Nieuws Inspiratie Eten in New York: 10 specialiteiten en waar je ze kunt proeven

Alle artikelen

Eten in New York: 10 specialiteiten en waar je ze kunt proeven

Op dieet tijdens je stedentrip New York? Vergeet het maar! New York-pizza’s, donuts, bagels of cronuts: The Big Apple heeft alle ingrediënten die de harten van foodies sneller laat kloppen. NY insider Alicia Drewnicki deelt de beste hotspots met Skyscanner.

1. Pizza

Italiaanse immigranten brachten de pizza begin 20e eeuw naar New York en sindsdien is het een van dé specialiteiten geworden van de stad. De typische New York-pizza heeft een dunne bodem, een klassieke marinarasaus en is afgetopt met mozzarella. Je mag de stad dus eigenlijk niet verlaten zonder één keer deze pizza geproefd te hebben!

Waar?:

Roberta’s (261 Moore Street) ligt in een rustige zijstraat in de hipster wijk Bushwick in Brooklyn. De kans bestaat dat je Bill Clinton, Beyoncé of Jay-Z hier tegen het lijf loopt, die allemaal fan zijn van deze pizzeria. Roberta maakt dan ook de lekkerste en grootste houtovenpizza’s met kruiden en groenten uit eigen tuin.

Lombardi’s (32 Spring Street) was de allereerste pizzeria van Amerika en tot op de dag van vandaag worden de pizza’s in de oude kolenkachel gemaakt. Kies voor de bijzondere pizza met mosselen of ga voor een pizza bianca met mozarella, ricotta en Romano kaas.

2. Bagels

De onmiskenbare vorm met een gat in het midden: New Yorkers zijn dól op bagels. Joodse immigranten uit Oost-Europa brachten ze in 1880 mee naar New York en tegenwoordig worden de knapperige, zachte broodjes dagelijks bij het ontbijt verorberd. De New York-bagels worden dan ook gezien als de beste bagels ter wereld.

Waar?:

Absolute Bagels (2788 Broadway) heeft zestien verschillende soorten bagels op het menu staan. Proef de variatie met roggebrood of ga voor de klassieker van maanzaad, met kaneel en rozijnen.

‘Wij hebben geen toast’, is het motto van Murray’s Bagels (500 Avenue of the Americas). Verwacht hier dus enkel en alleen superverse bagels, geserveerd met roomkaas of zalm uit Nova Scotia. Yummy!

3. Hotdogs

Een Duitse inwoner van New York, Charles Feltman, begon in 1871 als eerste met het verkopen van hotdogs op Coney Island. Sindsdien behoren de hotdogs tot een essentiële snack in New York, met kraampjes die je op iedere hoek van de straat tegenkomt.

Waar?:

De hotdogs van CRIF Dogs (113 Saint Marks Place) zullen al je verwachtingen overtreffen. Een echte kick krijg je van de Spicy Red Neck, gevuld met bacon, chili, sla en jalapeñopeper. Of wat dacht je van een hotdog met avocado, zure room, ananas en gesmolten kaas? Vergeet niet een kijkje te nemen achter de verborgen deur in de telefooncel – je zult versteld staan van wat je daar treft!

De hotdogkraam van Nathan’s Famous (1310 Surf Avenue) vind je op Coney Island, het deel van New York waar de hotdog ontstaan is. Al ruim 90 jaar smul je hier van de lekkerste hotdogs gemaakt van kosjer rundvlees.

4. Donuts en cronuts (en cragels en bruffins)

Donuts zijn en blijven het favoriete zoete tussendoortje van Amerikanen. New Yorkse bakkers begonnen echter een paar jaar geleden met het mixen van donuts met muffins, bagels, croissants en brioches, waar bijzondere varianten uit ontstonden als cronuts (croissant + donut), cragels (croissant + bagel) en bruffins (brioche + muffin).

Waar?:

De beroemde veganistische biobakkerij Dun-Well Doughnuts (222 Montrose Avenue) biedt wel 200 verschillende soorten donuts in de meest ongebruikelijke smaken: chai tea, framboos-pistache, Mexicaanse chocolade en Root Beer (de beroemde Amerikaanse kruidenlimonade). Bijzonder!

Cronuts: wanna know what the fuss is all about? Proef er dan één bij Dominique Ansel Bakery (189 Spring Street) in de wijk Soho. Elke maand kun je hier weer een nieuwe, exotische smaak proberen zoals aardbei-balsamico of mascarpone met basilicumsuiker.

5. New York cheesecake

Restauranteigenaar Arnold Reuben beweerde in 1929 de eerste cheesecake te hebben uitgevonden en het recept verspreidde zich al gauw door New York. Op zo’n beetje alle dessertkaarten vind je dan ook de New Yorkse variant, die door velen wordt bestempeld als de beste cheesecake van het land.

Waar?:

Alleen echte locals weten dat je de allerbeste cheesecake kunt krijgen bij Junior’s (386 Flatbush Avenue). Liefhebbers van dit desserts komen maar wat graag naar een van de zes vestigingen van Junior’s in New York, al is de kans dat je een beroemdheid tegenkomt bij de vestiging in Brooklyn het grootst.

