Nieuws Inspiratie Ontdek de unieke Wadden en Waddenkust met deze activiteiten

Alle artikelen

Ontdek de unieke Wadden en Waddenkust met deze activiteiten

Zilte zee, eindeloze wolkenluchten, zeehonden, vogels, stilte en rust. De Nederlandse Wadden, werelderfgoed de Waddenzee en de Waddeneilanden zijn uniek in de wereld. Beleef dit stukje Nederland eens op een andere manier met deze activiteiten! Wat te denken van een expeditie naar het onbewoonde Rottumeroog?

De Nederlandse Wadden

Bijna wekelijks schrijven we over verbluffende natuur in de meest exotische oorden. Heel mooi en inspirerend, maar voor een flinke dosis natuur hoef je niet per se Nederland te verlaten. Ook op eigen bodem kun je je verbazen over wat de aarde en natuur je cadeau doen en ons land heeft natuurgebieden die uniek zijn in de wereld.

Neem het Waddenzeegebied en de Waddeneilanden, ze werden niet voor niets in 2009 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Deze lappendeken van getijden, stromingen, bijzondere dieren en een landschap dat afwisselend bestaat uit kleipolders, wadplaten, kwelders, duingebieden, bossen, stranden en zee komt nergens anders ter wereld voor.

De Waddeneilanden

Het geeft de Wadden een heel eigen karakter, wat je terugziet in de vijf bewoonde eilanden – Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – en drie onbewoonde: Rottumerplaat, Rottumeroog en Griend. Het hele gebied is van enorm belang voor allerlei dieren: van vissen, zeehonden tot meer dan 6 miljoen vogels. Daarnaast heeft de natuur op Texel en Schiermonnikoog inmiddels de status van een Nationaal Park. Als je richting de Wadden reist, dan doe je dat voor de natuur, rust en de zilte zeelucht, naast de ongekend mooie stranden (Schiermonnikoog heeft een van de breedste stranden van Europa), fietsen over schelpenpaadjes door de duinen en genieten van het eilandleven.

Daarnaast hebben veel eilanden te gekke, internationaal vermaarde festivals zoals Oerol op Terschelling en Into the Great Wide Open op Vlieland. Bekijk snel deze 9 leuke festivals op de Waddeneilanden voor een weekend weg.

Onbewoond eiland Rottumeroog

De genoemde Waddeneilanden zijn de bewoonde exemplaren. Overvaren naar het onbewoonde Rottumeroog is andere koek. Dit is geen vakantie-eiland, plus: je komt er niet zomaar. Maar, maar, maar… Staatsbosbeheer organiseert in de zomermaanden heuse expedities ernaartoe! Een geweldige ervaring en kennismaking met de natuur zoals je deze nog niet kende. Althans zo ervoer ik het. Ja, je kent misschien de Wadden en een van de eilanden en weet wat eb en vloed is. Maar als je dat aan den lijve ondervindt en met een boot ligt te wachten in de vaargeul tot het water hoog genoeg is om terug te varen en vervolgens in het pikdonker de mooiste sterrenhemel ooit ziet, realiseer je je weer hoe bijzonder alles op aarde is en werkt. En dat ‘gewoon’ in Nederland.

Op expeditie over het Wad

Deze expedities die jaarlijks worden georganiseerd, zijn een aanrader. Je maakt kennis met dit deel van de Wadden, ervaart complete rust en stilte op zee, ziet zeehonden en bijzondere vogels en hoort stoere zeemansverhalen in de bar in het vooronder, aan boord. De ‘reis’ duurt een dag en heet expeditie omdat je in totaal wel 13 uur in touw bent. Beginnend met de vaartocht van een kleine 4 uur, enkele reis, vanuit Lauwersoog via Rottumerplaat, favoriete stek van groepen zeehonden.

Voor de kust van Rottumeroog ga je van boord om al wadlopend over het drooggevallen Wad naar het eiland te gaan. Daar neemt een gids je mee het mythische eiland over en vertelt over de geschiedenis, de dieren die er leven en hoe het gebied onderhouden wordt. Vaak is het een gids, zoals toen ik meereisde, die er regelmatig een aantal weken woont om onderzoek te doen en de stand van het eiland in de gaten te houden.

