Nieuws Inspiratie Herfstwandeling? Top 10 mooiste bossen in Nederland en België

Alle artikelen

Herfstwandeling? Top 10 mooiste bossen in Nederland en België

Kastanjes zoeken tussen de dwarrelende blaadjes terwijl je geniet van mooie landschappen en een prachtig gekleurde natuur: Skyscanner is dol op de herfst! We stelden een top tien samen met de mooiste bossen van Nederland én België voor een heerlijke herfstwandeling.

1. Veluwezoom, Arnhem, Nederland

Een verdiende nummer één plaats in dit lijstje van Skyscanner: de Veluwezoom bij Arnhem. Wandelen op de Veluwe tijdens de herfst is een feestje: je kunt zomaar oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, dassen, reeën of edelherten. Het natuurgebied bestaat uit 5100 hectare aan bos, heide en zandverstuivingen. Vergeet niet te stoppen bij de Posbank in Rheden, de bekende trekpleister op de Veluwezoom dat uitzicht biedt over het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers.

Tip familierestaurant: Brasserie Veluwezoom, met een royale speeltuin voor de kids en biologisch, eerlijk en duurzaam eten op het menu.

2. Kluisbos, Ardennen, België

Wandelen in de Vlaamse Ardennen tijdens de herfst? Ga dan naar het Kluisbos bij Kluisbergen in België! In het 300 hectare grote gebied kun je makkelijk verdwalen, dus blijf tijdens de wandeling de wegwijzers volgen. Daarnaast maak je hier niet een van de makkelijkste tochten; het gebied kent namelijk pittige hoogteverschillen. Loop voorbij de uitkijkpost op 141 meter hoogte – deze is helemaal overwoekerd – tot je een plekje vindt waar je kunt genieten van een adembenemend herfstlandschap.

Tip familierestaurant: Restaurant-Café Kluisbos, een recreatieplek voor dagjesmensen. Wie wil, kan ook een overnachting boeken in het pension.

Bekijk ook: Skyscanner ontdekt de Luxemburgse Ardennen

3. Oisterwijkse Bossen, Oisterwijk, Nederland

Op zoek naar wandelroutes in Brabant? Duik eens de Oisterwijkse Bossen in bij het gelijknamige plaatsje Oisterwijk! Het gebied beslaat 750 hectare in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Leuk om te weten is dat dit een heel oud bos is: in 1990 bleken in de Oisterwijkse bossen grove dennen voor te komen die nog van rond 1650 dateren. Het bos ligt overigens niet ver van Tilburg, Den Bosch en Eindhoven, waardoor het een van de bekendste wandelgebieden in deze provincie is.

Tip familierestaurant: Boshuis Venkraai is een prachtig gelegen boscafé in het midden van de Oisterwijkse Bossen. Geniet van een kop koffie of proef het speciale huisgemaakte bier ‘Blonde Kraai’.

4. Vrijbos, Houthulst, België

In de Eerste Wereldoorlog werd dit bos hét strategische punt bij uitstek. In 1918 werd het offensief ingezet tegen het Duitse leger en waren kapotgeschoten stammen het enige dat overbleef van het Vrijbos in Houthulst. Tegenwoordig is het een van de grootste én een van de mooiste Belgische bossen om in te wandelen en te genieten van de prachtige natuur. Het lijkt namelijk een rustig bos, maar het krioelt er van leven: onder meer de specht, ree, vleermuis en felgeelgekleurde wielewaa wonen in het Vrijbos.

Tip familierestaurant: Zin in pizza? Op vijf minuten rijafstand van het Vrijbos in het centrum van Houthulst vind je GOESTO. De lekkerste pizza en pasta eet je hier!

Bekijk ook: 9 avontuurlijke uitjes in de natuur in Nederland

5. Purmerbos, Purmerend, Nederland

De slingerende struinpaadjes van het Purmerbos, aan de oostkant van Purmerend, geven je dat echte ‘bosgevoel’. Het Purmerbos behoort tot een van de mooiste bossen van Noord-Holland met een mooie natuur waar vogels en zoogdieren in een speciaal stilte- en natuurgebied leven. Het grootste gedeelte van het Purmerbos is een hondenlosloopgebied, dus neem je trouwe viervoeter vooral mee tijdens de herfstwandeling!

