Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Alles wat je moet weten voor een vakantie op Cyprus

Alle artikelen

Alles wat je moet weten voor een vakantie op Cyprus

Cyprus heeft alle ingrediënten voor een heerlijke zonvakantie, maar toch wordt het eiland vaak over ’t hoofd gezien. Velen hebben namelijk geen idee wat ze kunnen verwachten: hoort Cyprus eigenlijk bij Azië of Europa? Is het er veilig? Welke stekker heb je nodig en waar betaal je mee? Skyscanner vertelt je alles wat je moet weten voor een vakantie op Cyprus en geeft tips over de mooiste bezienswaardigheden en plekken.

FAQ over Cyprus

Waar ligt Cyprus?
Cyprus is een eiland in het oosten van de Middellandse Zee, op 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer ten westen van Syrië.

Hoe groot is Cyprus?
Cyprus heeft een oppervlakte van 9.251 km². Ten opzichte van Nederland is Cyprus een stuk kleiner: Nederland heeft namelijk een oppervlakte van 41.543 km².

Wat is de hoofdstad van Cyprus?
De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, gelegen aan de rivier de Pedieos.

Wanneer is Cyprus ontstaan?
De eerste definitieve bewoners vestigden zich tussen 8500 – 8000 voor Christus op het eiland.

Waar hoort Cyprus bij?
Cyprus behoort geografisch gezien tot Azië, maar politiek gezien tot Europa. De Republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus. Echter, sinds de inval van het Turkse leger in 1974, heeft de Republiek Cyprus geen controle meer over het noorden van het eiland. Noord-Cyprus wordt nu bezet door Turkije. Het zuiden behoort nog wel tot de Republiek Cyprus en wordt vaak Grieks-Cyprus genoemd, al wordt het niet door Griekenland bezet.

De hoofdstad Niciosa is ook een van de weinige verdeelde hoofdsteden van de wereld: het zuiden behoort tot Griekenland, het noorden tot Turkije. De grens – de Groene Lijn – loopt dwars door de stad, van oost naar west. De oude, cirkelvormig ommuurde stad wordt er vrijwel exact mee doormidden gedeeld.

Waarom is Cyprus een verdeeld land?
Cyprus heeft door de jaren heen veel verschillende heersers gekend, vanwege de strategische ligging ten opzichte van Europa, het Midden-Oosten en het noorden van Afrika. In 1959 werd in Zürich een verdrag gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Turkije, waarin de onafhankelijkheid van Cyprus werd overeengekomen onder de garantie van de drie landen.

Bestuurlijk gezien werden de landen het niet eens en dit leidde tot een uitbarsting van onderling geweld: in 1963 braken er hevige gevechten uit de in de hoofdstad. De Engelsen namen posities in in Nicosia om de strijdende partijen te scheiden. Dit was het begin van de Groene Lijn, die het hele eiland inmiddels in tweeën deelt.

Wanneer is Cyprus tot de Europese Unie toegetreden?
Het toetredingsproces van Cyprus tot de Europese Unie begon in 1990 en in 2004 zijn ze daadwerkelijk lid geworden van de EU. In 2003 konden door de opheffing van een aantal reisbeperkingen, Grieken en Turken voor het eerst sinds 1974 elkaars landsdelen bezoeken.

Bekijk vluchten naar Cyprus

Cyprus

Reisadvies over Cyprus

Is Cyprus veilig?
Volgens de Rijksoverheid gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Cyprus. Ook zijn er geen problemen met vluchtelingen bekend. Als Nederlander kun je van noord naar zuid reizen en andersom, maar daarvoor heb je wel een geldig Nederlands reisdocument nodig.

Wie vliegt er op Cyprus?
Er zijn drie luchthavens op Cyprus. Twee in het zuiden: de internationale luchthaven Larnaca en het kleinere vliegveld Paphos en één in het noorden: luchthaven Ercan. Transavia vliegt rechtstreeks naar Larnaca en Paphos vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt zo’n 4 uur. Corendon vliegt vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar luchthaven Ercan; de vliegtijd bedraagt inclusief een extra tussenstop op Cyprus 5 uur en 45 minuten. Ryanair had eerder ook een vlucht naar Cyprus, maar nu niet meer.

Handige tips voor reizen naar Cyprus

Welke taal spreken ze op Cyprus?
De officiële taken op Cyprus zijn Grieks en Turks.

Waarmee betaal je op Cyprus?
Tot 2007 heeft Cyprus haar eigen munteenheid gehad, namelijk de Cypriotische pond. Sinds begin 2008 is die munteenheid vervangen door de euro.

