Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Spooksteden: 6 verlaten plekken in Nederland, België en Duitsland

Alle artikelen

Spooksteden: 6 verlaten plekken in Nederland, België en Duitsland

Eerder schreven we al over deze creepy spooksteden en spookdorpen in de wereld. Maar wist jij dat je ook van dit soort plekken dichterbij huis hebt? Wij vonden 6 spookdorpen, steden en zelfs verlaten pretparken in eigen land en net over de grens.

1. Land van Ooit, Drunen, Nederland

Kloontje het Reuzenkind stond ooit aan het hoofd van het verzonnen Land van Ooit. De inwoners, de Ooiters, hadden een eigen valuta en bovenal hun eigen regels: kinderen waren de baas. Vijftien jaar lang was het reuzenpretpark in Drunen een groot succes, maar na financiële tegenslagen ging het park in 2007 voor de tweede keer failliet. Hoewel het gebied werd opgekocht door de gemeente Heusden, is het pretpark compleet in verval geraakt. Het Roze Kasteel stond er troosteloos bij, de paden waren overwoekerd en hoewel de Luie Lakei, Sap de Aardwortel en de Soldaten van Napoleon je nog steeds glimlachend aankeken, liepen de rillingen over je rug. Een van de meest verlaten plekken in Nederland is niet meer. Op het terrein van het teloorgegane attractiepark staan sinds 2019 een medische campus, appartementen en patiowoningen.

2. Marnehuizen, Groningen, Nederland

Marnehuizen bestaat uit tientallen nieuwbouwhuizen, winkels, een gemeentehuis, een station met spoorwegovergang, een bank, een school, een benzinestation, een industrieterrein en een rioolstelsel – en toch woont er helemaal niemand en heeft er nooit iemand gewoond. Marnehuizen is het grootste militaire oefendorp van Europa, dat in 2002 werd geopend en bedoeld is om soldaten te trainen in het vechten in verstedelijkte gebieden. De straten zijn vernoemd naar die van Rotterdam, ter herinnering aan de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Zolang je op de wegen en paden blijft en geen oefeningen verstoort heb je vrij toegang tot het recreatiegebied aan de rand van het dorp. Tijdens open dagen en op Open Monumentendagen wordt ook het dorp opengesteld voor bezoekers.

3. Doel, België

In Nederland vind je niet echt een verlaten stad. In België, net over de grens, wel. Net boven Antwerpen ligt namelijk het stadje Doel, tot 1977 een zelfstandige gemeente met 1300 inwoners. Veertig jaar later telt het dorp meer vervallen dan bewoonde huizen en wonen er nog slechts elf gezinnen. De rest is gevlucht toen plannen voor havenexpansie en een nieuwe kerncentrale werden bekendgemaakt. De huizen en straten zouden zo het decor kunnen zijn van een horrorfilm: aan flarden gerukte gordijnen wapperen in de wind uit vensters zonder glas. Er staan zelfs nog meubels in de leegstaande woningen. De spookstad is niet onopgemerkt gebleven; regelmatig wordt Doel bezocht door toeristen of straatkunstenaars die zich met graffiti uitleven op de muren. En het verlaten stadje is een van de meest bezochte urbex locaties in België

4. Dadipark, Dadizele, België

Verlaten pretparken hebben nog iets veel engers dan verlaten steden, vinden wij. Nadat een jongetje ongelukkig uit een attractie was gevallen en zijn arm kwijtraakte, liepen de klachten over de veiligheid van Dadipark in Dadizele in razend hoog tempo op. Nadat er nog meer incidenten waren en steeds meer bezoekers wegbleven, moest het Belgische pretpark in 2002 haar deuren sluiten. De enige trouwe bezoekers van het verlaten park zijn ghosthunters, urban explorers en vandalen, omdat het park zich perfect leent voor spookverhalen, graffitikunstwerk en prachtige foto’s.

5. Spreepark, Berlijn, Duitsland

Je stedentrip Berlijn uitbreiden met een interessant uitje? Bezoek dan het verlaten pretpark Spreepark, in het noorden van Plänterwald in de Berlijnse wijk Treptow-Köpenick. Het park werd in 1969 geopend en was met ongeveer 1,7 miljoen bezoekers per jaar het enige pretpark in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). In 1999 kreeg het pretpark te kampen met economische moeilijkheden; sinds het faillissement en de sluiting in 2002 is het park verlaten en ligt de grond rond het park braak. In het weekend kun je met een georganiseerde rondleiding mee en zelfs in het parktreintje stappen. Freaky! Je bereikt Spreepark door met de S-Bahn naar station Treptower Park te reizen. Vanaf daar kun je al het topje van het verlaten reuzenrad zien.

6. Wünsdorf, Duitsland

Ten zuiden van Berlijn in de Brandenburgse bossen staat spookstad Wünsdorf, tijdens de Koude Oorlog de ‘Verbotene Stadt’ van Duitsland. Wat de Sovjetsoldaten uitspookten op de verstopte, militaire basis is strikt geheim en eigenlijk is deze stad, onder streng toezicht van standbeeld Lenin, nog altijd een beetje verboden. Hoge hekken beveiligen het enorme gebied dat dienst deed als militair oefenterrein en het bijbehorende zwembad, het theater en de kantoren staan er nog steeds. Compleet verlaten, sinds de laatste soldaten in 1994 wegtrokken uit Wünsdorf. Wil je de spookstad bezoeken? Dat kan alleen als je er fors voor betaalt: een fototour met Go2Know kost namelijk zo’n €70 *. Dan mag je wel van 10.00 uur tot 17.00 uur geheel vrij over het terrein dwalen.

Meer spooky reistips?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.