Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Deze bezienswaardigheden op Java mogen niet in je reisschema ontbreken

Alle artikelen

Deze bezienswaardigheden op Java mogen niet in je reisschema ontbreken

Java is het grootste en dichtstbevolkte eiland van Indonesië: een culturele schatkamer met indrukwekkende tempelcomplexen en bedwelmende steden. Maar ook op het gebied van natuur kom je hier als reiziger aan je trekken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden!

1. Jakarta

De Indonesische hoofdstad Jakarta is voor veel reizigers het startpunt van een rondreis door Java en een goede reden om wat langer te blijven. Eerlijk is eerlijk: het is niet de mooiste stad van Indonesië, maar in deze hectische metropool zijn een aantal bijzondere bezienswaardigheden te bekijken. De beste tip? Duik in het Nederlandse verleden van Indonesië en bezoek de wijk Kota. Dit is het historische deel van de stad, en hier maken de wolkenkrabbers en drukke straten plaats voor koloniale pleinen vol oude gebouwen.

Dit was vroeger het centrum van Batavia, en als je om je heen kijkt zie je de Nederlandse invloeden overal terug. Op het centrale plein kun je fietsen huren, op de gevel van het oude stadhuis zie je Gouverneurshuis staan en in het koloniale café Batavia kun je op zoek naar de foto van koning Willem Alexander. In deze buurt zijn overigens ook een aantal interessante musea te bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Jakarta National History Museum en de Museum Bank Indonesia.

2. Yogyakarta

Jakarta mag dan misschien de officiële hoofdstad van Indonesië zijn, Yogyakarta wordt ook wel de culturele hoofdstad genoemd en is daarom eigenlijk een veel leukere bestemming. Het is een van de gezelligste steden van heel Indonesië en mag zeker niet ontbreken in de planning voor een rondreis door Java. Ook Yogyakarta staat bekend om haar Nederlandse verleden, dus vergeet niet om een bezoekje te brengen aan het koloniale Fort Vredeburg. Andere interessante plekken in Yogyakarta zijn het Kraton en het Waterpaleis, maar het is ook een aanrader om aan te sluiten bij een kookcursus. Yogyakarta is tevens de uitvalsbasis voor een bezoek aan wereldwonder Borobudur.

3. Borobudur

Het is de belangrijkste bezienswaardigheid op Java en misschien wel in heel Indonesië: het boeddhistische tempelcomplex van de Borobudur. Dit prachtige bouwwerk ligt op ongeveer een uur buiten Yogyakarta en je kan het eiland niet verlaten zonder deze tempel gezien te hebben. De Borobudur is het grootste boeddhistische tempelcomplex op aarde en staat bekend om haar vele iconische stoepa’s. Wil je het bouwwerk bewonderen, dan is het een aanrader om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Ga direct na zonsondergang naar binnen, want dan hoef je het complex met zo min mogelijk mensen te delen. 

4. Prambanan

Minstens zo mooi als de Borobudur, maar een stukje onbekender, is de Prambanan. Deze tempels dateren uit dezelfde periode en liggen verrassend genoeg óók in de buurt van Yogyakarta. Het is daarom een aanrader om beide tempelcomplexen met elkaar te combineren. Na je bezoek aan de Borobudur kun je eenvoudig verder reizen naar de Prambanan en daar luisteren naar de indrukwekkende verhalen. Ga dus zeker met een gids op pad, want om de grootsheid van het complex te begrijpen is een beetje duiding wel prettig.

5. Mount Bromo

Tot slot een tip voor de natuurliefhebbers die een rondreis over het eiland gaan maken. Want een van de bekendste bezienswaardigheden op Java is de Bromo vulkaan. Je hebt ongetwijfeld al een keer plaatjes van dit schitterende natuurgebied voorbij zien komen, want de zonsopgang boven de vulkaan is een veel gefotografeerd onderwerp. 

Tijdens een bezoek aan de Mount Bromo word je met een 4×4 door een desolaat landschap gereden dat niet zou misstaan op de maan. Het laatste stukje naar het uitzichtpunt zul je moeten hiken, maar eenmaal boven wordt alle inspanning rijkelijk beloond. Het uitzicht over de omgeving is namelijk fenomenaal mooi.

Nog meer tips en bezienswaardigheden op Java

Hierboven staan kort de belangrijkste bezienswaardigheden op Java genoemd, maar tijdens een rondreis valt er natuurlijk nog veel meer te zien en te doen. Je kunt weken door Java reizen en nog niet zijn uitgekeken. Bovenstaande hoogtepunten moet je natuurlijk op je lijstje hebben staan, maar als je meer tijd hebt is het ook een aanrader om bijvoorbeeld de tuinen van Bogor te bekijken. De stad Bandung wordt ook wel het Parijs van Java genoemd en als je op zoek bent naar een ongerept eilandparadijs, dan kun je eenvoudig uitwijken naar de eilanden van Karimunjawa.

Alvast wat tips verzamelen?

*Geplaatst: mei 2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.