Nieuws Inspiratie Op je bucketlist: de Zijderoute

Alle artikelen

Op je bucketlist: de Zijderoute

De Zijderoute is één van de meest mythische routes uit de geschiedenis, die landen en regio’s doorkruist om het middeleeuwse oosten en westen te verenigen. De reis voert je langs bekende en onbekende steden, door tijdperken en culturen die je nog niet kent. En vanwege zijn culturele waarde is de Zijderoute uitgeroepen tot Werelderfgoed. Skyscanner vertelt je waarom deze op je bucket list hoort.

Wat is de Zijderoute?

De Zijderoute of zijdeweg was eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, de belangrijkste verbinding tussen oost en west. De verschillende routes liepen enerzijds tussen China en het oosten van Azië en anderzijds tussen het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten en waren bedoeld om handel te verdrijven. Niet alleen zijde, maar ook satijn, robijnen, diamanten, parels, porselein, papier en exotische dieren werden vervoerd langs de Zijderoute. Samen met de goederen worden ook opvattingen, ideeën, culturen en ziektes overgebracht.

In 2013 nam de Chinese president Xi Jinping het initiatief tot een grootschalige verbetering van de infrastructuur tussen Azië en Europa. Dit initiatief werd ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd. De (oude) Zijderoute kreeg bekendheid toen Marco Polo, een Italiaanse koopman uit de middeleeuwen, via de zijderoute naar Azië rees en daar een reisdagboek over bij hield.

Hoe bereis je de Zijderoute?

Er zijn verschillende manieren om de Zijderoute te doen: met eigen auto of met de trein, maar je kunt de reis ook backpacken. Wil je weten welke 10 essentiële steden langs de Zijderoute je niet mag missen? Lees dan snel verder!

1. Valencia, Spanje

Valencia was een belangrijk knooppunt is het netwerk van de Zijderoute. In de wijk Velluter zijn meer dan vijfduizend voormalige werkplaatsen geregistreerd waar zijde werd bewerkt. De plek die je echter moet bezoeken is Lonja de la Seda, ook wel ‘La Lonja’ genoemd door de locals. Dit minder bekende maar bijzondere, historische gebouw was het spreekwoordelijke uithangbord van het rijke Valencia tijdens de Gouden Eeuw en de plek waar de zijdebeurs plaatsvond. Sinds 1996 staat La Lonja op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tip: op zondag is een bezoek aan La Lonja gratis.

Boek Valencia

2. Venetië, Italië

Het uitgangspunt van een van de beroemdste reizigers van de Zijderoute: Marco Polo. Venetië was in die tijd niet zomaar een stad, maar de hoofdstad van de staat Venetië; een machtig land én de grootste handelsstad van Europa. De handel van het Oosten met de Italiaanse stad was ten tijde van de Middeleeuwen de meest belangrijke. Vanaf de dertiende eeuw werd zijde ook in Venetië gemaakt. Op Burano, een eiland in de Lagune van Venetië, tref je nog veel zijdewinkels, zoals Merletti dalla Olga.

3. Istanbul

Het voormalige Constantinopel was dé deur naar het oosten en is nog altijd een verdeelde stad die zich beweegt tussen twee werelden. Aan de ene kant van de Bosporus ligt het westerse Europa, aan de andere kant het exotische Azië. Istanbul was een belangrijk begin- of eindpunt van de Zijderoute en vanuit topbezienswaardigheden als de Aya-Sofia, Blauwe Moskee, Topkapi en de vele bazaars werd de handelswaar uit het verre oosten verhandeld.

4. Isfahan, Iran

Tenzij je door Iran hebt gereisd, heb je vast nooit van Isfahan gehoord. Toch was deze op één na grootste stad van Iran, 450 kilometer ten zuiden van hoofdstad Teheran, een van de belangrijkste steden op de Zijderoute. Het epicentrum is de bazaar rond het Naqsh-e Jahan plein, waar je het handwerk kunt bekijken dat nog steeds de essentie van de mythische route bewaard. De prachtige Perzische tapijten, veel gemaakt van zijde, zijn het beste voorbeeld van de eeuwenoude traditie.

5. Yazd, Iran

We blijven nog even in Iran, want naast Isfahan mag je ook de stad Yazd niet missen. Deze stad vind je op 600 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Teheran, temidden van twee woestijnen en is een van de oudste steden ter wereld én een van de meest sfeervolle steden van Iran.

Het centrum bestaat uit een wirwar van straten en steegjes langs oude, adobe huizen, rijk versierde houten poorten en pittoreske binnenplaatsen. Karakteristiek zijn de hoge torens die op de huizen staan: een ingenieus systeem van openingen vangt elk zuchtje wind en zorgt in hete zomers binnenshuis voor een natuurlijke airconditioning. Het vervallen, maar indrukwekkende kasteel Narin Qal’eh en Zein-o-Din in Meybod geven je een idee van het leven van de handelaren die over de Zijderoute trokken.

6. Merv, Turkmenistan

Een andere (verplichte) stop tijdens je reis langs de Zijderoute is Merv, een historische stad in een oase in Turkmenistan. In 1999 werd de historische locatie door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard en volgens UNESCO is Merv de oudste én best bewaarde oasestad langs de Zijderoute. Het historische centrum bestaat uit een reeks aangrenzende ommuurde steden, zoals Erk Kala, Gyaur Kala en Sultan Kala. Deze steden boden de kooplieden ten tijde van de Zijderoute onderdak tijdens hun oversteek door de Karakum-woestijn.

7. Bukhara, Oezbekistan

Bukhara is een van de belangrijkste steden in het huidige Oezbekistan en ook Buchara is door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Het was een van de voornaamste marktplaatsen op de zijderoute waar goederen van de ene kameel karavaan op de andere werden overgeladen. Het oude centrum is erg mooi en in elke straat en steeg is van historische waarde. Mis in elk geval niet een bezoekje aan de Miri Arab moskee, met zijn 288 (!) koepels en de markten rondom, vol van handwerk en souvenirs uit de tijd van de Zijderoute.

8. Samarkand, Oezbekistan

Als je toch in Oezbekistan bent, stop dan ook even in Samarkand, ongetwijfeld een van de meest mystische en belangrijkste steden langs de Zijderoute die zijn welvaart geheel hieraan te danken heeft. Het beroemde Registan-plein is een voorbeeld van de unieke architectuur ten tijde van de Zijderoute, met zijn drie Koranscholen, volledig bedekt met blauwe mozaïektegels. Ook vind je hier het mausoleum van Timoer Lenk, de grote veroveraar van Centraal-Azië tijdens de Zijderoute, waarvan de kamer met zijn overblijfselen een van de mooiste overblijfselen van Timoerdische kunst is.

9. Kashgar, China

We eindigen onze Zijderoute in China, waar je twee steden gezien moét hebben: Kashgar en Xi’an. Kashgar was de toegangspoort tot China, een stadsoase waar een van de belangrijkste markten van de Zijderoute lag. Vanaf hier konden de karavanen verder reizen naar Mongolië, Pakistan en India. Nog steeds kun je hier iedere zondag de eeuwenoude markt bezoeken, waar voorouderlijke tradities worden gehandhaafd en de reiziger het gevoel heeft door de tijd heen te reizen.

10. Xi’an, China

Xi’an, ooit de hoofdstad van China, is het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en hét punt waar oost en west samen kwamen. De Chinese cultuur werd en wordt hier verenigd met de invloeden uit het Midden-Oosten en Europa. Het bewijs hiervan is moslimmarkt in de moslimwijk, wat nog steeds een populaire markt is om te bezoeken en ver van de Chinese cultuur afstaat. Neem de stad en al haar bezienswaardigheden in je op door een rondje te fietsen over de oude stadsmuur.

Meer bijzondere routes? Bekijk dan:

*Geplaatst: augustus 2018. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.