Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Maak de ultieme treinreis met de Trans-Siberië Express

Alle artikelen

Maak de ultieme treinreis met de Trans-Siberië Express

De beroemde Trans-Siberië Express staat te boek als de treinreis der treinreizen. Spring samen met Skyscanner aan boord en laat je over 's werelds langste transcontinentale spoorlijn meevoeren langs toendra’s en de donkere taiga. We vertellen je waar de trein naartoe rijdt, hoe lang de reis duurt, hoe het aan boord is en hoe duur de Trans-Siberië Express is.

Wat is de Trans-Siberië Express?

De Trans-Siberië Express is de langste treinroute ter wereld, de transcontinentale spoorlijn doorkruist meerdere landen en landschappen. Alle aardrijkskundelessen over klimaten en landschappen in dit werelddeel trekken aan je voorbij. Ruige bergen en grasvlaktes worden afgewisseld met woestijnen, toendra’s en de taiga, het is allemaal te zien vanuit het treinraam.

Trans-Mongolië en Trans-Mantsjoerije route

Misschien denk je dat de Trans-Siberië Express één route is, maar eigenlijk zijn er drie hoofdroutes om uit te kiezen. De bekendste en langste is de route van Vladivostok in het verre oosten van Rusland naar Moskou in het westen met een lengte van 9286 kilometer. De andere twee boemelen over zowel Russische als Chinese sporen. De populairste (onder westerse toeristen) is de Trans-Mongolië route die een afstand overbrugt van 7621 kilometer, van Beijing naar Moskou dwars door de Gobiwoestijn. De derde route heet de Trans-Mantsjoerije lijn die ook van Beijing naar Moskou loopt maar dan via Mantsjoerije en telt 8986 kilometers.

Boek nu Beijing

Wat te verwachten op de Trans-Mongolië Express

De Trans-Mongolië Express is in feite de meest gekozen en populairste treinvariant. En omdat vrijwel iedereen deze route in z’n geheel aflegt, richten we ons hier op deze route. De Trans-Siberië route wordt veel meer gebruikt door Russen die tussen de twee steden reizen.

Dag 1: Vertrek met de Trans-Mongolië Express

De Trans-Mongolië Express vertrekt vanuit Beijings Centraal Station. Als je er in zit, zul je merken dat er een opwindend gevoel onder de reizigers heerst als de 6-daagse reis om 11:22 uur start.

Geleidelijk zie je de wolkenkrabbers en het stadse leven uit het zicht verdwijnen. De hoogbouw maakt plaats voor kleinere huizen en laagbouw waarna het platteland het panorama overneemt. Een aaneenschakeling van ruige bergketens, scrubland (overgang tussen boomsavannes en bos met veel struiken) met hier en daar boerderijen en glooiende heuvels die overgaan in weilanden zover het oog reikt. Eten doe je in de Chinese restauratiewagen, met op het menu meestal gefrituurd vlees en groente. Om 01.00 ’s nachts komt de trein aan bij de Chinese grensplaats Erlian. De wagons worden van de rails gehaald en krijgen andere wielen zodat ze kunnen reizen over de smallere Mongoolse- en Russische rails. De Chinese restauratiewagen wordt vervangen door een Mongoolse.

Van Beijing naar Ulan-Bator

Dag 2: de Gobiwoestijn

De volgende dag doe je de Gobiwoestijn aan. Eindeloze droge, zanderige vlaktes gevuld met yurts die ooit gebruikt werden door Mongoolse nomaden bepalen het beeld. Je kunt weinig anders doen dan mijmeren, een boek lezen, relaxen en zoeken naar een paar verdwaalde kamelen met ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Als lunch wacht je schapenvlees en rijst met een Mongools biertje. Halverwege de middag heeft de woestijn plaatsgemaakt voor grassteppes en niet veel later kom je aan in Ulaanbataar. Daar blijf je een uurtje wachten om vervolgens verder te reizen. Weer door vlakke en eindeloos lijkende graslanden totdat je die avond de Mongools-Russische grens passeert. De Mongoolse restauratiewagen wordt een Russische. Dat betekent: Russische thee, borjtsj (rode bietensoep) en ham met ei op het menu waarvan je samen met nieuwe vrienden en locals geniet.

Aan boord van de Trans-Mongolië Express

Dag 3: Baikalmeer en Irkoetsk

De trein volgt de Selenge rivier ten noorden van de grens en schuift midden in de nacht Uluan-Ude binnen om vervolgens te switchen naar de Trans-Siberië route. Als je de volgende ochtend je ogen opendoet, word je getrakteerd op wonderschone bos- en waterpartijen langs de oevers van het Baikalmeer, ’s werelds diepste zoetwatermeer. Dan, om even voor elven, kun je je met de andere passagiers te goed te doen aan gedroogde vis, worstjes, chocolade en andere snacks op het station van Irkoetsk. Tip! Gebruik het kokende water uit de samowar (Russische theekoker) die je aan het einde van iedere wagon vindt, om voor jezelf wat instant noedels te maken.

