Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Dit moet je weten over reizen naar Saoedi-Arabië

Alle artikelen

Dit moet je weten over reizen naar Saoedi-Arabië

Sinds Saoedi Arabië zijn visumregels heeft versoepeld, is het land een stuk toegankelijker voor toeristen. Maar hoe zit het precies? Hoe regel je een reis naar Saoedi Arabië en waar moet je rekening mee houden?

Praktische reisinformatie voor Saoedi-Arabië

Hoe krijg ik een visum voor Saoedi-Arabië?

Het verkrijgen van een visum voor Saoedi-Arabië is anno 2020 kinderlijk eenvoudig met een Nederlands paspoort. Je hoeft niet meer naar een ambassade, maar kunt de aanvraag online indienen via de officiële website. Doorgaans heb je je visum dezelfde dag nog in je mailbox zitten. 

Kan ik zelfstandig door Saoedi-Arabië reizen? 

Saoedi-Arabië is zeker niet het makkelijkste land om zelfstandig doorheen te reizen, maar het kan wel. Een van de leukste manieren om het land te ontdekken is per huurauto. Er is namelijk bijna geen openbaar vervoer en de wegen zijn verrassend goed onderhouden. 

Kun je als vrouw alleen reizen door Saoedi-Arabië?

Dit wordt niet aangeraden. Daarvoor zijn de cultuurverschillen op dit moment nog te groot. 

Reisadvies: Is Saoedi-Arabië een veilig land om doorheen te reizen?

Raadpleeg voor vertrek de website Nederland Wereldwijd van Buitenlandse Zaken, om op de hoogte te blijven van de actuele veiligheidsrisico’s. Momenteel worden reizen in de grensgebieden met Irak en Jemen afgeraden. 

Wat zijn de kledingvoorschriften?

Saoedi-Arabië blijft een Islamitisch land en daar dien je rekening mee te houden als je je koffer inpakt. Het is niet zo streng als bijvoorbeeld Iran, waar je als vrouw verplicht een hoofddoek moet dragen, maar een beetje respect tonen voor de lokale cultuur kan geen kwaad. Dat betekent geen strakke kleding of kleding met provocerende teksten of afbeeldingen en vrouwen moeten altijd knieën en schouders bedekt hebben. Als toerist zul je sowieso snel opvallen en het is zeker als vrouw prettig om een beetje ingetogen gekleed te gaan.

Mag ik met mijn partner op dezelfde kamer slapen als we niet getrouwd zijn?

Als je als stel niet getrouwd bent, mag je in Saoedi-Arabië officieel niet bij elkaar op de kamer slapen. Sommige hotels zijn hier strenger in dan anderen. Er kan dan om een huwelijksakte gevraagd worden. 

Kan ik een biertje drinken in Saoedi-Arabië? 

Nee, het kopen, verkopen en nuttigen van alcohol is verboden in Saoedi-Arabië. 

Bezienswaardigheden in Saoedi-Arabië

Niet geheel onbelangrijk: wat valt er precies te zien in Saoedi-Arabië? Een overzicht van de belangrijkste hoogtepunten en bezienswaardigheden.

Riyadh

Riyadh wordt ook wel de bakermat van het huidige Saoedi-Arabië genoemd en is de modernste stad van het land. Tegelijkertijd barst het er van de historie en zijn er heel wat bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken. Neem een kijkje in de kleurrijke souks, dwaal een hele middag door het nationaal museum of bezoek het koninklijke paleis dat regelrecht uit een sprookje van 1001-nacht lijkt te komen. Een van de belangrijkste plekken in Riyadh is het Al Masmak fort, dat 150 jaar oud is. De citadel diende ter bescherming van de stad, maar huist inmiddels een museum over de geschiedenis van het land. 

Ushaiger Heritage Village

Benieuwd hoe Saoedi-Arabië er vroeger uitzag? Plan een bezoekje aan Ushaiger Heritage Village, een voormalige nomadendorpje van 1500 jaar oud. Vroeger was het een populaire stop voor pelgrims op weg naar Mekka, tegenwoordig woont er nog maar een handjevol mensen. Ushaiger Heritage Village bestaat grotendeels uit een verzameling van lemen huisjes die kenmerkend zijn voor de Najdi bouwstijl. Let bijvoorbeeld op de gedetailleerde versieringen en prachtige houten deuren. Bij sommige huisjes mag je even binnen gluren en dan kun je je goed voorstellen hoe het er hier vroeger aan toe ging. Je kunt daarnaast ook het Al Salem museum bezoeken, waar ze kleine tentoonstellingen hebben met kleding, sieraden en keramiek. 

Ad Diriyah

Aan de rand van Riyadh ligt Ad Diriyah, een van de belangrijkste historische plekken in het koninkrijk. Vroeger was dit woestijnstadje een belangrijk handelscentrum en de plek waar de koning zetelde. Sinds 2010 staat een deel van de ruïnes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en inmiddels zijn grote delen van het stadje opengesteld voor publiek. Je kunt er musea bezoeken, maar ook souvenirs kopen of een hapje eten in een van de vele restaurants of cafés.

Al Ahsa Oasis

Dat Saoedi-Arabië niet alleen uit woestijn bestaat, bewijst de Al Ahsa Oasis. Deze traditionele oase bestaat uit honderden palmbomen, die hier kunnen groeien dankzij een ingenieus systeem van kanalen en putten. Daarnaast zijn er ook de nodige historische bezienswaardigheden te bewonderen. 

Jeddah Waterfront

Saoedi-Arabië een strandbestemming? Misschien niet zoals je gewend bent, maar in het cosmopolitische Jeddah kun je aardig flaneren langs de oevers van de Rode Zee. In dit deel van de stad vind je veel restaurants en hotels, kun je fietsen huren en er zijn zelfs een paar strandjes.

AlUla

Dit stukje Werelderfgoed omvat een spookstad van duizenden jaren oud. Het ligt midden in de woestijn en bestaat uit 800 lemen huisjes. Omdat de historische bouwwerken heel kwetsbaar zijn, is het helaas niet mogelijk om deze plek op eigen gelegenheid te bezoeken. AlUla is momenteel alleen te bezoeken tijdens speciale festivals en evenementen.

* Visum informatie correct in januari 2020. Zorg dat je altijd de website van de Nederland Wereldwijd en de ambassade controleert voor eventuele wijzigingen voordat je boekt.

Meer reistips?

– 4 onvergetelijke plekken voor je vakantie Jordanië
– Stedentrip Istanbul: Food lovers guide
– Doe eens gek: 10 alternatieve vakantiebestemmingen voor deze zomer
– Negen keer doen in Marrakech

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.