Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie 7x eten en slapen in monumenten en industrieel erfgoed

Alle artikelen

7x eten en slapen in monumenten en industrieel erfgoed

Slapen in een voormalig landverhuizershotel. En lunchen in een hal waar rond 1900 de tram reed. In geen enkel ander land ter wereld krijgen zoveel monumentale panden en industriële gebouwen een nieuw leven. In de vorm van een restaurant, theater, evenementenlocatie of hotel. Blik op 5 geweldige historische locaties met een rauw industrieel randje om te eten, te drinken en te slapen. En dat allemaal binnen onze eigen landsgrenzen.

Hotel W Amsterdam, Amsterdam

Amsterdam heeft er recent een luxueus hotel van wereldklasse bijgekregen: het W Hotel is neergestreken in hartje centrum, in de Spuistraat vlakbij de Dam. Het voormalige Rijkskantorengebouw van de PTT en het voormalige Kas Bankgebouw zijn samengevoegd en omgetoverd tot een designhotel om van te watertanden. Met rooftopzwembad, het nu al vermaarde restaurant The Duchess met barokke inrichting en grote kroonluchters aan het plafond en 172 allen even mooie kamers om uit te kiezen. Snel boeken dat weekend Amsterdam!

Werkspoorkathedraal, Utrecht

Op ongeveer 15 minuten fietsen van het Utrechtse Centraal Station vind je de Werkspoorkathedraal, een oude fabriekshal die de laatste jaren is getransformeerd tot een van de hipste plekken in de stad. Vroeger werd in deze ruimte materieel voor het spoor gemaakt, tegenwoordig kun je er terecht voor festivals, food trucks en een biertje in café de Leckere.

De Hallen en hotel De Hallen, Amsterdam

De vroegere tramremise in de Kinkerbuurt in Amsterdam-West is nu industriële hotspot. Een plek waar je het ambacht nog voelt en het geluid van de trams nog hoort. In dit rijksmonument dat werd gebouwd tussen 1902 en 1928 kun je nu goede koffie drinken, lunchen, ’s avonds eten, origineel shoppen, een bioscoopje pakken en slapen. Het 4-sterrenhotel De Hallen hoort er namelijk bij. De stijl? Urban vintage met een industriële touch. Dat wil zeggen: trendy Scandinavisch design gemixt met blauw staal, roodtinten, veel groene planten en modern art.

De Nieuwe Stad, Amersfoort

Op de plek waar vroeger tandpasta van Prodent van de band rolde, vind je tegenwoordig een creatief complex waar jonge ondernemers met de scepter zwaaien. De Nieuwe Stad is een voormalig fabrieksterrein net buiten de oude binnenstad van Amersfoort en de plek om lekker te eten en bijzonder te winkelen. Zo kun je hier biologische boodschappen doen en lunchen met streekgerechten bij Het Lokaal of genieten van bijzondere creaties uit de houtgestookte ovens van Hoog Vuur.

Urban Bistro MaMa Kelly, Den Haag

MaMa Kelly opende in 2015 haar deuren en was direct favoriet van tout Den Haag. Het originele restaurant met een echt een prachtig stoer, robuust interieur is in het voormalige ketelhuis van de Caballerofabriek gevestigd. Voor wie het niet meer weet: Caballero was een enorm populair sigarettenmerk in de jaren ’60, made in Den Haag. Het Ketelhuis staat los van de Caballerofabriek, in deze indrukwekkende ruimte werd destijds de fabriek aangestuurd. Veel oude ketels zijn bewaard gebleven en deze zijn zichtbaar in het restaurant. Kies uit kip of kreeft met allerlei lekkers ‘on the side’, niet geschikt voor vega-liefhebbers dus.

De Lichtfabriek, Gouda

Eten, drinken, feesten in een voormalige lichtfabriek doe je sinds kort in de historische binnenstad van Gouda. In – hoe kan het ook anders – De Lichtfabriek. Een fabriek die dateert uit 1910. Van hieruit regelden de Gemeentelijke Lichtfabrieken Gouda de stroomvoorziening van de stad en omgeving. Voor een verlichtende borrel, een diner en met op zondagmiddagen voorstellingen, muziekoptredens en proeverijen.

Lloyd Hotel, Amsterdam

Van landverhuizershotel, vluchtelingenopvang, huis van bewaring, jeugdgevangenis, verzamelgebouw van kunstenaarsateliers tot designhotel. Tja, als muren konden praten. Nu overnacht je in dit rijksmonument in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, ooit gebouwd in opdracht van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL). Daarbij kies je uit kamers met 1 tot 5-sterren luxe, ingericht door Nederlandse ontwerpers en kunstenaars. Er zijn ook vier open platforms voor tentoonstellingen en events en er is een bibliotheek.

Toch liever naar het buitenland? 

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.