Nieuws Inspiratie Alleen op reis: zo ga je soloreizen

Alle artikelen

Alleen op reis: zo ga je soloreizen

Heb jij wel eens samen met een vriend of vriendin gebackpackt en dat je achteraf dacht: was ik maar alleen gegaan? Er zullen veel mensen zijn die zich in deze gedachte herkennen, hoe leuk je het ook met die ander hebt gehad. Je onderbewustzijn vertelt je dat je alleen op reis moet, maar je durft de stap niet te zetten. Skyscanner vertelt je waarom jij moet gaan soloreizen!

Solo travel

Waarom soloreizen?

Soloreizen is de afgelopen jaren een echte reistrend  geworden.  Door alleen op reis te gaan, laat je zien dat je de wereld aan kunt. Je daagt jezelf uit aan je persoonlijke ontwikkeling te werken en je staat meer open om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast doe je misschien dingen die je met z’n tweeën of in een groep niet zou hebben gedaan. Ondanks wat Julia Roberts in Eat, Pray, Love ons vertelt, hoef je voor een soloreis niet gescheiden, verloren of verdrietig te zijn. Uit het onderzoek van Cherry Picker blijkt zelfs dat 47% van alle mensen die alleen reizen een partner hebben.

Lees ook: 10 tips voor alleen op reis

Hoe pak je het aan?

Je gaat alleen op reis, wat betekent dat je de vrijheid en de luxe hebt om te kiezen waar je naartoe wilt. De meeste soloreizigers boeken vaak vooraf de overnachtingen voor de eerste paar dagen, zodat ze kunnen acclimatiseren. Daarna is het tijd om de controle los te laten en te zien waar je uitkomt. Je weet namelijk nooit wie je ontmoet! Wie weet besluit je wel om met iemand mee te reizen. Om maar even in te haken op een andere reistrend: je overgeven aan het spontane. De controle loslaten en jezelf overgeven aan spontane ontmoetingen leidt vaak tot de beste herinneringen van je soloreis. Je hoeft geen rekening te houden met de wensen van je reispartner, maar alleen met die van jezelf.

Thailand schommel solotravel

Waar ga je naartoe?

Zorg ervoor dat je naar een land gaat waar de situatie veilig is. Met z’n tweeën voel je je (en ben je) veiliger dan alleen, dus kijk voorafgaand aan je reis bij de reisadviezen van de Rijksoverheid. Een land met een goede infrastructuur is ook fijn, zeker als je nog weinig (solo)reiservaring hebt. Landen als Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zijn het populairst onder soloreizigers en backpackers: deze landen zijn goed ingespeeld op deze doelgroep en de kans hier is erg groot dat je veel andere reizigers ontmoet.

Maar ook Chili en Japan blijken het goed te doen voor soloreizigers. De Chilenen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijke karakter en heeft het land eindeloos veel variatie aan natuur, zoals woestijnen, bergen en kuststreken. Japan biedt, naast de fascinerende en drukke metropool Tokio, ook rust in het oude Kyoto. Daarnaast is er geen ander land op de wereld dat zoveel hotels heeft die speciaal ontworpen zijn voor soloreizigers dan Japan. Maar niemand zegt dat je ver hoeft te reizen om solo te reizen: ook landen als Noorwegen, Zwitserland en Oostenrijk zijn perfect voor wie die alleen op pad gaat.

Lees meer: 6 landen voor soloreizigers

Solo traveling Canada

Travelbuddy

Solo hoeft niet voor iedereen automatisch ‘alleen’ te betekenen. In de digitale wereld waarin we nu leven kunnen we makkelijk met iedereen in contact komen. Voor, tijdens of na je reis. Ga jij op reis om de ware te vinden? Dan is Tourbar iets voor jou: de Tinder onder reizigers.

Maar ook websites als Travel-buddies , TripGiraffe en Triptogether zijn platformen waar je terecht kunt voor als je het iets te spannend vindt om écht alleen te gaan. Maar dan nog: ‘het gaat erom dat je er zelf voor kiest om alleen op pad te gaan’, aldus eigenaresse van Cherry Picker Tessa aan de Stegge. ‘Zo leg je niet alleen contact met anderen, maar vooral met jezelf.’

Travel buddies

Natuurlijk zullen er momenten zijn waarop je je moederziel alleen voelt of het thuisfront mist. Maar hé, godzijdank is er inmiddels (bijna) overal ter wereld wifi. Wees vooral niet bang om alleen te reizen, want: ‘fear leads you to run away from all the great possibilities in your life’. Daar had Eat, Pray, Love dan wel weer gelijk in.

Meer lezen over alleen op reis en hoe leuk dat kan zijn? Bekijk dan ook:

Alleen reizen met kinderen

Alleen uit eten gaan op reis doe je zo

10 verlaten eilanden waar je nu naartoe kunt reizen

Wat we geleerd hebben van reizen: 50 tips

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.