Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Maak kennis met Lagom, de nieuwste trend uit Zweden

Alle artikelen

Maak kennis met Lagom, de nieuwste trend uit Zweden

Niet teveel, niet te weinig. Precies genoeg. Alles in balans. Maak kennis met: Lagom (spreek uit als laaw-góm). Uit Zweden. Lagom gaat over gelukkig en in balans zijn en je bestaan nuttig invullen. Dat raakt aan duurzaamheid, bewust consumeren en kiezen voor alleen datgene wat je echt nodig hebt. Of het nu gaat om je huis, je werk of de reizen die je maakt.

Lagom is een Zweedse levensstijl

Eerst was er het Deense Hygge en Lykke. Toen schreef een Poolse journaliste over ‘Niksen. The new Dutch trend that’s better than hygge’ en kreeg de wereld het Nederlandse lanterfanten in het vizier. Nu staat de Zweedse levensstijl- of zoals de Zweden zelf zeggen ‘filosofie’ – Lagom steeds meer in de belangstelling.  Lagom lijkt misschien wel een beetje op: geniet, maar doe alles met mate. Het is een manier van leven waarbij je alles in balans brengt, je leven simpeler maakt en mindful leeft. Less is more. Het is terug naar de kern, het stellen van duidelijke doelen en prioriteiten en tevreden zijn met wat je hebt.

Lagom wordt gelinkt aan de Vikingen

Lagom is diepgeworteld in de Zweedse cultuur. Er zijn ook veel Zweedse spreekwoorden met Lagom zoals ‘Lagom är bäst’ wat zoveel betekent als: de juiste hoeveelheid is het beste. En, er zijn inmiddels al aardig wat boeken over geschreven en in het Nederlands vertaald. Zoals ‘Lagom’ – het Zweedse geheim voor het goede leven van Lola A. Akerström en ‘Lagom – de Zweedse kunst van een leven in balans’ van Linnea Dunne.
In de boeken zie je ook dat het woord Lagom op heel veel manieren in de Zweedse taal terugkomt. Een zin als ‘Festen vor Lagom stor’ betekent: het feest was precies groot genoeg. ‘Hen kom precis lagom’ betekent: precies op tijd komen.
Het verhaal wil overigens dat de term Lagom stamt uit de tijd van de Vikingen; het werd gebruikt om aan te geven hoeveel slokjes Mede (alcoholische drank gemaakt van water en honing, ook wel honingwijn) iemand precies mocht drinken om ervoor te zorgen dat iedereen evenveel kreeg.

Doe zoals de Zweden: fredagsmys en fika

Onderdeel van Lagom is de fredagsmys, vrijdagse gezelligheid of bankhangen met snackjes om het naar Nederlandse termen te vertalen. De vrijdag is na een week werken heilig voor de Zweden. En dan eet je taco’s, dat is min of meer vaste prik. Net als chips en dips. Het gerucht gaat dat een Zweedse chipsfabrikant deze fredagsmys heeft bedacht om hun knabbels te promoten. Oh ja, ook tv-kijken hoort erbij.
Een ander, echt Zweeds gebruik dat past bij Lagom is de fika. Een soort koffiepauze maar dan uitgebreider. Het iets waar je de tijd voor neemt, ook op je werk. Zweden kunnen niet zonder fika en plannen deze zeker twee keer per dag in met koffie of een sapje inclusief iets zoets zoals fikabröd. Als je in Stockholm bent (check: 14 toffe tips voor een stedentrip Stockholm), ga dan bijvoorbeeld naar Ilcaffè Södermalm voor de lekkerste fika; koffie met een traditionele kanelbullar, een soort kaneelbroodje. Of kies voor café KaffeKoppen op de Stortorget in Gamla Stan om uitgebreid koffie of warme chocolademelk te drinken met een stuk taart erbij. Bekijk ook snel de 10 magische plekken voor een rondreis Zweden. 

