Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Stedentrip Rome: 8x must see’s en do’s

Alle artikelen

Stedentrip Rome: 8x must see’s en do’s

Struinen door de smalle straatjes, je vergapen aan archeologische wonderen, pizza eten aan de Tiber in de wijk Trastevere of picknicken op een zonnige dag bij Villa Borghese: when in Rome , dan moet je deze acht dingen absoluut zien én doen.

1. De mooiste bezienswaardigheden zien… gratis

Waarom veel te dure tickets betalen voor het Colosseum, het Forum Romanum of de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad als Rome één groot openluchtmuseum is? Nog voordat je bij een van deze drie musea bent, loop je al voorbij de mooiste hotspots die gewoon gratis te bezichtigen zijn. Begin bij Piazza Navona en en bewonder de beroemde Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini. Loop via Via del Salvatore binnen vijf minuten naar het iconische Pantheon, bekijk de dagelijkse vlooienmarkt op Via di Pietra, gooi een muntje in de Fontana di Trevi of ga mensen kijken op de Spaanse Trappen. Hier start overigens iedere dag om 9.50 uur en 16.50 uur een gratis wandeltour, met een gids die je meevoert langs alle historische bezienswaardigheden. Wel even reserveren!

2. Fietsen over de oudste wegen

Imposante dennen, Romeinse ruïnes en archeologische catacomben: een combinatie van deze drie zie je vanaf de Via Appia, één van de belangrijkste en oudste wegen van Rome, samen met Via Latina, Via Flaminia en Via Salaria. Vanuit de stad begint de Via Appia bij de Porta San Sebastiano en loopt het door het Parco Appia Antica. Naast mijlstenen, grafmonumenten, kerken en catacomben kom je onderweg ook de restanten van het Circus van Maxentius tegen; een renbaan zoals het Circus Maximus, maar dan beter bewaard gebleven. Wie wil, kan hier een leuke fietstocht boeken, via www.fietseninrome.nl.

3. Picknicken bij Villa Borghese

Met haar lanen, weiden, meertjes, historische panden en fonteinen is Villa Borghese één van de mooiste parken van Italië. De meesten komen naar dit park om het zomerpaleis te bezoeken, Galleria Borghese of Casino Borghese. En dat terwijl het park al zo bijzonder is van zichzelf! Zoek daarom een andere ingang en struin over de groene wandelpaden of zoek een plekje bij een boom met een fijn boek. Of nog beter: haal een stuk pizza en een fles wijn, neem een kleedje mee en ga picknicken bij een van de vele fonteinen.

4. Struinen door Trastevere

De arbeiderswijk Trastevere staat bekend om haar supergoedkope restaurantjes, levendige sfeer en als locatie voor verschillende evenementen die ’s zomers pal langs de rivier de Tiber worden gehouden. Maar wie vanaf Ponte Paletino iets verder doorloopt dan Isola Tiberina, komt uit bij een wijk die maar weinig bezocht wordt door het massatoerisme, namelijk de Joodse ghetto. Wie ronddwaalt door de straten rondom de Basiliek van Santa Maria zal galeries vol kunst, foto-exposities, vintage kledingwinkels, kosher bakkerijen en lokale trattoria’s ontdekken.

5. Bezoek de musea gratis, als het even kan 

Valt je citytrip Rome in het weekend? Op de eerste zondag van de maand kun je het Colosseum, het Palatino én het Roman Forum gratis bezoeken. Het Vaticaan Museum en de Sixtijnse Kapel zijn juist op de laatste zondag van de maand gratis te bezoeken. Ben je van midden april tot mei in Rome? Dan heb je pas echt geluk: dit valt in ‘Settimana della Cultura’. Tijdens deze gratis culturele week kun je alle monumenten en musea van Rome gratis bezoeken. 

6. Cappuccino drinken op een piazza

Net als dat je in New York een keer in een gele taxi gereden moet hebben, moet je in Rome een cappuccino hebben gedronken op één van de vele, charmante piazza’s. Een hele bekende is de Piazza Farnese, met z’n beroemde fontein en z’n 16e-eeuwse Palazzo Farnese. Geniet van een lekkere, maar veel te dure cappuccino in Caffè Farnese en zie het Romeinse leven en La Dolce Vita aan je voorbijtrekken. Ach, voor de ervaring mag dat best eens! 

7. Pizza, pasta, spaghetti, gelati… 

Eten kan óveral in Rome. Maar waar eet je nou lekker en authentiek zonder dat je wordt afgezet als toerist? Wij tippen allereerst Felice Atestaccio. Dit restaurant bestaat al sinds 1963 en is een echt familierestaurant. Hun specialiteit? lostonnarelli cacio e pepe, een soort spaghetti met kaas en paprika. Voor velen de beste van de stad. Voor de beste pizza moet je volgens velen bij Bafetto aan de Via del Governo Vecchio 114 zijn. Je moet er waarschijnlijk wel voor in de rij staan, maar hé: dan heb je ook wat. 

8. Op stap met de bambini

Wil je op stedentrip met je kids? Dan is Rome zeker een aanrader! Het oude Rome, de verhalen van gladiatoren, keizers en ruïnes vertellen de meest spannende verhalen. En niet te vergeten: pizza’s en de beste gelatos van de wereld. Met de Time Elevator kun je een reis maken door het oude Rome waar je Romolus en Remus ontmoet. In 45 minuten krijg je 3000 jaar geschiedenis voorgeschoteld. En neem ze mee naar Ostia Antica, een ruïnestad die ooit de belangrijkste haven van Rome was.

*Geplaatst: september 2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer dolce vita?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Heb je deze dagdeals al gezien? 👇👀