Nieuws Inspiratie 12 bizarre natuurverschijnselen die je gezien moet hebben

Alle artikelen

12 bizarre natuurverschijnselen die je gezien moet hebben

Als de natuur zich niks aantrekt van de natuurwetten die normaal gesproken gelden, gebeuren de raarste dingen. Skyscanner neemt je mee naar een bloemenwoestijn, brandende rotsen en een zee vol sterren. Reis mee naar deze 13 bizarre natuurverschijnselen!

Maar eerst! De 5 deals van de dag 👇

Lava die in de oceaan stroomt, Big Island, Hawaï

Aan de oostkust van het grootste eiland van de eilandengroep Hawaï ontmoeten twee natuurkrachten elkaar: de gloeiend hete lava van de vulkaan Kilauea stroomt daar de oceaan in, koelt af en stolt voor altijd. In 2018 barstte Kilauea uit en heeft van mei tot augustus meer dan 700 huizen en het zuidoosten van het park verwoest. Het grootste deel van het park is gerestaureerd en je kunt het weer bezoeken.

Zo kom je er: Hawaii Volcanoes National Park, waarvan de Kilauea deel uitmaakt, ligt in het district Puna. Er zijn asfaltpaden naar de vulkaan aangelegd en op veilige afstand van de krater bevinden zich uitkijkplatforms. Vind je het te eng om in je eentje zo dicht bij al dat natuurgeweld te komen? Volg dan een van de rondleidingen.

Vind goedkope vluchten naar Hawaï

‘Terrasmeren’, provincie Sichuan, China

De sprookjesachtige gelaagde landschappen in het noorden van de provincie Sichuan zijn het resultaat van de jarenlange kristallisatie van calciet. Die wetenschappelijke verklaring is maar saai, dus de Chinezen houden het er liever op dat de gelaagde watervallen en azuurblauwe meertjes bestaan uit drakenhuid, die hier achterbleef toen een draak laag over de aarde vloog.

Zo kom je er: je kunt op twee plekken de bijzondere terrasmeertjes in de provincie Sichuan bekijken. De eerste ligt 49 kilometer ten westen van de ingang tot natuurgebied Jiuzhaigou. De tweede ligt in natuurparkpark Huanglong. De landschappen zijn vrijwel identiek, dus kies voor de terrassen die het beste op je route passen. Als je genoeg tijd hebt om beide natuurgebieden te bezoeken, kun je het beste vanuit Chengdu, Tsjoengking, Beijing of Hangzhou naar de hooggelegen luchthaven Jiuzhai-Huanglong vliegen. Van het vliegveld is het minder dan anderhalf uur rijden naar natuurgebied Huanglong. De rit van Huanglong naar Jiuzhaigou duurt ongeveer 2,5 uur. Met de bus doe je er vanaf het busstation van Chengdu naar Jiuzhaigou 9–11 uur over en duurt de rit tussen de twee natuurgebieden minstens 3 uur.

Vergelijk hier vliegtickets naar China

De bloeiende woestijn Anza Borrego, Californië, VS

Meestal ziet Anza Borrego er net als elke ‘echte’ woestijn uit als een levenloze vlakte. Maar begin maart, na de regenachtige winter, wordt hij bedekt met een bloemenzee waarnaar half Amerika komt kijken. Extra voordeel: in de lente is het er koeler dan anders: +32 °C, droog en winderig.

Zo kom je er: De woestijn ligt in natuurgebied Anza Borrego. Dat is per huurauto het makkelijkst te bereiken vanuit San Diego. Je kunt kiezen uit twee routes: door het stadje Julian in Californië via route 78 en daarna door de bergen en over Yaquii Pass Road, of via route 79 en daarna door de bergen over de S22. Volg de paden en pluk geen bloemen.

