Nieuws Inspiratie 10 dagen levendigheid en kleur in het Spaanse Cádiz

Alle artikelen

10 dagen levendigheid en kleur in het Spaanse Cádiz

Vrolijk versierde praalwagens, groepen in de meest creatieve kostuums, tropische klanken en straten vol levendigheid en kleur: februari betekent de start van het carnaval op verschillende plekken ter wereld. Wil je een keer een bijzonder carnaval meemaken, maar is Rio iets te ver weg? Skyscanner heeft een andere, evengoede optie voor je: Cádiz in Zuid-Spanje!

Cádiz is een havenstad in Andalusië in het Zuidwesten van Spanje, geheel omringd met water. Het is de oudste bewoonde stad van West-Europa en heeft veel gelijkenissen met Havana. De stad wordt daarom ook wel ‘Klein Havana’ genoemd. Het carnaval van Cádiz is één van de meest beroemde carnavals van het vasteland van Spanje (Gran Canaria staat aan top) omdat het het enige carnaval was dat dictator Franco in de 16e eeuw niet kon verbieden. De plaatselijke bevolking, ook wel gaditanos genoemd, is een jaar lang bezig om zich voor te bereiden op het volgende carnaval, dat dit jaar van start gaat op 4 februari en maar liefst tien dagen duurt. De grootste invloed voor dit carnaval komt uit Venetië, de stad waarmee Cádiz veel gehandeld heeft in de 16e eeuw.

Lees ook: Top 11 stranden op de Canarische eilanden

De bevolking van Cádiz kijkt naar een carnavalsoptreden

© Bulevar San Pedro (Flickr)

De strijd voor carnaval

Twintig dagen voordat het carnaval in Cádiz van start gaat, zullen zo’n 300 carnavalsgroepen de strijd met elkaar aangaan in het Gran Teatro Falla, het grootste theater van de stad. De zangcompetitie, Concurso Official de Agrupaciones Carnavalescas, is onderverdeeld in vijf categorieën: Chirigotas, Compersas, Romanceros, Choros (koren) en Cuartetos (kwartetten). Chirigotas zijn humoristische groepen die satirische stukken creëren, vaak politiek gericht. Compersas zijn klassieke zangers, Romanceros zijn soloacts. De grote finale vindt de dag voor carnaval plaats in het centrum van de stad.

Spontaan gezang op straat

Na de grote finale verspreiden de groepen zich door het centrum heen en zingen verder op straat, in bars of in clubs. Dit evenement markeert het begin van het carnaval en de straten van Cádiz zullen zich vullen met levendigheid en kleur. De daaropvolgende dagen zullen in het teken staan van optredens, processies, concerten en poppentheaters. Je zult ook meemaken dat de bevolking elkaar vaak begroet, omhelst, kust en soms spontaan flamenco begint te zingen op straat! Iedere avond wordt traditioneel afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Duizenden bezoekers van over de hele wereld en locals vanuit heel Spanje komen vaak op de eerste zaterdag naar Cádiz toe, dus wil je de drukte vermijden, kom dan al een paar dagen eerder.

Lees ook: De 15 coolste carnavals

Carnavalsgroep op straat in Cádiz

© Richard Clifford (Flickr)

Een traditioneel programma

Hoewel het programma jaarlijks verandert, zijn er een aantal tradities die jaar op jaar in Cádiz worden gevolgd. Zo gaan alle lichtjes op straat op donderdagavond aan, het zogeheten ‘Alumbrado’, dat al een evenement op zich is. Op vrijdag vindt de finale van de zangcompetitie plaats en op zaterdag wordt het carnaval officieel geopend. Bewonder de ‘Carrusel de Coros’ bij het Puerta Tierra en kijk naar de kroning van de Carnavalskoning- en koningin. Op zondag vindt de grote parade plaats en kijk je naar het schitterende vuurwerk op het strand van La Caleta. Ook bijzonder is de verbranding van ‘Dios Momo’ op dinsdag en van ‘Bruja Piti’ op zondag.

Kleurrijke carnavalsgroep op straat

© Africa Mayi Reyes (Flickr)

Lokale specialiteiten

Een festival in Spanje is niet compleet zonder eten en tijdens het carnaval in Cádiz zul je dan ook overal op straat lange rijen zien staan voor geurende kraampjes. De laatste zaterdag en zondag van het carnaval (Sabado y Domingo de Piñata) staat in het teken van panizada popular, gefrituurd brood met viskuit (de volledig rijpe eieren van een vis die nog in de eierstokken zitten). Niet zo’n sterke maag? Probeer dan lokale specialiteiten als erizada (zee-egel) of ostionada (oesters), gecombineerd met een glaasje sherry. Zoetekauwen mogen de pestiños niet overslaan; dit zijn stukjes deeg, gefrituurd in olijfolie en geglazuurd met suiker en honing.

Lees ook: de beste tapasbars van Spanje

Historische hoogtepunten

Wil je even een pauze nemen van al het feestgedruis? Neem dan een dag de tijd om de bezienswaardigheden te ontdekken, zoals de haven en de zeepromenade. Cádiz wordt ook wel ‘La Ciudad Que Sonríe’ genoemd, ‘De Stad Die Glimlacht’ en dat ervaar je vooral in de oude binnenstad. De historische kern vind je op het puntje van het schiereiland en is bijna volledig omgeven door water. Je kunt er heerlijk ronddwalen door de oude straatjes, historische gebouwen, verdedigingswerken en prachtige pleinen. Ook kent de stad veel kathedralen en theaters. Zo is het Gran Teatro Falla, waar de zangcompetitie van het carnaval plaatsvindt, het op één na grootste Romeinse theater ter wereld (na die in Rome). Je kunt het theater gratis bezoeken.

Gran Teatro Falla in Cádiz

© Alfonso Jimenez (Flickr)

En, niet geheel onbelangrijk: in februari stijgen de temperaturen in Cádiz al vaak boven de zestien graden. Goed excuus om even te ontsnappen aan de winterse kou in Nederland! Ben jij klaar voor tien dagen levendigheid, vrolijkheid, muziek en kleur?

Bekijk voor meer Spanje-inspiratie ook:

Onontdekt Spanje: de 10 mooiste plekken

De beste stranden van Spanje

10 geweldige droomtrips in Spanje

De 15 meest magische plekken in Spanje

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.