Nieuws Inspiratie 7 minder bekende wereldwonderen voor op je bucketlist

Alle artikelen

7 minder bekende wereldwonderen voor op je bucketlist

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je van inspiratie voorzien voor als we straks weer veilig kunnen reizen.

Onze wereld zit vol wonderen! Wereldwonderen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken en men maakt er dan ook al sinds de oudheid ranglijsten van. Van de Zeven Wereldwonderen van de Antieke Wereld (waarvan alleen de Grote Piramide van Gizeh nog bestaat) tot meer recente lijsten die om de paar jaar verschijnen. Ook Skyscanner heeft een lijst gemaakt van zeven minder bekende, maar evengoed adembenemende, wereldwonderen: van ondergrondse jungles tot hangende kloosters.

Omdat reisrestricties vanwege corona voortdurend veranderen, raden we je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op reis gaat. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

Wereldwonderen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt:

  1. Hang Son Doong grot, Vietnam
  2. Salar De Uyuni, Bolivia
  3. De ommuurde stad van Bakoe, Azerbeidzjan
  4. Meteora, Griekenland
  5. Los Glaciares National Park, Patagonië, Argentinië
  6. Nærøyfjord, Aurland, Norwegen
  7. Morne Trois Pitons National Park, Dominica

1. Hang Son Doong grot, Vietnam

Hang Son Doong (‘bergriviergrot’) is de grootste grot ter wereld en ligt diep verscholen in de oerwouden van Phong Nha Ke-Bang National Park in Vietnam. De grot ziet eruit alsof deze rechtstreeks uit de Jurassic-periode komt. Met een hoogte van 182 meter, een breedte van 91 meter en een lengte van meer dan vier kilometer, voelt Hang Son Doong aan als een ondergrondse wereld op zich, gevuld met ’s werelds grootste stalagmieten.

Dankzij de twee zinkgaten wordt de grot soms ook overspoeld met zonlicht, waardoor er een ondergrondse jungle is ontstaan. Een spectaculair oerwoud waar bomen tot wel 50 meter hoog kunnen reiken, en een thuisbasis van verschillende dieren: van apen tot vliegende vossen. Als dat geen wereldwonder is!

Zo kom je er

Boek een vlucht naar Da Nang of Hue in Vietnam en neem van daaruit een bus naar Dong Hoi. 50 kilometer ten noorden van Dong Hoi ligt de stad Son Trach, van waaruit je het Phong Nha-Ke Bang National Park kunt bereiken. Maar maak je geen zorgen, je hoeft deze reis niet alleen te maken. De exclusieve touroperator Oxalis Adventure organiseert expedities, geleid door de mensen die de grot in de jaren 90 ontdekt hebben.

Beste reistijd

De beste periode om de grot te bezoeken is van eind januari tot eind augustus. Houd er wel rekening mee dat er slechts ongeveer 1.000 bezoekers per jaar toegestaan zijn, omdat de touroperators samenwerken met de regering van Vietnam om de grot in goede staat te behouden. Oxalis organiseert 4-daagse excursies met maximaal 10 personen per groep, waarvan je twee dagen in de grot kampeert. Op dit moment worden echter visumaanvragen voor Vietnam afgewezen vanwege corona en geldt er bij aankomst een quarantaineperiode.

Wat moet je meenemen?

Kampeerspullen, een wandeluitrusting en een goede camera die de pracht van de grot zelfs ’s nachts goed kan vastleggen.

Hang Son Doong grot, Vietnam

2. Salar De Uyuni, Bolivia

Van ’s werelds grootste grot vervolgen we onze tour langs de wereldwonderen naar de grootste zoutvlakte ter wereld. Met meer dan 10.000 km² aan witte zoutpannen vormt Salar de Uyuni, in de zuidwestelijke Boliviaanse Andes, een plek die zo surrealistisch is dat je het gezien moet hebben om te geloven dat het echt bestaat. Een opgedroogd prehistorisch meer en een zoutvlakte die tijdens het regenseizoen verandert in één grote magische reflectie, krijg je het gevoel alsof je op de wolken loopt en blijf je maar eindeloos veel Instagram-waardige plaatjes schieten. Met een beetje geluk spot je ook nog flamingo’s die hier graag komen luieren.

