Nieuws Inspiratie 15 ideeën voor een onvergetelijke reis naar Servië

Alle artikelen

15 ideeën voor een onvergetelijke reis naar Servië

Servië is het best bewaarde geheim van Europa. Hoogste tijd dat wij het voor je onthullen! Voel je een personage uit een boek of een film, bezoek een muziekfestival in een oud fort, leer alles over elektriciteit van Nikola Tesla zelf en proef de lekkerste frambozen ter wereld - het kan allemaal in Servië.

Kalemegdan

Deze oude vesting van Belgrado is, samen met het park eromheen, de belangrijkste bezienswaardigheid van de Servische hoofdstad. De basis voor dit bolwerk werd bijna tweeduizend jaar geleden gelegd. Sindsdien is Kalemegdan tientallen keren verbouwd. Maar de vestingmuren zien er nog net zo indrukwekkend uit en vanaf de Toren van de Despoot heb je nog steeds een prachtig uitzicht. Je kijkt dan uit over een van de oudste parken van Europa, de plek waar de Donau en de Sava samenstromen en natuurlijk over Belgrado. Loop zeker ook even binnen bij het legermuseum en restaurant Kalemegdanska terasa, waar personages uit de roman ‘Landschap geschilderd met thee’ van Milorad Pavić notentaart eten.

Lees ook: 15 mooiste kastelen ter wereld

Kerk bij de burcht van Belgrado

Skadarlia

Belgrado heeft een eigen, bescheiden versie van het wereldberoemde Montmartre in Parijs: de artistieke wijk Skadarlia. Tegen het einde van de 19e eeuw werd dit dé plek waar kunstenaars, acteurs en muzikanten lief en leed deelden en hun creativiteit uitten. Dat is altijd zo gebleven. In de Skadarska-straat vind je antiquariaten en kunstgaleries vol verborgen schatten, maar ook veel sfeervolle cafés waar je onder begeleiding van livemuziek rakija en šopska salata kunt proeven. Kies bij voorkeur voor een traditioneel Servisch restaurant zoals De drie hoeden. Daar gingen onder andere Jimi Hendrix, George Bush en de Spaanse koning Juan Carlos je voor. Kom je vooral naar Belgrado om te fotograferen? Zorg dan dat je in de vroege ochtend in Skadarlia bent. Dan is het nog rustig en maken de eerste zonnestralen de met klimop begroeide gebouwen, de smeedijzeren bankjes en de karaktervolle schaakspelers nog fotogenieker.

De wijk Skadarlia in Belgrado

Коninklijke paleizen

Het paleis van de Servische koninklijke familie Karadjordjević in Belgrado is een van de jongste paleiscomplexen van Europa. Deze belangrijkste residentie van kroonprins Aleksandar II doet met zijn weelderige interieurs een beetje denken aan het Kremlin in Moskou. Het Witte Paleis is het zomerverblijf van de koninklijke familie. Van april tot oktober kun je in de weekenden een rondleiding door de paleisvertrekken volgen. Behalve mahoniehouten meubels van Thomas Chippendale, een globe van Vincenzo Coronelli, Venetiaanse kroonluchters, Franse wandkleden uit de 17e eeuw en schilderijen van Bruegel en Veronese kun je – als je geluk hebt – ook de leden van het koninklijk huis zelf zien. Meld je wel eerst aan voor een rondleiding via de website.

Koninklijk paleis in Belgrado

Nikola Tesla Museum

Als je in het vaderland van Nikola Tesla bent, moet je natuurlijk ook naar zijn eigen museum. Over een jaar of 15 zullen we tenslotte allemaal over de weg zoeven in auto’s die zijn naam dragen! Het Nikola Tesla Museum is zeker geen aaneenschakeling van stoffige zalen vol vitrines en bordjes met ‘Niet aanraken’. Het is een interactief museum vol persoonlijke bezittingen en uitvindingen van de excentrieke natuurkundige. Alles wat met elektriciteit te maken heeft, van de bliksemschicht van Zeus tot de lichtzwaarden van de Jedi, kom je er tegen.

Kunstmatige bliksemschicht

Foto: mcveja, CC BY 2.0

‘?’

Tegenover de Saborna-kerk in Belgrado staat een restaurantje met de twijfelachtige naam ‘?’. De eerste eigenaar wilde het gewoon ‘Bij de kerk’ noemen, maar daar was het bisdom op tegen. Als tijdelijke oplossing kreeg het café een bord met daarop Znak Pitanja (Vraagteken). Maar niets is zo blijvend als iets tijdelijks en in 2023 wordt alweer het 200-jarig jubileum van deze naam gevierd. Al die jaren maken ze hier de lekkerste ćevapčići (een soort worstjes van gehakt), pljeskavica (de Balkan-variant van de hamburger met het typisch Servische zuivelproduct kajmak) en vešalica (varkensvlees met kruidenvulling). Bij al die Servische gerechten drink je natuurlijk rakija of de alcoholvrije maisdrank boza.

