Nieuws Inspiratie 16 Kroatische bestemmingen om verliefd op te worden

Alle artikelen

16 Kroatische bestemmingen om verliefd op te worden

Kroatië heeft zoveel te bieden: paradijselijke stranden, sprookjesachtige steden die doen denken aan Westeros uit Game of thrones en een keuken om van te watertanden. We zetten 16 Kroatische bestemmingen om verliefd op te worden voor je op een rij - vul ze gerust aan!

Hum

In Hum hoef je nooit bang te zijn dat je verdwaalt in de mensenmassa. Er wonen namelijk maar 30 mensen. Toch is Hum officieel een stad – de kleinste stad ter wereld wel te verstaan. Voor zo’n klein stadje heeft Hum wel heel veel bezienswaardigheden. Zo kom je op weg ernaartoe over de Glagolitische Allee, waar elke steen langs de weg een letter uit het glagolitische alfabet vertegenwoordigt. Uiteindelijk kom je aan bij de oude kasteelruïnes en stadspoorten van Hum. Behalve de 16e-eeuwse klokkentoren en de 19e-eeuwse Maria Hemelvaartkerk is ook de Sint Hiëronymuskerk uit de 12e eeuw een bezoekje waard. Neem zeker even de tijd om de muurschilderingen en opschriften uit het Byzantijnse tijdperk te bewonderen. Dorst? Proef dan de plaatselijke sterke drank Biska in restaurant Humska Konoba. Živeli (proost)!

Hum in Kroatië
Foto: Pavlo Boyko, CC BY-SA 2.0

Eilanden in de Adriatische zee

"Ik heb niets om aan te trekken!" Dat zul je niet snel horen op het minuscule eilandje Koversada in de Adriatische zee. Koversada wordt namelijk gezien als het wereldwijde centrum van het naturisme. De stranden hier mogen de blauwe vlag voeren, wat wil zeggen dat je er onder ecologisch ideale omstandigheden een perfect kleurtje kunt krijgen. Maar er liggen nog veel meer bijzondere Kroatische eilanden in de Adriatische zee. Het eiland Brač, dat per veerboot bereikbaar is vanuit Split en Makarska, valt op door de witte kalksteen en de ‘Gouden Hoorn’. Dit strand met de naam Zlatni Rat steekt 300 meter in zee en verandert onder invloed van water en wind voortdurend van vorm. Als je van geschiedenis houdt, zijn de Brijuni-eilanden een goede keuze. In dit nationale park staan de overblijfselen van een Romeins bouwwerk uit de 1e eeuw na Christus, maar ook de zomerresidentie van maarschalk Tito en de Sint Germanuskerk. In de wateren voor de kust liggen Venetiaanse galjoenen die hier ooit vergingen. Kick je op records? Ga dan naar Hvar, het langste eiland in de Adriatische zee, en naar Mljet, het allergroenste Kroatische eiland. Op het eiland Lokrum met zijn Benedictijnse klooster, Napoleontische fort en botanische tuin, word je verwelkomd door de prachtigste pauwen.

De kust van Dalamtië, Kroatië

Zadar

In Zadar heeft architect Nikola Bašić ervoor gezorgd dat je kunt dansen op zonne-energie en dat de boulevard muziek maakt. De installatie Pozdrav suncu (Zonnegroet) ziet er overdag uit als een grote glazen cirkel. Als het donker wordt, verandert deze schijf in een unieke dansvloer op zonne-energie. Niemand minder dan zeegod Neptunus zorgt voor de muziek, want in de treden van de boulevard zijn meer dan 35 orgelpijpen aangebracht, zodat een enorm muziekinstrument is ontstaan: Morske orgulje (het Zee-orgel). Als de zeelucht door de pijpen blaast, brengt het orgel wonderlijke klanken voort. Eigenlijk is het niet uit te leggen – dit moet je gewoon een keer horen!

Installatie op de boulevard van Zadar, Kroatië
_Foto: Tiemen Slingerland, CC BY-NC-ND 2.0 _

Plitvicemeren

De Plitvicemeren vormen samen het meest bezochte park van Kroatië, maar laat je daardoor niet afschrikken. Ten eerste zijn deze meren echt een bezoekje waard en ten tweede is er ruimte genoeg voor iedereen in dit uitgestrekte paradijs met 16 smaragdgroene meren, 92 zilverkleurige watervallen, grotten, eeuwenoude bossen en een heleboel frisse lucht. Daartussen lopen tientallen wandelroutes die variëren van een paar uur rondstruinen tot een flinke wandeling van acht uur. Wat je ook kiest, je hoeft in ieder geval niet bang te zijn om te verdwalen, want overal staan wegwijzers.

Lees ook: Wow! De mooiste watervallen ter wereld

Plitvicemeren, Kroatië

Vuurtorens

Wie droomt er nou niet van om in een vuurtoren te slapen? In Kroatië kun je overnachten in de 42 meter hoge en 166 jaar oude vuurtoren Veli Rat en nog 14 andere sprookjesachtige vuurtorens. Wedden dat je nog nooit op zo’n bijzondere plek hebt geslapen?

Lees ook: De 16 mooiste vuurtorens ter wereld

Vuurtorens in Kroatië

Sjeverni Velebit

Het nieuwste natuurreservaat van Kroatië is veel minder bekend dan nationaal park Krk. Onbegrijpelijk! De landschappen van Sjeverni Velebit zien er sprookjesachtig uit. Het lijkt wel alsof je elk moment een drakenstaart voorbij kunt zien zwiepen in de 1431 meter diepe grot Lukina jama, die in de top 10 van de diepste grotten ter wereld staat. Of speur je liever naar rovers tussen de rotsen van de Hajdučki en Rožanski Kukovi, of naar elfjes in de geurige botanische tuin?

Grot in Sjeverni Velebit, Kroatië
Foto: Darij & Ana, CC BY 2.0

Rijeka

Wil je je in een spektakel van Venetiaanse en Oudslavische carnavalstradities storten? Kom dan in februari naar Rijeka, want dan begint hier het ‘vijfde seizoen’. Er trekt dan een carnavalsstoet door de stad met de Koningin, de Baron, moren, stieren en hun herders, jongleurs, goochelaars en alles wat je je verder nog kunt voorstellen. Het carnaval in Rijeka is zo groots en uitbundig dat eigenlijk alleen Brazilië en Venetië het kunnen overtreffen. Tijdens dit feest geldt in Rijeka maar één regel: Wees wat je wilt zijn!

Lees ook: Wauw! De 10 verrassendste festivals in de wereld

Carnaval in Rijeka, Kroatië
Foto: Kornelije Sajler, CC BY-NC-ND 2.0

De grot van Vranjak

Ga je graag ondergronds? Dan moet je echt naar natuurpark Vranjak, op 25 kilometer van de populaire stad Split. Wie alles te weten wil komen over stalactieten, stalagmieten, kwarts in allerlei kleuren, sculpturen en rotstekeningen, kan op pad met een nakomeling van degene die deze grillige grot in 1903 ontdekte. Dat het onder de grond nogal frisjes kan zijn, maakt de gastvrije gids goed met een glaasje zelfgestookte rakia.

Lees ook: Buitenaardse schoonheid: 11 plekken op onze planeet

Grot

Dubrovnik

Deze parel van de Adriatische zee staat niet alleen bekend om architectonische hoogstandjes zoals het plein van de Loggia (Loza), het Sponza-paleis, de Sint Blasiuskerk, de Dominicanen- en Franciscanerkloosters en het Paleis van de Rector, maar ook vanwege de culinaire hoogstandjes. Die kun je zelf proeven in het sfeervolle restaurant Villa Ruza waar je uitkijkt op zee, het gemoedelijke eethuis Pantarul of Taverna Otto, waar je alleen al van het interieur trek krijgt.

Oude stad in Dubrovnik, Kroatië
Foto: Eric Hossinger, CC BY 2.0

Ston

Op 55 kilometer van Dubrovnik, midden tussen het groen, ligt het stadje Ston. Hier staat de Kroatische muur die in de 19e eeuw werd opgetrokken om de zoutmijnen te beschermen. De Kroatische muur verbindt 41 torens en twee vestingen met elkaar. Wereldwijd is er maar één langere muur: de Chinese. Vanaf de Kroatische muur zie je Veli Ston en Mali Ston (Groot Ston en Klein Ston), de zoutbassins en de weg naar de baai en het dorpje Broce. Voor een onvergetelijke zonsondergang zorg je dat je op tijd in een restaurantje zit, met een flesje wijn en wat mosselen en oesters van de plaatselijke kwekerij.