Zo kom je er

Nadat je naar een vlucht naar Bolivia hebt genomen, moet je verder reizen naar Uyuni. Deze stad ligt het dichtst bij de zoutvlakte, op ongeveer acht uur rijden van La Paz. Afhankelijk van je locatie, kun je een bus of trein nemen of een tour boeken naar de zoutvlakte.

Beste reistijd

Omdat Salar de Uyuni op het zuidelijke halfrond ligt, is de zoutvlakte van juni tot augustus bevroren. De beste tijd voor een bezoek aan de zoutvlakte is dus van september tot mei, wanneer het regenseizoen begint.

Op dit moment moeten reizigers naar Bolivia 72 uur voor aankomst een negatief PCR-test afleggen. Bij terugkeer in Nederland is het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Wat moet je meenemen?

Zonnebrand! De zoutvlakte verandert na regen in een spiegel waardoor je extra bescherming nodig hebt tegen de zonnestralen. Ook een zonnebril en hoed zijn zeker niet overbodig.

Salar de Uyuni in Bolivia is een van de minder bekende wereldwonderen

3. De ommuurde stad van Bakoe, Azerbeidzjan

De hoofdstad van Azerbeidzjan bestaat uit twee delen. Aan de ene kant heb je de moderne stad met zijn futuristische wolkenkrabbers en winkelcentra, en aan de andere kant de historische stad Icheri Sheher. De ommuurde stad van Bakoe staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en brengt je met zijn bochtige straatjes, ruïnes, moskeeën en paleizen eeuwen terug in de tijd.

Icheri Sheher wordt al bewoond sinds de oude steentijd en heeft veel van zijn 12e-eeuwse verdedigingsmuren weten te behouden. In Bakoe worden moderne hotels, restaurants en winkels afgewisseld met historische monumenten, met zowel christelijke als islamitische bouwstijl. Must visits in het hoogste deel van de ommuurde stad zijn de 7e-eeuwse Maagdentoren en het Paleis van de Shirvanshahs.

Zo kom je er

Na je vlucht naar Bakoe, kun je bij aankomst in je hotel vervoer regelen naar de ommuurde stad. Verblijf je in het centrum? Dan kun je de stad prima te voet verkennen. Het is echter wel een aanrader om voor een stadstour te kiezen, omdat je zo interessante informatie over de historie te horen krijgt terwijl je de bezienswaardigheden bewondert.

Beste reistijd

Omdat het in de zomermaanden erg warm is in Azerbeidzjan, kun je het beste van april tot juni en in september en oktober naar de ommuurde stad reizen.

Op dit moment moet je voor toegang tot Azerbeidzjan maximaal 48 uur voor vertrek negatief testen op het coronavirus en een negatief PCR-testcertificaat kunnen overhandigen. Bij aankomst moet je 14 dagen in quarantaine.

Wat moet je meenemen?

Flesjes water om gehydrateerd te blijven. Verder hoef je niet veel mee te nemen, aangezien er in de ommuurde stad genoeg eet- en drinkgelegenheden zijn. Bakoe is een moderne stad waar geen specifieke kledingvoorschriften gelden. Houd er wel rekening mee dat schouders en knieën bedekt moeten zijn als je een moskee wilt bezoeken, en dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen in de moskee.

De ommuurde stad van Bakoe in Azerbeidzjan is een van de minder bekende wereldwonderen

4. Meteora, Griekenland

Zwevende kloosters? Je vindt deze wereldwonderen bij Kalambaka in het noorden van Griekenland. De kloosters van Meteora bestaan al sinds de 11e eeuw, toen monniken zich hier vestigden en kloosters bouwden op de toppen van de bijna ontoegankelijke rotspilaren.

