Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Ecotoerisme: de beste tips om duurzaam te reizen

Alle artikelen

Ecotoerisme: de beste tips om duurzaam te reizen

Groene vakanties zijn hot. De trend van duurzaam toerisme is al langer op komst, maar vandaag de dag lijkt milieubewust reizen belangrijker dan ooit. Niet alleen geeft Skyscanner je voorbeelden van duurzaam toerisme en ecovakanties, ook geven we je tips over duurzame vakantiebestemmingen en duurzaam vliegen. Het milieu is je dankbaar!

 

Wat is de betekenis van duurzaam toerisme?
Bij duurzaam toerisme staan het behoud van de natuur, cultuur en mensenrechten centraal. Gebieden die toeristisch zijn, zien vervuiling en verlies van cultuur toenemen. Reizigers willen geen schadelijke gevolgen meer veroorzaken als ze op vakantie zijn, vandaar dat duurzaam toerisme een steeds grotere trend wordt.

Wat zijn de trends en ontwikkelingen rondom duurzaam toerisme?
Steeds meer reisorganisaties, hotels, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven in de reissector zetten zich in voor duurzaam toerisme. Daarnaast vinden reizigers het steeds belangrijker om een purpose te hebben op vakantie: ze willen meedoen of helpen, vrijwilligerswerk doen in weeshuizen of in dierenopvangcentra.

Vakanties in eigen land worden steeds populairder, maar ook reizen naar onbekende bestemmingen. Toeristische gebieden worden ontvlucht om zo ‘onder de radar’ te blijven. Kamperen heeft geen stoffig imago meer en hotels maken plaats voor verblijven bij locals. En tot slot is er de working nomad revolution: de digital nomads, die ‘ontspullen’ en voor wie de wereld hun werkplek is.

 

Milieubewuste reisorganisaties

Hoewel het zelf samenstellen van je vakantie steeds populairder wordt, kan het soms fijn zijn om de hulp van een reisorganisatie in te schakelen. Ook reisorganisaties spelen in op de sustainable travel trend en kunnen jouw reis zo duurzaam mogelijk maken. Zo geeft Koning Aap voorlichting over duurzaam reizen op een specifieke bestemming; het gaat dan om bijvoorbeeld afval, verantwoorde souvenirs of contact met de lokale bewoners. Ook het gebruik van folders en reiscatalogi zijn hier flink teruggebracht of worden gemaakt van gerecycled papier. Bij Better Places regel je je reis bij een lokale specialist: dat is niet alleen een stuk duurzamer, je reis wordt daarmee ook authentieker.

Ook steeds meer reisorganisaties maken gebruik van Greenseat. Greenseat maakt het mogelijk voor reizigers om de CO2-uitstoot van hun reis te compenseren via duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Zo kun je als reiziger iets doen aan de gevolgen die je vakantie op het klimaat heeft. Stel: je vliegt retour van Amsterdam naar New York. Je berekent via de website je exacte CO2-uitstoot, 1,57 ton: dit compenseer je voor €15,67. Hiermee maak jij het al mogelijk dat één huishouden in India, Oeganda of Cambodja een jaar lang wordt voorzien van duurzame energie. Ook met Trees for All kun je je vakantie CO2-neutraler maken.

Duurzame vakantiebestemmingen: top 5

1. De Azoren, Portugal

Op de Azoren ben je al gauw verzekerd van een ecovakantie. Deze prachtige, Portugese eilandengroep promoot al jaren duurzaamheid. Zo is de gebruikte energie voor het grootste deel groen, wordt het waterverbruik goed gereguleerd, wordt de onderwaterwereld beschermd en worden de eilanden zelf ook erg goed onderhouden.

Boek de Azoren

2. Griekenland

All-inclusive vakanties onder de Griekse zon maken steeds meer plaats voor ecoreizen naar kleinere, onbekendere eilanden. Met name Zakynthos focust zich al jaren op ecotoerisme en riep in 2012 de non-profitorganisatie Eco Zakynthos in het leven. Je kunt eindeloos wandelen en fietsen in de natuur, er zijn veel kampeermogelijkheden of je kunt verblijven in talloze agriturismo’s.

