Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Het beste van Barcelona: Barcelona bezienswaardigheden top 10

Alle artikelen

Het beste van Barcelona: Barcelona bezienswaardigheden top 10

Een stedentrip Barcelona wordt steeds populairder. Logisch, want hoewel iedereen Barcelona anders ervaart, raakt de stad bij elke bezoeker een gevoelige snaar. Misschien is Barcelona voor jou wel het toppunt van romantiek, of geniet je juist van de dynamiek van deze stad. Er zijn toeristen die alleen de belangrijkste Barcelona bezienswaardigheden bekijken en dan weer vertrekken. Maar er zijn ook mensen die op slag verliefd worden op Barcelona en keer op keer blijven terugkomen. En dan nu Skyscanners Barcelona bezienswaardigheden top 10.

Wij hebben een lijstje voor je gemaakt met dingen die je absoluut niet mag missen in Barcelona, hoe jouw bezoek er ook uitziet. Lees hier wat je zeker gedaan moet hebben in de hoofdstad van Catalonië, die als bestemming voor een stedentrip zeker niet onderdoet voor andere Europese hoofdsteden.

1. Mensen kijken op La Rambla

Deze centrale boulevard in Barcelona loopt van het Plaça de Catalunya naar de oude haven van Barcelona, Port Vell. La Rambla is altijd gevuld met mensen. In de zomer kan het er zelfs erg druk zijn door alle toeristen, verkopers en straatartiesten. Omdat La Rambla uit meerdere gedeeltes bestaat, wordt deze straat ook wel in het meervoud Las Ramblas genoemd. Hij vormt de grens tussen twee heel verschillende wijken van Barcelona: het multiculturele Raval en de oude Gotische wijk. Lopend over La Rambla kom je veel bezienswaardigheden tegen: het maritiem museum, het wassenbeeldenmuseum, het Gran Teatre del Liceu en diverse expositiecentra en galeries. Ongeveer halverwege La Rambla kun je bij een kraampje heerlijke ijsjes en wafels kopen. Pas wel op dat je ze niet van schrik laat vallen als een van de beelden om je heen opeens in beweging komt, want ook levende standbeelden horen bij La Rambla.

Vind goedkope vluchten naar Barcelona

Boulevard La Rambla in Barcelona, Spanje

Foto: Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock.com

2. Lekkers kopen bij La Boqueria

Een andere hotspot in Barcelona is de Mercat de Sant Josep, oftewel La Boqueria. In deze markthallen vind je de lekkerste hapjes en versgeperste sapjes. Overal in La Boqueria liggen kleurrijke etenswaren hoog opgestapeld: van grote hammen tot gekonfijte vruchten in alle kleuren van de regenboog. Het lijkt wel of je hier alles kunt kopen: kersen, gebak en struisvogeleieren, maar ook kreeft, krab en eindeloos veel soorten olijven. Mooie Spaanse wijnen proeven kan er ook. Op deze markt komen niet alleen toeristen, maar ook de bewoners van Barcelona zelf. De prijzen zijn dus niet belachelijk hoog en afdingen is gebruikelijk.

Lees ook: 10 Spaanse gerechten die je geproefd moet hebben

La Boqueria in Barcelona, Spanje

Foto: Christian Mueller / Shutterstock.com

3. Dwalen door de Gotische wijk

Verdwalen in het doolhof van steegjes in de Gotische wijk is zo gebeurd – zelfs als je een kaart bij je hebt. Gelukkig maakt dat het alleen maar leuker om door de smalle kasseienstraatjes te dwalen, die soms opeens doodlopen en soms naar verborgen binnenpleintjes leiden. Het beste kun je er ’s morgens vroeg rondlopen, als het nog niet te heet en druk is. ’s Avonds is ook een goed moment: dan geeft de schermering de Gotische wijk een mysterieus tintje. Vergeet niet om in deze wijk een bezoek te brengen aan de indrukwekkende Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia.

Bekijk hotels in Barcelona

Gotische wijk in Barcelona, Spanje

4. De meesterwerken van Gaudí bewonderen

De Sagrada Familia is hèt levenswerk van Gaudí. Er wordt nu al drie eeuwen aan gebouwd en de gemeente heeft beloofd dat hij in 2026 af zal zijn. Maar niemand in Barcelona neemt dat serieus. Er staan altijd enorme rijen bij de ingang van de Sagrada Familia. Zonde van je tijd, dus koop liever online een kaartje zodat je snel in de koelte van de basiliek staat. Het geluid en het licht in de Sagrada Familia zijn waanzinnig mooi, vooral als de zon door de glas-in-loodramen schijnt en de witte zuilen van de kerk allerlei kleuren krijgen. Neem voordat je weer naar buiten loopt even de tijd om op een van de kerkbanken te gaan zitten, je ogen dicht te doen en een paar minuten lang te voelen wat dit unieke bouwwerk met je doet.

Een bezoek aan Barcelona is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan meer meesterwerken van Gaudí, zoals Casa Batlló, Casa Milà en het Palau Güell.

Lees ook: Barcelona: Top 10 van een reisjournalist

Interieur van de Sagrada Familia, Barcelona, Spanje

Casa Batlló in Barcelona, Spanje

Foto’s: peresanz / Shutterstock.com

5. Wandelen in het sprookjesachtige Park Güell

Dit project van Gaudí en zakenman Güell was bedoeld als chique woonwijk, maar werd uiteindelijk een voor het publiek toegankelijk park. Als je meteen naar binnen loopt als het om acht uur ’s morgens opengaat, ontloop je de groepsexcursies. Zo kun je, voordat het park volstroomt met toeristen, rustig rondlopen, de peperkoekachtige bouwwerken en kunstmatige grotten bekijken en naar hartenlust foto’s maken bij de beroemde bochtige bankjes. Dit is een van de mooiste plekken om uit te kijken over Barcelona.

