Nieuws Inspiratie 10 x bijzondere musea in Nederland

Alle artikelen

10 x bijzondere musea in Nederland

Aan bijzondere musea in Nederland geen gebrek. Van theepotten tot seksspeeltjes, en van een reusachtig menselijk lichaam tot onzichtbare micro-organismen, Skyscanner maakte een lijstje met 10 unieke musea op Nederlandse bodem.

Theepottenmuseum, Swartbroek

Een uit de hand gelopen verzameling, zo zou je het Theepottenmuseum in Swartbroek het best kunnen omschrijven. Ben je een fanatieke theeleut, dan vind jij het vast leuk om eens een kijkje te nemen. Een bezoek aan het museum werd namelijk ooit bekroond met de titel ‘Leukste uitje van Limburg’. In totaal kun je hier maar liefst 2000 verschillende soorten theepotten bekijken, in bijzondere vormen en uitvoeringen. Zo is er zelfs een theepot in de vorm van The Chippendales…

Sexmuseum de Venustempel, Amsterdam

Vaste prik voor buitenlandse toeristen, maar ook als Nederlander kan het ‘interessant’ zijn om een bezoekje te brengen aan het Sexmuseum in Amsterdam. Dit museum gaat over seks in de breedste zin van het woord. Je kunt er een indrukwekkende collectie over erotiek en seks bewonderen, waaronder  middeleeuwse kuisheidsgordels, erotische schilderijen en objecten. Per jaar bezoeken gemiddeld zo’n 500,000 mensen het museum.

Volksbuurtmuseum, Utrecht

Benieuwd hoe het leven er vroeger aan toe ging in een echte Nederlandse volksbuurt? Dan moet je zeker een kijkje nemen in het Volksbuurtmuseum in Utrecht. Het museum bevindt zich in Wijk C, de bekendste volksbuurt van de stad, en neemt je mee langs de geschiedenis van de ‘gewone man uit de volksbuurten in Nederland’.

Drenkelingenhuisje, Vlieland

Het leukste museum van de Waddeneilanden is het Drenkelingenhuisje, dat vroeger dienstdeed als vluchtplaats voor gestrande zeelieden. Tegenwoordig is het een klein juttersmuseum vol curiositeiten. Het huisje staat op een van de mooiste plekjes van Vlieland, namelijk op een uitgestrekte zandvlakte in het noordwesten van het eiland. Je kunt er komen tijdens een ritje met de Vliehors Express.

CORPUS, Leiden

Museum CORPUS in Leiden mag zich toch wel een van de meeste bijzondere musea in Nederland maken. In COPRUS kun je namelijk een reis maken door het menselijk lichaam. In 55 minuten leer je op een interactieve manier hoe je lijf in elkaar steekt. Bezoek het harttheater en de hersenshow, en reis op unieke wijze door het 35 meter hoge lichaam.

Museum Vrolik, Amsterdam

Mocht je na je bezoek aan CORPUS nog meer willen weten over het menselijk lichaam, dan is het een aanrader om een bezoek te brengen aan Museum Vrolik in Amsterdam. Dit museum is onderdeel van de universiteit en herbergt een bijzondere collectie van modellen van het menselijk lichaam. Je kunt er skeletten en schedels bekijken, maar ook bijzondere aangeboren afwijkingen.

Uitvaartmuseum Museum Tot Zover, Amsterdam

Het klinkt misschien niet zo gezellig, maar het is eigenlijk best interessant om eens een kijkje te nemen in het Uitvaartmuseum in Amsterdam. Het is een kleinschalig museum waarbij het draait om de dood en hoe we daarmee omgaan. Een interessante tentoonstelling die invloeden uit het verleden en combineert. Het is weer eens wat anders dan het Rijks of het Stedelijk.

Kattenkabinet, Amsterdam

Kattenvrouwtjes (en kattenheertjes) opgelet, want dit museum in Amsterdam moet je een keer bezocht hebben. Het Kattenkabinet huist in een statig grachtenpand en is tot de nok gevuld met kattenkunst. Van schilderijen tot beeldhouwwerken en sieraden tot porselein, werkelijk alles heeft hier te maken met katten.

Museums Vledder: Museum voor valse kunst, Vledder

De Mona Lisa en de Nachtwacht in één museumbezoek bewonderen? Het kan tijdens een rondleiding door het Museum voor Valse Kunst in Vledder. Hier vind je wereldberoemde kunstwerken die zijn nagemaakt door meestervervalsers. Sommige werken lijken sprekend op het origineel, maar de echte kunstkenners zullen de subtiele verschillen snel herkennen. Een uitstekend museum om met kinderen naartoe te gaan, want je hoeft iets minder bang te zijn dat een duur kunstwerk beschadigd. Hier mag je bijvoorbeeld best even proberen of die Rietveld-stoel nou echt lekker zit.

Micropia, Amsterdam

Zoals de naam al doet vermoeden gaat Micropia over de onzichtbare wereld van micro-organismen. Een wetenschapsmuseum over wezentjes die volop in ons leven aanwezig zijn, maar die je met het blote oog niet kan zien. Het museum is onderdeel van Artis, maar valt ook apart te bezoeken.