Nieuws Inspiratie Onvergetelijk: 13 must-do’s in Tallinn en de rest van Estland

Alle artikelen

Onvergetelijk: 13 must-do’s in Tallinn en de rest van Estland

Vana Tallinn, een Estlandse likeur met een pittig aroma en een grote variatie aan smaken, geeft goed weer wat voor bestemming Estland is. Met bezienswaardigheden die variëren van de oude stad van Tallinn tot een hipsterwijk en een Vikingdorp is Estland veelzijdig en verveelt het je nooit. Om je reis naar Estland extra pit te geven, heeft Skyscanner 13 tips voor je op een rij gezet. Als je deze dingen doet en af en toe een slokje Vana Tallinn neemt, kan je bezoek aan de Baltische staten niet meer stuk.

Uitzicht op Tallinn bij zonsondergang

1. Verdwalen in de straten van Tallinn

Ga je een wandeling maken door de oude straatjes van Tallinn? Haal dan eerst even een kopje koffie in een van de gezellige cafeetjes, dan heb je meteen genoeg energie om eindeloos te blijven dwalen. Verdwalen zal niet snel gebeuren, want de torens die vroeger de grenzen van Tallinn aangaven wijzen je altijd de weg. Onderweg kom je straatartiesten tegen die de pittoreske huisjes schilderen, en kleurrijke etalages met handgemaakt glaswerk. Bezoek zeker ook deze poppenwinkel, waar een smalle houten trap naar een speelgoedmuseum leidt. Dat begon ooit met een toevallige vondst – maar dat zal de winkeleigenaar je graag zelf uitgebreid vertellen.

Stropoppen uit Estland
Foto: Antony Niroshan; CC BY-NC-ND 2.0

2. Vissen naar augurken in een middeleeuws restaurant

Flikkerend kaarslicht, handgemaakt aardewerk om van te eten en uit te drinken en bedienden in middeleeuwse kleren — restaurant Olde Hansa op het Stadhuisplein neemt je mee naar de ‘Gouden eeuw’ van Tallinn: de tijd van de Hanze. In Olde Hansa zul je niets op de kaart zien staan dat pas na de 15e eeuw naar Europa kwam. Je zult het dus zonder aardappelen moeten doen. In plaats daarvan kun je proeven van beer, eland, fazant en linzensoep volgens middeleeuws recept. De belangrijkste attractie van dit restaurant is een vat met augurken die je er zelf uit mag vissen. Zo ging het vroeger ook: als je geen geluk had met vissen en jagen, moest je honger lijden.

Restaurant Olde Hansa in Tallinn, Estland

3. Naar muziek luisteren in de ruïnes van een oud klooster

Het Birgittaklooster in Tallinn werd in 1407 gebouwd. In 1577 werd het in puin gelegd door de troepen van Ivan de Verschrikkelijke: alleen de gevel en de muren bleven deels behouden. In die vorm kun je de ruïne nu nog bekijken. ’s Avonds kun je er mooi wandelen bij het licht van fakkels en in augustus is er ook nog muziek. Dan klinken er opera’s en flamenco-ritmes tussen de oude muren tijdens het jaarlijkse Birgitta Festival. Naast de overblijfselen van het oude klooster is een nieuw klooster gebouwd, waar je ook kunt overnachten. Als je wilt logeren bij de Birgitta-monniken, moet je wel van tevoren een kamer reserveren.

Ruïne van het Birgittaklooster in Tallinn, Estland
Foto: Andri Koolme; CC BY 2.0

4. Inspiratie opdoen in de plaatselijke hipsterwijk

In de 14e eeuw woonden er vooral vissers in Kalamaja (letterlijk: vishuis), maar nu is het een hotspot voor creatieve jongeren geworden. Hier vind je ook de bekende vleugelfabriek Estonia. Deze werd in 1893 geopend door Ernst Hiis, die zijn eerste vleugels samenstelde uit sloopmateriaal. Elke zaterdag staat er een vismarkt in Kalamaja die de moeite waard is — al was het alleen maar om de gerookte inktvis te proeven.

