Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Dit zijn de beste escape rooms ter wereld

Alle artikelen

Dit zijn de beste escape rooms ter wereld

Sinds het fenomeen een paar jaar geleden ontstond, schieten de Escape Rooms als paddenstoelen uit de grond. En niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Wil jij je vakantie of stedentrip uitbreiden met zo’n spannende ervaring en ben je benieuwd waar je de leukste, beste of engste kamers vindt? Skyscanner zette de top 10 beste Escape Rooms op een rijtje.

Wat is dat, een Escape Room? Een Escape Room is een interactief spel waarbij je met een groep mensen wordt opgesloten in een (thema)kamer. Het doel is om binnen een bepaalde tijd (meestal 60 minuten) de sleutel te vinden waardoor je jezelf weer kunt bevrijden. Hoe je kunt ontsnappen uit een Escape Room? Door het oplossen van de puzzels, raadsels en cryptische aanwijzingen in de kamer.

Waar komt de Escape Room vandaan? In 2006 werd door softwareontwikkelaars in Silicon Valley in Californië de eerste fysieke ‘ontsnappingskamer’ gecreëerd, die al snel een toeristische attractie werd. Hierna werd de Escape Room populair in Hongkong en Japan en sloeg het in 2010 over naar Europa en de rest van de wereld. De eerste Escape Room in Nederland werd in 2013 geopend in Bunschoten. Inmiddels vind je ze in bijna elke grote stad in Nederland. Ook in Hongarije zijn Escape Rooms mateloos populair: alleen al in Boedapest vind je er meer dan 80.

Vanaf welke leeftijd mag je in een Escape Room? Vaak is het mogelijk om een Escape Room te spelen vanaf 16 jaar. Dit heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van de puzzels en aanwijzingen, maar ook met het thema van veel Escape Rooms (horror, misdaad of crime). Toch zijn er ook Escape Rooms voor kinderen; vraag dit voor de zekerheid na bij de Escape Room van jouw keuze.

Met hoeveel personen kun je in een Escape Room? De meeste Escape Rooms zijn geschikt om te spelen vanaf 2 personen tot maximaal 6 personen. Met meer dan zes personen wordt de samenwerking en coördinatie wat lastiger.

Waar in Nederland kun je een Escape Room vinden? Nederland heeft intussen meer dan 600 (!) verschillende Escape Rooms. Een overzicht vind je hier!

Wat kost een Escape Room? De hoogte van de kosten van een Escape Room hangt meestal nauw samen met de populariteit van een kamer, maar in Nederland ligt de gemiddelde prijs op zo’n €100 * per kamer. Sommige Escape Rooms hanteren een vaste prijs ongeacht het aantal personen, anderen hanteren een prijs per persoon.


https://www.instagram.com/p/BZ5TZu6gd6B

Top 10 leukste en beste Escape Rooms ter wereld

1. De beste Escape Room in Nederland: Prison Escape

Prison Escape maakt de beleving van een Escape Room nét wat spannender, doordat je moet ontsnappen uit een echte gevangenis. In plaats van één uur laat je je drie uur lang opsluiten door goed getrainde acteurs die de gevangenis zwaar bewaken.

Locaties: Breda, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam Kosten Escape Room: vanaf €65,50 * per persoon

Vind hotels in Nederland

2. De beste Escape Room in het buitenland: The Basement

The Basement staat op dit moment op nummer één van de beste Escape Rooms van de Verenigde Staten. Je moet wel tegen een beetje horror kunnen; het verhaal is namelijk doodeng. Jij en je vrienden zijn namelijk gekidnapt door de kannibalistische seriemoordenaar Edward Tandy, die jullie door middel van zieke spelletjes probeert vast te houden in zijn huis, waar zijn dode moeder ook nog eens in rondspookt…

Locatie: Los Angeles Kosten Escape Room: vanaf $140 * (op basis van 4 personen) Bijzonderheden: voor deze Escape Room moet je minstens 18 jaar zijn

Boek Los Angeles

3. De leukste escape room: Trapped in a Room with a Zombie

Eén ding is zeker: je zult ontzettend lachen in deze Escape Room. Samen met je vrienden word je opgesloten in een kamer met een zombie, vastgeketend aan de muur. Iedere 5 minuten schiet er een ketting los en komt de zombie zo langzaam vrij. Lukt het jullie om niet opgegeten te worden en op tijd uit de kamer te ontsnappen?