Tip familierestaurant: Effe Anders ligt op 10 minuutjes rijafstand in het centrum van Purmerend. Een gezellig restaurant met Mediterraanse flair.

6. Brakelbos, Brakel, België

Lekker met de kinderen op pad? Bewandel dan samen het vier kilometer lange Reeënpad of Bosmuizenpad in het Brakelbos bij het gelijknamige plaatsje in België. Deze gloednieuwe, gezinsvriendelijke wandelpaden nemen jong en oud mee over de Sassegembeek naar het hart van het beukenbos. De meeste bomen zijn meer dan 100 jaar oud en in de herfst verandert de grond in een prachtig kleurentapijt. Genieten van de natuur in België doe je in het Brakelbos!

Tip familierestaurant: Er zijn een aantal horecagelegenheden te vinden aan de rand van het Brakelbos, maar Chalet Gérard in Vloesberg is onze favoriet.

Bekijk ook: De leukste dierentuinen van Nederland en België

7. Haagse Bos, Den Haag, Nederland

Ook al ligt het midden in een hectische stad, het Haagse Bos is een van de mooiste bossen van Zuid-Holland. In deze groene oase zie je buizerds en ijsvogels broeden en hoor je de bronstroep van edelherten en damherten in hertenkamp de Koekamp. De rijke Haagse adel hield in de 18e eeuw feestjes en kermissen in het bos, die vaak zo uit de hand liepen dat ze verboden werden. Nu gaat het er minder ruig aan toe en kun je er deze herfst prachtig wandelen.

Tip familierestaurant: Chalet ten Bosch is een knus restaurant vlakbij het Louwman Museum aan de rand van het Haagse Bosch richting Wassenaar.

8. Tillegombos, Sint-Michiels, België

Ten zuidwesten van Brugge waan je je in een sprookje wanneer je door het Tillegombos van Sint-Michiels wandelt. In dit bos staat namelijk een van de weinige waterburchten van het Brugse Ommeland. Ideaal dus voor een romantische wandeling met z’n tweetjes of juist als leuk dagje weg met de hele familie. Het bos straalt rust en kalmte uit en nodigt je uit om een van de mooiste wandeltochten van België te maken. Sluit de dag af met Vlaamse friet of een lekker stoofpotje in Brugge!

Tip familierestaurant: Lekker opwarmen met een kop thee of chocolademelk doe je in de herberg In de Trutselaar.


### Bekijk ook: 9x doen in Brugge

9. Kaapse Bossen, Utrecht, Nederland

Vanaf uitkijktoren de Kaap zie je pas hoe prachtig de Kaapse Bossen zijn. Voor een boswandeling in Utrecht zet je daarom koers naar dit deel van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Stichting Natuurmonumenten heeft haar best gedaan het voormalige eentonige productiebos om te toveren tot een natuurlijk en gevarieerd bos, dat ook een grote variatie aan dieren en planten heeft. Een van de mooiste bossen in Nederland tijdens de herfst? De Kaapse Bossen!

Tip familierestaurant: Op de Sint-Helenalaan vind je een gezellige speelplek naast een parkeerterrein, waar theehuis en restaurant Helenaheuvel uitzicht biedt over de hei en het bos.

10. Molenbos, Antwerpen, België

Op 35 minuten rijden van Antwerpen vind je een 175 hectare groot groen, verlaten bos waar je eerder een kabouter verwacht tegen te komen dan een jogger of fietser. Je maakt een heerlijk rustige herfstwandeling door het Molenbos, waar hoge beuken en geurende dennenappels op je wachten. Ook leuk voor een pauze: de Trappistenabdij en het 18e-eeuws kapelletje op de Drieboomkensberg, dat vroeger dienst deed als bedevaartsoord.

Tip familierestaurant: Het Molenhuis in Nijlen, dat naast een uitgebreid menu ook een groot kindermenu aanbiedt.

Meer uitjes in de natuur?

De 15 mooiste natuurgebieden van Nederland

De 9 mooiste bezienswaardigheden in de natuur op Bali

21 natuurwonderen in Duitsland

Wonderbaarlijk: 7 exceptionele natuurfenomenen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.