Café 'Vraagteken' in Belgrado

Foto: Ranko CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Servische stranden

Servië ligt niet aan zee, maar heeft wel volop stranden aan rivieren en meren. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel het eiland Ada Tsiganlija aan de rivier de Sava in Belgrado. De 7 km lange strook schoon kiezelstrand en het landschap daaromheen zijn erg populair bij de Serven zelf en bij toeristen. In de zomer kun je hier zwemmen, zonnen, picknicken, waterskiën, volleyballen en golfen. In de winter is Ada Tsiganlija dé plek om te schaatsen.

Het strand van Ada Tsiganlija in Belgrado

Het grootste strand aan de Donau draagt de makkelijk te onthouden naam Štrand. Het ligt in Novi Sad, bij de Vrijheidsbrug (Most slobode) in de wijk Liman. Van 15 mei tot 15 september kun je tegen betaling gebruikmaken van het zandstrand, de kluisjes en kleedhokjes van dit strandresort. Er zijn ook snacks verkrijgbaar, zoals maïskolven, noten, ijs en pannenkoekjes met verschillende soorten beleg.

Strand aan de Donau, Servië

Foto: master2/iStock Editorial/Thinkstock

Het Palićmeer wordt wel vergeleken met het Duitse kuuroord Baden-Baden, dat in de 19e eeuw de zomerhoofdstad van Europa werd genoemd. Dankzij de warmwaterbronnen en geneeskrachtige modder is dit schilderachtige plaatsje uitgegroeid tot een van de beste wellnessresorts van Oost-Europa. Je kunt aan het Palićmeer dus kuren, maar ook vissen, paardrijden en de plaatselijke wijnen proeven. In juli wordt bij het meer ook nog het Palić Film Festival gehouden, met de beste Europese films.

Palićmeer in Servië

Foto: Fif’, CC BY-SA 2.0

Petrovaradin fort

Het onneembare Petrovaradin fort aan de Donau beschermde Novi Sad in de 17e eeuw tegen de opmars van de Turken. In de 21e eeuw heeft het fort jaarlijks te maken met een invasie van muziekfanaten. In het fort wordt namelijk een van de beste muziekfestivals van Europa gehouden: EXIT. Dit festival begon in 2000 als politieke protestactie, maar verloor al snel alle politieke lading en werd wereldberoemd om zijn geweldige muziekoptredens. Elk jaar in juli worden in het Petrovaradin fort zo’n tien podia opgebouwd en komen grootheden uit alle muziekgenres een internationaal publiek vermaken. Op het hoofdpodium hebben in de loop der jaren acts als Arctic Monkeys, Moby, The Prodigy, Kraftwerk, Placebo, Jamiroquai, Snoop Dogg, Massive Attack en Slayer opgetreden. Zelfs Iggy heeft EXIT al eens vereerd met een bezoek.

Muziekfestival EXIT

Foto: Exit Festival, CC BY-NC-SA 2.0

Fruška Gora

Op 15 km van Novi Sad, verscholen in het groene laaggebergte Fruška Gora, ligt een van de belangrijkste religieuze centra van Servië. Zestien orthodoxe kloosters laten je kennismaken met middeleeuwse religieuze bouwkunst, maar je kunt in Fruška Gora ook herten voeren, ooievaars zien, lindebloesem- of kastanjehoning proeven bij de imkerij en gewoon helemaal tot rust komen.

Lees ook: 10 trips dichtbij die voelen als een verre reis

De Schedeltoren

Servië heeft ook een plek voor liefhebbers van toerisme met een zwart randje. Dat is een torentje met de naam Ćele Kula op de Čegarberg, 2,5 km van Niš. Ćele Kula is een sinister monument voor de strijd tussen de Serven en de Turken. In 1809 voltrok zich hier een drama: ongeveer duizend Servische soldaten en hun legerleider Stefan Sindjelić bliezen zichzelf op om te voorkomen dat ze in handen van de Turken zouden vallen. De Turkse legerleider gebruikte hun schedels vervolgens om een toren te bouwen. Hun huid stuurde hij als trofee op naar de sultan in Constantinopel. Tegenwoordig zijn er nog maar 58 schedels over in de toren. Om ze te beschermen, is er een kapel om Ćele Kula heen gebouwd.

Lees ook: 8 bijzondere begraafplaatsen in de wereld

Schedeltoren in Servië

Foto: Elias Bizannes, CC BY-SA 2.0

Mediana

Ook even buiten Niš kun je de overblijfselen van een villa van de Romeinse keizer Constantijn de Grote bezoeken. Dit is Romeinse rijkdom ten top: thermen, binnenplaatsen met marmeren zuilen en de mooiste reliëfs, fresco’s en mozaïekvloeren. In het museum van Mediana vind je beelden van Romeinse goden en aardewerk waarvan de keizer zelf misschien wel gegrilde fazant en pastei van nachtegaaltongetjes heeft gegeten.