Locaties: Chicago, Cincinnati, Cleveland, Columbus en Dallas Kosten Escape Room: vanaf $112 * (op basis van 4 personen)

Boek Chicago

4. De engste escape room: Mr. X

In deze Escape Room wordt je niet opgesloten in één kamer, maar moet je er uit zes zien te ontsnappen in 60 minuten. De kamers hebben krankzinnige thema’s, waaronder ‘Concentration Camp’, waar je missie is om slachtoffers uit de gaskamers te bevrijden. Oh, en deze Escape Room is ook ’s nachts geopend. Creepy

Locatie: Shanghai Kosten Escape Room: vanaf 120 Chinese Yuan * per persoon (omgerekend zo’n €15)

Boek Shanghai

5. De meest controversiële Escape Room: Escape Bunker

Vorig jaar opende in een ondergrondse bunker in Valkenswaard een Escape Room met een wel heel controversieel thema, namelijk Het Achterhuis van Anne Frank. Het lukte Anne Frank niet om uit het Achterhuis te ontsnappen, maar hier kun je proberen om daar wel in te slagen. Dit thema is niet bij iedereen in goede aarde gevallen, zoals je begrijpt…

Locatie: Valkenswaard Kosten Escape Room: vanaf €20 * per persoon (op basis van 4 personen)

Bekijk ook: deze andere 12 coole Escape Rooms

6. De meest gevarieerde Escape Room: Claustrophobia

Claustrophobia heeft maar liefst 52 (!) kamers waar je uit kunt kiezen. De kamers hebben een bepaalde moeilijkheidsgraad maar ook de meest gevarieerde thema’s: wat dacht je van ontsnappen uit een kluis, gevangenis, of museum, waarbij het doel is om onopgemerkt kunst te stelen? Maar ook de Sherlock Holmes, Indiana Jones en de Harry Potter-kamer is hier populair.

Locatie: Moskou Kosten Escape Room: vanaf 2000 Russische Roebel * per persoon (omgerekend €29,50) Bijzonderheden: Niet alle Escape Rooms zijn beschikbaar in het Engels. Er zijn ook Escape Rooms beschikbaar voor kinderen!

Boek Moskou

7. Escape Room met de beste effecten: E-Exit Escape Game

We hebben je al vertelt dat er in Boedapest zo’n 80 Escape Rooms te vinden zijn, toch? Degene die daar met kop en schouders bovenuit steekt is de Heaven & Hell-kamer van E-Exit Escape Game. De kamer wordt met name ontzettend gewaardeerd om de steengoede special effects. De Hongaren claimen overigens nog steeds de uitvinders te zijn van de Escape Room… kom het zelf beoordelen!

Locaties: Boedapest Kosten Escape Room: vanaf 10.000 Hongaarse Forint (op basis van 2 personen, omgerekend zo’n €32)

Boek Boedapest

8. De beste familie Escape Room: Can You Escape?

Zoek je een Escape Room voor je (veel te grote) familie? In de Escape Room van Can You Escape? in Edinburgh kunnen tot wel 16 mensen opgesloten worden! De kamer heeft Schotland’s Best Family Day Out Award gewonnen; ideaal als je met je kids op citytrip bent.

Locatie: Edinburgh Kosten Escape Room: vanaf £60.00 * (op basis van 4 personen)

Boek Edinburgh

9. Escape Room voor kinderen: Captive Kids

Meestal moet je rond de 16 jaar zijn om mee te kunnen doen aan een Escape Room, maar Captive Kids in Canada is júist gericht op kinderen! Je kunt een speciaal familiepakket boeken (met korting!) als je met vier kinderen of meer komt en kiezen voor een thema met piraten of geesten. Er kunnen maximaal 12 spelers in één kamer.

Locaties: Vaughan, Ottawa, Oakville en Calgary Kosten Escape Room: vanaf $108 * (op basis van 2 volwassenen en 2 kinderen)

Boek Canada

10. De meest sexy escape room: Komnata Quest

Komnata Quest is een Escape Room dat op 103 locaties in de Verenigde Staten, Europa en Rusland wordt gespeeld en speciaal ontwikkeld is voor stellen. Eén van de kamers heet ‘Seven Sinful Pleasures’; wat daar precies gebeurt weten we niet, maar de spellen, puzzels en het verhaal erachter schijnen fantastisch te zijn.

Locaties: Verenigde Staten, Europa en Rusland Kosten Escape Room: vanaf €40 * voor twee personen

*Geplaatst: oktober 2017. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Juist op zoek naar een relaxte escape?

Indian Summer: 7 vluchten vanaf €30 * retour

10 vakanties en stedentrips in Spanje

Deals: 6 vluchten vanaf €30 * retour

Tussen Kerst en Oud en Nieuw weg? 8 last-minute tips!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.