De huidige kloosters zijn gebouwd rond de 15e en 16e eeuw in post-Byzantijnse stijl. Het idee achter de bijzondere locatie was om zowel afgezonderd van de buitenwereld als dichter bij God te kunnen zijn, maar ook om zich te kunnen verschuilen voor de Ottomanen die in die tijd Griekenland hadden veroverd. Van de in totaal 24 kloosters zijn er zes nog in gebruik. Van de rest van de kloosters zijn tegenwoordig slechts ruïnes over of ze zijn omgebouwd tot museum.

Zo kom je er

Je kunt een vlucht boeken naar Athene of Thessaloniki (de dichtstbijzijnde luchthaven) en vanaf daar een trein of bus nemen. De adembenemende rit door de bergen is zeker de moeite waard.

Beste reistijd

De kloosters van Meteora zijn het hele jaar door toegankelijk. Hoewel de milde temperaturen in Griekenland zich uitstekend lenen voor een bezoek in de wintermaanden, zal een bezoek in de herfst, lente of zomer de mooiste foto’s opleveren aangezien de bomen dan vol bladeren zitten. Bekijk hier de openingstijden en bezoekersinformatie.

Houd er rekening mee dat er momenteel toelatingseisen gelden voor Griekenland, zoals het tonen van een negatieve PCR-test bij aankomst.

Wat moet je meenemen?

Voor een bezoek aan het klooster dien je kleding te dragen waarmee je je schouders en knieën kunt bedekken. Ben je vergeten dit soort kleding in te pakken? Geen zorgen, want bij de ingang van de kloosters liggen wikkelrokken en sjaals te leen voor toeristen. Aangezien er geen eet- en drinkgelegenheden aanwezig zijn rond de kloosters, is het een goed idee om zelf een versnapering mee te nemen.

De hangende kloosters van Meteora in Griekenland

5. Los Glaciares National Park, Patagonië, Argentinië

Als je aan Patagonië denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Nationaal Park Torres del Paine in Chili. Maar wist je dat in het Argentijnse deel van Patagonië een van de minder bekende wereldwonderen op je wacht? Nationaal Park Los Glaciares is een uniek gebied. De gletsjers liggen hier namelijk veel lager dan op andere plaatsen (1.500 meter boven zeeniveau in tegenstelling tot de meer gebruikelijke hoogte van 2.500 meter), waardoor je de zeldzame kans krijgt om ze van dichtbij te ervaren.

Los Glaciares is een spectaculair wereldwonder met gletsjers die bijna de helft van het gebied beslaan (waaronder de beroemde Perito Morenogletsjer), adembenemende meren met turquoise water en enorme roofvogels die tussen de grillige bergtoppen zweven. Dit nationaal park zal ongetwijfeld je hart sneller doen kloppen!

Zo kom je er

Je reis begint met een vlucht naar Argentinië. Je kunt rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde stad El Calafate vliegen of naar een van de grotere steden en van daaruit verder reizen. Vanuit El Calafate kun je een georganiseerde tour boeken die je van het hotel naar het park brengt, maar je kunt ook kiezen voor een boottocht naar de Perito Morenogletsjer.

De beste reistijd

Nationaal Park Los Glaciares is het hele jaar door een populaire bestemming, maar momenteel worden vanwege corona niet noodzakelijke reizen naar Argentinië afgeraden.

Wat moet je meenemen?

Warme kleding met veel lagen en goede wandelschoenen voor een gletsjerwandeling.

Los Glaciares National Park in Argentinië is een van de minder bekende wereldwonderen

6. Nærøyfjord, Aurland, Noorwegen

Een fjord die zo mooi is dat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Nærøyfjord in Noorwegen is een van de meest schilderachtige plekken in Europa, of zelfs in de wereld. De naam betekent letterlijk vertaald: ‘smal fjord’: op sommige plaatsen is de fjord slechts 500 meter breed. De Nærøyfjord is een vertakking van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. Duizenden jaren geleden ontstaan toen gletsjers aan het einde van de ijstijd smolten waardoor zeewater de inham kon instromen.

Bereid je voor op adembenemende landschappen en vergeet vooral je camera niet, want je krijgt zeker spijt als je zonder foto’s thuiskomt. Denk aan steile kliffen die honderden meters hoog oprijzen vanuit het turquoise water. De bulderende watervallen en pittoreske dorpjes maken het perfecte plaatje compleet. Je blijft maar schieten, want het spectaculaire landschap ziet er vanuit elke hoek weer anders uit.

