Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie De 10 mooiste vestingsteden van Nederland

Alle artikelen

De 10 mooiste vestingsteden van Nederland

Live wandelen door de geschiedenis kan nergens beter dan in Nederlandse vestingsteden. Deze strategisch gelegen steden werden tussen de 15e en 18e eeuw ingezet om de landsgrenzen en de inwoners te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van onder meer de Spanjaarden. Het versterken gebeurde op vernuftige wijze met muren, stadswallen, bastions, poorten, grachten en andere verdedigingswerken. Skyscanner speurde een top 10 mooie vestingsteden bij elkaar. Een sterk staaltje stratego!

1. Vestingstad Naarden

De vestingstad Naarden ontstond om onder meer Holland (a.k.a. het Westen/de Randstad) en Amsterdam te verdedigen tegen de vijand. De hoofdwal van destijds is nog altijd in tact, net als zes bastions en ravelijnen die in de gracht liggen. Ravelijnen liggen als een soort pijlen in het water en beschermen het vestingfront. Bezoek vooral het Nederlands Vestingmuseum en pak de museumboot door de vestinggracht om de historische sfeer te proeven. Tussen mei en september maak je elke derde zondag van de maand de Garnizoensdagen mee. Dan transformeert de stad tot 17e-eeuwse garnizoensstad (een stad van militair belang met legerafdeling), inclusief knallende demonstraties van kanonniers. Voor wat extra ‘experience’.

Lees ook: 10 Nederlandse dorpen en steden waar je geweest moet zijn

2. Willemstad

Willemstad, dat nu behoort tot de gemeente Moerdijk was maar liefst tot en met 1944 een officiële vesting. Deze stad is een strategisch huzarenstukje van Willem van Oranje. Willemstad is namelijk ontstaan uit het dorpje Ruigenhil dat op een eiland aan het Hollandsch Diep ligt, een uitmuntend water punt voor de scheepvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen. Willem van Oranje liet dit dorpje in 1583 versterken met allerlei werken. Geen betere plek dus om te wandelen door de Nederlandse geschiedenis. Met vestingwallen, het Mauritshuis en een mooie omgeving om te fietsen en te wandelen en Fort de Hel dat allerlei activiteiten organiseert, inclusief vrijgezellendagen.

3. Bergen op Zoom

De 800-jarige vestingstad Bergen op Zoom telt meer dan 500 rijksmonumenten. Een waar kunststukje is het Markiezenhof, het stadspaleis uit de 15e eeuw, ooit het luxe verblijf van de markiezen van Bergen op Zoom. Een andere opvallend monument is de Lievevrouwenpoort, het oudste monument en gevangenenpoort van de stad uit de 14e eeuw. Kuier een middagje door steegjes en over z’n oude pleinen om uit te komen op de historische Grote Markt met z’n terrassen en leuke winkels rondom. Via diezelfde Grote Markt bereik je de Gertrudiskerk met z’n kenmerkende toren die ‘de Peperbus’ wordt genoemd.

4. Hulst vestingstad

We reizen door naar Zeeuws-Vlaanderen dat buurland België raakt, naar vestingstad Hulst. Er is veel strijd gevoerd voor deze stad, de vesting die de plaats moest beschermen is nog helemaal puntgaaf. Er zijn vier toegangspoorten die je goed ziet met een wandeling over de vestingmuren. Reserveer ook tijd voor de Sint Willibrordusbasiliek en het museum van de Vier Ambachten waar je in de wereld duikt van klederdracht en folkloretradities. In Hulst stuiten we ook op een sluwe figuur uit de lessen Nederlands: Hulst is namelijk de stad van ‘den Vos Reynaarde’, de vos uit het gelijknamige middeleeuwse verhaal. Onder meer te zien aan een Reynaart-monument, een bronzen beeld dat ook de Hofdag van Koning Nobel toont (hiermee begint het verhaal). Als klap op de vuurpijl is er ook de Reynaertroute, een autoroute van zo’n 100 km die begint in Hulst en je vervolgens meeneemt langs allerlei hoogtepunten uit het dierenepos. Overigens is dit geen weg die de vos zelf ooit bewandelde, maar dat maakt het niet minder leuk!

Lees ook: De 12 leukste strandpaviljoens in Nederland

5. Brielle

Brielle, ken je die nog van de watergeuzen en van ‘op 1 april verloor Alfa zijn bril’? En van: Jan Klaasen was trompetter in het leger van de Prins. Hij marcheerde van Den Helder tot Den Briel… (gezongen door Rob de Nijs). Het gaat allemaal over die ene dag, 1 april 1572, toen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel stonden om de stad op te eisen. De bekende hertog van Alva stuurde vervolgens een leger om de stad te heroveren. Hoe slim deze veldheer ook was, tegen de watergeuzen kon hij niet op. Ze zetten de sluizen open en verdreven de Spanjaarden. En dus verloor Alva Den Briel, later verbasterd tot zijn bril. Den Briel veranderde daarna in een vestingstad. Leuk om te bezoeken is het Historisch Museum Den Briel. Nog altijd wordt op 1 april de herovering op de Spanjaarden en de hertog van Alfa nagespeeld op de Geuzenmarkt.

Lees ook: Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

6. Heusden Vesting

Nog zo’n geschiedenisboek-plaats: Heusden Vesting, ontstaan rondom een waterburcht. In dit fraaie vestingstadje wachten 134 monumentale gebouwen, waaronder bijzondere vestingwerken en het Gouveneurshuis. Een stadswandeling voert je langs alle highlights en je leert over de historie van Heusden. Heusden werd overigens in 1968 geheel gerestaureerd volgens de kaart van Blaeu uit 1649, een heftig project. Natuurlijk wil je na al die indrukken lekker uit eten. Dat doe je onder meer bij In den Verdwaalde Koogel of aan de haven in eetcafé Havenzicht (met terras aan het water).

7. Bourtange vestingstad

Historische vestingstad Bourtange ontstaat in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’. Hier staat de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal. Een dagje Bourtange sluit je af met het lekker eten in Landhuys Bourtange.

Lees ook: Met de lente in aantocht: de 10 mooiste bloemenvelden van Nederland

8. Woudrichem

Vesting Woudrichem is een bijzondere plaats met een rijke historie. Te zien aan de Martinuskerk in het centrum, de militaire gebouwen en de monumentale Gevangenpoort. Deze poort was ooit een uitvalsbasis voor misdadigers en is nu een goed eetadresje. Woudrichem is naast vestingstad ook vissersstad, te zien tijdens de gezellige Visserijfeesten. Vanuit Woudrichem brengt de veerdienst je zo naar Gorinchem, Fort Vuren en Loevestein, die samen de Vestingdriehoek vormen. Fort Vuren is zo’n plek voor mooie wandelingen, je spot er vleermuizen en je kunt zelfs logeren in het fort of in een bunker, type erfgoedlogies.

Lees ook: Lente-fietsroutes door Nederland met de e-bike en knooppunten

9. Geertruidenberg

Het Brabantse Geertruidenberg was ooit een bloeiende handelsplaats in de middeleeuwen. Niet voor niets grossiert het dan ook in monumentale panden. Met de eeuwenoude Geertruidskerk uit 1540 die als icoon nog altijd fier overeind staat ondanks vele rampen. In de loop van de tijd is de kerk grondig onder handen genomen en in haar oude glorie hersteld. Dat kun je heel mooi zien in de maanden juli en augustus wanneer de kerk ’s middag gratis is geopend voor publiek (ma t/m zo) en je er naar concerten luistert. Daarnaast is een stadswandeling door Hollands oudste stad een aanrader waarbij je onder meer een glimp opvangt van het middeleeuwse Stadhuis. Het is natuurlijk leuk om te overnachten in hotels Geertruidenberg, maar je kunt ook historie met natuur combineren. Wat te denken van een Ecolodge op het water in hartje Biesbosch tussen otters, bevers en klapwiekende ooievaars? Inclusief tweepersoonskano en fietsen.

Lees ook: De 15 mooiste natuurgebieden van Nederland

10. Maastricht

De grootste vestingstad in dit rijtje: het bourgondische Maastricht. Het Vrijthof met de leuke terrassen ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat Maastricht na Amsterdam de gemeente is met de grootste monumentdichtheid? Het Fort Sint Pieter is er zo één. Een geweldig bouwwerk dat zo’n 10 jaar geleden geheel werd gerestaureerd. Maak een kazemattentocht (mijnenstelsel) en zie hoe het defensiesysteem er toen uitzag, het is 250 jaar later nog geheel in tact. Dat betekent dolen door mijngangen, luistergangen en communicatiekoepels en zien hoe Maastricht destijds een bolwerk was van slimme verdedigingstactieken. Natuurlijk doe je dat in combinatie met een lekker weekendje Maastricht dat z’n vestingwerken beheert in stichting Maastricht vestingstad.

Meer vaderlandsliefde botvieren? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.