Park Güell in Barcelona, Spanje

6. Kennismaken met alleskunner Picasso

Zelfs als je niet zo van kunst houdt, is het Picassomuseum over de grondlegger van het kubisme interessant. De collectie bevat vooral beelden en schilderijen uit zijn periode voor het kubisme. Elke zondag vanaf 3 uur en de hele eerste zondag van de maand kun je gratis naar binnen, maar hou er wel rekening mee dat je dan een uur of twee in de rij kunt staan. In de straat waaraan het museum staat, kun je ook heel voordelig een kopje koffie drinken in de trendy bar El Xampanyet.

Vergelijk vluchten naar Barcelona

Picassomuseum in Barcelona, Spanje

7. Zwemmen op het dak van Barcelona

De berg Montjuïc was een belangrijke locatie tijdens de Olympische Spelen van 1992 en dat is op meerdere plekken nog steeds duidelijk zichtbaar. Een van de aandachtstrekkers is Torre Calatrava, een toren in de vorm van een zonnewijzer. Bij het openluchtzwembad vindt een van de beste festivals van Barcelona plaats: Sónar. Het zwembad is open van juni tot en met september en in die periode kun je er een duik nemen terwijl Barcelona letterlijk aan je voeten ligt.

Zwembad in Barcelona, Spanje

8. Pauzeren bij de magische fontein

Als je van kunstmuseum Museu Nacional d’Art de Catalunya richting de voet van Montjuïc loopt, kom je een bijzondere fontein tegen, die niet voor niets La Font Màgica wordt genoemd. Wat de fontein magisch maakt, is de manier waarop hij wordt verlicht. In combinatie met klassieke en moderne muziek ontstaat zo een geweldige show, die zeker een half uurtje van je avondwandeling waard is.

Vergelijk hotels in Barcelona

Magische fontein in Barcelona, Spanje

9. Barça aanmoedigen in Camp Nou

Voetbal leeft enorm in Barcelona, dus een bezoek aan het grootste stadion van Europa hoort er gewoon bij, zelfs als je niet om sport geeft. De Cataloniërs komen met hun hele gezin hun favoriete ploeg aanmoedigen en het is bijzonder om mee te maken hoe heftig dat er soms aan toegaat. Als je op je stoel een gekleurd blad papier ziet liggen, gooi dat dan niet weg. Doe net als de mensen om je heen: houd het op het goede moment boven je hoofd om de tribunes van het thuispubliek in de clubkleuren van ‘Barça’ te hullen. Luidkeels aanmoedigen in je beste Spaans hoort er ook bij, anders zul je raar worden aangekeken.

Fans van FC Barcelona

Foto: Natursports / Shutterstock.com

10. Klimmen naar het hoogste punt van Barcelona

Tibidabo betekent ‘Ik zal je geven’. Die naam is afkomstig van het verhaal dat de duivel hier Christus in verleiding wilde brengen door hem alle koninkrijken op aarde aan te bieden. Het uitzicht vanaf deze berg was de ideale manier om zijn aanbod zo verleidelijk mogelijk te maken. Alle inwoners van Catalonië zullen dit verhaal bevestigen met een stelligheid alsof ze het met hun eigen ogen hebben gezien. Dat je vanaf de top een waanzinnig uitzicht hebt, klopt in ieder geval. Als je het nog hogerop zoekt, in de televisietoren of de Heilige Hartkerk, zul je er helemaal stil van worden. Je bereikt de top van de berg met de kabelbaan, bus 196 of Tibibus T2. Als je met kinderen in Barcelona bent, neem je ze natuurlijk ook mee naar het pretpark op de Tibidaboberg. Dan kun je meteen een kijkje nemen bij de verzameling vreemde mechanieken op niveau vijf, waar Woody Allen een scène uit de film ‘Vicky Cristina Barcelona’ opnam.

Boek nu Barcelona

Lees ook: 9 dingen te doen met kinderen in Barcelona

Uitzicht op nachtelijk Barcelona vanaf de Tibidaboberg, Spanje

Extra: 11. De seinsignalen van Torre Agbar ontcijferen

Torre Agbar is een ovale wolkenkrabber op het Plaça de les Glòries Catalanes (vaak kortweg Glòries), die bijna vanuit heel Barcelona te zien is. Overdag tekent de ‘komkommer’ (om maar een nette bijnaam van dit opvallende bouwwerk te noemen) de skyline van de stad. Maar als de duisternis valt, wordt de toren nog opvallender. Alle 34 verdiepingen stralen een rood of blauw knipperend licht uit, dat een bijna hypnotiserende werking heeft. In de zomer knippert Agbar van 21.00 uur tot middernacht en in de winter van 19.00 tot 23.00 uur. Bij speciale gelegenheden wordt Torre Agbar gebruikt als een enorm scherm voor spectaculaire lichtshows in wel 16 miljoen kleuren.

Torre Agbar in Barcelona, Spanje

Foto: Nejron Photo / Shutterstock.com

Leuk artikel? Lees ook:

A tapear! De beste tapasbars van Spanje

City break in 2016: Barcelona

Vakantie en stedentrips Spanje: 10 vluchten vanaf €50 retour

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.