Nieuws Inspiratie Hoe kun je goedkoop op stedentrip naar Venetië? 8 tips

Alle artikelen

Hoe kun je goedkoop op stedentrip naar Venetië? 8 tips

Venetië staat bekend om haar kanalen, gondeliers en gelato, maar helaas ook om het hoge prijsniveau. Toch is Venetië een van de meest romantische bestemmingen ter wereld. Een stedentrip Venetië mag dan ook niet ontbreken op je bucketlist. Hieronder vind je 8 tips om je stedentrip Venetië betaalbaar te houden - van een rondvaart over de kanalen tot relaxen op het strand.

1. Hoe vind je de weg in Venetië? Zonder plattegrond!

De beste manier om Venetië low-budget te leren kennen is door te verdwalen. Het unieke netwerk van straatjes en kanalen leer je het beste kennen als je gewoon wat rondloopt en kijkt wat je onderweg tegenkomt. Hoe verder je afdwaalt van de Piazza San Marco, waar het altijd wemelt van de toeristen, hoe dichter je bij het ‘echte’ Venetië komt.

En het zal je niet verbazen dat de prijzen daar ook een stuk lager liggen dan in het toeristische centrum van de stad. Perfect dus om even neer te strijken voor een kopje koffie. Je hoeft overigens niet bang te zijn om te verdwalen: het eiland waarop Venetië ligt is klein en je komt altijd wel weer uit bij het Canal Grande. Als je daarlangs loopt, kom je zeker terug in het toeristische centrum.

Lees ook: 10x gratis doen in de 10 duurste steden

2. Wat moet je zien in Venetië? De Brug der Zuchten!

Genoeg bezienswaardigheden in Venetië die je helemaal gratis kunt bezoeken. Als je aan de kant van het Canal Grande langs het Dogenpaleis aan de Piazza San Marco loopt, zie je vanzelf een van de beroemdste bezienswaardigheden van Venetië verschijnen: de Brug der Zuchten. De ‘zuchten’ in de naam van de brug hebben niets met romantiek of onbeantwoorde liefde te maken: de naam verwijst naar het zuchten van veroordeelde gevangenen, die hier hun laatste blik op Venetië wierpen op weg van de verhoorkamers in het Dogenpaleis naar de gevangenis. Om zelf over de brug te lopen, moet je het Dogenpaleis bezoeken. Maar dat geld kun je ook in je zak houden, want van buiten kun je de brug het beste bewonderen.

3. Hoe maak je een goedkope rondvaart in Venetië? Niet in een gondel!

Veel mensen die Venetië bezoeken, hebben een romantische rondvaart in een gondel in gedachten. Helaas heeft zo’n rondvaart door het massatoerisme een beetje zijn glans verloren: de gondels zijn ontzettend duur geworden. Toch zou het jammer zijn om geen rondvaart te maken over de kanalen die zo onlosmakelijk zijn verbonden met Venetië. Gelukkig hoef je niet de hoofdprijs te betalen voor een gondel, maar kun je ook gewoon in een vaporetto stappen. Deze veel goedkopere waterbus laat je Venetië vanaf het water bekijken zonder dat je meteen blut bent.

Lees ook: 10x gratis activiteiten in Barcelona

4. Waar koop je souvenirs in Venetië? Op de Rialtobrug!

De Ponte di Rialto is nog zo’n beroemde brug. Soms wordt hij wel eens verward met de Brug der Zuchten, maar het is toch echt een andere. De Rialtobrug werd in 1591 gebouwd en staat tegenwoordig vol met souvenirstalletjes. Het uitzicht op het Canal Grande is een wandelingetje over de brug in ieder geval waard – of je nu wat koopt of niet.

5. Op zoek naar een gratis museum in Venetië? Ga naar het Museo della Musica!

Nog een tip voor Venetië die je helemaal niets hoeft te kosten. Dit gratis (!) muziekmuseum laat je kennismaken met het muzikale erfgoed van Venetië. Je komt er vooral veel te weten over de Venetiaanse instrumentmakers. Een deel van het museum is gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde Barokcomponist Antonio Vivaldi. Hij is de beroemdste musicus van Venetië en componeerde onder andere De vier seizoenen. De Barokmuziek en het gebouw waarin het museum is gevestigd (de San Maurizio-kerk) brengen de muziekgeschiedenis van Venetië verder tot leven.

Bekijk ook: 10 top dingen (gratis) te doen in Londen

6. Wat te doen in de winter in Venetië? Warme chocolademelk drinken bij Cioccogelateria Venchi!

Sommige mensen beweren dat Venetië in de winter vaak onder water staat. Maar ook in de winter kun je heel goed een stedentrip Venetië maken. Het is dan minder druk (behalve tijdens het Carnaval in februari) en in de vroege ochtend hangt er een mysterieuze mist die de stad een sprookjesachtig uiterlijk geeft. Bovendien heb je, als je in de koude periode van het jaar gaat, een goed excuus om op te warmen met een beker warme chocolademelk van Cioccogelateria Venchi, een café vol chocoladespecialiteiten dat al sinds 1878 de lekkerste warme chocolademelk schenkt.

7. Wat is een leuk uitstapje vanuit Venetië? Ga naar een ander eiland!

Je zou bijna vergeten dat er rondom Venetië nog allerlei andere eilanden liggen. Ze hebben veel weg van hun beroemde buur, maar er komen veel minder toeristen. Zo mag je het eiland Murano niet missen als je van glaswerk houdt, want daar wordt het beroemde Murano-glas gemaakt. In sommige glasfabrieken kun je gratis of tegen een kleine vergoeding een demonstratie glasblazen bijwonen. Als je liever naar het strand gaat, moet je op Lido zijn. Niet voor niets zijn overal ter wereld plekken waar mensen komen om van water en zon te genieten genoemd naar dit eiland.

Bekijk ook: 6 geweldige stranden in Italië

8. Wanneer is het Carnaval in Venetië!? Altijd (een beetje)!

Venetië staat bekend om het Carnaval in februari. Maar eigenlijk kom je het carnavalsfeest altijd wel een beetje tegen tijdens een stedentrip Venetië. In de winkels vind je overal de bekende maskers en andere Carnavalsaccessoires in alle soorten, maten en niet te vergeten kleuren. Een van de beroemdste maskers is het griezelige vogelbekmasker, dat oorspronkelijk door pestdokters werd gedragen. Het ontstond in de middeleeuwen, toen gedacht werd dat ziektes zich verspreidden via geuren. Daarom droegen artsen lange ‘snavels’, met aan de binnenkant geurige kruiden om nare geuren buiten te houden. Gelukkig kun je ze tegenwoordig gewoon voor de lol dragen.

Kaart

Meer tips voor een vakantie in Italië?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.