Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Naar Rome met kinderen: 12 toffe tips wat te doen

Alle artikelen

Naar Rome met kinderen: 12 toffe tips wat te doen

Dwaal door 2000 jaar geschiedenis in het openluchtmuseum dat Rome heet. Een geschiedenis die begon met de tweelingbroers Romulus en Remus die volgens de overlevering de stad in 753 voor Christus stichtten. Het leuke is: je kunt de kinderen gewoon mee op sleeptouw nemen. Italianen zijn dol op bambini en er is veel te zien en te doen. Daarbij: een stad waar je op iedere hoek pasta, pizza en gelato vindt, is altijd goed. 12 leuke tips als je met de kinderen naar Rome reist. Andiamo?

1. Cool Colosseum

Geschiedenis saai? Welnee! Al helemaal niet als je dit oude amfitheater van binnen bekijkt. Ooit was het de plek voor grote sportevenementen inclusief gladiatorengevechten, het bood plek aan zo’n 50.000 toeschouwers. Nu ben jij de toeschouwer bij een van Rome’s populairste bezienswaardigheden. Dit is ’s werelds grootste amfitheater, de structuur alleen al is een waar spektakel. Met een entreekaartje voor het Colosseum mag je ook struinen door het Forum Romanum en de ruïnes op de Palatijn in keizerlijk Rome. Iedereen uit de EU jonger dan 18 jaar mag gratis naar binnen. Wil je lange rijen vermijden, boek dan Colosseum tickets online, tegen een kleine meerprijs. Daarvoor heb je dan direct toegang tot een plek voor spannende verhalen en de allerleukste geschiedenisles ooit.

Colosseum Rome
Vind vluchten naar Rome

2. Op ontdekkingstocht in Explora

Speciaal voor kinderen en gezinnen is er Explora. Maar liefst 8000 vierkante meter hallen en tuinen vol spelletjes, educatieve ruimtes, een bibliotheek en een restaurant voor de allerkleinsten. Hier spelen ze met water, er is een moestuin en er zijn activiteiten voor kinderen jonger dan 3 jaar. De workshops zijn origineel, zo kunnen kinderen tussen 3 en 5 jaar leren programmeren met hulp van robotbijen. Van baby tot volwassene, iedereen steekt hier wel iets op. Het bevindt zich in het centrum van Rome vlakbij de Piazza del Popolo en Piazzale Flaminio. Het is aan te raden om entreekaartjes online te kopen, scheelt een hoop tijd die je weer anders kunt besteden.

Wat gaat er in de koffer voor de kinderen? Klik op de foto voor 15 slimme inpaktips.

3. Smullen van street food en pizza

Als je zegt dat jullie naar het land van de pizza en pasta gaan, dan staan de kinderen al te trappelen om weg te gaan! Dat zijn natuurlijk twee Italiaanse kinderfavorieten bij uitstek en geloof ons: het eten in Rome is om je vingers bij af te likken, zo lekker. Overheerlijke pizza’s eet je onder meer bij restaurant Sforno, bij Pizzeria Ai Marmi of Bafetto. En anders gebruik je de stelregel: waar een rij staat, is het goed. Maar, wat te denken bij een pizzasandwich? Zoek dan je weg richting Trapizzino, een restaurant dat z’n eigen draai heeft gegeven aan pizza en bijzondere foodcreaties bedenkt. Zoals de trapizzino, een combi van een tramezzino, een driehoekige sandwich, met pizza gevuld met groente en vlees (net waar je zin in hebt). Neem een hap en je bent verkocht.

Vind nu goedkope vliegtickets Rome

4. Mam, mogen we een ijsje? Gelato!

Nog zo’n kinderfavoriet: ijsjes. En laten de beste ijsmakers nu net uit Italië komen. Een ijsje of op z’n Italiaans gelato is natuurlijk de grote traktatie op een warme dag en na wat sightseeing. Een tip is Giolotti, een ijssalon nabij het Pantheon. Met tientallen smaken is de keuze best lastig en het is er altijd druk, dus de vraag is of je een plekje bemachtigt. Maar, geduld is een schone zaak en dat levert je een smaakbeleving op en blije kindergezichten, dus sluit maar aan in de rij van deze hotspot.

gelato ijs kinderen rome

5. Doe een wens bij de Trevi fontein

Naast monumenten en piazza’s grossiert Rome in fonteinen. De beroemdste en ook een van de mooiste is natuurlijk de Trevi fontein. De fontein figureerde in tal van films onder meer Fellini en een paar dagen Rome zijn niet compleet zonder een glimp op te vangen dit kunstwerk. Als je hier eenmaal bent, pak dan allemaal een muntje en gooi met z’n allen een munt in het water om een wens te doen. Men beweert dat je terugkeert naar Rome als je dit hebt gedaan. Geen vervelend vooruitzicht, toch?

Trevi fontein Rome

6. Kattastische kattenopvang

Katten en oude ruïnes gaan heel goed samen, zo zie je in de wijk Sacra dell’Argentina waar honderden katten ronddolen. Ze hebben hier aan de Lago di Torre Argentini hun thuis gevonden dankzij de Torre Argetina kattenopvang waar vrijwilligers zwerfkatten opvangen. ’s Middags is de kattenopvang open, dan kun je een kattastische paar uurtjes beleven tussen zo’n 400 katten. Kroelen en spinnen in de zon doen de katten op het (ook de moeite waard) tempelterrein waaraan het grenst.

Vind je hotel in Rome

7. Schuitje varen, theetje drinken in Villa Borghese

Om doorheen te kuieren, te rennen en te ravotten met een picknickpauze: het bellissimo park Villa Borghese. Een groot, groen paradijs met fonteinen, beelden, boottochtjes, een dierentuin en monumentale gebouwen. Natuurlijk zijn er speelplekken voor kinderen en musea. Zoals het Museo Carlo Bilotti of het Casino Nobile, met werken van Rafael, Tiziano, Caravaggio en Bernini. Villa Borghese ligt centraal in Rome en heeft negen ingangen.

8. Fietsen met de Romeinen over de Via Appia

Er leiden veel wegen naar Rome, maar er is er maar een de oudste: de Via Appia. De Via Appia, vrij vertaald de weg van Appius is, is een weg die een heel ander Rome laat zien. Denk: natuur, het leven op het platteland van toen, de Basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren aan de Via Appia Antica, de eerste verharde weg die de Romeinen vroeger gebruikten. Onder meer Baja Bikes biedt deze leuke fietstocht aan met Nederlandstalige gids. Tussen 09.00 en 16.30 uur is de weg afgesloten voor regulier verkeer en dus rustig. Meefietsen kan vanaf 5 jaar.

9. Liegbeest! Bocca della Verità

Nog een leuke bezienswaardigheid met kinderen: de mond van de waarheid, la Bocca della Verità. De plek om een foto te maken van de kinderen met hun hand in de mond van de waarheid. Dit spectaculaire marmeren hoofd bevindt zich in de portiek van de middeleeuwse kerk Santa María in Cosmedin en werd beroemd door de klassieke film Roman Holiday met Audrey Hepburn. Het zou uit de klassieke Romeinse tijd dateren, maar de werkelijke oorsprong en functie zijn een groot mysterie. Er zijn vele legendes en verhalen, de meest gehoorde zegt dat de Bocca della Verità als het ware een leugendetector is. Als je je hand in z’n mond stopt en je liegt, dan valt ie er af. Madre mia! Een bezoek, ook aan de kerk, is gratis.

Goedkoop vliegen naar Rome

10. Technotown

Kinderen en technologie zijn als twee handen op één buik. Een paar uur Technotown, is dan ook een leuke afwisseling met de kerken en ruïnes (saai!?). Technotown is een groot speelveld waarin technologie en natuur hand in hand gaan. Technotown gaat over nieuwe technologieën en is bedoeld voor kinderen en jeugd tussen de 8 en 17 jaar oud. Met onder meer een opblaasbaar planetarium en 3D-avonturen waarbij je foto’s maakt. In totaal negen verschillende ‘experiences’ maken dit tot een hoogtepunt in Rome, hoewel soms wat kennis van de Italiaanse taal handig is.

11. Gladiatorenschool: leer vechten als een gladiator

Niet spannender dan de wereld van gladiatoren. En laat in Rome nu een heuse gladiatorenschool staan. Hier leer je alles over het leven van de gladiatoren uit het oude Rome en hun gevechten. Ze onthullen zelfs de fijne kneepjes van het zwaardvechten. Uiteraard niet zonder traditioneel gladiatorenkostuum en een gladiatorentoernooi. Daarnaast geef je je ogen de kost met allerhande gladiatorengear: van uniformen tot wapens. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

12. Hotels Rome om te logeren met kinderen

Leuk al die dingen te zien en te doen in Rome, maar je moet ook nog ergens logeren! Met Skyscanner vind en vergelijk je snel hotels en appartementen in alle prijsklassen. Leuke hotels voor gezinnen met kinderen zijn onder meer Hotel Albergo Santa Chiara, Albergo del Senato en Hotel Lancelot. Je kunt met Skyscanner op selecteren op appartementen. Het is in ieder geval slim om een slaapplek uit te kiezen dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden. Rome bestaat uit 18 stadsdelen die Municipi heten. De meeste toeristen komen alleen in Municipio I die doorsneden wordt door de rivier de Tiber. Dit zijn alleen al 21 wijken waaronder het Centro storico (historische centrum) waar de meeste bezienswaardigheden en hotels liggen.

Romulus en Remus Rome
Vergelijk hotels Rome

Rome City Pass: een handige bespaartip

Bespaar op tijd en geld en koop een Rome City Pass. Met deze pass kun je alles voorafgaand aan je reis boeken, zodat je niet met jengelende kids in de rij hoeft te staan! Met deze pas krijg je een gratis Colosseum ticket, skip-the-line entree tot de Sint-Pietersbasiliek, een 24uurs Hop-On Hop-Off bus ticket, gratis retour airport transfers en korting of verschillende musea, tours en excursies. De pas kost €60,00 per volwassene en €40,00 per kind van 0-5 jaar. Lees alles alles over de Rome City Pass

Roma met kinderen

Meer Dolce Vita-tips en inspiratie? Dan wil je deze ook lezen:

6 geweldige stranden Italië

Geheim Italië: 5 Italiaanse steden die je waarschijnlijk nog niet kent

9 Europese alternatieven voor ’s werelds top must-sees

Traveltrends: dit zijn de bestemmingen voor 2016 (Sicilië en Palermo!)

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Toch een andere bestemming?