In het interactieve Maritiem Museum vind je de Britse onderzeeër Lembit en kom je meer te weten over de geschiedenis van de Estlandse zeevaart. Zeefort Patarei was vroeger een gevangenis. Nu kun je er een rondleiding krijgen van het voormalige gevangenishoofd. Een deel van het complex is door hipsters veranderd in een kunstcentrum. Maar het echte creatieve hart van Tallinn is Telliskivi. Sinds deze voormalige fabriek is veranderd in een ‘creatieve stad’ vinden hier concerten, theatervoorstellingen en zelfs fietsfestivals plaats. Ben je na je wandeling door Kalamaja toe aan een pauze, dan is het café met de veelzeggende naam Boheem een aanrader.

Lees ook: Zien: 6 hipsterproof bestemmingen

5. Een gokje wagen bij de heksenbron

Tuhala (25 kilometer van Tallinn) mag je niet missen vanwege de geheimzinnige bron waaruit op de meest onverwachte momenten water opborrelt. Het is een beetje zoals een vulkaanuitbarsting, maar dan met water. Er kan wel honderd liter per seconde uit de aarde omhoog komen!

Wetenschappers beweren dat de bron geactiveerd wordt door hevige regenval en het smelten van grote hoeveelheden sneeuw, maar de mensen die hier wonen blijven erbij dat het water uit de bron betekent dat heksen ergens onder de grond een bad nemen. Hoe dan ook, de Heksenbron is een uitstekende aanleiding om je geluk te beproeven. Niemand weet namelijk precies wanneer er water uit zal komen: soms gebeurt het een paar keer per jaar, maar soms gebeurt er jarenlang niets.

Heksenbron in Tuhala, Estland
Foto: Greta; CC BY-NC 2.0

6. Kleien met marsepein

Estland is het land waar marsepein vandaan komt. Dat beweren de inwoners van Estland in ieder geval — in tegenstelling tot de Fransen, de Italianen en de Duitsers. Hoe dan ook, de prachtige etalage van deze marsepeinwinkel en -workshop mag je niet missen. Het aanbod verandert voortdurend: de ene keer staat het vol met marsepeinen bloemen, dan weer is het hele stadhuis van Tallinn nagemaakt van marsepein. Of allerlei dieren, of fruit… Het lijkt wel of je alles kunt maken van marsepein.

Het wordt natuurlijk helemaal leuk als je zelf ook eens probeert om iets te maken van marsepein. Dat kan hier ook! Alles wat je nodig hebt, is aanwezig en ze laten je precies zien hoe het moet. Bovendien is marsepein ideaal als souvenir: als je erop uitgekeken bent, eet je het gewoon op.

Kleurige figuurtjes van marsepein
Foto: Roberto Verzo; CC BY 2.0

7. Het verleden herleven op het eiland Kihnu

Het lijkt wel alsof je op de veerboot naar het eiland Kihnu niet alleen de rivier oversteekt, maar ook een reis door de tijd maakt. Als je van de boot stapt, ben je beland in het verre verleden. De 600 inwoners van het eiland houden gezamenlijk allerlei oude tradities in ere: ze leren hun kinderen volksdansen, klassieke liedjes zingen, spelletjes van vroeger doen en oude rituelen uitvoeren. De vrouwen van het eiland breien en weven zelf hun kleren en fietsen daarin over het eiland. Overal op Kihnu zie je dus kleurrijke sjaals, blouses en rokken met traditionele kleuren en patronen.

Het is geweldig om Kerst of Midzomer te vieren op Kihnu. Maar ook op gewone dagen is er genoeg te doen: in het museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het eiland en je kunt op Kihnu ook prachtig wandelen door de bossen en de zon zien ondergaan in de Baltische zee.

Fietsende vrouwen in klederdracht op het eiland Kihnu in Estland
Foto: Joonas Plaan; CC BY 2.0

8. Een oude vuurtoren beklimmen

Kõpu wees al in 1531 schepen vanuit de verte de weg. Nu staat hij op nummer drie van de lijst met oudste nog werkende vuurtorens ter wereld. Beklim de trappen tot een hoogte van 36 meter voor een waanzinnig uitzicht over het eiland Hiiumaa en kijk zeker even of de beheerder van Kõpu er ook is, want die kan je de machinekamer laten zien.

Het eiland Hiiumaa is goed bereikbaar per veerboot. Maar voor een echt bijzondere verbinding kun je er ’s winters naartoe via een weg over het zee-ijs: gewoon de richting van de vuurtoren aanhouden!

