Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie 10 x op safari buiten de gebaande paden

Alle artikelen

10 x op safari buiten de gebaande paden

Wil je op safari in Afrika, maar heb je geen zin om in de file te staan in het Krugerpark? Breng dan een bezoek aan een van deze alternatieve safaribestemmingen. Skyscanner maakte een lijstje met ongerepte safariparken en selecteerde ook twee interessante opties buiten het Afrikaanse continent.

Congo: Odzala-Kokoua National Park

In Congo vind je een van de grootste regenwouden ter wereld en in het Odzala-Kokoua National Park kun je volop wilde dieren spotten. Er zijn maar weinig toeristen die van het bestaan van dit park afweten, en dat terwijl je hier oog in oog kunt staan met gorilla’s, buffels en olifanten! Aan de safari-ervaring zal het in ieder geval niet liggen: je kunt er slapen in spectaculaire jungle logdes en met meer dan 100 soorten zoogdieren valt er altijd iets te zien.

Tsjaad: Zakouma National Park

Ooit een reis naar Tsjaad overwogen? Het Zakouma National Park omvat een gebied van 3000 vierkante kilometer en is een uitstekende reden om die kant op te vliegen. Het is een uitgestrekte wildernis en een van de meest ongerepte wildparken van heel Afrika. Je kunt er neushoorns, olifanten, luipaarden en buffels spotten, en ’s nachts overnachten in een klassieke bedoeinentent. 

Tanzania: Mahale Mountains National Park

Tanzania is een van de bekendste safarilanden van Afrika, maar zelfs hier kun je nog vrij eenvoudig buiten de gebaande paden reizen. Zet bijvoorbeeld koers naar het Mahale Mountains National Park, dat dé plek is om wilde chimpansees te spotten. Het is het meest afgelegen park in Tanzania en je moet daarom wel een beetje avontuurlijk in je schoenen staan, maar daar staat een unieke ervaring tegenover.

Malawi: Majete Wildlife Reserve

In het zuidwestelijke deel van Malawi ligt het Majete Wildlife Reserve. Het reservaat is de beste plek in Malawi om de Big Five te kunnen spotten, want het stikt er van de wilde dieren. Dat was vroeger wel anders, want in 1992 was er geen levend wezen meer in het park te bekennen. Door inspanningen van de lokale overheid is het park inmiddels uitgegroeid tot een van de mooiste wildparken van Malawi en anno 2018 mag een bezoek niet ontbreken in je reisschema.

Boek Malawi

Ethiopië: Bale Mountains National Park

Vakanties naar Ethiopië zijn in opkomst en dat heeft onder andere te maken met de vele mogelijkheden om op safari te gaan. Het Bale Mountains National Park is onder andere het thuis van de zeer zeldzame Ethiopische wolf, maar er zijn meer unieke diersoorten te spotten. Het park omvat daarnaast een adembenemend mooi berglandschap waar je uitdagende trektochten kunt maken. Overdag heb je volop gelegenheid om te genieten van al het natuurschoon, ’s nachts slaap je in een simpele trekkershut in de rimboe.

Gabon: Parc National de Loango

Staat een ontmoeting met gorilla’s op je lijstje? Dan moet je naar het Parc National de Loango in Gabon. Het park is gelegen aan de kust en langs de ruim 100 kilometer kustlijn heb je volop gelegenheid om wilde dieren te spotten. Naast gorilla’s en chimpansees heb je grote kans om hier olifanten en nijlpaarden tegen te komen en aan de kust laten zich regelmatig walvissen en orka’s zien.

Zambia: Kafue National Park

Het Kafue National Park is reusachtig groot: het is het grootste park van Zambia en het tweede grootste nationale park ter wereld. Het aantal bezoekers is echter relatief laag en tijdens een safari kom je dus maar weinig andere mensen tegen. Goed nieuws, want daarom heb je volop de gelegenheid om te genieten van dit ongerepte natuurpark. Je kunt met een 4×4 op zoek naar leeuwen en jachtluipaarden, maar het is ook een geliefde bestemming om vogels te spotten of te vissen.

Madagaskar: Ranomafana National Park

De Big Five ga je er niet tegenkomen, maar aan wilde dieren geen gebrek in Madagaskar. Een van de mooiste wildparken op het Afrikaanse eiland is het Ranomafana National Park, dat een tropisch regenwoud vol watervallen en wilde dieren omvat. Je kunt er eenvoudig lemuren tegenkomen, maar ook kameleons, mangoesten en de giraffekever laten zich hier makkelijk spotten. Leuk weetje: je kunt hier ook een nachtsafari maken en in het donker op zoek naar de muismaki, een van de kleinste zoogdieren ter wereld.

Op safari buiten Afrika?

Brazilië: Pantanal

De Pantanal is de naam van het grootste moerasgebied van Zuid-Amerika en een geweldige bestemming voor een safari buiten het Afrikaanse continent. Het gebied meet 210.000 vierkante kilometer en er wonen 200 soorten zoogdieren, 650 vogelsoorten en en 600 vissoorten. Zo heb je onder meer kans om capibara’s, anaconda’s, piranha’s en zelfs de jaguar tegen te komen. Daarnaast ga je tijdens je reis naar de Pantanal ongetwijfeld kaaimannen spotten, want er leven maar liefst 20 miljoen exemplaren in het gebied.

India: Ranthambore National Park

Een van de beste plekken om wilde dieren te spotten is het Ranthambore National Park, een enorm wildpark in het noorden van India. Hier heb je grote kans om tijgers te spotten tijdens een jeepsafari. Tip van ons: de beste periode om tijgers te spotten in India is buiten het regenseizoen, als het aantal waterbronnen beperkt is. Het is dan slechts een kwestie van wachten tot de eerste tijger zich laat zien om te drinken.