Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Zo plan je een coronaproof roadtrip in Nederland

Alle artikelen

Zo plan je een coronaproof roadtrip in Nederland

Ben jij hard toe aan vakantie, maar sta je niet te springen om een vliegtuig in te stappen? Ga op roadtrip! Verreweg de veiligste manier van reizen in coronatijd en minstens zo leuk als een vliegvakantie. Met deze tips haal jij alles uit je coronaproof roadtrip in Nederland.

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is. Maar naast het actuele COVID-19 reisadvies, willen we je graag blijven inspireren met nieuwe reisartikelen. Zodat jij er straks klaar voor bent om veilig op reis te gaan wanneer de wereld zijn deuren weer opent.

Plannen aan het maken voor een roadtrip? Bekijk dan eerst op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Een coronaproof roadtrip in Nederland voorbereiden

Nu de wereld in de greep van het coronavirus is, is een vakantie niet meer zo vanzelfsprekend. Wil je toch graag nieuwe plekken blijven ontdekken? Stap dan in de auto voor een roadtrip in Nederland. Zo houd je zelf de controle in handen en kun je gemakkelijk weer naar huis als dat nodig is. Met dit stappenplan ga je goed voorbereid op roadtrip:

Roadtrip in Nederland

Bepaal waar je heen kunt rijden

Genoeg mooie plekjes in Nederland om met auto te ontdekken! Ben je toch van plan om de grens over te gaan tijdens je roadtrip? Check dan voor vertrek het actuele reisadvies van de Rijksoverheid om te bepalen waar je heen kunt rijden.

Een roadtrip route uitstippelen

Doe voor vertrek onderzoek naar de mooiste plekken waar jij een tussenstop wilt maken. Bepaal vervolgens welke route het handigst is om te rijden. Of ga juist zonder plan de weg op, zodat je gemakkelijk je route kunt wijzigen als de actuele corona-ontwikkelingen daarom vragen. Vergeet in beide gevallen je navigatie niet!

Roadtrip in Nederland: veilig en coronaproof overnachten

Veilig en coronaproof overnachten tijdens je roadtrip? Kies dan bij voorkeur voor een accommodatie met eigen sanitair en kijk of het mogelijk is om contactloos in- en uit te checken. Neem daarnaast je eigen schoonmaakspullen mee, zodat je bij aankomst zelf de boel kan desinfecteren. Gelukkig hebben de meeste accommodaties veiligheidsmaatregelen getroffen om het besmettingsrisico te verminderen. Meer daarover lees je in ons artikel over een hotelverblijf tijdens het coronavirus.

Een goede verzekering afsluiten

Sluit een goede en betrouwbare autoverzekering af. Let erop dat er ook vervangend vervoer bij inbegrepen is voor als je met pech langs de weg stil komt te staan. Daarnaast is een reisverzekering belangrijker dan ooit. Zoek voor vertrek dus goed uit waarvoor je verzekerd bent. Lees hier de ultieme gids voor het afsluiten van een reisverzekering in coronatijd.

Inpakken voor een roadtrip in Nederland

Zorg dat je een ‘noodpakket’ in de auto hebt voor het geval je ergens strandt. Denk aan een paraplu, zaklamp, deken, EHBO-kit en een reservewiel met krik. Sla ook voldoende proviant in voor onderweg en vergeet vooral je mondkapje niet! Ga je grens over? Zoek dan goed uit wat je nodig hebt in het land waar jij gaat roadtrippen. Zo is het in veel landen verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in je achterbak te hebben. Ook heb je in sommige landen een tolvignet of milieusticker nodig.

Een laatste check voor vertrek

Corona of geen corona: inspecteer altijd je auto voordat je de weg op gaat. Is het oliepijl op orde? Check! Zijn de banden op spanning? Check! Doen alle lampen het? Check! Heb je voldoende brandstof? Check!

Roadtrip in Nederland

Roadtrip Nederland: tips voor een veilige autovakantie in coronatijd

Hoewel de auto in coronatijd verreweg de veiligste manier is om je van A naar B te verplaatsen, is het natuurlijk wel belangrijk om oog te blijven houden voor jouw gezondheid en die van anderen. Deze tips voor een veilige roadtrip kunnen je daarbij helpen. Maar vergeet onderweg ook zeker niet voluit te genieten van je coronaproof roadtrip in Nederland.