Food verkopers op een Russisch treinstation
Creative Commons. Foto door Nick Turner op Flickr. CC by 2.0

Dag 4: Novosibirsk en Omsk

Je bent nu aangekomen in het Russische deel van Siberië en krijgt plaatjes voorgeschoteld van bossen met zilveren berkenbomen, kerken met de typische uivormige torens, houten dorpen en industriesteden zoals Novosibirsk. Novosibirsk is de derde grootste stad van Rusland na Moskou en Sint Petersburg. Het werd in 1893 opgericht nadat de grond en de omgeving werd gezien als een goede plek voor de Trans-Siberië Express over de rivier de Ob. Rond middernacht doemt een andere industriestad op in het duister. Het is Omsk, een belangrijke spoorknooppunt en hub (zie hieronder).

Omsk treinstation
Creative Commons. Foto door Hugues op Flickr. CC by 2.0

Dag 5: Siberië

Nog altijd ben je in het immense Siberië, alsof het nooit ophoudt. Geloof ons: je treincoupé voelt steeds meer als je thuis. Voor 12 uur in de middag rijdt de trein Jekaterinburg binnen aan de oostelijke voet van de Oeral. Deze stad is een industriële powerhouse op de rand van Europa en Azië. Even later rollen de wagons verder, door valleien en heuvelachtig terrein om eindelijk in Europa aan te komen. In de vroege avonduren kom je in de buurt van de laatste stop voordat je in Moskou arriveert. Het is de stad Perm, aan de oevers van de brede Kama rivier, even ten westen van de Oeral.

Rusland

Creative Commons. Foto door Peter Gawthrop/flickr. CC by 2.0

Dag 6: Moskou

De allerlaatste ochtend aan boord van de trein is daar. Geniet nog maar even van de berkenbossen en dennenbomen voordat je de urban jungle en het beton van de appartementencomplexen aan de rand van Moskou in het vizier krijgt. Niet veel later hoor je het fluitje en de enerverende droomtreinreis waarmee je zeven tijdzones en twee continenten hebt doorkruist, zit er op.

Moskou en Rode plein

Creative Commons. Foto door brando.n/flickr. CC by 2.0

Hoe duur is de Trans-Siberië Express en welke route?

Voor de standaard Trans-Mongolië treinen, die passagiers en toeristen meenemen, moet je uitgaan van ongeveer €950 voor een tweepersoons slaapcoupé en ongeveer €675 in de tweedeklas voor vier personen waarmee je een slaapcoupé deelt. Dat zijn de prijzen via een tussenpersoon of reisbureau.

De Trans-Mantsjoerije treinprijzen starten bij €670 (comfort) in de eersteklas en zo’n €610 voor de tweedeklas.

Om op de Trans-Siberië Express mee te reizen van Vladivostok naar Moskou moet je in ieder geval €500 reserveren voor een eersteklas slaapcoupé en €265 voor de tweedeklas. Er zijn soms zelfs derdeklas treinwagons met een soort slaapzalen die je met iedereen deelt, deze zijn uiteraard goedkoper.

Golden Eagle Trans-Siberië Express

Een andere optie is Golden Eagle Trans-Siberië Express, dat is de Trans-Siberië Express van Vladivostok naar Moskou maar dan in een super-de-luxe privétrein. Zonder de ‘gewone’ passagiers dus. Een slaapplaats op deze bijzondere trein inclusief sightseeing en alles d’r op en d’r aan heb je voor een luttele * €16.000 per persoon. In Nederland onder meer via de Treinreiswinkel te boeken.

Nederlandse reisaanbieders zoals Tiara Tours (gespecialiseerd in individuele en georganiseerde reizen met de Trans-Siberië Express) en de Treinreiswinkel kunnen al deze treinreizen voor je regelen inclusief stops als je dat wilt. Overigens: als je de tickets rechtstreeks bij de Russische Spoorwegen koopt, zijn ze wel iets goedkoper dan de hier genoemde prijzen, maar dan moet je het zelf uitzoeken en regelen.

Informatie over Trans-Siberië Express

Uitgebreide informatie over de Trans-Siberië Express vind je ook op: www.seat61.com (in het Engels)

Boek nu Moskou

*Let op: de hier genoemde prijzen zijn vanaf prijzen, deze waren correct op moment van publicatie, november 2017. De tarieven zijn onderhevig aan prijswijzigingen en koerswisselingen. Check daarom altijd actuele tarieven op het moment dat je wilt gaan boeken.

Meer avontuurlijks:

Kedeng, kedeng: 5x super-de-luxe treinreizen

Droombestemming Mauritius: 14 niet te missen bezienswaardigheden

Vakantie Down Under? De 10 beste roadtrips door Australië

Bergbeklimmen: 7 mooie bergen om uit te kiezen

De 7 meest creepy verlaten hotels en vakantiebestemmingen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.