Ston in Kroatië

Motovun

Het plaatsje Motovun, waar amper duizend mensen wonen, heeft een bijzondere beschermheer: Veli Jože. Volgens de legende heeft deze reus met zijn blote handen de vestingmuren opgetrokken en de slotgrachten gegraven. Eerst werd hij daarvoor beloond met stier van het spit, daarna met ram en – toen de bevolking echt vrekkig werd — met kip. Dat vond de reus zo’n belediging dat hij het stadje wilde verlaten, maar de inwoners konden hem nog net zo ver krijgen dat hij toch bleef. Sindsdien zul je ze niet meer betrappen op een gebrek aan gastvrijheid. Niet voor niets staat Motovun bekend als de Truffelhoofdstad: elk jaar vanaf oktober wordt hier een festival gehouden rondom de zoektocht naar deze delicatessen. De plaatselijke paddenstoelen zijn zelfs zo lekker, dat er niet op ‘gejaagd’ wordt met varkens, maar met speciale honden, die hebben geleerd zich in te houden en de gevonden truffels niet meteen op te eten. In Motovun kun je deze duurste paddenstoelen ter wereld voor een aangenaam prijsje proeven. De calorieën verbrand je makkelijk weer als je de 1052 treden van de langste trap in Istrië beklimt, waarna de oever van de rivier de Mirna een mooie plek is om uit te rusten.

Motovun in Kroatië

Zagorje

Is het kind in je nog springlevend? Breng dan een bezoekje aan de dorpjes in de regio Zagorje, ten noorden van Zagreb. In Tugonica en Gornja Stubica wordt de eeuwenoude traditie van het maken van houten speelgoed van generatie op generatie doorgegeven. UNESCO heeft deze traditie zelfs opgenomen in de lijst met beschermd immaterieel erfgoed. Een beter souvenir uit Kroatië bestaat niet!

Speelgoedmakerij, Kroatië
Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Ludbreg

Heb je wel eens gehoord van het wonder van Ludbreg? Toen een plaatselijke geestelijke hier de transsubstantiatie in twijfel trok, veranderde de miswijn vlak voor zijn ogen in bloed. Nu wordt er een ampul met het bloed van Christus bewaard in een reliekschrijn in de kerk van Ludbreg. Maar dat is niet het enige wijnwonder in deze stad in het noorden van de regio Varaždin. Elk jaar op 1 april wordt hier namelijk de dag van het middelpunt van de aarde gevierd, dat volgens sommigen in Ludbreg zou liggen. Elke inwoner en gast krijgt dan iets lekkers en uit de fontein komt wijn in plaats van water.

Dorpje in Kroatië

Slavonië

Voor nog meer wijn ga je naar de belangrijkste wijnstreek van Kroatië, Slavonië. Vooral de witte Graševina-wijnen zijn uitstekend. Je kunt ze proeven bij de wijngaarden Dakovačka Vina, Kutjevo en Erdut. Als je toch op bezoek bent bij Erdut, bekijk dan ook even het van 150 jaar oude eiken gemaakte wijnvat met een inhoud van 75000 liter.

Lees ook: 8 smaakvolle wereldse wijnroutes

Wijnvaten in Slavonië, Kroatië

Kroatische kastelen

De geschiedenis van Kroatië komt tot leven in de kastelen. Elk kasteel heeft zo zijn eigen verhaal. Zo ook het 12e-eeuwse Veliki Tabor, waar de geest van de prachtige Veronika Desinićka rondwaart. Volgens de legende werd ze ter dood veroordeeld vanwege een verboden liefde en nog niet zo lang geleden is hier een muurschildering aangetroffen waaruit blijkt dat dit spookverhaal wel degelijk op waarheid berust. Durf jij te komen kijken? De belangrijkste bezienswaardigheid van het 13e-eeuwse Medvedgrad is geen spook, maar het prachtige uitzicht op Zagreb dat je vanaf de grote toren van dit kasteel hebt. Alleen al vanwege de sprookjesachtige naam zou je zeker ook een bezoek moeten brengen aan ‘de Stenen Draak’ Trakošćan, een kasteel dat een schat aan ridderwapens herbergt.

Mis deze niet: 15 mooiste kastelen ter wereld

Trakošćan-kasteel in Kroatië

Pula

Kroatië heeft zelfs een eigen amfitheater uit de Romeinse oudheid! Dit ‘Colosseum van Pula’ is meer dan 2000 jaar oud, maar verkeert in betere staat dan andere amfitheaters. Daarmee heeft het amfitheater een plekje op het biljet van 10 kuna verdiend, maar het is natuurlijk nog leuker om de vier torens en drie bouwstijlen van dit statige amfitheater in het echt te gaan bekijken. Wil je je echt terug in de tijd wanen, ga dan naar het ondergrondse museum. Als je dan weer naar boven komt, hoor je in gedachten al de brute geluiden van gladiatorengevechten.

Amfitheater in Pula, Kroatië

Leuk artikel? Lees ook:

Leer ze kennen: 10 geweldige, minder bekende Oost-Europese steden

Zien: 8 geweldige plekken in de Balkan

Slovenië: ga naar deze 7 mooie plaatsen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Kaart