5 tips voor reizen volgens de Lagom-filosofie

Slapen in een tiny-house in Nederland

Een tiny-house past bij de Lagom-levensstijl. Het huis biedt niets meer en niets minder dan dat nodig is. Waarom een giga-appartement huren met veel toeters en bellen als het met een klein maar fijn huisje (met veel minder energieverbruik) nog knusser is? Zo zijn er in Nederland de Droomparken met tiny houses. ‘Unieke smarthomes’ zoals ze zelf zeggen waarin je het ‘ultieme chillen’ ontdekt.
Ook op veel andere plekken in de wereld kun je kennismaken met het Tiny House-fenomeen. Hoe Lagom wil je het hebben? Lees meer over kleine en knusse hotels passend bij de Tiny House movement

Eco-vriendelijke lodge: Kolarbyn in Zweden

De natuur in Zweden is prachtig. Als je dan ook nog slaapt in de Kolarbyn Eco-Lodge, kom je dicht in de buurt van het Lagom-gevoel. De accommodatie is eenvoudig, om niet te zeggen: primitief. Dit betekent echt terug naar de basis op twee uur rijden vanaf Stockholm. Even een paar dagen groen en in balans leven in Zweden, zonder stromend water en elektriciteit en veel sauna-uurtjes aan het meer. Vind ook fraaie eco-lodges ver weg, wat te denken van deze in Australië?

Wellness op de Boerderij Spa in Nederland

Weg met grote wellnesscentra en saunacomplexen; ga terug naar het kleine, de natuur en rust om je heen. Op een Boerderij Spa in Nederland. Daar vind je de bijzondere combinatie van plattelandsbeleving en lichaamsbehandelingen. Alles gebeurt in en met de natuur, ook de gebruikte producten zijn natuurzuiver. Uiteraard ontbreekt de hooioven niet en plonsen doe je in de zwemvijver met de weilanden om je heen. Een andere Lagom-tip is uitwaaien op de Waddeneilanden zoals Texel inclusief woolness met verwarmende schapenwol.

Wandelvakantie in de Dolomieten 

Wandelen kun je in feite overal en je hebt er niet veel voor nodig (Lagom!). Met goede zin, een paar stevige wandelschoenen, een route en aardig wandelgezelschap kom je een heel eind. Het maakt je hoofd leeg en het is ook nog eens goed voor lijf en leden. Zo maak je in de Dolomieten de mooiste huttentochten. Wil je een stapje verder gaan, dan kun je ook kiezen voor een echte pelgrimstocht, kijk voor inspiratie eens bij deze 7 pelgrimstochten en lees de beste tips voor Santiago de Compostela.

Yoga en Tai Chi in India of op Ibiza

Kom helemaal tot jezelf en word zen tijdens een yogavakantie of leer mediteren. In Goa, India of op Ibiza. Dat is echt teruggaan naar de kern van jezelf, mindfull leven en je overgeven aan een regime waarin je niet meer eet en drinkt dan nodig. Hallo Lagom! Kijk daarvoor eens bij de ultieme vakanties vol flow en zen en zie in welke resorts, wellness centra en eco-steden je moet zijn.

Toekomst Lagom: Svart hotel in Noorwegen

Pas in 2021 gaat het open: het eerste energiepositieve hotel (volledig circulair) boven de Poolcirkel met een 360 graden panoramaview op de Noorse fjorden. Het ziet er werkelijk spectaculair uit en zegt het energieverbruik met 85% procent te verminderen ten opzichte van ‘traditionele’ hotels. Het wordt vlakbij Bodo en de mooie Lofoten gebouwd. Als je daar niet op een verantwoorde manier tot rust komt en de Lagom-modus ontdekt…

Meer chille artikelen:

10 geheime tips voor het vinden van goedkope vliegtickets

9 natuurwonderen in Canada die je nog niet kent

10 geheime Europese eilanden

Top 8 eco-vakanties: van Marrakech tot Bali

Waar naartoe op vakantie in januari? De leukste reisbestemmingen!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.