Wat is het tijdsverschil op Cyprus?
In Cyprus is het tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het verschil met Noord-Cyprus +2 uur; in Noord-Cyprus wordt namelijk geen wintertijd ingevoerd. In Zuid-Cyprus gebeurt dat wel.

Welke stekker heb ik nodig op Cyprus?
Voor Cyprus heb je een wereldstekker nodig: type F en G van 230 of 240 volt.

Is Cyprus duur of goedkoop?
Cyprus heeft de reputatie een duur vakantie-eiland te zijn. De invoering van de euro heeft ervoor gezorgd dat die reputatie verdween. Vergeleken met Nederland is het prijsniveau op Cyprus erg laag en vergelijkbaar met die van Griekenland. Prijzen in toeristische gebieden en in het hoogseizoen kunnen natuurlijk wel afwijken.

Kan ik het kraanwater op Cyprus drinken?
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken.

Wanneer naar Cyprus reizen?
Met een gemiddelde temperatuur van 28°C kun je het beste in april, mei, september en oktober op vakantie naar Cyprus gaan. In maart is het nog iets kouder en in de zomermaanden (juli en augustus) is het er snikheet. In januari en februari kun je zelfs skiën op Cyprus.

Moet je je vakantie nog plannen? Doe dat met de handige, nieuwe tool van Skyscanner: de vakantieplanner!

Goedkoop naar Cyprus

Cyprus

Wat te doen op Cyprus: 5 tips

Paphos

Paphos is een gezellige havenstad in het zuidwesten van Cyprus, die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het stadje is zeer geliefd bij toeristen vanwege haar prachtige stranden en rijke natuur in de omgeving, zoals het Troodosgebergte. In Paphos wordt onderscheid gemaakt tussen Pano Paphos (de bovenstad), Kato Paphos (de benedenstad), Nea Paphos (Nieuw-Paphos) en Ktima Paphos (Oud-Paphos). Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de rots van Aphrodite, niet ver van het centrum van Paphos.

## Kykkosklooster
Het Kykkosklooster is een Cypriotisch-orthodox klooster dat op 1318 meter hoogte in het Troodosgebergte ligt. Het klooster is vooral vanwege de vele mozaïeken op de muren in trek bij toeristen. Tegen betaling bezoek je het bijbehorende museum en in de zomer vinden er net buiten het klooster verschillende markten plaats, waar je kunt snuffelen tussen souvenirs en plaatselijke lekkernijen. Let op: je mag niet met blote armen en benen het klooster in.

WaterWorld Cyprus

WaterWorld is het award-winnende Griekse waterpark in het plaatsje Ayia Napa, in het zuidoosten van Cyprus. Het spectaculaire waterpark zorgt voor een hele dag plezier voor de hele familie: je vindt er meer dan 10 zwembaden, talloze glijbanen en restaurantjes voor een lekkere versnapering. Het park is omringd door hoge palmen en heeft dus genoeg schaduw voor hete zomerdagen. Kinderen tussen 3 en 13 jaar betalen €24 , bezoekers vanaf 13 jaar betalen €38 .

Mooiste stranden op Cyprus

Op Cyprus aan prachtige stranden geen gebrek. Het bekendste strand ligt bij de Aphrodite Rock in het zuidwesten, waar veel watersportmogelijkheden zijn. Een zandstrand met een heldere zee – en dus ideaal voor snorkelen – is Grovenor’s Beach, gelegen tussen Limassol en Larnaka. Een van de populairste stranden voor windsurfen in Cyprus is Lady Mile’s. Fargos en Protaras zijn populair bij de locals en McKenzie leent zich goed voor lange strandwandelingen. Jongeren trekken graag naar Nissi Beach en Louma Beach, voor gezinnen die wat meer rust zoeken zijn Pissouri bij Limassol, Konnos Bay, Green Bay en Coral Bay ideaal.

Troodosgebergte

Trek het binnenland in door auto te huren en ontdek de natuur op Cyprus in het Troodosgebergte. Dit gebergte ligt in het binnenland van Zuid-Cyprus en is geliefd onder wandelaars en natuurliefhebbers. Je vindt er mooie kloosters, kerken, kapelletjes, traditionele woningen en vooral: rust. In de zomer ontvluchten hier de locals de warmte van de stad en in de winter kun je hier fantastisch skiën!

Bekijk hier je vliegvakantie Cyprus

 

*Geplaatst: maart 2017. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.