Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Reismaatje gezocht: zo doe je het

Alle artikelen

Reismaatje gezocht: zo doe je het

Reismaatje, travel buddy, reisgenoot of medereiziger: hoe je het ook wil noemen, een onbekende kan op reis zomaar eens je beste vriend worden. Vind je soloreizen nog iets te spannend, dan kan het een optie zijn om online een reispartner te zoeken. Maar waar vind je die? En hoe werkt dat, reizen met een onbekende? Skyscanner geeft tips.

 

Een reispartner vinden: waar?

Websites & apps

Eén van de beste manieren om reisgenootjes te vinden is via websites en apps die (solo)reizigers met elkaar in contact brengen. Wij tippen vijf websites en apps:

1. Tripr
Stel, festival Sziget in Hongarije staat al jaren op je bucketlist. Maar telkens als het festival plaatsvindt, hebben je vrienden geen tijd of geen geld om met je mee te gaan. Dan is de app Tripr voor jou de oplossing! Vul je gewenste bestemming in en de app laat zien welke andere reizigers er ook naartoe gaan. Je kunt dus voorafgaand aan je reis al in contact komen met medereizigers en zo jouw ideale reispartner vinden.

2. TripGiraffe
Bij TripGiraffe kun je als reiziger twee dingen doen: óf in de database zoeken naar reizigers die al een reis gepland hebben staan en een reismaatje zoeken, óf zelf een reis aanmaken om zo je eigen reisgezelschap te vinden. Kies je voor de eerste optie, dan kun je je zoekactie filteren op bestemming, reisdata, geslacht, leeftijd en specifieke wensen zoals budget en of je een kamer wilt delen ja of nee. Wil je zelf een reis aanmaken, dan moet je eerst een account aanmaken.

3. Travel Buddies
Website Travel Buddies is meer dan alleen een platform om een reispartner te vinden; het is een sociaal netwerk. Maak een profiel aan, connect met andere reizigers en blijf op de hoogte van hun laatste reizen via het dashboard. Kijk voor inspiratie en reisnieuwtjes op de blog of lees ervaringen van echte reizigers bij ‘top trips’. Bekijk waar er welke evenementen plaatsvinden, boek excursies of vind er andere goede reisdeals.

4. Tourbar
Ben je single en zoek je een reismaatje? Dan is Tourbar de juiste app voor jou. Tourbar is eigenlijk Tinder, maar dan voor reizigers. Kijk voorafgaand aan je reis of er leuke singles wonen op de bestemming waar jij naartoe wilt. Handig is dat in de beschrijving van de singles ook staat waar ze naar op zoek zijn: een avontuurtje, een soulmate, iemand om samen mee te werken of om vrienden mee te worden. Er zitten duizenden mensen van over de hele wereld op Tourbar, dus laat het swipen maar beginnen!

5. Miss Travel
In hetzelfde straatje past Miss Travel, de nummer één travel dating community uit de Verenigde Staten die single soloreizigers met elkaar verbindt. De populaire datingwebsite heeft sinds vorig jaar ook een app. Maak contact met leuke singles wanneer je al op reis bent door middel van GPS, of maak van tevoren een reis aan en nodig iemand uit om deel te nemen aan je reis. Een eerste date op vakantie? Waarom niet!

Fora, communities & Facebookgroepen

Een andere manier om travel buddies te vinden is door middel van fora, communities en Facebookgroepen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van wie er dezelfde app heeft gedownload of wie er in dezelfde community zit; je kunt gewoon gebruikmaken van je Facebookaccount. Heb je specifieke wensen, dan is dit een betere manier om een reispartner te vinden; zo heb je Facebookgroepen gericht op een bepaalde bestemming of bedoeld voor alleen vrouwelijke soloreizigers.

1. Lonely Planet Forum
’s Werelds bekendste reisgids heeft talloze fora waarop reizigers elkaar om advies vragen én een forum waarop reizigers onderling naar travel buddies zoeken. Er zijn intussen al meer dan 12.000 topics aangemaakt, maar daar hoef je gelukkig niet tussen te zoeken: je kunt filteren op bestemming en data en zelf tags invullen.

2. Travelgirls
Travelgirls is een online reismagazine voor jonge, stoere vrouwen (leeftijd 18-35) die graag op reis gaan. De informatie op de site is geschreven door en voor vrouwen, waarbij verschillende aspecten aan bod komen, zoals informatie over veilig reizen voor vrouwen en handige dingen om mee te nemen op reis. Zes maanden geleden startte de website een reisforum om (vrouwelijke) reizigers met elkaar te verbinden. De verschillende topics zijn gespecificeerd per continent.

3. South East Asia Backpacking
Dit is één van de grootste Facebookgroepen die er bestaat voor backpackers die naar Zuid-Oost Azië willen, opgezet door reisblog The Wandering Walker. De (besloten) groep heeft meer dan 33.000 leden en zes beheerders. Wil je lid worden, dan zal één van hen je accepteren om deel te nemen aan de groep. Andere Facebookgroepen van The Wandering Walker zijn Australia Backpackers en Backpacking Europe. Vind ze alle 40 (!) hier.

4. Hitchhiking Tribe
Wil jij liftend op reis gaan? Dan ga je natuurlijk niet ouderwets met je duim omhoog en een bordje met je bestemming langs de snelweg staan. Of misschien wil je dat juist wel op deze manier doen, maar heb je liever een medereiziger bij je om je iets veiliger te voelen. Word dan lid van deze Facebookgroep, die lifters over de hele wereld met elkaar in verbinding brengt. Om verhalen te delen, waardevolle tips te geven en elkaar te ontmoeten.