Boek Zakythos

3. Costa Rica

Omdat het land een enorme biodiversiteit heeft, de grootste van de wereld, en deze graag wil behouden, is het ecotoerisme in Costa Rica al jaren een feit. Er wordt alles aan gedaan om de flora en fauna te beschermen en het doel is om in 2021 volledig koolstofneutraal te zijn. Twee jaar geleden bestond 90% van de gebruikte energie in Costa Rica al uit groene energie!

Boek Costa Rica

4. Kenia

Zeven jaar geleden werd Kenia op de World Travel Fair in Shanghai al verkozen als beste bestemming voor duurzaam reizen. Die eretitel houden ze gelukkig nog steeds hoog. Het Afrikaanse land dankt haar duurzame imago vooral aan hotels en lodges die gebruikmaken van zonne-energie, het recyclen van afval en het conserveren van water.

Boek Kenia

5. Portland, Oregon

Portland werd vorig jaar verkozen tot meest milieuvriendelijke én meest leefbare stad ter wereld. Met 510 kilometer aan fietspaden, een efficiënt openbaar vervoer netwerk, het hoogste aantal vierkante meter stadspark per inwoner in de Verenigde Staten en de grootste concentratie aan vegetarische en veganistische restaurants heeft de stad dan ook veel groens te bieden. Wil je op eco-stedentrip? Ga naar Portland!

Bekijk ook: 7 alternatieve plaatsen voor 7 populaire bestemmingen

Duurzaam vliegen: 5 tips

Vliegen behoort tot de meest vervuilende manieren van vervoer. Met name korte vluchten, die worden ingezet voor bijvoorbeeld een stedentrip, leveren de meeste CO2-uitstoot op. Eerder gaven we al aan dat je je vliegreis al een stukje duurzamer kan maken, door de uitstoot van broeikasgassen te compenseren via Greenseat of Trees for All. Maar er is meer dat je kunt doen om zo groen mogelijk te vliegen:

1. Neem een chartervlucht
Of kies voor een vlucht met een low-budgetmaatschappij. Deze toestellen zijn over het algemeen beter bezet en vliegen minder vaak heen en weer.

2. Kies voor een directe vlucht
Om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, kun je het beste een directe vlucht nemen naar de eindbestemming. Overstappen betekent twee keer opstijgen, waarbij veel kerosine wordt verbruikt.

3. Vlieg met een groot toestel
Onderzoek heeft uitgewezen dat grote vliegtuigen gemiddeld minder brandstof per mijl verbruiken dan kleinere vliegtuigen. Ga je voor groen, kies als het kan dan voor een grote Boeing of Airbus.

 

Duurzaam vliegen

 

4. Kies voor duurzame vliegtuigmaatschappijen
Van alle grote internationale luchtvaartmaatschappijen is KLM het meest efficiënt op het gebied van brandstofverbruik. Of een vliegmaatschappij duurzaam is of niet, vind je op de website Atmosfair.

5. Kies voor lichtgewicht bagage
Bagage eist 4% van zijn gewicht in brandstof per vlieguur. Reis daarom zo licht mogelijk! Bekijk hier onze 16 beste inpaktips.

Welke schade brengt vliegen het milieu aan?
In Nederland is 10% van de veroorzaakte milieuschade toe te schrijven aan vliegtuigen. Vliegtuigen gebruiken kerosine als brandstof, waardoor aardolie de grondstof is. Die voorraad aardolie is niet oneindig, dus daar moeten we zuinig mee omgaan. Helaas doen vliegtuigen dat niet. Gemiddeld verbruikt een Boeing 747 tien liter kerosine per kilometer (vergeleken met een auto die op 10 liter brandstof 130 kilometer kan rijden). Benieuwd naar de precieze CO2-uitstoot van jouw vlucht? Bereken het op Greenseat.

Duurzame accommodaties

Gelukkig zijn er tal van duurzame vakantiewoningen, eco vakantiehuizen, resorts of hotels wereldwijd te boeken. Wil je echter nóg dichter bij de natuur slapen, bekijk dan eens deze 5 accommodatietrends:

1. In een boomhut

Treehotel bestaat intussen al zo’n zes jaar, maar blijft zichzelf ontwikkelen om nóg duurzamere accommodaties te bouwen. Treehotel is gevestigd in Harads, 100 kilometer van Luleå in Zweden. Van een magnifieke omgeving midden in het bos, een fantastisch uitzicht op de Lule River Valley en een unieke vakantie ben je verzekerd.

