Nieuws Inspiratie Verbannen aan boord: kerstcadeaus die niet mee mogen in het vliegtuig

Alle artikelen

Verbannen aan boord: kerstcadeaus die niet mee mogen in het vliegtuig

Dit is het seizoen voor een middagje kerstmarkt, je pleegt eens een belletje naar een ver familielid of vliegt zelfs naar een warmer oord voor een lange, lome kerstbreak. Maar eenmaal onderweg naar de douane, volgepakt met cadeautjes, bedenk je ineens dat je de bagageregels niet hebt gecheckt. Help! Skyscanner to the rescue.

Heb je reisverhalen over airport security die je graag met ons deelt? Laat hieronder een reactie achter en we nemen je verhaal mee in een volgend artikel.

Wat je mag meenemen in het vliegtuig:

1. Cosmetica en toiletartikelen

We zijn er inmiddels wel aan gewend: vloeistoffen, crèmes en gels zijn ‘not done’ in je handbagage tenzij je de regel 100 ml of minder inhoud hanteert en de spullen verpakt in een transparant plastic tasje. Vergeet niet dat oliën ook meetellen, inclusief kookolie. Verpak dus alle oliehoudende producten in de ruimbagage. Zeep valt overigens niet onder de familie van de vloeistoffen, dus laat je handbagage maar lekker ruiken met die handgemaakte zeepjes.

2. Jams, honing en siroop

Sommige voedingsmiddelen vallen ook onder de categorie vloeistoffen zoals jams, chutneys, honing en siroop. Als je dus iets van deze lekkernijen koopt op een Europese kerstmarkt, wees er dan wel zeker van dat de inhoud minder is dan 100 ml of dat je het verpakt in de ruimbagage.

3. Kurkentrekkers

Een kurkentrekker kan een geweldig kerstcadeau zijn voor een wijnliefhebber maar de airport security stelt het niet op prijs. Reis je met een dergelijk object in je handbagage, dan wordt het er geheid uitgepikt door de security. Schaf je een dergelijk souvenir voor het feestseizoen aan, stop het dan in de ruimbagage.

4. Sportartikelen

Oké, dat sommige sportartikelen verboden zijn, is vanzelfsprekend. Je zult waarschijnlijk niet het vliegtuig in stappen met een snooker keu of golf club. Maar er zijn andere sport-items die verbazingwekkend genoeg ook niet mee mogen. Denk aan batjes, rackets, darts en katapulten. Deze gaan linea recta richting ruimbagage. Datzelfde geldt voor vechtsportmaterialen. Dus als je tijdens je kerstreizen dergelijke sport gear meeneemt, check je tas dan in.

5. Aanstekers

Gek genoeg mag je wel een aansteker meenemen aan boord, maar slechts één. Ook je e-sigaret mag mee, alleen in de handbagage. Je moet een en ander bij je houden tijdens de vlucht. Een aansteker is natuurlijk een aardig presentje voor een roker en een leuk souvenir van, laten we zeggen, een paar dagen in lichtstad Parijs maar de airport security zal roet in het eten gooien als je er meer dan twee in je bagage hebt.

6. Gereedschap

Een cadeautje gekocht voor een diehard klusser / DIY-vriend? Pak het goed in en berg het op in de ruimbagage. Alle typen gereedschap worden geweerd uit de handbagage, van schroevendraaier, hamer, tang tot briefopener.

Wat je niet mag meenemen in het vliegtuig:

1. Zoete kastanjes

Kastanjes roosteren op een open vuur is een echte winterse kerst-traktatie, maar je zult zien dat de douane er niet om zit te springen. Je mag tot 2 kg meenemen als je reist binnen de EU en het meeneemt uit de meeste Europese landen en Mediterraanse landen (inclusief Egypte, Tunesië en Marokko). Kom je ergens anders vandaan, dan is de kastanje not done. Zelfs niet in de ruimbagage.

2. Citrusboompjes en andere planten

Bijna alle plantensoorten die uit een EU-land komen, zijn toegestaan om mee naar huis te nemen. Als ze vallen onder de bedreigde plantensoorten of van buiten de EU komen, worden ze meestal in beslag genomen. Dat geldt voor alle citrus- en klimplanten. Dus geen citroenboompjes meenemen van de Canarische Eilanden dat een speciale plek in de EU heeft en niet onder de reguliere EU-regels valt. Voor meer informatie over planten die je wel of niet mee mag nemen klik je hier en hier.

3. Kerstbomen en kerstkransen

Zou het niet leuk zijn om die Canadese spar mee naar huis te nemen als origineel kerstcadeau? Of die feestelijke (niet-eetbare) kerstkrans van de markt in Praag met een extra voor de buren? Leuk idee, maar de douane is er niet happig op. Per persoon is slechts een boom of krans toegestaan en alleen maar als het uit een EU-land komt. Kerstbomen mogen ook niet langer zijn dan 3 meter.

Het goede nieuws is…

Dat je genoeg lekkere delicatessen en drankjes mee naar huis mag nemen zolang het maar veilig in je ingecheckte koffer zit. 110 liter bier, 90 liter wijn en 10 liter sterke drank zijn toegestaan als je reist binnen de EU. Terwijl 16 liter bier, 4 liter wijn (non sparkling) en 1 liter sterke drank mogen als je van buiten de EU terugreist naar Nederland.

Vrolijk kerstfeest! (hik)

Helemaal klaar voor kerstmis maar nog geen flauw idee waar naar toe te gaan? Hier wat ideetjes….

Onze gids voor feestelijk Londen

Ooit de sprankelende lichtjes in Londen gezien met kerstmis? Grijp nu je kans voor een feestelijke break in de Engelse hoofdstad met onze to-do gids.

En vooruit: onze gids voor feestelijk Madrid

Vier kerstmis eens in Spanje. Vamos a Madrid! De beste tips op een rij voor een memorabel verblijf in de Spaanse hoofdstad.

Waar naar toe op vakantie in december

Check onze gids met de beste bestemmingen voor een last-minute vakantie deze decembermaand.

De beste cadeautjes voor Sinterkerst

Oké we hadden er voor het gemak Sinterkerst van gemaakt. Het zijn tenslotte alle twee mannen met baarden en alle twee brengen ze cadeautjes. Take your pick, de meeste cadeaus reizen zonder problemen mee in je handbagage.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vluchten, hotels en autohuur.