  • Houd je tijdens je roadtrip altijd aan de basisregels. Was dus vaak je handen en hoest aan de binnenkant van je elleboog. Houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.
  • Ga goed voorbereid en verantwoord op roadtrip. Informeer je dus goed over de lokale maatregelen en leef deze uiteraard na. Ben je van plan om de grens over te gaan? Lees dan voor vertrek het actuele reisadvies.
  • Houd tijdens je roadtrip de actuele ontwikkelingen goed in de gaten en anticipeer daarop.
  • Vermijd drukke plekken, zoals toeristische badplaatsen of steden met drukke winkelstraten. Plan je roadtrip in Nederland bij voorkeur buiten de schoolvakanties om drukte te vermijden.
  • De besmettingskans tijdens je roadtrip verminderen? Neem dan je eigen eten en drinken mee voor onderweg, zodat je minder vaak langs de weg hoeft te stoppen.
  • Ga niet op roadtrip als je klachten hebt. Krijg je tijdens je vakantie gezondheidsklachten? Zet koers richting huis en laat je testen.
Veilige roadtrip in coronatijd

Roadtrip Nederland: mooie autoroutes in eigen land

Voor mooie autoroutes hoef je echt niet per se de grens over. Dicht bij huis valt er ook genoeg te ontdekken. Neem onderweg de tijd om lekker vaak te stoppen bij de mooiste plekjes. Want als je Nederland door de ogen van een toerist bekijkt, is een roadtrip in eigen land minstens zo leuk als een vakantie in het buitenland. Oost, west, staycation best!

Noord: ontdek de Elfsteden met de auto

Een autoroute in het noorden van Nederland? Laat je schaatsen thuis en rijd met je bolide langs de Friese elf steden: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Bolsward, Franeker, Dokkum, Harlingen, Workum, Sloten, Stavoren en Hindeloopen. De tocht der tochten is dit keer geen race tegen de klok, want alle elf de charmante stadjes zijn zeker een tussenstop waard. Kun je meteen de elf fonteinen van toonaangevende kunstenaars bewonderen die in alle elf de steden staan.

Roadtrip in Friesland

Oost: roadtrippen dwars door de Veluwe

Zin in een roadtrip in het oosten van Nederland? Rijd dwars door de Veluwe. In het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland vind je onderweg genoeg plekken waar je kunt stoppen. Je geniet er van mooie wandelingen door eindeloze bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Start je roadtrip in Hanzestad Elburg en zak af richting Nationaal Park De Hoge Veluwe om wild te spotten of maak een tussenstop bij zandverstuiving Kootwijkerzand.

Wildlife spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Zuid: zak de Maas af in Limburg

Roadtrippen naar het zuiden? Volg de kronkelende Maas van Rotterdam tot Maastricht. Onderweg kom je langs pittoreske maasdorpjes, eeuwenoude vestingstadjes en prachtige natuurgebieden die stuk voor stuk een tussenstop waard zijn. Zomaar een greep uit de hoogtepunten langs deze route: Kinderdijk, Nationaal Park De Biesbosch, Slot Loevestein, Nationaal Park De Maasduinen, de kasteeltuinen in Arcen, de Maasplassen en Maastricht natuurlijk!

Stedentrip Maastricht

West: rijd langs de Nederlandse kust

Zin om het westen van het land te ontdekken met de auto? Rijd de Nederlandse kust af van noord naar zuid. Start in de Kop van Noord-Holland en eindig in Zeeuws-Vlaanderen. Tussen Den Helder en Cadzand vind je de mooiste kustplekjes. Ga bij Bergen aan Zee in de ankers voor een mooie wandeltocht in de Schoorlse Duinen. Of stop in Zandvoort om herten te spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Andere leuke tussenstops? Hofstad Den Haag, de stranden van Ouddorp en vestingstadjes Brielle, Goedereede en Veere. Lekker slapen doe je in een van deze mooie strandhotels.

Dagje strand in Zandvoort

Nog meer inspiratie voor coronaproof roadtrips in Nederland vind je hier: 7 leuke autoroutes door Nederland.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor familievakanties op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over een roadtrip in coronatijd

Waar kun je heen met de auto?

Je kunt met de auto op vakantie naar landen met een geel reisadvies. Check dus voordat je op roadtrip gaat eerst het actuele reisadvies van de Rijksoverheid. Zoek van tevoren ook goed uit wat de lokale test- en quarantaineregels voor Nederlanders zijn.

Waar moet je rekening mee houden als je op roadtrip gaat tijdens corona?

Je moet rekening houden met het actuele reisadvies van het land van bestemming. Let daarbij ook op de lokale test- en quarantaineregels voor Nederlanders. Zorg ervoor dat je onderweg veilig en coronaproof kunt overnachten, ga goed verzekerd op pad en houd je altijd en overal aan de basisregels en coronamaatregelen.

Mag ik door een land rijden met code oranje?

Ja, dat mag. Het advies bij een doorreis is zo min mogelijk uit te stappen als je door deze landen reist naar een andere bestemming, en uiteraard ook geen overnachting in deze landen te boeken.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.