Nieuws Inspiratie 12 bijzondere soorten toerisme – ken jij ze allemaal al?

Alle artikelen

12 bijzondere soorten toerisme – ken jij ze allemaal al?

Wat is het verschil tussen plattelandstoerisme en ecotoerisme? Waar moet je zijn als je altijd al druiven hebt willen oogsten of op een filmset hebt willen staan? En hoe kom je gratis op Mars? Skyscanner brengt je op nieuwe reisideeën met deze 12 bijzondere vormen van toerisme. Zo beleef je gegarandeerd een unieke vakantie die echt bij je past.

Plattelandstoerisme

Als je kiest voor plattelandstoerisme, ga je helemaal terug naar de basis. Laat het moderne leven achter je en laat je wekken door een haan in plaats van je telefoon, drink koffie uit een ketel boven het kampvuur in plaats van uit de koffiemachine op je werk en eet groente en fruit vers van het land in plaats van uit de supermarkt. Je kunt zelf je eigen plattalandsvakantie samenstellen, of gebruikmaken van een reisorganisatie die zich hierin specialiseert. Sommige reisorganisaties bieden alleen bepaalde bestemmingen aan, andere stellen maatwerkreizen over de hele wereld samen.

Bij agriturismo.net weten ze alles over boerenbedrijven in Toscane waar je kunt paardrijden. Het Amerikaanse Agrotours doet echt alles voor je: van "Breng me naar een plek zonder flats en auto’s waar ik mijn telefoon kan uitzetten en bloemen kan plukken" tot "Ik wil werkervaring opdoen op een veeboerderij in Australië". India is hét land om een nieuwe start te maken en de slogan van het Indische Agri Tourism luidt dan ook: "Vernieuw jezelf – Ga terug naar je roots". In Israël houdt zelfs het Ministerie van Landbouw zich bezig met agroturismo: het ministerie heeft een website met tips voor een boerenvakantie, van vissen tot bijen houden.

Druivenoogst in Spanje

Jailoo-toerisme

Een jailoo is een Kirgizische nomadentent, maar jailoo-toerisme is een verzamelnaam voor soorten toerisme waarbij je van de gebaande paden af gaat voor een trektocht door de bergen en steppen in Azië, de bossen in Siberië of Noord-Amerika, de jungle in het Amazonegebied of de woeste natuur van Afrika. Zo raak je helemaal los van de moderne beschaving. Kirgizië, waar dit type toerisme zijn naam aan dankt, is een goede plek om te beginnen. Maar begin niet meteen met een extreme tocht als je geen ervaring hebt met bergwandelen. Kies voor de veilige aanpak en huur een local in als gids. Die weet de weg naar de mooiste plekjes, zoals de hoogvlakte tussen de meren Issyk Koel en Song Koel. De beste tijd om zo’n reis te maken is van mei tot september, maar zelfs in de zomer moet je wel warme kleding meenemen.

Jailoo-toerisme kun je goed combineren met etnotoerisme, bijvoorbeeld door te verblijven in een yurt van herders op de Mongoolse steppe, in een strohut in een afgelegen Indonesisch dorpje of bij leden van de nomadische Barabaig-stam in het noorden van Tanzania. Als je bij locals verblijft, ervaar je pas echt hoe het dagelijkse leven op je bestemming is, maak je kennis met plaatselijke tradities en rituelen en leer je misschien zelfs vee hoeden, aardenwerken potten bakken of vuur maken zonder lucifers of aansteker.

Visser op het Inle-meer, Myanmar

Vergelijk en vind vluchten naar Kirgizië

Filmtoerisme

Filmtoeristen willen voor heel even de wereld van hun favoriete film in stappen. Dat kan op twee manieren. Je kunt bijvoorbeeld in de voetsporen van Sherlock treden in Londen of een rode Chevrolet Impala huren en met een gele bril op de route van de helden uit ‘Fear and loathing in Las Vegas’ rijden. Maar je kunt ook de plek opzoeken waar je favoriete film is opgenomen. Zo kun je in Nieuw-Zeeland Tolkiens Midden-Aarde zien en kom je in het Tunesische Matmata, Tataouine en Tozeur buitenaardse landschappen uit Star Wars tegen. Liefhebers van Woody Allen kunnen een trappentour door Europa maken: eerst de trap bij de Saint-Étienne-du-Mont-kerk waar de hoofdrolspeler uit ‘Midnight in Paris’ zijn tijdreis begon, en daarna de Spaanse Trappen uit ‘To Rome with Love’.

