Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Onbekende plekken in Nederland: 15 parels in eigen land

Alle artikelen

Onbekende plekken in Nederland: 15 parels in eigen land

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Onbekend maakt onbemind, daarom houdt Skyscanner 15 onbekende plekken in Nederland tegen het licht. Stuk voor stuk door het Skyscannerteam uitgezocht om jou het allerbeste in eigen land te laten ervaren. Van een bijzondere tentoonstelling in museum Rijswijk tot een broedplaats voor flamingo’s, een uniek festival en een kopie van de Sint-Pietersbasiliek uit Vaticaanstad en meer.

Kunst van spijkerbroeken

Vlakbij Den Haag, ligt Rijswijk en in het hart van Oud-Rijswijk staat een statig herenhuis met daarin Museum Rijswijk gevestigd. Het museum organiseert jaarlijks tijdelijke tentoonstellingen over diverse onderwerpen. Op het moment van schrijven zijn culturele instellingen nog gesloten, maar zijn de kunstwerken van Ian Berry reeds tentoongesteld. De Britse kunstenaar maakt oogstrelend mooie kunst – met jeans. De verschillende kleuren indigo geven diepte en vorm aan zijn ‘schilderijen’.

Het museum laat weten dat de tentoonstelling in ieder geval tot half mei 2021 verlengt wordt – en wellicht langer.

Onbekende plekken in Nederland: Natuurgebied Zwillbrocker Venn

Nog zo’n onontdekte parel in Nederland is natuurgebied Zwillbrocker Venn. Dit onbekende gebied tref je op de Nederlandse grens bij de plaatsen Eibergen en Groenlo. Het natuurgebied herbergt, met ongeveer 16.000 getelde dieren, de grootste kokmeeuwen kolonie van Duitsland. Daarnaast is het ook nog eens wereldwijd de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ruim veertig flamingo’s.

Bovendien is dit minder gekende stukje Nederland ideaal om te wandelen.

Onbekende plekken in Nederland Zwillbrocker Venn Flamingo

Hongerige Wolf

Ook al is het op het moment van schrijven nog niet duidelijk of dit Groningse festival in 2021 doorgang zal vinden in verband met de wereldwijde corona pandemie, tippen we toch graag dit evenement. Muziek, dans, theater, film, beeldende kunst en literatuur komt in drie dagen allemaal bij elkaar op het festival Hongerige Wolf. Het evenement wordt gehouden in het gelijknamige gehucht in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen. Over onbekende plekken in Nederland gesproken, had jij al eens van deze plek gehoord?

Festival Hongerige Wolf vindt (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen) plaats van 9 t/m 11 juli 2021.

Sellingen & Westerwolde

Sellingen is gelegen in het mooie Westerwolde (Zuidoost-Groningen). Het middeleeuwse dorp is een ideale uitvalsbasis voor bijvoorbeeld een wandeling over het Westerwoldepad. Deze tocht loopt langs de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa.

Onbekende plekken in Nederland: vestingstadje Goedereede

Insiders beweren dat Goedereede misschien wel het allermooiste vestingstadje van ons land is. De toren van dit minder gekende plaatsje op het voormalige eiland Goeree, een vierkante bakstenen kerktoren van de Catharinakerk is met zijn 39,5 meter hoogte vanuit elke hoek van het dorp te zien.

Historische gebouwen herinneren aan vervlogen tijden, tijden waarin Goede-reede zeer welvarend was en bekend stond als handelsplaats voor scheepvaart en visserij. Wist je dat in dit bijzondere plaatsje de enige Nederlandse Paus heeft gewoond?

Goedereede

Eiland Tiengemeten

Tiengemeten wordt ook wel omschreven als het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland, een van de vele onbekende plekken in Nederland. Het eiland is een walhalla voor vogelspotters, maar ook wandelaars en fietsers komen hier graag.

Vaar met de pont in een kleine tien minuten naar Zuid-Hollandse eiland en start je avontuur vanuit het bezoekerscentrum.

Otters spotten in Rottige Meente

Op de grens van de provincie Friesland en Overijssel, ligt het natuurreservaat De Rottige Meente, voor velen een onbekende plek in ons land. Het landschap bestaat uit zogeheten petgaten, gaten die dikwijls in een veenlandschap te zien zijn. Voor de avontuurlijke wandelaar is dit een heel fijn wandelgebied. Tussen het hoge riet spot je met een beetje geluk otters.

otter rottige meente

Onbekende plekken in Nederland: Strandreservaat Noordvoort

Tussen Noordwijk en de bruisende badplaats Zandvoort ligt een verborgen parel: Strandreservaart Noordvoort. Een strook van drie kilometer lang, waar de natuur vrij spel heeft. Een plek waar vogels komen broeden, een stuk Hollandse kust waar zelfs zeehonden aan land komen.

Om de flora en fauna de rust te geven die het verdient, loop je in dit natuurgebied op de buitenste duinenrij, iets wat uniek is in Nederland.

Onbekende plekken in Nederland Strandreservaat Noordvoort

Ommetje Nuwendore

Trek je wandelschoenen aan en maak je klaar om alweer een van de onbekende plekken in Nederland te gaan ontdekken. Het ommetje Nuwendore is een pracht van een wandeling die je langs het middeleeuwse terpendorp Eenigenburg voert. Om vervolgens door te wandelen naar het Huys te Nuwendore. Tenslotte loop je over een boerenlandpad naar de Westfriese Zeedijk, die men ook wel de Omringdijk noemt.