Tip! De expedities zijn altijd snel volgeboekt, dus houd in de gaten wanneer ze gepland staan bij Staatsbosbeheer, onder meer via hun nieuwsbrief.

Wad nou: ga toch Wadlopen

Tijdens de expeditie maak je het al een beetje mee: Wadlopen. Als het Wad droogvalt, kun je er namelijk doorheen waden. Want, wist je dat Wad eigenlijk ‘doorwaadbare plaats’ betekent? Samen met een gids kun je wadlopen richting de Nederlandse en ook Duitse Waddeneilanden. Perfect voor een dagje waddeneiland.

Een bekende plek om te starten is vanaf Pieterburen (van de zeehondencrèche). Van daaruit vertrekken het hele jaar door wadlooptochten, zelfs in de wintermaanden. De meest gelopen is een wadlooptocht van zo’n 8 tot 10 km. Deze is ook voor niet geoefende lopers geschikt. Soms loop je van het vasteland naar een van de eilanden, terug wordt er gevaren. Het zwaarst zijn de tochten naar Terschelling en Schiermonnikoog. Wil je naar Schier wandelen over het Wad, dan start je in Kloosterburen om na ongeveer 5 uur en 16 km in de benen op het eiland aan te komen. Andere opties zijn onder meer van Holwerd naar Ameland (3 uur, 9,5 km) en van Wierum naar Engelsmanplaat (ongeveer 4 uur, 13,5 km). Het is slim om sport- of surfschoenen te dragen, laarzen bijvoorbeeld worden vaak teveel vastgezogen in het slik en dat is loodzwaar.

Wadvogels spotten bij de Kiekkaaste

Bonte strandlopers, kieviten, grutto’s, kiekendiefjes. Het zijn stuk voor stuk typische Wadvogels. Wil je deze gevederde dieren op je gemak bekijken? Zet dan koers naar de Kiekkaaste (Gronings voor kijkkast), de enige vogelkijkhut buiten de Nederlandse dijken. Met een beetje geluk spot je zelfs een stel zeehonden, maar je wordt hoe dan ook getrakteerd op een natuurspektakel van weidse vergezichten, hoge wolkenluchten en stilte. Trek niet je mooiste schoenen aan en kleed je warm, de wind is vaak verraderlijk koud, het wordt overigens afgeraden de plek te bezoeken bij harde windkracht.

Tip! Zet de gratis Wadvogels app op je telefoon om te weten welke vogels je in het vizier krijgt. Meer informatie bij de vogelkijkhut.nl

Slaapfeest op de waddenzeedijk

Veldbed, bivakzak, nachtlampje en ontbijtbuffet. De ingrediënten voor een wel heel bijzondere kennismaking met de Wadden tijdens een heus Wad-slaapfeestje op de Groningse dijk tijdens de Dag van het Wad. In de zomermaanden staat dan een bed voor je klaar om onder de blote hemel je ogen dicht te doen, van zaterdagavond 22.00 uur tot zondagochtend 7.00 uur. Als je een oog dicht doet, is dat genieten van de schoonheid van de natuur en de stilte in nacht. Gewekt word je natuurlijk door een vogelconcert, de zilte geur van de zee en de opkomende zon. Vervolgens staat er een ontbijt aan lange tafels in de buitenlucht voor je klaar. De exacte gegevens zijn voor 2019 nog niet bekend, check daarvoor even deze pagina over de Dag van het Wad.

Ook zonder slaapfeestje, krijg je overigens een dijk van een uitzicht bij de Noordpolderzijl dijk cadeau. Als je in noordelijke richting wandelt, beland je op de noordelijke punt van het Groninger vasteland voor een weidse view over het wad en de vissershaven.

Tip! Verruil na de wandeling de stilte en vogelgeluiden voor de drukte van het bruine café ’t Zielhoes.

Meer eilandleven:

7 Franse eilanden in Europa die je vast nog niet kent

De 19 mooiste bountyeilanden ter wereld waar je nu naartoe wilt

Doen in Madagaskar: tips voor de 8 mooiste plekken

Een gids voor de mooiste eilanden in het Caribisch gebied

Vakantie Kaapverdië: dit zijn de mooiste eilanden

Vakantie Azoren: eilandhoppen en andere tips

Wat te doen in Zurich: 9 tips voor bezienswaardigheden en musea

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.