Nieuws Inspiratie De mooiste wandelbestemmingen in Europa

Alle artikelen

De mooiste wandelbestemmingen in Europa

Wandelen is hot and happening en dat is niet voor niets. Het ontspant, is goed voor lichaam en geest en je komt op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Om een mooie wandeling te kunnen maken hoef je niet altijd ver weg te gaan, binnen Europa hebben we talloze prachtige plekken om te voet te verkennen.

Wandelen in de Alpen

Wie bergen zegt, zegt natuurlijk de Alpen. Nergens in Europa vind je bergen van dit formaat en met deze natuurlijke schoonheid. De Alpen, die zich globaal uitstrekken van Frankrijk in het westen tot Slovenië in het oosten, lenen zich daarom uitstekend voor een wandelvakantie in Europa.

In de Alpen zijn wandelmogelijkheden voor elk niveau. Van korte wandeling over een gebaand pad tot beklimmingen van vierduizenders met klimgordel en alles daar tussenin. Van halve dagwandeling door het dal tot meerdaagse trektochten over de hoogste toppen. Overnachten doe je in fijne hotels, vakantieparken of mooi gelegen berghutten.

Wandelen in de Alpenlanden is maar gedurende een beperkte periode van het jaar mogelijk en afhankelijk van de uiteindelijke hoogte. Sommige bergpassen zijn pas medio juli sneeuwvrij en daardoor zijn niet alle hutten altijd even goed bereikbaar. Als vuistregel geldt dat de beste periode om te wandelen in de Alpen de maanden juli en augustus zijn, met optioneel juni in het voorseizoen en september in het naseizoen, afhankelijk van de hoogte en sneeuwval in de winter voorafgaand aan het seizoen.

Wandelen in Duitsland

Duitsland is een heerlijke wandelbestemming en ook hier vind je voor elk wat wils. Van korte, eenvoudige hikes tot alpiene trektochten, in Duitsland kun je op elk gewenst moment de trail op lopen. Wat wandelen in Duitsland zo fijn maakt, zijn de doorgaans goed gemarkeerde paden: verdwalen in Duitsland is een kunst. Enkele populaire wandelgebieden in Duitsland zijn de Eifel, de Harz, het Zwarte Woud en het gebied rondom de Zugspitze: de hoogste berg van Duitsland. Met uitzondering van de Alpen in het zuiden van Duitsland kun je hier het hele jaar door prima wandelen.

Wandelen in Portugal

Portugal kent een waanzinnig onderscheid in landschappen en is daarom een topbestemming voor wandelaars die houden van het Mediterraanse gecombineerd met de pracht van de natuur. Op Bloemeneiland Madeira wandel je langs de talloze irrigatiekanalen, in de Algarve vind je de Via Algarviana en op de Azoren loop je langs talloze kraterranden met bijzondere vergezichten. De beste periode om te wandelen in Portugal varieert per bestemming. Het vasteland is het hele jaar te bezoeken, voor de eilanden gelden het voorjaar en onze zomer als beste periode.

Wandelen in Spanje

Een andere zeer gevarieerde wandelbestemming in Europa is Spanje. Ook hier kun je nagenoeg overal het hele jaar terecht, met uitzondering van de Pyreneeën in het noorden, waarvoor geldt dat de zomer de beste periode is.

Alhoewel je wellicht niet meteen aan Spanje denkt voor je wandelvakantie, zijn er op de meeste plekken talloze wandelpaden, soms wat matig gemarkeerd maar altijd even fraai. Populair zijn natuurlijk de Camino naar Santiago de Compostela en de wandelpaden op Mallorca, maar ook andere plekken in Spanje zijn zeer de moeite waard om te voet te verkennen. Denk hierbij aan een wandelvakantie op La Palma, de toppen van Picos de Europa of het bijzondere en ongerepte Extremadura. Stuk voor stuk pareltjes waar het wandelaarshart zonder twijfel sneller van gaat kloppen.

Wandelen in Griekenland

Ook in Griekenland kun je heerlijk wandelen. Op de hoogplateaus van Kreta bijvoorbeeld of op het groene eiland Corfu waar je een deel van de Corfu Trail kunt volgen. Beklim de hoogste berg van het land, Mount Olympus, in de bergen van Noord-Griekenland en wandel door een van de diepste kloven ter wereld bij de Vikos Gorge. Wandelaars worden beloond met heerlijk eten, een glaasje Ouzo en de vriendelijkheid van de Grieken die steevast met een brede glimlach over de paden lopen.

De beste periode om te wandelen in Griekenland is ook hier afhankelijk van je uiteindelijke bestemming. Kies je voor de bergen, dan is juni t/m augustus een prima periode. Echter is dit voor de meeste eilanden weer te warm, op bijvoorbeeld Corfu en Kreta geldt dat je deze het beste in het voorjaar of het najaar kunt bezoeken in verband met de warmte in de zomerperiode. Vaak is in deze periode het landschap ook weer een stuk groener, wat het net even iets mooier maakt.

Wandelen in Oost-Europa

Nog relatief onbekend, maar Oost-Europa is echt een wandelbestemming in opkomst. Zo kun je prachtige tochten maken in het Tsjechische Reuzengebergte, de Slowaakse Tatra’s en het uiterste zuiden van Polen. De wandeling naar het felgroene bergmeer Morskie Oko is hier echt enorm de moeite waard. Wie graag een lange tocht wil maken, kan (een deel van) de Via Dinarica lopen, die de gehele Balkan doorkruist. Hoe zuidelijker in Europa je komt, hoe langer het wandelseizoen is.

Wandelen in Scandinavië

In Scandinavië tenslotte kun je als wandelaar ook je hart ophalen. Hier domineren ruige hoogvlaktes, toendra’s met rendieren en eindeloze oerbossen je horizon. In Noorwegen zijn talloze bekende dagtochten als de Trolltunga en Preikestolen populaire opties, in Zweden is dit de Kungsleden oftewel het Pad van de Koning, in het uiterste noorden van het land. De beste wandelperiode voor Scandinavië is over het algemeen juli en augustus, afhankelijk van hoe noordelijk en hoe hoog de bergen je in gaat. In september kun je op sommige plekken ook nog mooi wandelen, maar kan het soms ook al sneeuwen.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.