Vind vluchten naar San Diego

Lees ook: Reizen door Noord-Amerika: 10 te gekke plaatsen

De brandende rotsen van de Yanardag, Azerbaijan

Uit de dunne lagen poreus zandsteen van deze berg komt op natuurlijke wijze brandend gas tevoorschijn – vandaar de vlammen die uit de Yanardag slaan. De vlammen branden onder alle weersomstandigheden en bij regen veranderen ze van kleur. ’s Nachts kun je ze het beste zien. Het verschijnsel trekt veel nieuwsgierige toeristen, vuuraanbidders en mediterende boeddhisten.

Zo kom je er: De berg Yanardag bevindt zich op het schiereiland Absheron, in het gelijknamige natuurgebied 25 km ten noorden van Bakoe, bij het dorpje Mehemmedi.

Vind vluchten naar Bakoe

Onderwatersparren in het Kaindy-meer, Kazachstan

Vroeger stond in dit ravijn in het hooggebergte Kungej-Alatau een groen bos, maar na een aardbeving liep het in 1910 vol met water, zodat alle bomen onder water kwamen te staan. Nu groeien ze verder vanuit het Kaindy-meer. Er komen veel duikers naar de ‘onderwatersparren’ kijken. Logisch, want waar kun je anders duiken in het bos?

Zo kom je er: Op 250 kilometer ten oosten van Alma Ata ligt het plaatsje Zhalanash, waar je het makkelijkst met de auto kunt komen. Vanuit het plaatsje volg je de borden naar het dorpje Sata en voordat de weg weer omlaag gaat, sla je linksaf op het landweggetje naar het meer.

Vergelijk vliegtickets naar Kazachstan

Kruipende stenen, Death Valley, VS

Op het drooggevallen meer met de naam Racetrack Playa in Death Valley zijn lange sporen te zien: die zijn van stenen die zich langzaam verplaatsen over de zoutvlakte. Wetenschappers tastten lang in het duister over de manier waarop ze zich verplaatsen zonder dat er een levend wezen aan te pas komt. Eerst beweerden ze dat de stenen elke twee tot drie jaar bewogen, en dat de sporen daarna nog een jaar of vier te zien waren. Maar in 2014 werd het raadsel eindelijk helemaal opgelost: op het oppervlak van de zoutvlakte ontstaat door de nachtvorst hier en daar een dun laagje ijs. Afhankelijk van de wind gaat dit laagje ijs bij het ontdooien schuiven en zo kunnen de stenen die erop liggen ‘kruipen’.

Zo kom je er: Neem het vliegtuig naar Las Vegas. Daarvandaan is het ongeveer 200 kilometer rijden met de bus of een huurauto.

Vlieg goedkoop naar Las Vegas

Sterrenzee bij het eiland Vaadhoo, Maldiven

De golven bij de kust van Vaadhoo lichten op door bioluminescent plankton in het water. Maar het is natuurlijk veel romantischer om te denken dat het sterren zijn die in zee zijn zijn gevallen. De beste plek is bij Raa Atoll tussen juni en oktober. Beweeg het water met je voeten en je zult gelijk blauwe lichtjes zien.

Zo kom je er: Neem het vliegtuig naar de hoofdstad Male en huur daar een bootje of watervliegtuig. Er zijn veel mensen die het sprookjesachtige schijnsel willen zien, dus er wordt genoeg vervoer aangeboden.

Vergelijk tickets naar Male

Lees ook: De 12 mooiste stranden in de wereld: in beeld

De steenzuilen van Manpoepoenjor, Komi, Rusland

200 miljoen jaar geleden stonden hier torenhoge bergen. Maar de elementen knabbelden eeuwenlang aan het zwakke gesteente aan de buitenkant en nu zijn alleen de stukken stevig gesteente overgebleven. Als echte helden staan de zeven zuilen op het Manpoepoenjor-plateau. De plaatselijke bewoners zagen mensen en dieren in de zuilen en verafgoodden ze.

Zo kom je er: Je kunt Manpoepoenjor te voet bereiken vanuit Sverdlovsk en Perm. Vanuit Komi kun je er over het water, met de auto en ten slotte te voet komen. Voor een bezoek aan biosfeerreservaat Petsjoro-Ilytsjski moet je wel toestemming vragen.

