Nieuws Inspiratie Blue Monday: vrolijke tips voor grip op de winterblues

Alle artikelen

Blue Monday: vrolijke tips voor grip op de winterblues

De meest depressieve dag van het jaar? Blue Monday. Steevast op de derde maandag in januari, in 2019 op 21 januari. Tenminste, als we Britse psycholoog Cliff Arnall mogen geloven. Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar inmiddels is dit fenomeen vaste prik en wellicht schuilt er een kleine kern van waarheid in. Zo was juist Blue Monday 2018 een Skyscanner-piekdag en werd er het vaakst op vliegtickets gezocht. Of het nu waar is of niet, hier 13 tips om de winterblues en neerslachtige maandagdip te lijf te gaan.

Wat is Blue Monday?

De feestdagen zijn voorbij. Je salaris is behoorlijk geslonken na al die feestpret. Je wilt werken aan je goede voornemens wat niet altijd lukt. Zon en een langere vakantie zijn ver weg. Het weer is kil en somber, de dagen donker. Raak je al in de mineurstemming? Want ja: al die ingrediënten samen zorgen voor een deprimerende dag op de derde maandag in januari volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij kwam in 2005 met een, volgens hem, wetenschappelijk verantwoorde formule op de proppen waaruit blijkt dat die maandag de dag is waarop veel mensen zich somber, treurig en neerslachtig voelen. Uiteindelijk kan het niet wetenschappelijk onderbouwd worden, maar toch krijgt de Blue Monday nog steeds wereldwijd veel aandacht. Ook hier.

13 Vrolijke tips voor Blue Monday

1. Start met een goed ontbijt

Een ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. Zorg daarom dat je Blue Monday begint met vers fruit, een lekkere boterham, muesli met yoghurt of een bordje (havermout)pap en een kop thee. Dat kan thuis, maar ‘uit’ ontbijten kan natuurlijk ook. Zo verzamelden we al eens de leukste restaurants inclusief ontbijttentjes voor Groningen, Utrecht, Maastricht en goede ontbijtspots in Amsterdam.


2. Splash! Koud afdouchen

Tanden op elkaar en zet je schrap. Plan eens een 30 seconden lange ijskoude douche in, na je warme bad. De goedkoopste, meest effectieve boost die er bestaat. Daarna voel je je geheid beter en frisser. Koude douches zijn goed voor een veerkrachtiger zenuwstelsel en leren je beter om te gaan met stress. Misschien kom je zelfs zingend de badkamer uit.

3. Blijf werken aan je goede voornemens

Een nieuw jaar is een soort ijkpunt voor een terugblik op het afgelopen jaar en te kijken waar het anders kan of waar je aan wilt werken. Bekende goede voornemens zijn: stoppen met roken, minder alcohol drinken en meer sporten. Bedenken is een, maar het uitvoeren en volhouden iets anders. Het schijnt dat juist op Blue Monday je de moed in de schoenen zakt. Niet doen! Stel jezelf haalbare doelen, wil niet alles in een keer radicaal veranderen en maak voornemens concreet. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een hardloopwedstrijd als je meer wilt sporten. Heb je er toch moeite mee, lees dan op welke 10 bestemmingen je jouw goede voornemens wel kunt volhouden.

4. Boek een vliegticket en ga weg

Een weekendje weg of een langere vakantie in het verschiet, zorgt instant voor een betere stemming. Via Skyscanner vind je snel de goedkoopste vliegtickets naar bestemmingen wereldwijd. Je kunt zelfs zoeken op ‘Overal’ als je nog geen vastomlijnd plan hebt en krijgt de beste reisideeën als je de wereldkaart van Skyscanner verkent. Goed om te weten: zo vind je de dagdeals en goedkope vliegtickets. Ook al boek je niet direct, de voorpret geeft gegarandeerd een oppepper op Blue Monday.

5. Denk aan de dichtstbijzijnde vakantie: wintersport

Lange, luie vakanties naar de zon – zeker als je schoolgaande kinderen hebt – lijken meestal nog ver weg. Maar voor skiërs en snowboarders breekt in januari juist een superseizoen aan. Daarbij is de voorjaarsvakantie in februari vaak een goed moment om op wintersport te gaan. Na de dure decembermaand wil je natuurlijk weten wat het gaat kosten, daarom zetten wij al de kosten voor 15 populaire skigebieden op een rij. Ga je met kinderen op wintersport, lees dan de beste tips voor skiën met kinderen en de beste fit op de piste tips.

6. Ga shoppen in een leuke stad

Wat retailtherapie kan wonderen doen op een sombere dag. Verwen jezelf met iets leuks, al is het maar een kleinigheid. Dat kan in de stad of plaats waar je woont, maar je kunt natuurlijk op Blue Monday ook naar een van deze 6 leuke Nederlandse steden reizen. Nog net iets verder weg? Werp een blik op leuke winkelsteden net over de grens of bekijk de beste shopping tips voor Londen.

