Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Deze onvergetelijke activiteiten kun je alleen in Nederland beleven

Alle artikelen

Deze onvergetelijke activiteiten kun je alleen in Nederland beleven

Hoewel reizen nu lastig, en soms onmogelijk is, betekent dat niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. We hopen dat artikelen zoals deze je zullen helpen bij het plannen van je volgende ervaring wanneer dat ook mag zijn.

Een staycation in Nederland saai? Think again! Er valt genoeg unieks te zien en te doen in ons fijne landje. Voor onvergetelijke ervaringen hoef je echt de grens niet over. Deze 8 activiteiten in Nederland beleef je nergens anders!

1. De Elfstedentocht fietsen

Zal er ooit nog een Elfstedentocht komen? De laatste tocht der tochten werd verreden in 1997 en daarmee lijkt deze beroemde Nederlandse traditie te verdwijnen. Door gebrek aan echt strenge winters, wordt de kans steeds kleiner dat je ooit nog de schaatsen onder kunt binden voor een rondje Friesland.

Het alternatief? Spring op de pedalen voor een fietstocht langs de elf steden. Net als schaatsen is fietsen immers ook onlosmakelijk met Nederland verbonden. Met maar liefst bijna 35.000 kilometers aan fietspaden is Nederland het beste fietsland ter wereld.

Activiteiten in Nederland: Elfstedentocht in Friesland fietsen

2. Schommelen boven Amsterdam

Let op! Deze tip is alleen geschikt voor adrenalinejunkies. Wil jij al schommelend genieten van een spectaculair uitzicht over Amsterdam? Dan moet je op het dak van de A’DAM LOOKOUT zijn. Vanaf deze uitkijktoren geniet je van een weids 360 graden uitzicht over de stad en de polders. Maar dat is nog niet alles! Op het observatiedek vind je namelijk Europa’s hoogste schommel: Over The Edge. Waaghalzen schommelen hier op een hoogte van 100 meter heen en weer over de rand van de A’DAM toren. Durf jij het aan?

A'DAM LOOKOUT Amsterdam

3. Een culinair wadloopavontuur

De Waddenzee is uniek in de wereld. Zelfs zo uniek dat het als enige natuurgebied in Nederland op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De Waddenzee is namelijk ’s werelds grootste aaneengesloten ecosysteem van zandbanken en modderplaten die droogvallen tijdens eb. Met laagwater ligt maar liefst twee derde van het wad droog en vind je er kilometers uitgestrekte zandplaten waar je overheen kunt struinen.

Wadlopen is dan ook een unieke belevenis en een van de leukste activiteiten in Nederland. Helemaal onvergetelijk is een culinaire wadloopexcursie op Terschelling. De ontdekkingstocht over het wad wordt afgesloten met een proeverij van zelfgeplukte oesters. Verser kan niet!

Activiteiten in Nederland: wadlopen

4. Oog in oog met de Nachtwacht

Nederland heeft de hoogste museumdichtheid ter wereld. Ons kleine kikkerlandje heeft dan ook veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Niet in de laatste plaats vanwege de Hollandse meesters. Schilders als Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh en Johannes Vermeer hebben een grote invloed gehad op de kunstgeschiedenis. Toeristen komen van over de hele wereld naar het Rijksmuseum om de Nachtwacht te bewonderen. Maar heb jij het meesterwerk van Rembrandt eigenlijk al eens in het echt gezien?

Nachtwacht Rijksmuseum in Amsterdam

5. Het Pieterpad lopen

De paden op, de lanen in! Wandelen kan overal ter wereld, maar alleen in Nederland kun je het Pieterpad lopen. Vele wandelaars gingen je al voor en de meesten zijn het erover eens: het Pieterpad lopen is een onvergetelijke ervaring en een van de leukste activiteiten in Nederland.

De bekendste langeafstandswandelroute van Nederland start in het Groningse Pieterburen en eindigt op de Sint-Pietersberg bij Maastricht. De route van bijna 500 kilometer over zowel verharde als onverharde paden is onderverdeeld in 27 etappes. Onderweg zie je het Nederlandse landschap continu veranderen. Enkele hoogtepunten? Nationaal Park Drentsche Aa, de Sallandse Heuvelrug, de kastelen in de Achterhoek en het Limburgse Maaslandschap.

Activiteiten in Nederland: het Pieterpad wandelen

6. Varen over de grachten

Grachten zijn uniek in de wereld. De Amsterdamse grachtengordel staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar varen over de grachten kan in nog veel meer Nederlandse steden. Ook Alkmaar, Utrecht, Leiden, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Amersfoort zijn rondom grachten gebouwd.

Je kunt kiezen voor een toeristische rondvaart, maar zelf een sloep huren voor dit typisch Nederlandse uitje is natuurlijk veel leuker. En suppen, kanoën of waterfietsen over de grachten kan natuurlijk ook.

Rondvaart Amsterdamse grachten

7. De molens van Kinderdijk bewonderen

Onvergetelijk? Misschien niet. Maar de molens van Kinderdijk zijn wel heel mooi en oer-Hollands. Een molencomplex zoals in Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. En nu buitenlandse toeristen wegblijven, is dit de uitgelezen kans voor een relatief rustig bezoekje aan de molens. In de polders van Kinderdijk kun je heerlijk fietsen en wandelen langs de 19 prachtig bewaard gebleven molens.

Activiteiten in Nederland: molens Kinderdijk bezoeken

8. Een helikoptervlucht boven de tulpenvelden

Voor deze onvergetelijke ervaring moet je nog wel even geduld hebben tot het voorjaar. Eind april verandert een groot deel van het Nederlandse landschap namelijk in een kleurrijke bloemenzee. Een kleurenspektakel waar Nederland wereldwijd om bekend staat.

De mooiste manier om de bloemenpracht te bewonderen? Vanuit de lucht natuurlijk. Tijdens een helikoptervlucht kijk je je ogen uit. Blijf je liever met beide benen op de grond? Fietsen of wandelen langs de tulpenvelden kan natuurlijk ook. Tijdens het bollenseizoen worden er diverse mooie routes uitgezet langs de mooiste bloemenvelden van Nederland. Met recht een van de leukste activiteiten in Nederland.

Bloemenvelden Nederland

Zoals je leest hoef je voor onvergetelijke ervaringen echt niet naar het buitenland. Ook tijdens een staycation in Nederland valt er genoeg unieks te beleven. Wil je toch graag de grens over? Dan raden we je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de WHO te lezen voordat je op reis gaat.

Veelgestelde vragen over oer-Hollandse bezienswaardigheden en activiteiten in Nederland

Wat zijn typisch Nederlandse bezienswaardigheden?

De Zaanse Schans, de molens van Kinderdijk, Giethoorn en de Amsterdamse grachtengordel zijn typisch Nederlandse bezienswaardigheden die populair zijn bij buitenlandse toeristen.

Wat zijn typisch Nederlandse activiteiten?

Fietsen natuurlijk! Met maar liefst 35.000 kilometers aan fietspaden is Nederland het fietsland bij uitstek. Uit onderzoek blijkt dat we samen ieder jaar zo’n 15 miljard kilometer fietsen. Daarnaast zijn schaatsen en wadlopen typisch Nederlandse activiteiten.

Welke dingen zijn typisch Nederlands?

Typisch Nederlandse iconen zijn klompen, Delfts blauw, tulpen, molens, fietsen, grachten en Hollandse meesters.

Wat zijn beroemde evenementen in Nederland?

Beroemde Nederlandse feestdagen en evenementen zijn o.a. Sinterklaas, Koningsdag, de nieuwjaarsduik en de Nijmeegse Vierdaagse

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken voor leuke activiteiten buiten Nederland? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.