Eileen’s (17 Cleveland Place) is er voor diegene met een speciale dieetwens: suikervrij, vetarm, glutenvrij, zuivelvrij – niets is te gek voor Eileen. Haar cheesecakes zijn licht verteerbaar en niet te zoet. Een toppertje!

6. Pastrami sandwich

De koosjere slager Sussman creëerde de eerste pastrami sandwich in 1887 en is daarmee de uitvinder van dit iconische New Yorkse broodje. Pastrami komt het meest overeen met gepekeld, gerookt rundvlees maar is van oorsprong gemaakt van schapenvlees. Daarna wordt het ingelegd met gedroogde kruiden en specerijen.

Waar?:

Bij Katz Delicatessen (205 East Houston Street) natuurlijk! Deze Joodse lunchtent bestaat al sinds 1888, maar verwierf grote bekendheid door de beroemde scène uit When Harry met Sally die hier werd opgenomen. Malse plakjes pastrami worden hier opgestapeld tussen sneetjes vers roggebrood en afgetopt met een klodder mosterd en zure augurken voor erbij.

7. Cupcakes

De beroemde cupcakes, die inmiddels in alle werelddelen een begrip zijn, doken voor het eerst op in een Amerikaans kookboek uit 1796. De concurrentie van cupcake-bakkerijen in New York is inmiddels gigantisch, want niemand kan de verleiding van dit zoete, kleine cakeje weerstaan.

Waar?:

De hele dag door staat er een gigantisch rij bij *Magnolia Bakery (401 Bleecker Street), die vaak doorloopt tot om de hoek. De bakkerij maakte haar debuut in de serie Sex and the City en sindsdien gaan er hier dagelijks honderden cupcakes over de toonbank. Tip: de Red Velvet cupcake is fantastisch.

Voor de échte cupcake fans is er Crumbs Bakeshop (Grand Central Station), die meer dan 50 verschillende soorten cupcakes aanbiedt. Honger? Neem dan de vijftien centimeter grote variant – dubbel zo lekker!

8. Burgers

Deze mocht uiteraard niet ontbreken in dit lijstje! Grappig genoeg komt de naam oorspronkelijk uit de Duitse stad Hamburg en niet uit Amerika. Volgens de legende werden de eerste hamburgers door Duitse zeilers meegebracht in de 19e eeuw, die heimwee hadden naar hun geboortestad Hamburg.

Waar?:

Perfect gegrild en met een dikke plak gesmolten kaas serveert Balthazar Restaurant (80 Spring Street) een van de lekkerste hamburgers van New York. Ook de frietjes zijn super krokant – een absoluut pluspunt! Probeer ook eens de Balthazar cheeseburger, die wel een beetje duurder is dan in de meeste fastfoodrestaurants, maar zeker de moeite waard.

De keten Shake Shack (overal in New York) verspreidt zich nu langzaam over de hele wereld, maar opende voor het eerst haar deuren in 2004 in New York. Proef hier een 100% natuurlijke Angus Beef Burger of de Portobello Burger voor de vegetariërs onder ons, met curly fries on the side. Zó lekker!

9. Blueberry pancakes

Helemaal hot in New York: uit brunchen op zondag. In Nederland komt de trend ook langzaam van de grond (net als ontbijten en lunchen buiten de deur). Een ultieme New Yorkse favoriet bij de brunch zijn de blueberry pancakes, dikke Amerikaanse pannenkoekjes met verse blauwe bessen.

Waar?:

Clinton St. Baking Company (4 Clinton Street) is beroemd om de lekkerste blueberry pancakes met warme maple syrup, een must bij deze pannenkoekjes. Een culinair hoogstandje!

Het is altijd gezellig in de Roebling Tea Room (143 Roebling Street), waar gerechten als gebakken eieren met cheddar en toast met rozijnen en venkel op het brunchmenu staan. Naast de goddelijke blueberry pancakes is de Big Bakes Pancake ook een lokale favoriet.

10. En vele andere New Yorkse treats

Met zoveel lekkere dingen om te proeven in The Big Apple is het moeilijk om maar slechts tien specialiteiten eruit te pikken. Wil je tijdens je stedentrip New York iets bijzonders eten? Prik dan een vorkje bij één van de volgende restaurants.

Veselka (144 & 2nd Avenue), een Oekraïens restaurant dat 24 uur per dag geopend is. Proef hier de pierogi: gevulde champignons met zure room, gebakken uitjes en… appelmoes.

Kenka (25 St. Marks Place) is een te gek Japans restaurant op St. Marks Place in Soho – overigens een zeer leuke straat om eens doorheen te wandelen: ’s avonds komen alle punks, skaters, rockers en gothic’s naar buiten en leeft deze straat helemaal op!

Angelica Kitchen (300 East & 12th Street) biedt biologische, plantaardige gerechten die ook nog eens veganistisch, kosjer, rauw en glutenvrij zijn. Het enorme menu wisselt dagelijks en bestaat uit curries, sushi, chili en zuivel- en suikervrije dessert zoals chocolade-walnoten koekjes of frambozen-lavendeltaart.

Meer New York tips? Bekijk dan ook:

24 uur in Manhattan: een New York city guide

Je nieuwe, favoriete wijk: Greenpoint

New York zien voor minder dan €40 per dag

10x gratis doen in New York

Kaart