2. In een vogelnest

De nieuwste aanwinst van Treehotel is The Bird’s Nest, waar je kunt slapen in, inderdaad: een vogelnest! De accommodatie is groot genoeg voor een familie met twee kinderen.

Boek Luleå

3. In een eco-capsule

Je kunt uiteraard je eigen caravan of camper meenemen op reis, maar veel duurzamer is het om te kiezen voor je eigen eco-capsule mee te nemen. Dit Slowaakse concept is het huis van de toekomst, maar wel het huis dat je overal mee naartoe kunt nemen. De capsule zorgt voor eigen elektriciteit door middel van zonne-energie en windenergie en filtert regenwater tot drinkwater.

4. Bij de boer op het land

Wakker worden met het geluid van de haan, ontbijten met verse eieren en melk van het land en een kijkje nemen in het leven van een boer? Daarvoor hoef je niet naar het buitenland, dat kan ook gewoon in Nederland bij de boer op het land.

5. In de kerk

Champing is een samentrekking van ‘church’ en ‘camping’ en is een nieuw kampeerfenomeen in Engeland. Leegstaande kerken krijgen op deze manier een nieuwe bestemming door reizigers erin te laten kamperen en daarmee een waanzinnige beleving mee te geven. Neem wel dikke kleren mee, want de kerken zijn niet verwarmd.

Vrije dagen handiger inplannen? Check Skyscanners nieuwe tool: de vakantieplanner!

Boek Engeland

Duurzaam op je vakantiebestemming

Je bent duurzaam gevlogen naar een ecobestemming en slaapt in een groen hotel. Wil je toch nog iets extra’s doen? Doe inspiratie op met één van de volgende vijf tips:

1. Doe iets terug

Wil je je reis aanvullen door iets terug te doen voor de lokale bevolking of de natuur? Op het platform Feeling Responsible kun je zien welke lokale projecten al financieel gesteund worden en hoe jij een steentje bij kunt dragen.

2. Kies voor milieuvriendelijke activiteiten

Een stad tijdens een stedentrip per fiets ontdekken, de natuur in hiken, yogalessen of danslessen volgen, kajakken of raften op een kolkende rivier – zomaar wat excursies en activiteiten die goed zijn voor het milieu! Laat waterscooters en attractieparken daarentegen liever links liggen.

3. Laat geen afval achter en wees zuinig met water

Steeds meer steden, dorpen of natuurgebieden dreigen ten onder te gaan aan de overvloed van toeristen. Probeer jouw invloed daarop te beperken door zo min mogelijk afval te maken als je op reis bent. Doe dat bijvoorbeeld door een waterflesje mee te nemen, altijd een (plastic) tasje bij de hand te hebben om souvenirs in te doen en handdoeken in hotels opnieuw te gebruiken.

4. Een dagje zonder vlees

Wie de film Vleesverlangen op de NPO of de documentaire van Leonardo DiCaprio ‘Before the Flood’ heeft gezien, weet hoe slecht de vleesindustrie voor onze wereld is. 25 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot komt door voedsel (in vergelijking met 2,5 procent door de luchtvaart). Eet daarom zoveel mogelijk vegetarisch of veganistisch, ook op reis. Bekijk hier 9 bestemmingen en hotspots voor veganisten.

5. Deel met elkaar en met locals

Doe je aankopen op reis zoveel mogelijk in lokale winkels en consumeer lokale producten. Zo steun je niet alleen de lokale bevolking, maar wordt je reis ook authentieker. Probeer zoveel mogelijk te hergebruiken, te lenen of te delen: gebruik services als BlaBlaCar om ergens naartoe te gaan, verblijf bij locals via Airbnb, laat een local een reis of activiteit voor je regelen of ga met ze op stap.

Meer tips over duurzaam reizen?

10 bijzondere reizen die je leven veranderen in 2017

Eco resorts in Azië: bekijk de 5 coolste

7x doen in ecobestemming Suriname

Van Marrakech tot Bali: 8 ecovakanties

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Benieuwd naar onze klantvriendelijkheid?