Nieuws Inspiratie De 15 spectaculairste grotten in de wereld

Alle artikelen

De 15 spectaculairste grotten in de wereld

Grotten zijn een magisch natuurverschijnsel met een grote aantrekkingskracht. Wij laten zien waarom met deze 15 meest spectaculaire exemplaren. Daal met ons af de diepte in naar buitenaardse plekken. Als je durft.

1. Waitomo Caves – Waitomo, Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is het land van de verbluffende landschappen. We hebben er nog een gevonden: de Waitomo Caves in de gelijknamige regio. De Waitomo grotten zijn vooral indrukwekkend doordat kleine gloeiwormen zorgen voor een onvergetelijke lichtshow. Glow in the dark in de natuur!

Als je dan toch in Nieuw-Zeeland bent, check dan ook de 10 spectaculairste activiteiten in Nieuw-Zeeland en Australië.

Dankzij gloeiwormen straalt de Waitomo Cave op een bijzondere manier.

2. Ik Kil Cenote – Yucatan, Mexico

Wie zegt dat grotten altijd duister en beklemmend zijn? Wie eenmaal in de Ik Kil Cenote in Yucatan, Nieuw Mexico, is geweest, is dat beeld onmiddellijk vergeten. In deze sprookjesachtige grot zie je een indrukwekkende groen begroeide muur en naar beneden hangende lianen bewonderen, maar ook een verfrissende duik nemen in glashelder water. Wij zeggen: droom maar alvast over deze plek.

In Cenote kun je ook echt goed duiken. Voor duikers tippen wij 10 onderwaterplekken om bij weg te dromen.

Relax in de Ik Kil Cenote, floaten in kraakhelder water.

3. Tham Khao Luang grottenpartij – Phetchaburi, Thailand

Tham Khao Luang in Phetchaburi, Thailand is meer dan een grot. Een kleine stenen trap leidt niet alleen naar een prachtige onderaardse structuur, maar ook naar een heiligdom dat door Rama IV werd gebouwd. Een tip: de aanblik van de Tham Khao Luang grotten is extra mooi wanneer de zon door het hartvormige opening schijnt en de grote Boeddha oplicht.

Voor wie naast grotten nog meer wil zien van Thailand, kijkt even naar 10 dingen te doen op ‘It-eiland’ Koh Tao.

Simpelweg magisch: in de grotten van Tham Khao Luang wacht een heiligdom met Boeddhabeeld.

4. Cueva Del Viento – Guajataca, Puerto Rico

Deze wonderschone grot vol met stalagmieten en stalactieten (ken je ze nog van de aardrijkskundeles?) ligt op het eiland Puerto Rico, in het hart van het bos van Guajataca. Tip: hoe verder je in de grot doordringt, des te indrukwekkender en ruiger het wordt omdat het bij de ingang veel formaties beschadigd zijn. Pas wel op voor vleermuizen, deze fladdergastjes kom je hier zeker tegen.

Cueva Del Viento is gevuld met spannende rotsformaties.

5. Hawaii Volcanoes National Park – Hawaii, Verenigde Staten

De grotten in het Hawaii Volcanoes National Park zijn gevormd door lavatunnels toen de vulkanen in het gebied uitbarstten en lava achterlieten die later afkoelde. De uitzonderlijke sfeer daar is eigenlijk met geen enkel ander grotsysteem te vergelijken.

Hier nog meer spannende vulkanen: De 10 gevaarlijkste vulkanen ter wereld.

Hawaii heeft niet alleen droomstranden maar ook mythische grotten zoals deze hier.

6. IJsgrotten – IJsland

Alsof je langzaam afdaalt in een fantasy wereld, zo voel je je wanneer je door de Gletsjergrotten op IJsland dwaalt. Wonderschone ijsformaties, helblauw licht en een onwerkelijk vredige sfeer maken een reisje naar deze grotten onvergetelijk. En: een tocht door deze gletsjer is veilig en bovenal spectaculair.

IJsland is een regelrecht natuurland, zie het zelf: De 10 beste dingen te zien en te doen in IJsland.

Als uit een een andere wereld: de ijsgrotten op IJsland.

7. Antelope Canyon – Page, Arizona, Verenigde Staten

Strikt genomen is de Antelope Canyon geen grot maar een canyon. Goed, we strijken over ons hart want we vinden dat deze toch in het rijtje thuishoort. Hij is zo indrukwekkend dat hij niet mag ontbreken. Het markantste feit van deze ‘grot’: de vloeiende bewegingen in de wanden, door de eeuwen ingesleten door erosie. Je kunt de canyon vanuit verschillende invalshoeken bekijken en iedere keer weer zie je een ander kleurenspel. Neem hier zeker een gids mee.

De Antelope Canyon is een van de buitenaardse plekken in de Verenigde Staten.

Eigenlijk geen grot maar een canyon, maar daarom niet minder indrukwekkend: Antelope Canyon

8. Carlsbad Caverns – New Mexico, Verenigde Staten

Het lijkt een bijna door mensenhanden gebeeldhouwde plek met fascinerende kalkstenenzuilen: de Carlsbad Caverns in de staat New Mexico. Daartussenin: ongelooflijk mooie stalactieten die een moment in deze grotten onvergetelijk maken.

