Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie 11 enge en verlaten pretparken

Alle artikelen

11 enge en verlaten pretparken

Ooit waren het plekken waar kinderen het uitgilden van plezier, muziek uit de speakers klonk en achtbanen heen- en weer zoefden. Nu is het er verlaten, waait er een huiveringwekkende wind langs verroeste karretjes en is het er bovenal doodstil. Skyscanner zet enge en verlaten 11 pretparken binnen en buiten Europa op een rij waarvan je nekharen overeind gaan staan.

 

1. Het Land van Ooit, Nederland

Kloontje het Reuzenkind, de Oosters en het Roze Kasteel – ken je ze nog? Ze staan in het verzonnen Land van Ooit in Drunen, wat vijftien jaar lang één van de bekendste pretparken van Nederland was. Toen het park in 2007 voor de tweede keer failliet ging is het compleet in verval geraakt en is het inmiddels verlaten. De gemeente heeft het Land van Ooit nu opengesteld als wandelgebied.

Vind hotels in Nederland

2. Dadipark, België

Andere verlaten attractieparken naast het Land van Ooit bestaan er niet in Nederland, maar dichtbij de grens vind je er wel één. Nadat een jongetje ongelukkig uit een attractie was gevallen en zijn arm kwijtraakte, liepen de klachten over de veiligheid van Dadipark in België in razend hoog tempo op. Het Belgische attractiepark moest in 2002 haar deuren sluiten en de enige trouwe bezoekers van het verlaten pretpark zijn ghosthunters, urban explorers en vandalen.

Vind hotels in België

3. Spreepark, Berlijn

Het Spreepark in Berlijn werd in 1969 geopend en was met ongeveer 1,7 miljoen bezoekers per jaar het enige pretpark in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). In 1999 kreeg het attractiepark in Duitsland te kampen met economische moeilijkheden; sinds het faillissement en de sluiting in 2002 is het park verlaten en ligt de grond rond het park braak. In het weekend kun je een georganiseerde rondleiding volgen en zelfs in het parktreintje stappen. Freaky!

4. Six Flags, New Orleans

Ook in Amerika staan een aantal creepy en verlaten pretparken. Toen orkaan Katrina op 29 augustus 2005 aan land kwam, werd de stad en dus ook Six Flags volledig onder water gezet. Bijna alle attracties, behalve de achtbanen die boven het water uit staken, begonnen te roesten of te rotten. Six Flags heeft sindsdien besloten om het park niet opnieuw te openen zolang de schade aan de attracties en gebouwen niet vergoed en hersteld worden.

5. Gulliver’s Kingdom, Japan

De rijen voor de attracties in dit amusementspark in Japan waren ooit net zo lang als in Disneyland Parijs, tegenwoordig is het pretpark verlaten en vind je er slechts een paar nieuwsgierige toeristen. Gulliver’s Kingdom ligt aan de voet van Mount Fuji vlakbij Aokigahara, Japan’s beroemde ‘suicide forest’ en het voormalige hoofdkwartier van Aum Shinrikyo, de religieuze sekte die verantwoordelijk was voor dertien doden tijdens de gasaanval van 1995 in Tokio. Geen wonder dat het attractiepark failliet ging…

 

6. Takakanonuma Greenland, Japan

We blijven nog even in Japan, het land waar de engste horrorfilms worden gemaakt en je dus ook – surprise, surprise – een flink aantal spooksteden en verlaten pretparken vindt. De volgende in het lijstje is een hele mond vol: Takakanonuma Greenland in een buitenwijk van Hobaramachi, vlakbij Fukushima. Dat ‘Greenland’ is er overigens pas later aan toegevoegd, nadat het bos en de wilde natuur het park hadden overgenomen en het in 1999 dicht moest.

7. Taman Festival, Bali

Bali, het Indonesische eiland met de meest prachtige stranden, tempels, hotels en… verlaten pretparken? Jawel, ook in Bali vlakbij Sanur staat een eng exemplaar waar je de kriebels van krijgt. Taman Festival opende in 1997, maar werd niet lang daarna al gesloten. Het park, dat ooit voor plezier en vertier bedoeld was, is nu het thuis van spinnen, vogels en gekko’s en volgens de locals zitten er ook veel krokodillen…

 

8. Camelot Theme Park, Engeland

Dit themapark in Lancashire stond in het teken van de (middeleeuwse) legende van Camelot en moest in 2012 haar deuren sluiten wegens ‘slecht weer’. Het is best eng hoe snel het park vervolgens in verval raakte en helemaal wegrotte. Er staan bijzonder veel achtbanen en attracties op het terrein die je nog steeds kunt bezoeken, zoals de Whirlwind, Knightmare en Excalibur.

 

9. Pripyat, Oekraïne

Pripyat is een park dat nooit bestaan heeft. Huh? Juist: de deuren zouden op 1 mei 1986 opengaan, toen het volledige park werd opgeblazen tijdens de kernramp van Tsjernobyl op 27 april in datzelfde jaar. De kernreactoren van de nabijgelegen kerncentrale ontploften midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl sliepen. De botsautootjes en het reuzenrad staan er nog, maar gezien de locatie van het park is een bezoek aan Pripyat op eigen risico.

 

![Pripyat Amusement Park](https://content.skyscnr.com/8ac82183cf6c2b66cd2ec66f4e08a212/pripyat-amusement-park.jpg “Pripyat Amusement Park”)

10. Encore Garden, Taiwan

Het bord bij de ingang dat gasten vriendelijk verzoekt geen ballen, fietsen, vuur of honden mee het park in te nemen, staat er nog. In de jaren ’90 was Encore Garden in Dakeng het grootste attractiepark in de omgeving van Taichung, maar in 1999 kreeg het veel schade door middel vanwege een aardbeving. Encore Garden is er nooit bovenop gekomen en inmiddels is de plek verlaten en vergeten.

 

11. Lake Shawnee Amusement Park, West Virginia

De locatie van Lake Shawnee Amusement Park in West Virginia was al slecht gekozen, namelijk op het plaats delict van de drie gruwelijke moorden die hier plaatsvonden in 1783. Het park werd hier in 1920 gebouwd en moest in de jaren ’60 haar deuren sluiten toen er twee kinderen overleden tijdens een rit in één van de achtbanen. Bezoekers zeggen dat de schommels nog steeds bewegen, ook als de wind niet waait….

Boek West Virginia

Meer tips over verlaten plekken?

Ontdek spooksteden: 10 verlaten plekken in de wereld

10 verlaten eilanden waar je nu naartoe kunt reizen

15 van ’s werelds meest geweldige, verlaten vliegvelden

Spooksteden: 6 verlaten plekken in Nederland en België

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.