5. Girls VS. Globe
Tot slot tippen we er nog één voor alleen de vrouwen onder ons. Dit is de plek waar je in contact komt met vrouwelijke reizigers, advies kunt vragen wanneer je problemen krijgt onderweg of om juist verhalen met elkaar te delen over wat je onderweg hebt ervaren als (solo)reizende vrouw. Een andere, soortgelijke Facebookgroep is Girls Love Travel.

Tijdens het reizen

Heb je je reis al gepland en geen tijd meer om vooraf een reisbuddy te vinden? Gelukkig zijn er op reis ook nog talloze manieren om een reispartner te vinden. Wij tippen je vijf manieren:

1. MileHi Messenger
Vrienden maken begint al in de lucht. MileHi Messenger is een app die je verbindt met reizigers in jóuw vliegtuig. Maak een profiel aan en kijk wie er meegaat op jouw vlucht. Kun je niemand vinden? Geen ramp: de app laat ook zien welke reizigers in ongeveer dezelfde periode naar dezelfde bestemming vliegen. Leuk!

2. Slaap in hostels
Verblijven in hostels is de makkelijkste manier om in contact te komen met reizigers. In hostels vind je voornamelijk jongeren, die backpacken of solo op reis zijn. Hostels vind je overal ter wereld en zijn ook nog eens erg goedkoop om in te overnachten. Je slaapt dan vaak op een slaapzaal met mannen of vrouwen (of allebei) en doucht in gemeenschappelijke douchehokken. Wil je liever een kamer voor jezelf of ben je stiekem een luxepoes? Probeer dan eens een poshtel.

3. Slaap bij locals
Wil je liever voor een wat authentiekere experience gaan? Verblijf dan tijdens je reis bij locals. Dat kan gratis bij iemand op de bank, via een platform als couchsurfing of betaald via een site als Airbnb. Voor couchsurfers is er ook weer een Facebookgroep: die vind je hier.

4. Ga op excursie
Nog een manier om medereizigers te ontmoeten, is door op je bestemming excursies of dagtripjes te boeken bij reisorganisaties. Zo organiseren Contiki en STA Tours tours over de hele wereld. Ook zijn er tourbureaus gericht op een bepaalde bestemming, zoals Adventure Tours in Australië en Kiwi Experience in Nieuw-Zeeland.

5. Kijk wie er bij je in de buurt is
We noemden al eerder de websites en apps die je kunt gebruiken voorafgaand aan je reis. Maar er bestaan ook tal van reisapps die je via GPS laten zien welke reizigers er zich bij jou in de buurt bevinden. Voorbeelden zijn Backpackr (voor de doorgewinterde backpackers), HelloTel (kijk wie er in jouw hotel slaapt) en Travelstoke. Zin in een feestje? Download Party With en ontmoet mensen die net zo van feestjes houden als jij.

Met iemand reizen die je niet kent: tips waar je op moet letten

1. Spreek een keer van tevoren af

Heb je online een leuke klik met iemand en zie je het wel zitten om met deze persoon op reis te gaan? Spreek dan, als het kan, een keer van tevoren af om te zien of het in het echt ook zo klikt als via een website of app. Ga, als het kan, misschien zelfs een weekend samen weg als ‘test’. Het zou zonde zijn om er in een hutje in Timboektoe achter te komen dat jullie elkaar eigenlijk helemaal niet liggen….

2. Doe iets avontuurlijks samen

Spreken jullie van tevoren af, ga dan iets avontuurlijks doen samen in plaats van drankje doen of een hapje eten. Op reis zullen jullie voornamelijk veel ondernemen samen en daarbij moeten jullie persoonlijkheden wel bij elkaar passen. Leer iemand dus liever op een ongewone plek of in een bijzondere situatie kennen, dan tegenover elkaar aan tafel.

3. Stel de belangrijkste vragen

Nu zijn er een paar dingen waar jullie het roerend eens over moeten zijn, voordat jullie samen aan de reis beginnen. Zoals: hebben jullie hetzelfde reisschema? Willen jullie graag vroeg opstaan, of zijn jullie allebei uitslapers? Hebben jullie ongeveer hetzelfde budget? Niets zo vervelend als ruzie maken over geld. Zijn jullie allebei feestbeesten, of willen jullie het lekker rustig houden? En tot slot: zijn jullie control freaks of gaan jullie mee met de flow? Jullie houding ten opzichte van reizen is erg belangrijk om van tevoren te bespreken.

4. Wees eerlijk tegen elkaar

Spreek af dat jullie ten alle tijden open en eerlijk met elkaar blijven communiceren, zeker als jullie besluiten een (lange) reis tegemoet te gaan. Wees niet te kritisch en luister naar de ander, maar bedenk wel dat het voor jullie allebei leuk moet zijn. Blijf daarom ten alle tijden jullie verschillen analyseren en probeer het eens te blijven met de ander om zo alles uit jullie reis samen te halen.

5. Heb geen verwachtingen

Besluiten jullie het avontuur samen aan te gaan? Probeer dan niet teveel verwachtingen te hebben. Heb je verhalen gehoord van medereizigers die op deze manier hun nieuwe beste vriend of soulmate hebben gevonden en wil jij dat per se ook? Dat kan je reis misschien alleen maar gaan tegenvallen. Ook al denk je dat jullie gemaakt zijn om samen te reizen, je zult onderweg altijd op problemen stuiten. Raak niet in de put als de persoon in kwestie op reis toch niet helemaal is zoals je had verwacht. Praat het uit of ga uiteindelijk allebei je eigen weg; alles is mogelijk. Als je maar geniet!

Meer van dit soort tips?

Single en op reis? Zo regel je een leuke date

Eigenschappen die je moet hebben als je wilt soloreizen

Deze steden zijn perfect voor soloreizigers

10 hotspots, events en reizen voor singles

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.