Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Bergbeklimmen? 7 mooie bergen om uit te kiezen

Alle artikelen

Bergbeklimmen? 7 mooie bergen om uit te kiezen

Bergbeklimmen tijdens je vakantie? Kies uit deze 7 mooie bergen voor een memorabele klimtocht. Van bergbeklimmen voor beginners tot routes voor geoefende klimmers, er zit vast wel een top tussen die bij jouw klimdoel en reis past. Dus ga die kuiten maar trainen, stop stevige bergschoenen en een goede hike-outfit in je koffer en gaan!

Snowdon beklimmen, Wales (1085 m)

De schoonheid van Wales hoogste berg, de Snowdon, is ongekend. In de omgeving van Snowdonia National Park in Gwynned waar de berg toebehoort, wisselen steil en rotsachtig, glooiend en heuvelachtig elkaar af. De Snowdon beklimmen is dan ook een absolute aanrader als je in het mooie Wales bent, het kost je ongeveer 5 tot 6 uur om de top te bereiken. Een perfecte trip voor wie even wil ruiken aan het echte bergbeklimmen en z’n eerste bergavontuur beleeft. In Snowdonia zelf lopen trouwens ook diverse wandelroutes waarvan de Snowdon Horseshoe een van de bekendste is. De tocht voert langs de meren Llyn Llydaw en Glaslyn, via de Crib Croch naar de top van de Snowdon om te eindigen in Y lliwedd. Als je vanaf de Snowdon te moe bent om naar beneden te wandelen, kies dan voor de Snowdon Mountain train die naar beneden boemelt. De Snowdon kun je het beste beklimmen in juli en augustus.

Boek nu Cardiff

Tafelberg beklimmen, Zuid-Afrika (1086 m)

Voor een werkelijk geweldig panorama over Kaapstad en de kustlijn van Zuid-Afrika en False Bay vanaf het bergplateau, zorgt de iconische Tafelberg. De berg behoort tot Zuid-Afrika’s mooiste natuurwonderen, niet voor niets werd dit beroemde Kaapstad-symbool gekozen tot een van de ‘New 7 Wonders of Nature’. Iedereen met een normaal fitheidsniveau kan de klim wagen, het grootste gevaar schuilt in de zinderende Afrikaanse zon en de kans op verbranden, dus smeer je goed in!
De makkelijkste route naar de top is de Platteklip Gorge. Vanaf het kabelbaanstation loop je over een steile rotstrap naar de top, in twee tot drie uur. Uitdagender is de Skeleton Gorge-route die begint in Kirstenbosch Botanical Gardens en onder meer een kloof en waterval aandoet. Eenmaal op de top van de Tafelberg wacht een restaurant om een glas onvervalste Zuid-Afrikaanse wijn te drinken. Als je geen zin hebt om terug te wandelen, dan pak je de kabelbaan naar beneden. Lees ook zeker even wat te doen in Kaapstad en tips voor de Garden Route.

Boek nu Kaapstad

Tafelberg Kaapstad

Tafelberg Kaapstad kabelbaan

Beklimmen Grouse Mountain, Canada (1231 m)

Deze Canadese berg staat ook wel bekend als de Grouse grind. Populair onder locals en toeristen die de goed aangegeven route naar de top klimmen, hetzelfde pad dat het jaarlijkse decor is van de Grouse Grind Run. Het huidige officiële record naar boven is een nipte 26 minuten, maar als recreatieve wandelaar zal je ongeveer 90 minuten nodig hebben om de overwegend steile 1231 meters te bedwingen. Met een fraai uitzicht over stad en zee als cadeau. Met de Gondola kun je ook naar boven als je voor de ‘easy peasy’ variant gaat en je moet ermee naar beneden, naar beneden wandelen is niet toegestaan. Ook in de winter is de berg en het natuurgebied rondom een aanrader; om te skiën of met sneeuwschoenwandelen te ploegen door een witte wereld.

Boek nu Vancouver

Beklimmen Ben Nevis, Schotland (1344 m)

De hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk is de Ben Nevis, aan de westkust van Schotland, nabij Fort William. Altijd mateloos populair met tienduizenden waaghalzen die de berg beklimmen. Ja, waaghalzen, want ondanks de relatief lage hoogte, moet je deze machtige berg niet onderschatten, deze Ben heet ook wel de gevaarlijkste berg van Europa te zijn. Het soms gure en vaak snel veranderende weer in de Schotse Highlands kan het zelfs in de zomermaanden zorgen voor een barre tocht. Dus bereid je altijd goed voor in alle seizoenen en vraag locals om tips. In de omgeving van Fort William en vanuit Kinlochleven, kun je ook prachtig wandelen over de West Highland Way en klauteren op de Munro’s op de Mamores Ridge.

Boek nu Edinburgh

Ben Nevis Schotland Highlands

Beklimmen Triglav, Slovenië (2864 m)

Er wordt beweerd dat het de nationale plicht van iedere Sloveen is om eens in z’n leven de Triglav te beklimmen, de hoogste berg van Slovenië. De naam staat voor ‘driehoofdig’ naar een mythologisch beest dat er zou wonen en de drie koppen van de Triglav staan symbool voor verleden, heden en toekomst. De berg ligt in het mooie Triglav National Park waar je ook het indrukwekkende Bohinj meer vindt waar boven de berg uittorent. De meest eenvoudige routes zorgen ervoor dat je ook als beginners de berg kunt beklimmen. De meeste kiezen er overigens voor om een nacht door te brengen in een van de berghutten om de tocht in tweeën te splitsen. Voor een van de meer eenvoudige routes vertrek je in de Vrata-vallei aan de Aljazev Dom (1015m). Vijf wandeluren later bereik je de Triglavski Dom na Kredarici om je voor te bereiden op de laatste twee uur klimmen tot de top. Mis ook niet deze 7 mooie plaatsen in Slovenië.

Boek nu Ljubljana

Triglav Slovenie

Mount Fuji beklimmen, Japan (3776 m)

Japans hoogste en meest iconische landmark beklimmen is een ritueel voor Japanners zelf en ieder jaar maken duizenden de tocht om de top te bereiken. Het bergklimseizoen is kort, van juli tot half september en er geldt ieder jaar een officieel wandelseizoen. In die paar maanden zijn de goed gemarkeerde paden te zien, vind je overal rustplekken en koop je zelfs snacks langs de route. Iedereen met een goed fitheidsniveau kan de berg beklimmen, maar zoals de Japanners zelf zeggen: ‘Wie de Fuji een keer beklimt is een wijs man. Wie het twee keer doet, is gek’. Technisch gezien is de klim niet ingewikkeld, fysiek is het wel een kleine uitdaging. De berg staat sinds 2013 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De weg wijst zich vanzelf, je wandelt gewoon achter de meute aan om de top met fabuleus uitzicht te bereiken. Hier nog 15 wandelroutes in Japan om uit te kiezen.

Boek nu Tokio

Beklimmen Kilimanjaro, Tanzania (5895 m)

Ondanks de grote hoogte, heb je voor Afrika’s hoogste berg niet per se diehard bergbeklimmers skills nodig. Daarom is de Kilimanjaro ook populair bij amateurklimmers. Je moet vooral tegen de grote hoogteverschillen bestand zijn en doorzettingsvermogen hebben, de technische moeilijkheidsgraad valt mee. Alleen al de makkelijkste route (de Marangu trail) staat voor een vijfdaagse trekking waarbij je overnacht in koepeltentjes als je meegaat met een expeditie. Een andere route is de wat kortere Marangu-route. Daar slaap je in hutten met bedden. Wil je de langste variant, kies dan de Lemosho-route. Met deze trekking wen je langzaam aan het hoogteverschil, maar heb je wel ruim de tijd nodig, zo’n 7 tot 9 dagen. Lees ook onze gids voor een vakantie in Tanzania.

Boek nu Kilimanjaro

Zicht op de Kilimanjaro
Kamp Kilimanjaro expeditie

Goede voorbereiding bergbeklimmen

Hoewel de bergen die we hier noemen overwegend behoren tot de makkelijkste categorie voor bergbeklimmers, is een goede voorbereiding altijd noodzakelijk. Zorg voor een goede uitrusting met goede bergwandelschoenen, passende (wind- en waterdichte) kleding, proviand en de juiste kennis voordat je de tocht waagt. Op eigen houtje of georganiseerd. Houd er ook altijd rekening mee dat het weer kan omslaan en dat klimcondities per seizoen verschillen. Laat je daarover goed informeren.

Bergbeklimmen voorbereiding

Meer avontuurlijke artikelen:

Op avontuur: tips en bestemmingen voor backpacken door Oost-Europa

7 bijzondere pelgrimstochten en wandelroutes

Vakantie Down Under? De 10 beste roadtrips door Australië!

Droombestemming Mauritius: 14 niet te missen bezienswaardigheden

Top 10 mooiste duikplekken ter wereld

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.