De beroemde Route 66 slingert ook z’n wegen door New Mexico. De weg om overheen te toeren met een roadtrip door de VS met een huurauto. Hier hebben we alvast een paar tips: De 10 allerberoemdste wegen in de wereld.

De Carlsbad Caverns zijn simpelweg magisch.

9. Blauwe grotten – Capri, Italië

Waterratten opgelet: wie graag vaart moet deze grotten in Capri, Italië, zeker een keer van binnen zien. Door een kleine lichtopening valt het zonlicht naar binnen dat wordt weerkaatst en gereflecteerd in het water. Precies dat zorgt voor een sprookjesachtig, felblauw schijnsel in de grotten. Tip: houd tijdens het kanoën ook je hand eens in het water, zelfs je handen kleuren blauw.

Een grot om doorheen te varen: de Blauwe Grotten op Capri

10. Bétharram grotten – Lestelle-Bétharram, Frankrijk

Een grot is een grot, toch? Niet helemaal. De een is toch echt anders dan de andere. Deze wonderschone grotten in Lestelle-Bétharram in Frankrijk nemen je mee op een twee uur durende, betoverende tour door een fascinerend grottenstelsel. Wie hier ronddwaalt, kan zich vast voorstellen dat trollen en andere buitenaardse wezentjes in alle hoeken en gaten huizen.

Naar de zoete fabelachtige wereld in Lestelle-Bétharram!

11. Cueva de las Manos – Río Pinturas, Argentinië

De grot van de handen in Patagonië is UNESCO werelderfgoed en toont de handafdrukken van ontelbare mensen naast afbeeldingen van dieren en jachttaferelen. Achtergelaten door de oorspronkelijke bewoners van Argentinië en stammen uit die tijd, tussen 7000 en 1000 voor Christus. Hier komen historie en een natuurwonder op een plek samen!

Een grot voor geschiedenis fans: de Cueva de las Manos.

12. Grjótagjá grotten – IJsland

Deze overstroomde lavabuis in IJsland fungeerde als onderkomen van Jón Markússon en was in de afgelopen jaren een geliefde zwemspot. Door nieuwe uitbarstingen steeg de watertemperatuur in het korte tijd naar hoge hoogten, waardoor het water voor zwemmen nu te warm is. Ga er hoe dan ook naar toe als je op IJsland bent, niet alleen vanwege de mooie aanblik, ook als je Game of Thrones fan bent. Hier is de scene Kissed By Fire uit het derde seizoen van deze cultserie gefilmd.

Natuurlijk hebben we ook een IJsland-gids voor Game of Thrones fans: De ultieme Game of Thrones gids met 38 GOT plaatsen: IJsland.

_Game of Thrones_ Fans opgelet: in deze grot gaat het er wild aan toe.

13. De grot van Zeus – Kreta, Griekenland

Wil je graag de Griekse mythologie van dichtbij ervaren? In de grot van Zeus, ook wel Psychro grot genoemd, op Kreta in Griekenland zou Rhea haar goddelijke zoon Zeus verstopt hebben. Ze wilde hem voor zijn vader Cronos beschermen. Legende of niet, de indrukwekkende grot geeft hoe dan ook het gevoel dat je op een plek bent beland die niet veel meer heeft te maken met de werkelijkheid.

Als je op Kreta bent dan moet je zeker deze bezienswaardigheden: De 10 mooiste bezienswaardigheden op Kreta.

Voel de Griekse mythologie van dichtbij in de grot van Zeus.

14. Diros grotten – Pyrgos Dirou, Griekenland

Nogmaals Griekenland, deze keer de grotten van Diros. Dit prachtige grottensysteem is onderdeel van een onderaardse rivier en kan zowel met een bootje als via nauwe doorgangen bekeken worden. Row, row, row the boat… en raak onder de indruk.

Ontdek de Diros grotten met z'n smalle gangen per boot.

15. El Charco Azul – El Hierro, Canarische Eilanden, Spanje

Dit is het azuurblauwe bad van El Charco op het kleine Canarische Eiland El Hierro, net iets zuidelijker gelegen dan Tenerife, La Gomera en Co. Het ligt direct aan de zee en wordt door het water van de oceaan gescheiden. Door de vulkanische oorsprong van het eiland kun je hier in warm water zwemmen en tegelijkertijd de blauwe aanblik van de grot bewonderen.

Eilandhoppen vanaf Tenerife naar El Hierro? Hier nog meer tips voor de Canarische Eilanden: Relax op deze 11 mooiste stranden.

Zwemmen gehen direkt vor einer traumhaften Grotten-Kulisse? Dat kan op de Canarische Eilanden.

Nog meer magisch-mythische plekken die de natuur ons geeft:

8 magische plekken op de wereld

Top 12 Aurora Borealis: de grootste lichtshow op aarde

Buitenaardse schoonheid: 11 plekken op onze planeet

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.