Mediana, Servië

Foto: Elias Bizannes, CC BY-SA 2.0

De Duivelsstad

Dit stukje Servië is bijzonder genoeg om genomineerd te worden als een van de zeven nieuwe wereldwonderen. De Duivelsstad is een bizar natuurpark op 27 km van Kuršumlija. In het natuurpark staan maar liefst 200 aardpiramides. Sommigen zeggen dat het kerken zijn die door de duivel zijn verwoest en versteend. Anderen beweren dat het juist God was die hier koppelaars strafte omdat ze een huwelijk tussen broer en zus wilden arrangeren. De realiteit is een stuk simpeler: niet God of de duivel, maar erosie, luchtdruk, wind, regen en temperatuurschommelingen vormden de aardpijlers. Het resultaat is er niet minder om. Voor een echt onvergetelijk bezoek kom je ’s nachts naar deze Duivelsstad.

Lees ook: Top 10 natuurwonderen in de wereld: foto’s

"Duivelsstad" in Servië

Foto: Rudolf Getel, CC BY 2.0

Nationaal park Djerdap

Bij de Roemeense grens ligt een langgerekt Servisch nationaal park met de naam Djerdap. De belangrijkste bezienswaardigheid van Djerdap is het doorbraakdal van de Donau, dat de IJzeren Poort wordt genoemd. Daarnaast komen in Djerdap honderden diersoorten en duizenden plantensoorten voor. Behalve de natuur heeft ook de geschiedenis zijn sporen nagelaten in nationaal park Djerdap. Het oudste monument is Lepenski Vir: een vindplaats uit de middensteentijd, zo’n 6000 jaar voor Christus. Uit latere tijden stamt de brug van Trajanus. Deze langste brug uit de klassieke oudheid werd tussen 103 en 105 aangelegd over de Donau, die toen nog Ister werd genoemd. In de Middeleeuwen werd in nationaal park Djerdap ook nog eens een kasteel gebouwd. Je kunt er in 40 minuten naartoe wandelen vanuit Golubac, maar als je sneller wilt zijn, kun je ook de auto nemen. De burcht is het beste te zien vanaf de Donau, dus regel voor de mooiste foto’s een boottochtje bij een van de plaatselijke vissers.

De burcht van Golubac in Servië

De Acht van Šargan

Vanuit de lucht gezien heeft deze kronkelige spoorweg door de Servische bergen de vorm van een acht. Van 1925 tot 1974 verbond de Acht van Sargan Višegrad in Bosnië en Užice in Servië. In 2003 werd het spoortraject gerestaureerd en omgebouwd tot een nostalgische attractie voor liefhebbers van pompstations, seinpalen en oude locomotieven. In het toeristenseizoen (van 1 april tot en met 31 oktober) vertrekt de trein twee keer per dag van station Mokra Gora: om 10.30 en om 13.30 uur. Als er veel passagiers zijn, wordt er ook om 08.00 en 16.10 uur gereden. De complete reis duurt maximaal 2,5 uur en omvat 22 tunnels, 5 bruggen en ontelbaar veel beboste berghellingen. De trein blijft ook een paar minuten staan op station Golubići uit de beroemde film van Emir Kusturica ‘Life is a Miracle’ (Život je Čudo).

Spoorweg in Servië

Openluchtmuseum Drvengrad

Drvengrad betekent letterlijk ‘houten stad’ en werd door Emir Kusturica gebouwd voor de opnames van zijn film ‘Life is a Miracle’. Zelf noemt de regisseur zijn verzameling traditionele Servische houten huizen, die helemaal zonder spijkers en schroeven in elkaar zijn gezet, een etnografisch viersterren-bungalowpark. Net als elk zichzelf respecterend stadje heeft Drvengrad een museum, een bibliotheek, een kunstgalerie, een restaurant, een banketbakker, een bioscoop en zelfs een gevangenis. Op de deuren staan de ‘gevangenen’ afgebeeld: Javier Solana en George Bush. Het gevoel voor humor van Kusturica en zijn Servische trots zijn overal voelbaar: in het traditionele houtsnijwerk bijvoorbeeld, en in straatnamen als Tarkovski, Fellini, Machalkov en Maradona. In de wereld van Kusturica kan alles: zo staat de Sint Sava-kerk hier op het Nikola Tesla-plein. De kans dat je Kusturica zelf tegenkomt in Drvengrad is trouwens groot: de regisseur komt er vaak, vooral tijdens de feesten in augustus en het Küstendorf-festival in januari.

Drvengrad in Servië

Frambozenvelden

Wist je dat bijna een derde van alle frambozen ter wereld uit Servië komt? In het zuiden van het land liggen uitgestrekte frambozenplantages. De frambozenhoofdstad van Servië is het stadje Aril, op 195 km van Belgrado. Hier kun je het ‘rode goud’ proeven op de plek waar het groeit: tussen de bruisende beekjes en frisgroene weiden van Servië!

Frambozen

Foto: Frank Gruber, CC BY-NC-ND 2.0

Leuk artikel? Lees ook:

7 geheime steden in Europa

Zien: 8 geweldige plekken in de Balkan

Slovenië: ga naar deze 7 mooie plaatsen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Kaart