Nieuws Inspiratie Food lovers guide to… Marrakech

Alle artikelen

Food lovers guide to… Marrakech

Geurende couscous, dampende tajine’s en eindeloos veel kruiden en specerijen - als er één land bestaat die veel te bieden heeft op culinair gebied, is het Marokko wel. Na een jarenlang behoud van traditie, begint de Marokkaanse keuken zich nu steeds meer te ontwikkelen tot een fusion cuisine. Reis met Skyscanner mee langs food hotspots in het hart van het land: Marrakech.

Marrakech is één van de vijf koningssteden van Marokko en is dé plek waar traditie en modern hand in hand gaan. De medina van Marrakech (de oude stad) is goed bewaard gebleven tussen de oude stadsmuren. Eromheen lonkt de Nieuwe Stad, vol hoge gebouwen, hippe cocktailbars en fancy restaurants. Wandel door de nauwe straatjes van de souks in de oude stad en fiets later op de middag door moderne wijken als Guéliz en Hivernage, een combinatie van chaos en ultieme rust. Onderweg zul je ongetwijfeld in veel restaurants naar binnen worden getrokken, maar de echte parels verschuilen zich echter op plekken waar je het niet verwacht.

Kruidentorens op de Joodse Souk Mellah

Souk Kafé

In een zijstraatje van het drukke en toeristische D.El Maâden schuilt aan het einde van de weg een onzichtbaar café: Souk Kafé. Beklim alle treden tot aan de top en je komt terecht op een prachtig dakterras; een oase van rust in het broeierige – en in de zomer snikhete – centrum. Het uitzicht biedt betonnen en vooral kapotte dakplaten en tv satellieten, maar onder de rieten parasols waait een aangenaam en fris windje. Bestel een groot glas verse jus d’orange of een Marokkaanse muntthee en zak weg in de kleurrijke kussens in de hoek. De ochtenden zijn hier het fijnst, wanneer het nog rustig is. Maar ook de lunch is hier de moeite waard, die bestaat uit authentiek, Marokkaans eten – zoals je dat van de medina kunt verwachten. Een absolute aanrader! – Derb Sidi Abdelaziz

Soul el Khair

Food Markets

Mellah is de oude, Joodse wijk in Marrakech en ligt in het zuiden van de medina. Ooit woonden er in de stad meer dan 30.000 Joden, één van de grootste gemeenschappen van de Arabische wereld. Tijdens de jaren ’60 zijn bijna alle Joden vertrokken, maar de enkele honderden die er nog wonen, komen bij elkaar in Mellah. Daarnaast is het Joodse straatbeeld, met eeuwenoude synagogen en Joodse huizen, nog bijna helemaal intact. Bezoek de gelijknamige souk, waar je eenmaal binnen wordt overweldigd door een explosie aan kleurrijke, hoge torentjes van onder meer paprika, gember, komijn, kaneel, kurkuma en saffraan. Loop ook even bij de markt aan de overkant naar binnen, Souk el Kheir. Hier halen locals en horecaondernemers groenten, fruit, biologische vis en biologisch vlees rechtstreeks van de boer voor een eerlijke prijs. Vergeet ook niet de Djemaa el Fna, het grootste plein in Marrakech die ’s avonds transformeert tot de grootste food market van de stad! – Mellah

Djemaa el Fna in de avond

Lebled

Na decennia van vrouwen die het in de keuken voor het zeggen hadden, trekken vandaag de dag steeds meer Marokkaanse mannen het kookschort aan. Voorloper van deze nieuwe vlaag koks is Mohammed ‘Moha’ Fedal, ’s lands beroemdste chef. Hij studeerde aan de Ecole Hôtelière in Genève, keerde terug naar zijn geboorteplaats Marrakech en opende één van de meest succesvolle restaurants van het land: Dar Moha. Hier is het wachten op een reservering om zijn beroemde couscous met arganolie te proeven, of zijn gefrituurde auberginepasteitjes met amandelpuree. Zijn ingrediënten haalt hij van zijn zelfvoorzienende eco-boerderij aan de rand van Marrakech, Lebled, die sinds een paar jaar ook dienst doet als riad (een typisch Marokkaans guesthouse). Hier dineren gasten in de paradijselijke tuin en relaxen ze aan het serene zwembad tussen de tropische vogels. Beste tip is overigens de slow cook brunch op zondagmiddag, die open is voor iedereen! – 81 Rue Dar el Bacha en Douar Coucou – Oasis Hassan II

Zondagbrunch bij Lebled

Le Jardin

Een andere jonge, Marokkaanse chef die de aanzet gaf tot de fusion cuisine van Marrakech is Kamal Laftimi. Hij opende in 2011 het restaurant Le Jardin in een prachtig oud, 17e eeuws pand in de medina. Je vindt Le Jardin op zo’n twintig meter van Souk Kafé en vlakbij het beroemde Terrasse des Épices. Neem plaats in de schaduw van de gigantische bananenbomen op de binnenplaats en kom tot rust met het harmonieuze geluid van het stromende watervalletje en zingende krekels. Loop ook even helemaal naar boven voor een spectaculair uitzicht op de binnenplaats en de rest van de medina. Proef de ‘Dijeg Mgualli’, een tajine met kip, groene olijven en limoen, of ga voor de köfte met lamsvlees, eieren en tomatensaus. Alle ingrediënten zijn biologisch en de producten worden ook in het kleine winkeltje op de eerste verdieping verkocht. Een heerlijke plek om even af te koelen! – Derb Sidi Abdelaziz

Beeld: © Martijn Senders

Meer lezen? Bekijk dan ook:

De 9 leukste dingen om te doen in Marrakech

Food lovers guide to… Lissabon

Food lovers guide to… Bali

De 10 beste streetfood steden ter wereld

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart