Nieuws Inspiratie Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela: routes en tips

Alle artikelen

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela: routes en tips

Zit je eraan te denken om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen? Vergelijk bij Skyscanner acht verschillende routes en lees de onderstaande tips goed door voordat je op pad gaat!

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela (Spaans: El Camino de Santiago) is de route naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in Spanje. De traditie van de bedevaart gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, nadat volgens de legende in 814 het graf van Jakobus in Compostela gevonden was.

Vanaf dat moment zijn er vele wegen afgelegd naar Santiago de Compostela door mensen van alle leeftijden uit de hele wereld. Niet alleen meer vanuit religieus oogpunt, maar ook om het cultuurhistorische erfgoed (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat) onderweg te bewonderen en zichzelf voor langere tijd aan een fysieke uitdaging te wagen. Er zijn meer dan zestig wegen en varianten van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, die je te voet of per fiets kunt afleggen. Skyscanner selecteerde er acht.

Zien: deze 10 plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Route 1: El Camino Norte

El Camino Norte, de noordelijke route, loopt vanuit Irún aan de Spaans-Franse grens en volgt de noordelijke kust van Spanje naar het westen tot Asturië. Daarna gaat de route landinwaarts verder naar Santiago. De route volgt gedeeltelijk de oude Romeinse weg Via Agrippa. Elke steen van dit pad bevat talloze legendes die het hart van iedere geschiedenisliefhebber sneller doet kloppen. Bovendien is het landschap langs deze route fantastisch, die onder meer langs de Cantabrische kust (Ruta de la Costa) gaat.

De route start op de Brug van Hendaye en loopt door San Sebastian, Zarautz, Guernica, Bilbao, Laredo, Santander, Santillana del Mar Comillas, Llanes en Ribadesella. Wat volgt is een knooppunt waar je kunt kiezen tussen de route naar Oviedo of langs Aviles en Luarca (de kust). Het voordeel van de El Camino Norte is dat het een rustige route is, omdat het minder bekend is. Wel is dit een van de langste en moeilijkste paden (853 kilometer) en zijn overnachtingsplaatsen maar om de 20 à 35 kilometer te vinden.

Bekijk ook: wandelen in Japan: 15 fantastische routes

Route 2: El Camino Inglés

De Engelse route is een van de meest romantische routes naar Santiago de Compostela, die zijn hoogtepunt kende tussen de twaalfde en de vijftiende eeuw. De route werd traditioneel gebruikt door pelgrims uit Scandinavië, Engeland of Ierland die over zee naar Ferrol of A Coruña vaarden en over het land verder wandelden richting Santiago. Vandaag de dag start de route in Ferrol om via een 122 kilometer lange weg Fene, Pontedeume, Miño, Paderne, Betanzos, Mesia, Ordes en Oroso te passeren.

Route 3: El Camino Francés

De Franse route, El Camino Francés, is de meest populaire route naar Santiago de Compostela. De totale afstand beslaat 780 kilometer, waaronder 33 trappen. De populariteit van El Camino Francés is te danken aan de grote verscheidenheid van landschappen en de grote historische en monumentale rijkdom. El Camino Francés heeft twee varianten: het eerst startpunt is Saint-Jean-Pied-de-Port aan de Franse kant van de Pyreneeën naar Roncesvalles aan de Spaanse kant, via Pamplona, Logroño, Santo Domingo de la Calzada, Burgos, Sahagún, León en Villafranca del Bierzo tot aan Santiago de Compostela.

De andere variant loopt door het Franse Somport in de Aragonese Pyreneeën, doorkruist de provincies Huesca, Zaragoza en Navarra naar Puente de la Reina-Gares, waar hij samenkomt met de weg van Roncesvalles. Op het punt waar de twee wegen zich samenvoegen, vind je een monument van pelgrim Gerardo Brun met de inscriptie: ‘en vanaf hier worden alle wegen één.’

Bekijk ook: De 12 mooiste kerken en kathedralen in Nederland

Route 4: El Camino Primitivo

El Camino Primitivo wordt beschouwd als de eerste bedevaart naar Santiago de Compostela, de route die Koning Alfsono II aflegde vanaf Oviedo richting het graf van apostel Jakobus. De route loopt door Grado, Salas, Tineo, Fonsagrada, Lugo en Palais de Rais, waar de weg kruist met de Franse route. El Camino Primitivo beslaat ongeveer 321 kilometer. Het is niet een erg populaire route, dus houd er rekening mee dat je een goede bewegwijzering bij je hebt!

Route 5: El Camino Portugués

De Portugese route begint in Lissabon en is na de Franse route de populairste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ook hier zijn twee wegen te bewandelen: de eerste route gaat vanaf Lissabon naar Azumbaja, via Cartaxo, Santarém, Golegã, Tomar, Ansiao en Coimbra. De tweede variant gaat via Torres Vedras naar Caldas da Rainha, Batalha, Pombal en Coimbra. De meeste pelgrims leggen in ongeveer 25 dagen de totale route van 630 kilometer te voet af.

Er is overigens ook een derde manier om El Camino Portugués te doen. Het gaat om een route die niet in Lissabon start, maar in Tui in Spanje. De route, die via Porriño, Redondela, Pontevedra, Caldas de Reis en Padron loopt, is een stuk toegankelijker dan de andere twee routes, omdat het slechts licht hellend is in plaats van stijl omhoog gaat. Deze route is ook een stuk korter, 119 kilometer, en loopt door prachtige eucalyptusbossen.

Bekijk ook: deze food lovers guide to… Lissabon

Route 6: Via de la Plata

Via de la Plata staat ook wel bekend als de zilverroute, ooit een Romeinse weg die Itálica aan Astunica Augusta verbond. De route start in Sevilla van waaruit het naar het noorden gaat naar Zamora via Cáceres, Plasencia en Salamanca. Na Zamora is er een keuze: de eerste route loopt westwaarts via Ourense naar Santiago, de andere route via het noorden naar Astorga waar het samenkomt met de Franse route. Een van de mooiste onderdelen van Via de la Plata zijn de hoeveelheid oude stenen die de oorspronkelijke weg markeren en nog steeds en diepe betekenis hebben in het oude erfgoed van de El Camino de Santiago.

 

Route 7: El Camino Finisterre

Na Santiago de Compostela lopen een aantal mensen nog door naar de kust, naar Finesterre, ook wel het ‘einde van de wereld’ genoemd door de Romeinen. Het gaat om drie etappes: van Santiago naar Negreira, 22 kilometer via de Pontemaceira en Santa Maria de Portora, langs de rivier de Serela en de Tambre. Dan via Negreira naar Olveiroa (33 kilometer) en tot slot naar Finisterre (35 kilometer). Tijdens het laatste stuk loopt men langs de kust richting de kaap. Traditioneel gezien ontdoet de pelgrim in Finisterre zich van zijn oude kleren als een symbolische daad van vernieuwing.

Route 8: El Camino Antártida

El Camino Antártida is de nieuwste route naar Santiago de Compostela, die op 30 december 2015 werd geopend. Deze mag niet ontbreken in dit lijstje, omdat het op een wel heel bijzondere plek start, namelijk in Antarctica. Dit traject is daarmee ook het langst van allemaal: 14.075 kilometer in totaal.

Tips voorafgaand aan de pelgrimstocht

  1. Iedereen die de Camino de Santiago loopt, dient over een document te beschikken dat van herberg tot herberg en van plaats tot plaats wordt afgestempeld als bewijs dat je de tocht aan het afleggen bent. Dit document kun je in Nederland krijgen bij de Vereniging Vrienden van de Santiagoroute.

  2. De beste tijd om de pelgrimstocht af te leggen is in de lente of herfst. In de zomer en winter kan het weer te extreem zijn en vooral in de zomer kan het te druk zijn op de meeste overnachtingsplaatsen.

  3. Wat bagage betreft: less is more. Hoe lichter je inpakt, hoe beter, want je zult alles op je rug moeten dragen. Pak een rugzak in van ongeveer 40 liter, met verstelbare banden voor je heupen en schouders. Probeer niet meer dan tien kilo in te pakken en vergeet in ieder geval niet een EHBO-kit en een zaklamp (voor het geval je je accommodatie verlaat voor zonsopgang).

  4. Wat voor schoenen je draagt is misschien nog wel de meest belangrijke zaak. Loop je in de zomer, dan is het raadzaam om wandelschoenen te dragen die veel lucht doorlaten. In de winter worden warme en sterkere wandelschoenen aanbevolen, die vooral veel steun aan je enkels geven. Verder onmisbaar: katoenen sokken (voor iedere dag een nieuw paar) en handwasmiddel, zodat je je kleding bij je accommodatie zelf kunt wassen.

  5. Heb je eenmaal een route uitgekozen, probeer er dan zoveel mogelijk over te weten te komen. Koop een fysieke kaart en download er ook één op je mobiele telefoon, voor de zekerheid. Alles om te voorkomen dat je afdwaalt van het pad. Wees alert op de borden langs de route: ze zijn altijd geel, vergezeld door een beeld van de Sint-Jacobsschelp.

Per fiets naar Santiago de Compostela?

Traditioneel gezien loop je naar Santiago de Compostela, maar steeds meer mensen besluiten om de tocht per fiets af te leggen. Dit is ook de reden waarom sommige routes zijn aangepast aan de fiets. Verwacht geen vlakke fietspaden; wel zijn de routes aangepast voor mountainbikers. Een van de meest uitdagende routes om af te leggen per fiets is de Noordelijke route vanwege de hellingen. De kortste route is de primitieve route, met een totale afstand van ongeveer 315 kilometer, ideaal voor starters.


Wie de El Camino de Santiago per fiets wil doen, kan het beste van mei tot september gaan. Het fijne van fietsen, is dat je een zadeltas op je fiets kan plaatsen en je bagage dus niet op je rug hoeft te dragen. Vergeet niet een reparatiesetje mee te nemen!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.