Nieuws Inspiratie 12 onvergetelijke plekken in Bulgarije

Alle artikelen

12 onvergetelijke plekken in Bulgarije

Denk je bij Bulgarije aan zonnebaden op een strand aan de Zwarte Zee? Dat kan natuurlijk. Maar je kunt er ook een reis door de tijd maken, een enorm slakkenhuis zien, naar een vliegtuig duiken en kavarma proeven. Skyscanner neemt je mee naar 12 onvergetelijke plekken in Bulgarije.

1. Sofia en de Vitosja-berg

Net als in veel grote steden kun je in Sofia kathedralen zien, de wisseling van de wacht bijwonen en musea bezoeken. Maar dat je opeens een enorm slakkenhuis tegenkomt, maakt de Bulgaarse hoofdstad echt uniek. Heb je tijd om nog verder buiten het centrum te kijken? Trek dan de natuur in op de Vitosja-berg, waar je met de bus naartoe kunt. In de zomer kun je op de 2290 meter hoge Vitosja heerlijk wandelen. Van december tot april is het een skioord met 29 kilometer aan pistes voor beginners, gevorderden en fanatiekelingen.

Sophia

2. Koprivsjtitsa

Op ruim anderhalf uur rijden van Sofia liggen de groene uitlopers van het Sredna Gora-gebergte. Hier, aan de rivier de Topolnitsa, ligt het plaatsje Koprivsjtitsa. Als je door dit dorpje met zijn bruggetjes en vrolijk gekleurde huizen loopt, zou je zweren dat je in de tijd van de Bulgaarse Renaissance bent beland. Tijdens die periode, in april 1876, kwamen de bewoners van Koprivsjtitsa in opstand tegen het Turkse bewind. De opstand werd met harde hand neergeslagen, maar bracht de heerschappij van het Ottomaanse rijk op de Balkan wel een gevoelige klap toe. Tegenwoordig is Koprivsjtitsa een gemoedelijk dorpje: werkpaarden trekken stapvoets hun vracht door de straatjes, uit de ramen komen de lekkerste geuren en de inwoners groeten je vriendelijk.

Voor nog meer geschiedenis kun je op zo’n 2,5 uur rijden van Koprivsjtitsa het Bulgarije van de 18e en 19e eeuw bekijken in openluchtmuseum Etar bij Gabrovo. De oude werktuigen worden er aangedreven door de stroming van de rivier en je kunt er stevige Bulgaarse kost proeven.

3. Plovdiv

In Plovdiv zijn op een oppervlak van 100 km² de overblijfselen te vinden van bijna alle toonaangevende plaatselijke culturen en tijdperken van de afgelopen 6000 jaar. Daarom is het bij uitstek de plek om de geschiedenis van Bulgarije te leren kennen. Begin bij het antieke amfitheater of het Romeinse stadion uit de 2e eeuw na Christus. Van dit soort stadions, gebouwd naar het voorbeeld van dat in Delphi, zijn er wereldwijd maar 12 behouden gebleven. In de ondergrondse passage van de Tsaar Boris III-boulevard vind je prachtige mozaïekvloeren en het portret van ene Irina uit de 3e of 4e eeuw. Dwaal vervolgens rustig door de middeleeuwse straatjes van Plovdiv en vergeet de tijd tot je bij de klokkentoren op de Sachat Tepe-heuvel bent aangeland. Dit is een van de oudste klokkentorens in Europa. Een ander letterlijk hoogtepunt is het standbeeld van Sovjetsoldaat Aljosja op de Heuvel van de Bevrijders.

4. Perperikon

Op anderhalf uur rijden van Plovdiv kom je zomaar in het oude Thracië terecht. Perperikon is de grootste megalithische vindplaats op de Balkan en volgens de legende ligt niemand minder dan Orpheus hier begraven. Voor de oude Grieken was Perperikon het heiligdom van Dionysos en die traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Elk jaar vindt tegen het einde van juni een kunstfestival ter ere van deze wijngod plaats in de rotsstad. De belangrijkste archeologische vondsten vind je trouwens het hele jaar door in het historische museum van Kardzjali, 20 km van Perperikon.

5. De Rozenvallei

In juni kun je de stad Kazanlak, 194 km ten oosten van Sofia en 114 km ten noordoosten van Plovdiv, makkelijk vinden zonder dat je daar een kaart of navigatiesysteem voor nodig hebt. Je gaat gewoon je neus achterna! In het dal van Kazanlak, aan de voet van het Stara Planina-gebergte, ligt namelijk de 30 km lange Rozenvallei en die staat dan in volle bloei. Al die bloeiende rozen brengen zelfs de grootste zuurpruim in romantische sferen. Voor zuurpruimen die thuis zijn gebleven, kun je een flesje aromatische rozenolie meenemen.

Lees ook: Ervaar de lente op z’n mooist: 10 plekken

6. Het Rilaklooster

Het Rilaklooster wordt wel het Jeruzalem van Bulgarije genoemd. Dit belangrijkste orthodoxe heiligdom van de Balkan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en als je op de door bergen omgeven binnenplaats staat, begrijp je meteen waarom. Waarschijnlijk wil je er voorlopig niet meer weg en gelukkig kun je dan ook blijven overnachten in een kloostercel of in hotel Tsarev Vrah. Daar kun je ook nog eens lekker eten: de specialiteit is rivierforel.

