Nieuws Inspiratie De 11 leukste autospelletjes voor onderweg

Alle artikelen

De 11 leukste autospelletjes voor onderweg

Hoe overleef je een saaie, lange autorit en autovakantie met kinderen? Hier de 11 leukste autospelletjes voor onderweg die peuter en puber entertainen. Zodat je niet steeds hoort: ‘Oh wanneer zijn we er nou?’ Have fun en maak er een relaxte autoreis van met Skyscanners tips die ook voor volwassenen werken!

Vergelijk autohuur op Skyscanner

1. Kentekenplaten raden

Een auto vol kinderen, een paar vellen papier, pennen en kilometers snelweg. Meer heb je niet nodig om de kids te entertainen terwijl ze zoeken naar kentekenplaten van verschillende landen (staten als je door de VS cruiset). Degene met de meeste kentekenplaten wint. Je kunt ook nog punten toevoegen voor wie de hoofdstad van het land of staat raadt en kentekenplaten van diplomaten leveren een driedubbele score op (met CD). Ah, als je een presidentieel of koninklijke stoet tegenkomt, dan ben je natuurlijk automatisch de winnaar.

2. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Het maakt niet uit of je met peuters, kleuters of tieners in de auto zit: je moet je passagiers entertainen. Gebruik voor alle leeftijden de klassieker ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. De manier om kinderen bezig te houden en ze laten kennismaken met het landschap en de route. Dingen zoals ‘wegen’, ‘wolken’ en ‘lucht’ zijn voorspelbare opties, maar de kansen om goed te scoren nemen toe als je kiest voor dingen uit het landschap of die zich in de auto bevinden. Wees gewaarschuwd: het mag niet iets zijn wat een paar kilometer eerder voorbijkwam, je moet het kunnen zien terwijl je spel speelt.

3. VW Kever punch autospel

Dacht je dat het installeren van een babyzitje en het meenemen van iPad games het meeste werk was als je met kinderen op reis gaat? In werkelijkheid is het bezighouden van de kinderen, ze afleiden van de lange reis de grootste uitdaging. Dit spelletje kan hun hersenen laten kraken terwijl ze hun observatieskills testen. Het idee is simpel: spelers geven elkaar een klein schouderklopje als je een VW Kever spot. Zorg er alleen voor dat ze niet te hard slaan. Leuk feitje: dit spelletje zou teruggaan tot de jaren ’60 en zou door een campagne van Volkswagen zijn ontstaan. Natuurlijk kun je ook andere automerken kiezen.

4. Woordenslang maken

Leuk om te doen en heel educatief verantwoord: de woordenslang maken. Hoe het werkt? Kies een categorie zoals dieren, landen of groenten. Bij dieren begin je met aap, vervolgens moet iemand anders een dier met een p bedenken, poema! Dan weer een dier met de letter a en zo kun je je een hele tijd vermaken.

5. 20 vragen voor ‘Wie ben ik’?

Dit is een van de beste autospelletjes ooit. Spelers nemen simpelweg een persoon in hun hoofd en de anderen moeten raden wie het is. Je mag maar 20 vragen stellen. Maak het voor kinderen niet te moeilijk, ga voor bekende personen om het spelletje relaxt te houden. En om te voorkomen dat sommigen in slaap vallen, hoewel dat ook relaxt kan zijn…

6. Adem inhouden

Je rijdt de Gotthardtunnel in en je gillende, krijsende en druk babbelende kinderen zorgen er steeds meer voor dat je verlangt naar een moment rust. Dus waarom niet direct twee vliegen in een klap slaan door ze uit te dagen hun adem in te houden gedurende de tunneltijd? Of tot de volgende rotonde of totdat ze een auto zien van een bepaalde kleur. Klok de tijd en zie wie het lukt en hij of zij wint. Natuurlijk zet je het spel even stop als je de file rijdt. Voor alle duidelijkheid: het is alleen bedoeld om te zien wie dit het langste volhoudt, het is niet zo dat je over de hele lengte van de tunnel niet mag ademen (om problemen te voorkomen).

7. Geen ja, geen nee, geen eh

Probeer vragen te beantwoorden zonder ja, nee, eh te zeggen. Als je deze woordjes gebruikt of te lang wacht met antwoorden om te voorkomen dat je ze gebruikt, ben je af. En da’s best lastig want we zijn nu eenmaal geprogrammeerd om vragen zo te beantwoorden en aarzelingen op te vullen met ‘eh’. Heb je de vraag goed beantwoord, dan is een ander aan de beurt om te antwoorden op jouw vraag.

8. Raad de tijd en afstand

Je hebt goedkope tickets geregeld voor de Efteling of een cool waterpark in het buiteland, de koelbox is gevuld met lekkers en je hebt zin uitgebreid te gillen in de nieuwste rollercoaster. Maar de bestemming is nog ver weg. Laat de kinderen dan raden hoever en hoelang het nog rijden is. Gebruik alleen geen GPS of TomTom voordat ze gaan raden. Plak een briefje, post-It, op de stoel voor iedere 10 km. Op deze manier ziet je kroost wanneer ze er bijna zijn.

9. Ik ga op reis en neem mee… Memory-spel

Dit spelletje kun je op verschillende manieren invullen, maar het begint altijd op dezelfde manier. Met: ‘Ik ga…en neem mee…’ Bijvoorbeeld: ‘Ik ga picknicken en neem mee…’ om vervolgens een voor een alle items op te noemen die je in de picknickmand kunt stoppen. Of ‘ik ga op reis en ik neem mee…’ met alle reisartikelen. De volgende speler moet het eerdergenoemde item onthouden en ook opnoemen en een nieuwe toevoegen. Wie niet alle items goed heeft, ligt eruit.

10. Ssst! Wie kan het langst zijn mond houden?

Dit is een echte topper om de rust te bewaren in een auto vol broertjes en zusjes. Je hebt al het gekibbel genegeerd over wie er nu Pokémon of Minecraft mag spelen, nu is het genoeg. Waarom dan geen spelletje met wie het langste zijn mond kan houden? Misschien met iets lekkers in het vooruitzicht voor de winnaar. Het gemok en gehakketak is gelijk voorbij. Een eenvoudige en leuke manier om even vredig auto te rijden.

11. Wat doe je liever?

Wat doe je liever: je hand in een bak met sidderalen stoppen of dansen met krioelende kakkerlakken op je hoofd? Geen van de opties klinkt aantrekkelijk, maar je moet er een uitkiezen. Dat is de clou van dit spelletje. Een autospel dat bij zowel kinderen als ouders in de smaak valt.

Vergelijk autohuur op Skyscanner

Meer leesvoer over auto’s en road trips:

Auto huren: veelgestelde vragen en tips

13 handige tips voor autoverhuur

Top 10 roadtrips door het platteland van Groot-Brittannië

Mooie roadtrips Europa: autoroutes Italië, Frankrijk en Duitsland

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.