Als je bedenkt dat dit indrukwekkend stukje Nederland op slecht 25 kilometer afstand van Amsterdam is, vraag je je af waarom niemand dit eerder ontdekt heeft.

Westfriese Omringdijk
© hollandbovenamsterdam.com

Doloris’ Meta Maze

Voel je als Alice in Wonderland en dwaal door Doloris’ Meta Maze in Tilburg, een labyrinth voor volwassenen. En wat voor een. Dit surrealistische doolhof bestaat uit veertig belevingskamers waar je keer op keer voor (optische) verrassingen komt te staan.

Eenmaal van dit waanzinnige avontuur bekomen, neem dan plaats op de rooftopbar en geniet van het uitzicht over de stad Tilburg.

Doloris Meta Maze Tilburg
© VisitBrabant

Onbekende plekken in Nederland: Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Fietsen door een schilderij, dat kan toch niet? Echt wel! Tussen Eindhoven en Nuenen ligt een 600 meter lang fietspad dat geïnspireerd is op het werk ‘Starry Night’ van Van Gogh. Zodra de zon ondergaat lichten duizenden steentjes op in het gebied waar de wereldberoemde schilder van 1883 tot 1885 leefde in Brabant. Op dit fietspad rijd je altijd in ‘de sterrennacht’.

Van Gogh-Roosgaarde fietspad
© VisitBrabant

Oudenbosch, waar een kleine plaats groot in kan zijn

Oudenbosch is alles wat je niet verwacht van een kleine West-Brabantse gemeente. Ten eerste waan je je spontaan in Rome, bij de aanblik van de Basiliek H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch. Een perfecte replica – hetzij 16 keer kleiner – van de St.Pieter in Rome. Daarnaast leer je er ook alles over het vrijwilligersleger van de Paus, de zogeheten Zouaven in het gelijknamige museum.

Op een boogscheut van de basiliek vandaan tref je een unieke bloemen en plantenverzameling in het Arboretum van Oudenbosch. Tenslotte herbergt deze gezellige plaats ook nog eens de oudste sterrenwacht van Nederland. Deze onbekende plekken in Nederland, wachten op je om bezocht te worden.

Onbekende plekken in Nederland Basiliek H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch
© VisitBrabant

Onbekende plekken in Nederland: Moerputtenbrug

Goed verstopt in het groen, tref je deze hidden gem in Nederland, de Moerputtenbrug nabij ’s Hertogenbosch. De 600 meter lange oude spoorbrug werd ooit aangelegd uit industrieel oogpunt. De industrie verdween, de brug dreigde verloren te gaan, maar werd in 2011 van de ondergang gered.

Vandaag de dag kun je te voet over de brug, die het belangrijkste icoon vormt van het natuurgebied en de wandelpaden die er liggen.

Onbekende plekken in Nederland Moerputtenbrug in natuurgebied Moerputten Noord Brabant
© VisitBrabant

Vestingstad Klundert

Nederland telt verschillende vestingsteden. Wellicht klinken Woudrichem, Bourtange en Willemstad je bekend in de oren, maar had je al eens van vestingstad Klundert gehoord?

Vestingstad Klundert lag gedurende de Tachtigjarige Oorlog op een strategische plek, namelijk op de grens van Holland en Brabant. Willem van Oranje omwalde de plaats waardoor het deel uit ging maken van de Stelling van het Hollandsch Diep, teneinde de Spanjaarden buiten te houden. En met succes, geen enkele Spanjaard heeft ooit Klundert weten binnen te dringen. Nu mag iedereen van deze historische plek komen genieten. Ja, jij ook, dus waar wacht je nog op?

Onbekende plekken in Nederland: Acht Zaligheden

Spring op de fiets en ontdek tijdens een 55 kilometer lange tocht de Brabantse dorpen Wintelre, Oerle, Vessem, Knegsel, Steensel, Eersel, Reusel, Hulsel en Netersel, tesamen de Acht Zaligheden.

Deze dorpen danken hun bijnaam aan een groepje Hollandse militairen die hier gelegerd waren gedurende de Belgische Revolutie. De soldaten vonden de dorpen maar armzalig. Om van iets negatiefs iets positiefs te maken werd na de strijd de naam omgebogen naar zaligheden. En een zaligheid is het om door deze pittoreske dorpen te touren.

Onbekende plekken in Nederland 55 kilometer fietsen langs de acht zaligheden

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veel gestelde vragen over onbekende plekken in Nederland

Welke plekken in Nederland zijn echte hidden gems?

Wat voor de een onbekende plekken in Nederland zijn, is voor de ander wellicht zijn woonplaats. Skyscanner tipt je plaatsen waar je wellicht zelf niet zo snel aan denkt zoals een bijzonder festival als de Hongerige Wolf, het natuurgebied Moerputten of het eiland Tiengemeten.

Zijn alle onbekende plekken in Nederland te bezoeken?

Zolang er coronamaatregelen gelden in Nederland, zijn niet alle verborgen parels in Nederland toegankelijk. Bijvoorbeeld musea en het Doloris Meta Maze zijn tijdens het schrijven van dit artikel gesloten.

Welke hidden gems mag ik echt niet missen in Nederland?

Ga zeker fietsen over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, struin door Strandreservaat Noordvoort en bekijk kunst gemaakt van jeans in Museum Rijswijk.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.