Nieuws Inspiratie Langere tijd weg: baan opzeggen om te reizen?

Alle artikelen

Langere tijd weg: baan opzeggen om te reizen?

Ben jij zo iemand die ervan droomt om een lange reis te maken? Direct na je studie de wijde wereld intrekken en backpacken, is misschien wel het meest relaxte. Maar, je hebt ook een stapeltje euro’s nodig om je droom te realiseren. Misschien toch eerst werken en geld sparen. Maar wat dan? Zeg je die baan op of neem je onbetaald verlof? Skyscanner geeft tips!

Waag je de sprong of…

Als het je droom is om voor langere tijd naar het buitenland te gaan en de wereld over te reizen, ga er dan serieus mee aan de slag. Het idee van me, myself and I met een rugzakje dwalen door avontuurlijke landen en nieuwe mensen ontmoeten is natuurlijk fantastisch. Alleen, voordat je een vliegticket boekt, moet je toch even je hoofd uit de wolken halen en goed kijken naar de invulling en (financiële) consequenties. Hoeveel tijd wil je nemen, wat gaat je dat kosten, hoe ga je het bekostigen, wil je onderweg werken en mag dat in de landen waar je naartoe wilt reizen en hoe doe je dat met je baan als je die hebt? Opzeggen, onbetaald verlof? En vind je het erg als je bij terugkomst niet in dezelfde functie terug kunt komen (na een half of heel jaar kan er veel veranderen)? Bekijk het dus ook praktisch en werk een en ander uit op papier.

Lees ook: Blik op de 10 beste bestemmingen voor backpackers

Lange reis maken, waag de sprong

Reisdrang en baan? Met je werkgever om de tafel

Is het idee van een tijd lang op reis, echt een stevig verankerd gevoel geworden en ben je ervan overtuigd dat je dit wilt doen, dan wordt het tijd om knopen door te hakken. Wat doe je met je baan? Want, hoe goed geregeld ook, met een gemiddeld aantal van 25 vakantiedagen, kun je een paar weken weg per jaar eropuit, maar die echte grote reis, die zit er niet in. Ga met je werkgever om de tafel zitten en speel open kaart over je plannen. Bereid dat gesprek goed voor en breng het niet als een wild idee wat iedereen wel eens in z’n hoofd heeft. Bespreek ook eventuele nadelen voor je werkgever en collega’s als je er (tijdelijk) niet bent. Bekijk risico’s, lees erover wat anderen hebben gedaan en weet waar je het over hebt. Wellicht sleep je er een aardige terugkeerregeling uit als ze je graag willen behouden. ’t Is wel slim om dit contractueel vast te leggen.

Lees ook: Checklist voor studeren of een stage in het buitenland

Lange reis om de wereld maken

Onbetaald verlof, dus baan als je terugkomt

Als je een baan hebt die je toch wel erg leuk vindt, bespreek dan de mogelijkheden met je werkgever voor onbetaald of deels betaald verlof. Check goed wat er in je eventuele cao staat over een sabbatical of langere tijd verlof. Kan het geregeld worden, dan geeft je dit de mogelijkheid de wereld te verkennen met het idee dat je terug in Nederland weer aan de slag kunt. Fijn ook om dan weer inkomsten te hebben en verzekerd te zijn bij je thuiskomst. Maak met je werkgever wel goede afspraken over vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen en dergelijke. Loopt dit door of wordt dit tijdelijk stopgezet? Goed om te weten en slim om op papier vast te leggen.

Lees ook: Te gek! De 15 meest bijzondere hostels in Europa

Onbetaald verlof nemen op reis

Helemaal vrij: baan opzeggen

Denk je: gaan met die banaan en ik verbrand (tijdelijk) alle carrièreschepen achter me? Kan. In Nederland heb je die toch wel redelijk luxe positie, zeker omdat de arbeidsmarkt in 2016 weer aantrekt. Een risico neem je altijd, maar dat is part of the deal en hoort bij het avontuur. Maar, hé: zekerheid, vaste banen, dat is de laatste jaren wel anders geworden en garanties, die bestaan niet. Dus wil je helemaal los zijn van je werk, geen werkgever meer waardoor je nog enige druk voelt om eerder terug te komen en helemaal vrij zijn? Zeg dan je baan op. Helemaal een relaxte optie als je nog geen hypotheek en kinderen hebt en meer gesetteld bent. Go for it en realiseer je dat alles weer openligt!

Lees ook: 6 hipsterproof bestemmingen die iedere hipster moet bezoeken

Reis maken, baan opzeggen

Goed voor je cv of niet?

Twijfel je nog of een jaartje reizen met veel hangmatmomenten een luxe vlekje zal zijn op je verder smetteloze cv? Niet doen. Het initiatief nemen om de wereld te verkennen, andere landen en culturen te leren kennen is voor de meeste werkgevers iets positiefs. Een extra is het ook als je tijdens een reis vrijwilligerswerk of (tijdelijk) betaald werk in hebt gedaan. Daarbij ben je dan wellicht iets van je onrust kwijt, ook prettig voor een werkgever.

Lees ook: Goed voor je cv: werken in het buitenland

Wereldreis goed voor je cv

Meer leuke artikelen en handige tips voor op reis:

Wat te doen in Jakarta? De 10 leukste tips

Geld en vakantie: financiën op reis

Hoe geld besparen op vliegtickets, hotels en autohuur met Skyscanner

Bezoek alle zeven nieuwe wereldwonderen

Alleen op reis? Deze Europese steden zijn perfect voor singles

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.