Peter Jackson bij een hobbitwoning in Nieuw-Zeeland
Foto: Hagen Hopkins/Getty Images Entertainment/Thinkstock

Lees ook: En de Oscar voor beste filmlocatie gaat naar..

Festivaltoerisme

Muziekliefhebbers kiezen voor een ander soort toerisme: festivaltoerisme. Extra voordeel: tijdens een vakantie in Europa kun je heel goed meerdere festivals bezoeken. Veel festivals duren een dag of drie en daarom worden bij de festivalterreinen vaak campings ingericht. Leuke muziekfestivals zijn het Spaanse Primavera (eind mei/begin juni), het Britse Glastonbury (eind juni) en het Hongaarse Sziget in augustus. Meer festivals vind je op de website Festicket.

Je zou het ook festivaltoerisme kunnen noemen als je afreist naar grote evenementen zoals het Braziliaanse of Venetiaanse carnaval, Encierro in Pamplona, het Oktoberfest of het festival Fringe in Edinburgh.

Publiek bij een concert

Gastronomisch toerisme

Exotische kookcursussen en restaurants waar gerechten uit een bepaald land op de kaart staan, kom je overal tegen. Maar het is veel leuker als je streekgerechten leert kennen in het land van herkomst. Misschien ligt het vooral aan de sfeer en de omgeving, maar een massaman curry smaakt toch echt beter in Krabi en pizza smaakt in Zuid-Italië het allerlekkerst. Probeer meteen een lesje pizza’s bakken los te peuteren bij de kok – al zul je dan waarschijnlijk wel een beetje Italiaans moeten spreken.

Ga je naar Frankrijk, dan hoort daar natuurlijk het proeven van verschillende soorten kazen en wijnen bij. Brie en camembert ken je al, maar proef ook zeker de lievelingskaas van Napoleon: époisse. Voor een ideale aanvulling op deze zachte, smaakvolle kazen drink je er wijnen bij uit Bourgondië, de Bordeaux en de Champagne. Wil je juist alles te weten komen over thee, dan ga je naar de Chinese provincie Fujian voor de bekende Oolong-thee en groene thee, naar Yunnan voor rode thee, naar Hunan voor gele thee of naar Sichuan voor zwarte thee.

De Thaise soep Tom yam

Lees ook:10 Spaanse gerechten die je geproefd moet hebben

Ecotoerisme

Liefhebbers van dit soort toerisme laden zichzelf op door zich af te zonderen in de natuur. Ze overnachten in een hutje in een natuurpark, tussen de wilde dieren. Maar de natuur om zich heen verstoren, dat doen ze absoluut niet. Er is zelfs een internationale vereniging van ecotoeristen. Met duurzame vakanties leveren de leden een steentje bij aan het behoud van ons milieu.

Ecotoersme kan trouwens best extreem zijn. Neem bijvoorbeeld deze haaientours, waarbij ze je in een speciale kooi in zee laten zakken en je van heel dichtbij de drie rijen tanden van deze roofdieren kunt bekijken — geen geschikte hobby als je bang bent aangelegd!

Orang oetan op Borneo, Maleisië

Vergelijk en vind vluchten naar Maleisië

Caravan- en campertoerisme

Caravans en campers – Nederlanders staan erom bekend dat ze er graag mee reizen, maar ze werden in de jaren 30 van de 20e eeuw bedacht in Amerika. Steeds meer mensen gingen met zo’n minihuis vol kampeerhuisraad op pad en na een tijdje kwamen er speciale campings voor caravans en campers. Soms groeiden ze uit tot een complete woongemeenschap en nog steeds zijn er mensen in de VS die wonen op een ‘trailer park’.

Als je graag rijdt en altijd al een roadtrip hebt willen maken zonder in hotels te hoeven overnachten, dan is dit echt iets voor jou. Je bepaalt helemaal je eigen route en kunt alles meenemen wat je maar wilt, inclusief fietsen, surfplanken en ski’s.

Camping aan een meer in Noorwegen

Lees ook: 10 wereldse roadtrips: met mooie foto’s

Spiritueel toerisme

Bij spiritueel toerisme wil je niet alleen van omgeving veranderen, maar ook aan jezelf werken. Dit is dé manier van reizen als je weer helemaal in balans wilt komen en je gedachten op een rijtje wilt zetten. Vaak gaan spirituele toeristen naar bestemmingen met een warm klimaat, zoals India, Thailand en Indonesië. Zo kunnen ze in een weldadige omgeving yoga beoefenen en mediteren.