Vergelijk vliegtickets naar Syktyvkar

Lees ook: Bizarre grotwoningen: van Andalusië en Cappadocië tot Petra

Het bewegende Sable-eiland, Atlantische oceaan

Dit Canadese eiland in de vorm van een halvemaan gedraagt zich heel bijzonder: het beweegt. Het bevindt zich op de kruising van de warme golfstroom en de koude Labradorstroom, waardoor het zich met een snelheid van 200 meter per jaar verplaatst. Sable-eiland heeft slechts 5 permanente bewoners: de medewerkers van het weerstation. Ze hebben alleen gezelschap van zeehonden en wilde paarden.

Zo kom je er: Sable-eiland ligt in het noordelijke deel van de Atlantische oceaan en is een beschermd natuurgebied. Om het te mogen bezoeken moet je toestemming vragen. Vanuit Canada kun je met de boot naar het eiland.

Vlieg goedkoop naar Canada

Zingende zandduinen, Kazachstan

Bij droog weer zijn in nationaal park Altyn Emel orgelklanken te horen. Dat concert is afkomstig van de beroemde Zingende zandduinen. De oorzaak van het fenomeen zit hem in de wrijving tussen de zandkorrels: hoe meer zand er meespeelt in het orkest, hoe duidelijker het te horen is. Soms hoor je een zacht gefluit, soms een echt gebrul. Lang geleden dacht men dat de geheimzinnige klanken werden voortgebracht door een boze geest die op de zandvlakte in slaap was gevallen.

Zo kom je er: De zandduinen liggen tussen kammen van bergketen de Dzjoengaarse Alataoe in nationaal park Altyn Emel. Huur een auto op het vliegveld van Alma Ata en rij 160 kilometer via Kapchagay en Shengeldy naar de Taigak-kloof. Een andere route loopt via Sary-Ozek en de Altyn Emel-pas naar het dorpje Basshi. Dat is 320 kilometer rijden, maar dan kom je wel dichter bij de zandduinen.

Vergelijk vliegtickets naar Kazachstan

Lake Hillier, Australië

Er zijn veel roze meren op de wereld: Lac Retba in Senegal is roze door bepaalde cyanobacteriën, Nakuru in Kenia door de flamingo’s en Torrevieja in Spanje door het zout. Maar waarom het Australische Lake Hiller zo’n bijzondere kleur heeft, daar zijn wetenschappers nog steeds niet achter. Iedereen die de hier komt kijken, houdt er zo zijn eigen verhaal op na.

Zo kom je er: Het mooiste uitzicht op Lake Hiller heb je vanuit de lucht: bijna alle reizen naar de Australische stad Perth vliegen over de Recherche-archipel, waar het meer zich bevindt. Vanuit de kustplaats Esperance kun je per boot dichter bij het roze wonder komen.

Vind vluchten naar Perth

‘Vliegende’ geiten, Marokko

In Marokko kun je geiten tegenkomen die in de bomen lijken te ‘groeien’. Eigenlijk doen de geiten niets geks: ze hebben gewoon honger. In dit droge klimaat groeit maar weinig sappig gras op de grond en daarom klimmen de dieren in de bomen om zich tegoed te doen aan de sappige blaadjes. De hoeven van berggeiten zijn geschikt om steile hellingen te beklimmen, dus een boom met veel takken is voor hen geen probleem.

Zo kom je er: Huur een auto op het vliegveld in Marokko en rij richting de Hoge- en Midden-Atlas, het Sous-dal, de kust van de Atlantische oceaan, of de dorpjes Afra en Imzi. Als het meezit, zie je de klimgeiten al vanaf de weg.

Vlieg nu naar Marokko

Leuk artikel? Lees ook:

Top 10 natuurwonderen in de wereld: foto’s

Natuurreis tips: 18 buitenaardse plekken in de Verenigde Staten

5 unieke natuurgebieden op Werelderfgoedlijst

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.