Zo kom je er

Boek een vlucht naar Oslo of Bergen en neem vanaf daar een bus naar de fjord of huur een auto. Het is een aanrader om een fjordcruise vanuit Bergen te boeken, zodat je de Nærøyfjord en Sognefjord vanuit een uniek perspectief kunt bewonderen. Onderweg stop je bij een aantal charmante dorpjes.

Beste reistijd

Omdat de Nærøyfjord meestal niet volledig bevriest in de winter, kun je de fjord het hele jaar door bezoeken. Maar voor de meest spectaculaire ervaring is de beste reistijd van mei tot augustus. De gouden gloed van de middernachtzon is dan magisch.

Op dit moment gelden er strenge reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland, zoals een bewijs van een negatieve PCR-test en een verplichte quarantaine van 10 dagen bij aankomst in Noorwegen.

Wat moet je meenemen?

Warme kleding met veel laagjes, want zelfs in de zomer kan er een frisse wind in de fjord waaien. En vergeet ook zeker je regenjas niet, want Bergen staat bekend als regenhoofdstad van Europa.

De Nærøyfjord in Noorwegen

7. Morne Trois Pitons National Park, Dominica

Het bergachtige Caribische eiland Dominica is om talloze redenen een fantastische bestemming. Denk aan tropische stranden, beboste heuvels, weelderige regenwouden, natuurlijke warmwaterbronnen, watervallen en torenhoge bergen. Morne Trois Pitons staat niet voor niets op onze lijst met wereldwonderen: het nationale park ligt rond een 1342 meter hoge vulkaan, waarvan de hellingen en valleien zijn bezaaid met warmwaterbronnen en zoetwatermeren zoals het stomende Boiling Lake. De ongerepte bossen, kronkelende rivieren en geurige tropische bloemen die de vulkaan omringen zijn de kers op de taart. Niet zo gek dus dat de film Pirates of the Caribbean in dit adembenemende decor werd opgenomen.

Zo kom je er

Boek een vlucht naar Dominica. Vanuit je hotel dat zich waarschijnlijk in of rond de hoofdstad Rousseau bevindt, kun je een tour boeken naar het park of naar specifieke attracties, zoals het Boiling Lake.

Beste reistijd

De beste tijd om Dominica te bezoeken is aan het einde van de herfst of in de winter, van oktober tot januari. Op dit moment geldt er vanwege corona een oranje reisadvies en worden niet noodzakelijke reizen naar Dominica afgeraden.

Wat moet je meenemen?

Aangezien Dominica een tropische bestemming is en het nationaal park zich in het regenwoud bevindt, mag je zonnebrandcrème, muggenspray en een hoed niet vergeten in te pakken.

Morne Trois Pitons National Park in Dominica is een van de minder bekende wereldwonderen

Veelgestelde vragen over de wereldwonderen

Wat zijn de zeven klassieke wereldwonderen?

De zeven wereldwonderen van de antieke wereld zijn: de piramiden van Gizeh, de hangende tuinen van Babylon, de tempel van Artemis in Efeze, het beeld van Zeus in Olympia, het mausoleum van Halicarnassus, de kolossus van Rhodos en de pharos van Alexandrië. Van de wereldwonderen bestaat alleen de Grote Piramide van Gizeh nog.

Wat zijn de zeven moderne wereldwonderen?

De Chinese Muur, Petra in Jordan, het Colosseum in Rome, Chichen Itza in Mexico, Machu Picchu in Peru, de Taj Mahal in India en Cristo Redentor in Rio de Janeiro.

Waarom bevatten de lijsten met wereldwonderen altijd zeven plaatsen?

Toen de lijst met de eerste wereldwonderen werd opgesteld, was zeven een heilig getal. Omdat er toen zeven planeten ontdekt waren (inclusief de zon en maan), geloofde men dat het getal zeven zowel hemelse als aardse perfectie symboliseerde.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.