderde ramen. In de omgeving? Andere ‘ansichtkaartachtige’ dorpjes zoals Graft, Driehuizen en Grootschermer. Zoetekauwen gaan nog even naar Graft want daar vind je het Kleinste Snoepwinkeltje Bram en Aagie.

Weekendje weg in eigen land? Hier vind je leuke hotelletjes

11. Oudewater, Utrecht

Oudewater is een kleine stad (stadsrechten sinds 1265) met ruim 10.000 inwoners aan de Hollandsche IJssel. Het heeft een fraai, historisch stadscentrum en maakt onderdeel uit van de verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie. Zo vredig als het nu is, zo anders was het aan het begin van de 80-jarige oorlog. De Spanjaarden hadden hun oog laten vallen op het stadje en moordden in 1575 ongeveer de helft van de bevolking uit. Het Beleg van en de ‘moord op’ Oudewater wordt nog ieder jaar herdacht, op de eerste zondag na 7 augustus. Je leert er meer over in het Stadsmuseum van Oudewater en wie alles wil weten over de hekserij uit vroeger, zet koers naar de Heksenwaag. Maak daarnaast een stadswandeling door Oudewater, zie oude kerken als de Sint-Michaëlskerk en proef typische Oudewaterse ‘Geelbuikjes’ van bakkerij Stijnman.

12. Doesburg, Gelderland

Doesburg is een oude Hanzestad in de provincie Gelderland, ook aan de IJssel. Een aaneenschakeling van monumenten, leuke musea, historische gebouwen en sluip-door-kruip-door straatjes. Opvallend zijn de koopmanshuizen en de handelskantoren De Waag, de Commanderij en het Arsenaal, die de stad dankt aan de bloeiende handel destijds. Beklim de Grote of Martinikerk voor een bijzonder uitzicht over de historische plaats, proef de Doesburgse mosterdsoep (en bezoek als mosterdfan de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek) en breng een bezoek aan Musee Lalique als je van glaskunst houdt. Mis tot slot de tuin niet van Het Arsenaal 1309, ooit een nonnenklooster en wapenopslag, nu vind je er een Grand Café.

13. Dokkum, Friesland

Uit de geschiedenisboeken ken je Dokkum ongetwijfeld van de moord op Bonifatius in 754. Maar het is ook de stad van de Elfstedentocht, het keerpunt vind je in het oude centrum. Om een goed idee te krijgen van de stadse geschiedenis maak je een wandeling over de bolwerken (verdedigingsmuren) van Dokkum; de stadskern ligt tussen bijna 6 meter hoge wallen van het bolwerk. Daarna plof je neer op een terras van de vele cafés (bij ’t Stalt aan het water) en stap je aan boord voor een rondvaart met Dokkumse anekdotes van de schippers.

14. Drimmelen, Noord-Brabant

Drimmelen is een dorp in Noord-Brabant waar je vooral naartoe moet gaan voor de fotogenieke Herengracht met mooie huizen uit de 18e en 19e eeuw. En voor Nationaal Park de Biesbosch waar Drimmelen aan ligt; vanuit de jachthaven maak je rondvaarten naar dit prachtige stuk oer-Nederlandse natuur. Verken het natuurgebied en als je op een zonnige dag een strand wenst, stuur je de auto of fiets naar Beachclub Puur aan de Amer.

15. Oud-Beijerland, Zuid-Holland

De laatste in dit rijtje: Oud-Beijerland. Een dorp met een rijke geschiedenis die je terugziet in de oude gebouwen, waaronder 28 rijksmonumenten. Om meer te weten te komen over de historie is de Cultuurroute een aanrader, te wandelen met de Beleefroutes app of met plattegrond in de hand. De route kent stoeptegels met een QR-code, scan de code en je krijgt informatie over de plek. Vanuit Oud-Beijerland ligt de Hoeksche Waard aan je voeten met veel wandelroutes en kano mogelijkheden.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.