Nieuws Inspiratie 12 prachtige witte dorpen langs de kust in Italië

Alle artikelen

12 prachtige witte dorpen langs de kust in Italië

Iedereen kent de ansichtkaarten met prachtige, witte dorpjes uit Griekenland of Zuid-Spanje. Maar wist je dat je die in Italië ook kunt vinden? Reis met Skyscanner naar de regio Puglia, langs de 12 mooiste witte dorpjes aan de kust van Italië. Laat die zomer maar komen!

1. Ostuni

Ostuni is hét witte dorp van Italië bij uitstek, die je zal betoveren met haar pracht en praal. De stad ligt op drie heuvels in de provincie Brindisi en is geheel bedekt met witte kalk. De kalk heeft ervoor gezorgd dat Ostuni in de zeventiende eeuw beschermd was tegen de uitbraak van de pest, omdat kalk als natuurlijk ontsmettingsmiddel werkt. Dompel je onder in de smalle straatjes van de oude stad, bekend als ‘la terra’ en aanschouw de schoonheid van de huizen, steegjes en monumenten. Het meest bijzondere is het moment wanneer het stadje baadt in het zonlicht, tijdens zonsopgang of zonsondergang.

Bekijk ook: 6 geweldige stranden in Italië

Ostuni, Italië

2. Locorontondo

Een uiterst charmant dorpje in de Valle d’Itria is Locorotondo. Net als Ostuni is het historische centrum van Locorotondo cirkelvormig. De huizen hebben spitse daken die bedekt zijn met kalkstenen platen, chiancarelle. Dwaal rond in de kleine straatjes, waar de bogen en trappen een nóg magischer effect geven. Kijk ook omhoog, want alle balkons in Locorotondo zijn versierd met bloemen en planten. De explosie van kleur vormt een prachtig contrast met de witte kleur van de gebouwen.

Locorotondo, Italië

3. Cisternino

Reis in dezelfde streek door naar het dorpje Cisternino, dat onlangs werd verkozen tot mooiste dorp van Italië. Het historische centrum werd als ‘meesterwerk van de architectuur’ bekroond, dat een doolhof is van steegjes tussen de witte herenhuizen met blauwe deuren en gekleurde bloemen. Hier moet je minstens een keer zijn geweest in je leven!

Bekijk ook: Top 10 Italië van een reisjournalist

Cisternino, Italië

4. Martina Franca

Niet ver van Cisternino vind je Martina Franca, een ander spectaculair dorp in de Villa d’Itria! De witte kleur van de straten en de huizen zijn perfect geïntegreerd in de stijlvolle barokke paleizen en de rococo van de St. Martin Basiliek. De belangrijkste wegen richting de stadspoorten zijn gemaakt van zwart lavasteen, de kleine straten van witte steen. Een prachtig schouwspel!

Martina Franca, Italië

5. Ceglie

Dit dorp toont veel gelijkenis met de andere resortachtige dorpjes in Apulië in de hak van de laars, maar in Ceglie overheerst het wit! Het gebruik van witte kalk had als voornaamste doel om een beetje licht te geven aan de smalle steegjes van de stad. Ontdek de middeleeuwse steegjes die allemaal samenkomen bij het kasteel van de Hertog, die met haar Normandische toren een symbool van de stad is.

Bekijk ook: Geheime Italiaanse steden die je waarschijnlijk nog niet kent

Ceglie, Italië

6. Molfetta

Het oude centrum van Molfetta, ten noorden van Bari, is net als de andere dorpjes gebouwd met de typische witte kalksteen uit Apulië. De prachtige Duomo, gewijd aan de heilige Corrado, is een van de mooiste uitingen van de Romaanse periode. De witte kalkstenen huizen worden hier en daar afgewisseld met Perzisch groene raamluiken en deuren, wat een prachtig contrast vormt in het oude stadje.

Molfetta, Italië

7. Trani

Mooi, indrukwekkend en uiteraard wit is de kathedraal van Trani die hoog uitsteekt boven het stadje aan de azuurblauwe Adriatische Zee. De heldere, lokale witte steen geeft een gevoel van elegantie die je bijna nergens anders vindt en daarom wordt Trani ook wel ‘de parel van de Adiatische Zee’ genoemd. De ideale plek voor wie op zoek is naar rust! Vergeet ook niet het Castello Svevo en de synagoge Colanova te bezoeken.

Bekijk ook: de 12 mooiste kerken en kathedralen van Nederland

Trani, Italië

8. Syracuse

Syracuse werd volledig met de witte steen van Giuggiulena gebouwd. Het witte stadje gold als thuisbasis van de oude Grieken. De plaats zal je betoveren met haar ultieme schoonheid. Het oudste deel van de stad is Ortigia, het schiereiland aan de kust. Absoluut een bezoekje waard! Net als de Dom, die gebouwd is op een oude Dorische tempel. Zeer indrukwekkend, vooral bij zonsondergang. De afwisseling van de witte gebouwen en de blauwe zee maken een bezoek uniek en onvergetelijk.

Siracusa, Italië

9. Matera

Het volgende stadje staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: Matera werd ooit uitgeslepen in wit kalksteen en door de zon baadt de stad zomers in een prachtig licht. Een ontwapenende schoonheid! Grijp de kans om de Casa Grotta van Vico Solitario te bezoeken, waar je alle historische gewoonten en tradities van het stadje kunt ontdekken.

Zien: deze 10 plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Matera, Italië

10. Atrani

Trek je comfy shoes maar aan en vergeet je camera niet, deze twee items horen thuis in je koffer tijdens een bezoek aan Atrani. Deze stad is een juweeltje van de Amalfi kust met slechts 845 inwoners en staat bekend als een van de mooiste steden van Italië. Het stadje barst echter wel van de hoge steegjes, bogen en trappen, maar dat zorgt tegelijkertijd voor te gekke uitzichtpunten. De Santa Maria Maddalena-kerk met haar geheel compleet witte gevel in rococostijl maakt het geheel extra magisch en op het Piazzetta Umberto I kun je proeven van het dagelijkse leven van de locals.

Atrani, Italië

11. Ascoli Piceno

Ascoli Peceno is de hoofdstad van de Marken die zijn schoonheid dankt aan de prachtige travertijn, het soort rots waar de stad in werd gebouwd. Dwalend door het centrum wordt de witte kleur overheersend en komt tot een hoogtepunt op het Piazza del Popolo. Daarnaast biedt Ascoli Peceno veel historische monumenten, allen omgeven door de meest prachtige gebouwen, bogen en majestueuze kathedralen.

Die andere Piazza del Popolo vind je in Rome: reis mee naar deze eeuwige stad

Ascoli Piceno, Italië

12. Levanzo

Van de Adriatische Zee via de Amalfikust tot de Tyrreense Zee, waar je het laatste witte dorpje uit deze lijst vindt: Levanzo. Het wit van de huizen en het blauw van de zee zijn perfect met elkaar verweven, het historische centrum is prachtig bewaard gebleven en het omringende landschap nodigt uit tot fietsen en wandelen in de omgeving.

Levanzo, Italië

Klein maar fijn? Bekijk dan ook:

De 11 meest opvallende kleine gebouwen ter wereld

Kleine en knusse hotels à la de Tiny House Movement

De 10 kleinste landen van Europa

10 kleine Nederlandse dorpen en steden waar je geweest moet zijn

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart