Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Op avontuur: tips en bestemmingen voor backpacken door Oost-Europa

Alle artikelen

Op avontuur: tips en bestemmingen voor backpacken door Oost-Europa

Oost-Europa is een grote schatkamer voor backpackers die houden van historie, cultuur, bijzondere gastronomie en willen gaan voor het ‘echte reizen’ in plaats van de toerist uithangen. Laat klassieke grote steden als Londen, Berlijn en Parijs achter je, bereid je voor op backpacken met de nodige taalbarrières, reizen in bussen die er niet gelikt uitzien en vooral het grote avontuur! Skyscanners tips voor bestemmingen in Oost-Europa, buiten de gebaande paden!

Wanneer reizen naar Oost-Europa?

De beste tijd om te reizen naar deze landen in Oost-Europa is rond de zomermaanden of de vroege herfst (september). Ga wanneer de hemels helder zijn, de temperaturen aangenaam, de parken groen kleuren of bedekt zijn met gele en rode bladeren. Check altijd van tevoren wanneer de Orthodoxe feestdagen zijn, dan zijn namelijk vrijwel alle restaurants, winkels en dergelijke gesloten.

Rondreizen in Oost-Europa: vervoer

Rondreizen in Oost-Europa kun je het beste doen met de bus of per trein, het is echter ongebruikelijk om tickets online te kunnen bestellen en je reis van tevoren helemaal te kunnen plannen. Koop in plaats daarvan je tickets op het station, maar houd er dan wel rekening mee dat het volgeboekt kan zijn omdat trein en bus veelgebruikte vervoersmiddelen zijn tussen landen en steden daar. Het is slim om je bestemming in de lokale taal op een briefje te schrijven voor het geval het personeel geen Engelse of andere buitenlandse taal spreekt die jij beheerst. Lees ook over de 10 geweldige, minder bekende steden in Oost-Europa

Cyrillisch alfabet: communicatie

In veel landen in Oost-Europa geldt het Cyrillische alfabet, en niet het Latijn, zoals wij gewend zijn. Dit alfabet wordt in zes Slavische talen gebruikt: het Russisch, Oekraïens, Wit-Russisch, Servisch, Macedonisch en Bulgaars. Zorg er daarom voor dat je de basiswoorden in die taal en de letters van het alfabet in een notitieboekje verzamelt. Neem ook vooral pen en papier mee zodat je datgene kunt schrijven of tekenen wat je nodig hebt als je iets vraagt aan de locals. Denk aan boodschappen doen in de supermarkt of bij het kopen van een treinkaartje.

Reizen naar Rusland? Visum nodig!

Vergeet niet dat een visum voor Rusland en een visum voor Wit-Rusland vereist is. Check altijd actuele visuminformatie op Nederland Wereldwijd voordat je boekt.

Tips voor backpacken, bestemmingen Oost-Europa

1. Sint-Petersburg, Rusland

Sint-Petersburg is een fantastische stad met statige huizen, een rijke historie, een schat aan cultuur en prachtige parken. Loop op je gemak door de elegante straten en neem alle tijd voor de wereldberoemde straat Nevski Prospekt, 5 kilometer lang pracht en praal en talrijke boetieks en winkels van bekende merken. Bezoek natuurlijk een van ’s werelds grootste kunstmusea: de Hermitage,naast de Sint-Izaäkskathedraal, het Zomerpaleis, het Alexander Nevski-klooster en de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Breng ook een bezoek aan het ‘anti-café’ Ziferblat waar je betaalt voor de tijd die je er doorbrengt en niet voor het eten en drinken. Verwacht een bohemiensfeer, leuke locals, goede koffie, gepingel op een oude piano en bordspellen. Ga je in de zomermaanden naar het voormalige Leningrad, maak dan de Witte Nachten mee. Het wordt dan praktisch niet donker en dat geeft een bijzondere sfeer aan de stad en er zijn aangename concerten op verrassende tijdstippen. Je kunt Sint-Petersburg overigens goed combineren met Moskou, er gaat een nachttrein naar de Russische hoofdstad.

Reizen Rusland veilig?
Voor reizen naar Rusland gelden veiligheidsrisico’s. Check daarom altijd het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid en de situatie ter plaatse in de bestemming waar je naartoe wilt reizen.

Boek nu Sint-Petersburg

2.Tsjernobyl en Kiev, Oekraïne

Het verschrikkelijke ongeluk met de kernreactor in de stad Tsjernobyl is alweer ruim 30 jaar geleden. Het gebied waar het plaatsvond is lange tijd afgesloten geweest in een straal van 30 kilometer rondom, maar sinds kort kun je een deel veilig bezoeken en een indruk krijgen van de ramp (mocht je daarin geïnteresseerd zijn). Een ander dorpje dat je kunt bezoeken is Pripyat, hier kunnen inwoners je vertellen over hun leven toen en nu. Combineer Tsjernobyl met Kiev, de stad aan de Dnjepr. Bezoek er bezienswaardigheden als Pechersk Lavra (Holenklooster), het Onafhankelijkheidsplein, het Gorodetsky huis, het Pinchuk ArtCentre en het Tsjernobylmuseum als je (nog) meer wilt weten over de kernramp. Een andere tip is Vozdvizhenka, een wijk met nieuw gebouwde huizen in de stijl van oude Europese gebouwen. Het gekke is: er woont helemaal niemand en staat bekend als het meest verlaten stukje Kiev.

Reizen Oekraïne veilig?
In het hele land gelden veiligheidsrisico’s, in de provincies Donetsk en Loegansk wordt gevochten en naar deze provincies moet je niet reizen. Informeer van tevoren naar de situatie ter plaatse en check altijd het reisadvies voor Oekraïne

3. Lviv, Oekraïne

Deze pittoreske leeuwenstad die behoort tot UNESCO-werelderfgoed is een verrassende bestemming en gewild bij koffieliefhebbers. De oude stad is een aaneenschakeling van terrassen met uitzicht op historische pleinen, kerken en smalle, geplaveide straten waarlangs huizen staan met gekleurde gevels. Vergaap je aan het Potocki-paleis, het Korniakt-paleis en het oude stadhuis. De stad staat ook bekend om z’n lekkere eten en fijne, lokaal gebrouwen biersoorten. Wil je echt iets bijzonders, ga dan naar Dim Legend / House of Legends waar je een drankje drinkt op het dakterras in gezelschap van een heuse Trabant.
Hoewel het beste een grote stad is met een kleine 750.000 inwoners, is de sfeer relaxed en rustig. Oekraïne is ook een goedkope bestemming, dus je kunt hier wel een tijdje vooruit met je backpackersbudget.

Boek nu Lviv

4. Reizen naar Chisinau en Orhei, Moldavië

Het kleine Moldavië met z’n 4,5 miljoen inwoners grenst aan Oekraïne en Roemenië. De Moldavische hoofdstad heet Chisinau, waar zo’n 650.000 mensen wonen. Chisinau staat bekend om z’n mooie, groene parken zoals Parcul Catedralei en Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt. De beste musea zoals het National Art Museum en het Puskin Museum, goede restaurants en bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. In Chisinau ligt het district Orhei dat een bezoekje waard is. Bereid je voor op mooie vergezichten over de rivier Raut en zie sporen van de beschavingen die hier ooit ronddoolden, vanaf de jaren 100-500 voor Christus. Verheug je verder op mooie wijnen, daar staat Moldavië bekend om en je zult geheid de vriendelijkste locals ontmoeten.

Reizen Moldavië veilig?
Reizen naar Moldavië is veilig, alleen in de zelfstandige regio Transnistrië gelden veiligheidsrisico’s. Check altijd even het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid.

Boek nu Moldavië

5. Tiraspol, (Transnistrië), Moldavië

Een andere bestemming in Moldavië is Tiraspol, de tweede grootste stad van het land aan de rivier de Dnjestr en de hoofdstad van zelfverklaarde republiek Transnistrië. Dit gebied, ook wel Dnestrië genoemd, heeft zijn eigen grenscontroles, defensie, regering en valuta maar wordt alleen erkend door drie andere niet-erkende staten. De voertaal is er Russisch en de beelden van Lenin alom aanwezig. Het is niet mogelijk om geld te wisselen, dus zorg ervoor dat je genoeg contant geld meeneemt, dit ter plaatse wisselt voor Transnistrische roebels en deze daar ook opmaakt. Tip: koop zeker een fles van de plaatselijke cognac Kvint. Als je van geschiedenis houdt en geïnteresseerd bent in de Sovjet-relikwieën, ga dan met rugzak en al richting dit deel van Moldavië.

 

Interessant om te lezen? Meer backpackers tips:

Top 10 beste bestemmingen voor backpackers

De 11 beste bestemmingen voor backpackers op een rij

Handige tips en trics voor je backpackavontuur

Te gek! De 15 meest bijzondere hostels in Europa

12 bijzondere soorten toerisme, ken jij ze allemaal al?

Single reizen? 6 landen voor solo-reizigers

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.