Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie 10 reistrends in post-coronatijd: zo ziet het nieuwe reizen eruit

Alle artikelen

10 reistrends in post-coronatijd: zo ziet het nieuwe reizen eruit

De zomervakantie is in volle gang! Door het coronavirus ziet de vakantie er dit jaar voor de meeste mensen ietsje anders uit dan gepland. Kan jij wel wat inspiratie gebruiken voor je eerste post-coronavakantie? Skyscanner voorspelt deze 10 reistrends in het post-coronatijdperk.

Nu Europa langzaam weer opengaat, staan we massaal te popelen om de wereld weer te gaan ontdekken. Het coronavirus heeft echter een grote impact op ons reisgedrag. Reizen blijft belangrijk maar wel op een andere manier. Ga verantwoord op reis en check voor vertrek altijd de lokale regels en coronamaatregelen, maar vergeet ook zeker niet voluit te genieten van je eerste post-coronatripje!

1. Vakantie vieren ver weg van de massa

Op stedentrip in een drukke stad? Nee, liever niet. Drukke bestemmingen laten we het liefst links liggen. Veel liever gaan we op zoek naar onontdekte pareltjes en afgelegen plekken waar we de drukte kunnen vermijden. De behoefte aan social distancing groeit, ook op reis.

Een villa in the middle of nowhere, een tiny house midden in de natuur of paalkamperen in de wildernis? Als het maar ver weg van het massatoerisme is! En voor wie het zich kan veroorloven: huur een privé-eiland met personeel. Al zal dat voor de meesten van ons bij dromen blijven…

2. Een actieve vakantie in de buitenlucht

Fiets- en wandelvakanties worden populairder dan ooit. Sinds de lockdown hebben we het wel gehad met al dat binnenzitten. Tijd voor actie! De behoefte aan beweging in de buitenlucht is nog nooit zo groot geweest. Volgens de nieuwe reistrends hebben we zin in een actief avontuur in de natuur: een vakantie waarin we eindeloos kunnen fietsen, wandelen, suppen of kajakken in de gezonde buitenlucht. Lekker genieten van het buitenleven dus!

3. Pop-up glamping in een luxe festivaltent

Het gros van de Nederlandse vakantiegangers bevindt zich deze zomer op de camping in eigen land. De pop-up glampings schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Luxe festivaltenten, die door het afgelasten van evenementen stonden te verstoffen, krijgen zo toch nog een bestemming.

Door deze nieuwe reistrend kun jij lekker glamorous kamperen in de buitenlucht zonder in te boeten op comfort. In een volledig ingerichte tipi of safaritent mét sanitaire voorzieningen, zodat je niet met een wc-rol onder je arm over de camping hoeft te lopen. En omdat veel tenten goed geïsoleerd zijn en verwarming hebben, kun je zelfs in het najaar glamperen!

4. Roadtrippen in je eigen huis op wielen

Hoewel de wereld steeds meer open gaat, staan veel mensen niet te springen om een vliegtuig in te stappen. Een roadtrip door Europa is hét alternatief voor een vliegvakantie. Onderweg kun je coronaproof kamperen door lekker back to basic je tentje op te zetten, maar je kunt ook kiezen voor iets meer comfort: de camper. Je eigen huis op wielen bezorgt je het ultieme gevoel van vrijheid.

In een oerdegelijke camper of een kek Volkswagenbusje? Een campervakantie is echt niet alleen geschikt voor vitale plussers die met pensioen zijn. Het stoffige imago van de camper is allang verleden tijd. Er is in coronatijd niet voor niets een run op campers ontstaan. Vrijheid blijheid is de nieuwe reistrend!

5. Staycation! Toerist in eigen land

Dit jaar bekijken we Nederland met z’n allen door de ogen van een toerist. Meer Nederlanders dan ooit vieren vakantie in eigen land. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Support your locals blijft het motto! Van uitstapjes dicht bij huis tot een roadtrip door Nederland, waarbij we lekker lastminute beslissen waar we heen rijden en zonder plan de weg op gaan. Links- of rechtsaf? Gooi een muntje op om jouw route uit te stippelen. Als dat niet avontuurlijk is…

6. Zeg maar dag tegen de coronastress

Door de coronacrisis zijn we nog nooit zo hard toe geweest aan rust en ontspanning. Luxe wellnessvakanties zijn niet voor niets in trek. Dé manier om de coronastress van je af te laten glijden en weer nieuwe energie op te doen. Een zelfverkozen lockdown in een luxe resort doet wonderen!

Vergeet vooral niet je telefoon uit te zetten om mentaal afstand te nemen van de coronastress. Ruk je tijdens een digitale detox los van al die schermpjes en ga lekker offline bubbelen in het bubbelbad of luieren in een hangmat. Ver weg van al het coronanieuws, want dat kun je best even missen.

7. Lekker lang(zaam) op vakantie

Voor een paar dagen naar Zuid-Europa vliegen? Nee, bedankt! We vinden het vliegen en alle coronaregels veel te veel gedoe voor een paar dagen vakantie. Volgens de nieuwe reistrends is reizen geen snel tussendoortje, maar willen we minimaal twee weken achter elkaar op vakantie. Liefst zelfs een maand of langer. Het past helemaal bij de trend die zich al eerder heeft ingezet: slow travel. In plaats van zoveel mogelijk bezienswaardigheden afvinken in een recordtijd, wordt er de tijd genomen om een vakantiebestemming écht te ervaren. Onthaasten is de key!

8. Een wake-up call voor bewust en duurzaam reizen

De roep om duurzame vakanties na de coronacrisis klinkt steeds luider. Bewust en duurzaam reizen was de afgelopen jaren al bezig aan een opmars, maar deze trend zal in post-coronatijd alleen maar toenemen. De corona-uitbraak was voor veel mensen een wake-up call dat we zuiniger om moeten springen met onze planeet. De wereld stond even stil en de resetknop werd ingedrukt en dat opende bij veel mensen de ogen. We willen verantwoord reizen met respect voor cultuur en natuur door een bestemming op een duurzame manier te ontdekken en te overnachten in ecovriendelijke accommodaties.

9. Familie- en vriendentripjes

Jouw reisgezelschap tijdens je post-coronavakantie? Je vrienden en familie natuurlijk! Je hebt ze tijdens de lockdown immers ontzettend moeten missen. Quality time samen met vrienden en familie is wat we nu harder nodig hebben dan ooit. Organiseer een familiereünie in een groot vakantiehuis of doe eens gek: huur met je vriendengroep een hele verdieping van een hotel af. Ook voorspellen we een toename in de reistrend van multigeneratiereizen: lekker op vakantie met minstens drie generaties. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, toch?

10. Massaal naar de winterzon!

Staan jouw vakantieplannen naar het buitenland voorlopig in de ijskast, maar droom je stiekem al van een zonvakantie in de winter? Je bent zeker niet de enige! Er wordt online al volop gezocht naar zonvakanties in het najaar. Lekker je koffers pakken voor een winterzonvakantie in Zuid-Europa of misschien zelfs verder weg… we hopen natuurlijk allemaal dat we tegen die tijd weer volop van de wereld kunnen genieten.

Meer lezen over reizen in (post-)coronatijd?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.