Lees ook: 10 goedkope landen voor een bijzondere vakantie

7. De Zeven Meren van Rila

Deze Zeven Meren in het Rilagebergte zijn echte natuurwonderen. De namen die ze dragen, zijn gebaseerd op hun vorm of ligging: Salzata (de Traan – 4,5 m diep), Okoto (het Oog – 37,5 m diep), Babreka (de Nier – 28 m diep), Bliznaka (de Tweeling – 27,5 m diep), Trilistnika (het Klaverblad – 6,5 m diep), Ribnoto Ezero (het Vismeer – 2,5 m diep) en Dolnoto Ezero (het Lage Meer – 11 m diep). Deze Bulgaarse gletsjermeren worden gevoed door het water van de bergen die uittorenen boven het Rilaklooster. Als je van een flinke wandeling houdt, kun je van het klooster naar de spiegelgladde meren lopen. Dat is een tocht van 6-7 uur, langs de hut van Ivan Vazov. Maar de meeste mensen nemen de stoeltjeslift bij bezoekerscentrum Pionerskaja. Wat je ook kiest, doe in ieder geval goede schoenen aan en neem warme kleren mee. Het is boven erg mooi, maar vaak ook behoorlijk fris. Er kan tot in de zomer sneeuw liggen!

8. Bulgaarse kastelen

Liefhebbers van oude kastelen kunnen de belangrijkste bolwerken van Bulgarije bekijken tijdens een autorondrit van 1500 km. Startpunt is de ruïne van de vesting van Kaliakra. Volgens een legende stortten veertig Bulgaarse maagden zich van de kaap waarop het kasteel stond, zodat ze niet in handen van de Ottomanen zouden vallen. Om te voorkomen dat iemand op het laatste moment zou terugkrabbelen, hadden ze hun haren aan elkaar geknoopt. Van Kaliakra rij je richting het zuidwesten, naar het fort van Asen in het Rodopegebergte. Daarna bezoek je de overblijfselen van kasteel Tsepina en de eeuwenoude ruïnes van kasteel Serdika in Sofia. De volgende tussenstop is de vesting van Belogradtsjik aan de voet van bizarre rotsformaties niet ver van de Maguragrot. Aan het laatste, noordelijke deel van de route liggen Baba Vida in Vidin en het Turkse fort Medjidi-Tabiya (Abdul Medjidi) in Silistra. Wat een rit!

Lees ook: Prachtige kastelen

9. Nesebar

Nesebar heeft van heel Bulgarije het grootste aantal kerken per inwoner: op 11.000 inwoners zijn dat er maar liefst 40. Het stadje bestaat uit twee delen: het moderne deel, waar de meeste kuurhotels te vinden zijn, en het oude stadje met de windmolen op het schiereiland. Er is nog steeds genoeg moois te zien in Nesebar, maar een groot deel van het plaatsje is in de oudheid onder water verdwenen bij een aardbeving. Op heldere dagen zijn de restanten van dat oude Nesebar vanuit een bootje zichtbaar onder water.

10. Het gezonken vliegtuig

Hou je van duiken, maar wil je wel eens iets anders zien dan felgekleurde vissen en koraalriffen? Dan is natuurgebied Sveti Konstantin i Elena, 10 km ten oosten van Varna, echt iets voor jou. Op een diepte van 22 meter rust hier op de bodem van de zee een Tupolev-vliegtuig waarmee de Bulgaarse communistische leider Todor Zjivkov nog heeft gevlogen. Alles wat schadelijk zou kunnen zijn voor de onderwaterwereld is uit het vliegtuig verwijderd. Het enige dat is overgebleven, zijn 30 ton en 48 meter aan luchtvaart- en duikplezier.

11. Melnik

De Russische schrijver Joeri Trifonov schreef over Melnik het verhaal ‘De kleinste stad ter wereld’. Er wonen dan ook slechts 325 mensen. Maar er is meer dat dit Bulgaarse plaatsje interessant maakt. Ten eerste ligt op slechts 5 km van Melnik, in het Piringebergte, het 890 jaar oude Rozjen-klooster. Ten tweede vind je rondom Melnik enkele van de beste wijngaarden van Bulgarije. Drink in Melnik dan ook zeker een glaasje rode wijn. Twee mag ook natuurlijk… Als je wat Bulgaarse wijn mee naar huis wilt nemen, kun je terecht bij Kordopulovata Kasjta of de kleinschalige wijnproducent Mitko Manolev.

Gelukkig is er ook genoeg lekkers te eten bij de wijn. Tsjavkova Kasjta staat bijvoorbeeld bekend om zijn uitstekende stoofschotel kavarma. Bij Mentsjeva Kasjta maken ze heerlijke gevulde paprika’s met feta en olijven. Kom je op het heetst van de zomer in Melnik, kies dan voor de beroemde Bulgaarse koude soep tarator met knoflook, walnoten en yoghurt — heerlijk fris!

Lees ook: 8 smaakvolle wereldse wijnroutes

12. De Bulgaarse stranden

Het wemelt aan de Zwarte Zee van de Bulgaarse strandresorts. Helemaal in het noorden ligt Baltsjik, met zijn mooie blauwe zee èn het groen van de grootste botanische tuin van de Balkan. Ten zuiden van Baltsjik liggen Goudstrand en de stranden van Varna. Daaronder kun je aan de ruige kust van Irakli naar hartenlust kamperen en naakt recreëren. Nog verder naar het zuiden liggen het populaire zonnestrand en surfersparadijs Bourgas. Het vissersdorpje Sozopol op een schiereiland op 34 km van Bourgas is ook een bezoekje waard. Kortom: de Bulgaarse kust heeft de perfecte plekjes voor iedereen die de sleur even helemaal achter zich wil laten en ultiem wil relaxen.

Lees ook:

Zien: 8 geweldige plekken in de Balkan

16 Kroatische bestemmingen om verliefd op te worden

De 12 mooiste stranden in de wereld: in beeld

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Kaart