De oude vuurtoren Kõpu op het eiland Hiiumaa in Estland
Foto: Hiiumaamudeliklubi; CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

9. De voetstap van een reus bekijken

Ongeveer 7000 jaar geleden sloeg op het eiland Saaremaa een meteoriet in. Als aandenken heeft Estland hier nu een enorme, perfect ronde krater. De bewoners van het eiland hebben lange tijd gedacht dat het de voetstap van een reus was, of de poort naar de onderwereld. Toen wetenschappers ontdekten hoe het echt zat, werd de stroom toeristen er trouwens niet minder om.

De Kaali-krater is vooral ’s zomers mooi om te zien. Dan verandert hij in een poel met blauwgroen water. Dat water is wel schoon, maar je kunt niet in de krater zwemmen. Daarvoor kun je beter naar een van de kuurhotels in Kuressaare op hetzelfde eiland gaan.

Kratermeer op het eiland Saaremaa in Estland

10. Vissen bij een forellenkwekerij

Bij viskwekerij Hüüru Veski in het dorp Hüüru bij de havenstad Pärnu zijn gasten altijd welkom. Je krijgt een visnet of een hengel en dan kun je zelf gaan proberen een forel te vangen. Daarna wordt je vangst ter plekke op de gril gelegd. Je mag zelf kiezen of je wilt helpen koken, of liever wilt kijken hoe de kok het doet. In beide gevallen betaal je alleen voor het gewicht van je vangst. Als je je buikje rond hebt gegeten, kun je een relaxte wandeling maken langs het meer en de oude molen.

Forel op de gril
Foto: Marit & Toomas Hinnosaar; CC BY 2.0

11. Een Vikingdorp bezoeken

Op de deuren hangen berenhuiden, uit de kroeg klinkt Scandinavisch gezang en op het menu staan gerookte beenhammetjes. Geen twijfel mogelijk: je bent in het Vikingdorp in Saula. Want ook in de Baltische staten hadden ze Vikingen! In het Vikingdorp van Saula is van alles te doen: schommelen op een enorme schommel voor tien personen, een Vikinghelm passen, leren dansen als een Viking, kijken wie het verst met een bijl kan gooien en boogschieten. Om na al die krachtmetingen te ontspannen kun je een wandeling maken naar de Blauwe Bronnen van Saula of de sauna bezoeken. Misschien heb je daarna wel helemaal geen zin meer om terug te gaan. Geeft niks: je kunt ook overnachten in het Vikingdorp.

12. Estlandse gerechten proeven

Kartuliporss (letterlijk aardappel-biggetjes) is een klassiek Estlands gerecht dat bestaat uit vlees in aardappelpuree. Ook typisch Estlands is Mulgipuder: pap van aardappelpuree en parelgerst. En als je genoeg hebt van aardappelen, neem je gewoon mulgikapsad (stoofschotel met zuurkool, parelgerst en varkensvlees) of pikkpoys (gehaktbrood met ei). Met een beetje geluk kun je bij de thee proeven van een Estlandse kringel: gevlochten gebak met kaneel of maanzaad. Dat wil je vast ook thuis gaan maken als je het eenmaal hebt geproefd.

Kringel met maanzaad

13. Alle smaken Vana Tallinn proeven

De een houdt meer van romige likeur, de ander meer van frisse sinaasappel en weer een ander van warme koffie. Als je niet wilt hoeven kiezen, maar echt alles wilt proeven, probeer je tijdens je bezoek aan Estland gewoon elke dag een andere smaak en neem je ook nog een paar flessen mee naar huis. Zo kun je je vrienden bij elke feestelijke gelegenheid blij maken met een van de vele versies van deze likeur, waarvan de naam Oud-Tallinn betekent. Er zijn ook seizoensgebonden smaken: de kruidige wintervariant bevat kaneel en kardemom en zorgt ervoor dat je snel weer warm wordt als je uit de kou komt, en de versie met munt en limoen is juist verfrissend als het heet is.

Een fles Vana Tallinn met glas
Foto: Mike Beales; CC BY-ND 2.0

Leuk artikel? Lees ook:

10 ideeën om Hongarije te bekijken vanuit Boedapest met de auto

10 uitstapjes om je stedentrip Praag mee uit te breiden

Leer ze kennen: 10 geweldige, minder bekende steden in Oost Europa

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Kaart