7. Ga naar buiten én zet je in voor een goed doel

Ga naar buiten en trek eropuit in de bossen of ga sporten. Dertig minuten bewegen per dag is het minimum voor een beetje fit lijf. Intensiever sporten zorgt voor gelukstofjes in je lichaam en een beter gevoel. Je kunt het direct uitproberen met de MIND Blue Monday Run die op 21 januari door heel Nederland worden georganiseerd. Met deze run wordt aandacht gevraagd voor de ziekte depressie en zamel je geld in voor een goed doel. Misschien inspireert het ook nog eens tot een combinatie van reizen en sporten. Bekijk dan snel deze 6 vakantiebestemmingen om fit te worden en zie de 5 leukste steden om een marathon te lopen voor echt serieuze goals. Daarbij: er zijn tegenwoordig de leukste sportfestivals en sportevents!

8. Zet koers naar een koffiebar

You can’t buy happiness, but you can buy coffee. And that’s pretty close. Dus: ga koffiedrinken op Blue Monday. Maak een schuimige cappuccino thuis of zoek met vrienden een goede koffiebar op. Als je een kattenfan bent, is een kattencafé natuurlijk extra leuk. Lees dan meteen het artikel over de 10 plekken die je als kattenliefhebber niet mag missen.

9. Hul jezelf in happy gele kleding

De kleur geel wordt vaak geassocieerd met zonlicht. Geel maakt vrolijk en staat voor energie, zon en stralen. Naast intelligentie, alertheid, bewustzijn en rationeel denken. Het heeft een bijzondere en positieve symboliek. Trek dus gele kleding aan als je jezelf en ook anderen wilt opvrolijken. Let maar op: door jouw vrolijke uitstraling zijn mensen graag bij jou in de buurt.

10. Verwen jezelf met onbeperkt Netflix’en

Maandag is sowieso vaak een wat saaie, ‘down’-dag na het weekend. Met Blue Monday helemaal. Zoek daarom afleiding en plan wat uurtjes in voor je favoriete Netflix-serie. Overdag als je een dag vrij hebt of ’s avonds na werk of studie. Of je nu kijkt naar Narcos, House of Cards of The Crown, deze hit-series zijn allemaal opgenomen op fraaie, interessante locaties. Voer voor je volgende reis! Doe daarom snel vakantie-ideeën en zie waar jouw favoriete series zijn gefilmd.

11. Lees over Blue Zones op Blue Monday

Als je dan toch een dipmomentje hebt, pak dan een kop koffie en lees dit leuke artikel over de Blue Zones op de wereld. Dat zijn plaatsen en eilanden waar mensen het oudst worden. Zoals onder meer in Japan. Hoe dat komt? Het gezonde eten (Mediterraan dieet), een dagelijkse (actieve) routine, een doel hebben in je leven, hechte familiebanden, respect voor ouderen en het klimaat, naast veel lachen en alles van een positieve kant bekijken. Tip! Doe gelijk de True Vitality test op de website bluezones.com. Zo krijg je een idee over je levensverwachting en hoe je die op een gezonde manier kunt verbeteren. Stof tot nadenken, zeker op Blue Monday.

12. Kijk uit naar de vrolijkste dag van het jaar

Voel je je nog steeds somber? Verheug je dan alvast op de vrolijkste dag van het jaar, ook berekend door dezelfde wetenschapper. Deze valt volgens Arnall op de vrijdag in juni die het dichtst bij de start van de zomer ligt. In 2019 is dit op 14 juni. De zomer begint op 21 juni. En lees nog even over de Lagom-filosofie uit Zweden, in het land van ABBA en Pipi Langkous zijn ze niet voor niets gelukkig. 

13. Geen tijd voor Blue Monday, ik werk…

Heb je geen tijd voor al deze leuke tips omdat je aan het werk moet? Dan hebben we andere trucs om je dag op te fleuren. Geef bijvoorbeeld eens een complimentje aan je baas. Of neem een ontbijtje mee voor je collega’s en trek twee verschillende schoenen aan. Kleine moeite, groots effect! Meer vrolijk makende tips voor op kantoor (ook tijdens Blue Monday) lees je in dit artikel.

Let op*: Hiergenoemde tarieven zijn laagst beschikbare op moment van publicatie, deze zijn onderhevig aan wijzigingen en beschikbaarheid.

Meer vakantiepret:

Waar is het nog warm in januari? Top 20 reisbestemmingen

15 bestaande locaties uit de films van Disney

Klaar met de winter? 6 goedkope langeafstandsvluchten om nu te boeken

Skyscanner voorspelt: dit worden de reistrends voor 2019

Leuke stedentrip deals voor 2019

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.