Zonsopkoms in de heilige stad Varanasi, India

Industrieel toerisme

Wat is er nou spannender dan rondsnuffelen in een verlaten, half ingestort gebouw? Dat is dan ook precies waar urbex (een verkorting van van urban exploration) om draait. Er zijn verschillende soorten industriële toeristen: diggers, die onderaardse gangen van bijvoorbeeld de metro verkennen; roofers, die over de daken lopen; en stalkers, die verlaten gebouwen opzoeken. Zo kun je als stalker naar de spookstad Kadykchan in de Russische regio Magadan gaan, of naar het echte Silent Hill: het stadje Centralia in Pennsylvania, waar al meer dan een halve eeuw een onderaardse brand in een mijn woedt.

Mensen die geïnteresseerd zijn in religieuze bezienswaardigheden hebben hun eigen soort urbex, waarvoor je niet eens gelovig hoeft te zijn: ze zoeken vergeten kerken op. Nog een aparte vorm van industrieel toerisme is atoomtoerisme, waarbij mensen naar Hiroshima, Nagasaki, Tsjernobyl, Pripyat en langzamerhand ook naar Fukushima gaan.

Lees ook: 15x ’s werelds meest geweldige, verlaten vliegvelden

Fotograaf in een verlaten gebouw

Duister toerisme

Duister toerisme wordt ook wel thanatoerisme genoemd, naar Thanatos, de personificatie van de dood uit de Griekse mythologie. Liefhebbers van duister toerisme reizen af naar plaatsen die te maken hebben met sterfgevallen, rampen, mystiek en tragedies. Ze wandelen over kerkhoven en slagvelden en hebben een fascinatie voor het kwaadaardige en bovennatuurlijke.

Bekende tragische locaties zijn Auschwitz bij de Poolse stad Krakau, het Franse spookstadje Oradour-sur-Glane, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk werd gemaakt en de killing fields van Choeung Ek in Cambodja. In de VS worden populaire excursies georganiseerd naar Alcatraz, waar Al Capone gevangen heeft gezeten. In Roemenië gaan liefhebbers van duister toerisme naar de ruïnes van kasteel Poenari. Volgens historici is dat namelijk het echte kasteel van Dracula, niet Bran.

Rivier bij schemering

Backpack-toerisme

Het doel van een backpacker is zo goedkoop mogelijk reizen. Je herkent een backpacker aan de rugzak op zijn rug (en vaak ook nog één op zijn buik) en de reisgids van Lonely Planet in zijn handen. Backpackers liften of reizen met het openbaar vervoer. Ze overnachten in hostels, tenten of bij elkaar op de bank — daar zijn speciale platforms voor, zoals couchsurfing. Het ideale moment om te gaan backpacken is het zogenaamde gap year: een tussenjaar tussen de studie en het begin van het werkzame leven. Maar het is nooit te laat om een backpacker te worden: gewoon een rugzak omhangen en gaan!

Jonge backpackers bij een fontein

Ruimtetoerisme

Het tegenovergestelde van backpacken is ruimtereizen. Dat is namelijk de duurste vorm van toerisme. De eerste ruimtetoerist ter wereld was Dennis Tito. Hij betaalde in 2001 20 miljoen dollar voor zijn verblijf in een ruimtestation. Inmiddels zijn het al lang niet meer alleen overheidsinstellingen die naar de ruimte gaan: ook bedrijven bouwen ruimteschepen en -stations en sommige verkopen al kaartjes voor toekomstige ruimtevluchten. Virgin biedt 2,5 uur in de ruimte voor $250.000, XCOR Aerospace vraagt $95.000.(Prijs van juni 2016)

Nog een interessant initiatief is het project Mars One. Deelnemers krijgen gratis een enkele reis naar Mars om daar een kolonie te stichten. De eerste vierkoppige bemanning vliegt al in 2024 naar Mars en daarna zullen een of twee vluchten per jaar volgen.

De aarde gezien vanuit de ruimte

Vergelijk en vind ruimtevluchten Mars

Leuk artikel? Lees ook:

10 fantastische food festivals in de wereld

Skyscanner onthult reisbestemmingen van de toekomst: ruimtetoerisme, onderwaterresorts en hyperpersonalisatie

7 onvergetelijke reizen voor avontuurlijke vaders

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.