Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Ontdek spooksteden: 10 verlaten plekken in de wereld

Alle artikelen

Ontdek spooksteden: 10 verlaten plekken in de wereld

Lege straten, verlaten gebouwen. Huizen zonder daken, een harde wind die een raam doet klapperen. Een verroeste spoorrails en slechts een paar voetstappen in het zand. Van Engeland tot Amerika: Skyscanner zocht naar 10 spooksteden en verlaten plekken in de wereld.

1. Tyneham, Engeland

De tijd stopte in 1943 toen locals Tyneham gedwongen moesten verlaten. Het dorp werd ingezet als militaire basis en de inwoners zijn nooit meer teruggekeerd. De verlaten kerk kijkt uit over de huizen zonder daken en tuinen die overwoekerd zijn met klimop. Verschillende borden, verspreid over het dorp, vertellen de verhalen van de oorspronkelijke inwoners en bij het postkantoor staat een uit 1929 afkomstige telefooncel.

Tyneham bezoeken?: vlieg naar Bristol en rijd dan nog 2 uur en 15 minuten verder. Je kunt Tyneham alleen in het weekend bezoeken. Een tour is gratis, parkeren kost £2.

Boek Bristol

## 2. Rhyolite, Nevada, [Verenigde Staten](http://www.skyscanner.nl/vluchten-naar/us/goedkope-vluchten-naar-verenigde-staten.html) Rhyolite is een van de vele spooksteden van Amerika en deze verlaten stad in Nevada ligt aan de rand van Death Valley National Park (_what’s in a name_…). Nadat de lokale krant ermee stopte, de mijnen sloten en de inwoners langzaam wegtrokken, werd in 1916 uiteindelijk ook de elektriciteit afgesloten en was Rhyolite niets anders meer dan een spookstadje. Het treinstation, de bank en de gevangenis staan er nog, waar je als bezoeker ook in kunt. **Rhyolite bezoeken?**: vlieg naar Las Vegas en [rijd dan nog 1 uur en 50 minuten](https://www.skyscanner.nl/autoverhuur-van/LAS/autoverhuur-van-las-vegas-mccarran-luchthaven.html) verder naar Rhyolite. Boek Las Vegas

3. Hirta, St. Kilda, Schotland

Op vrijdagochtend 29 augustus 1930 stapten 36 dorpelingen in hun zondagse kleding op de HMS Harebell in Hirta, om naar het Schotse vasteland te varen en nooit meer terug te keren. Het verlaten eiland heeft weliswaar een weerzinwekkend mooie natuur, met rotsen en kliffen uitgeslepen door de harde wind en de zee, maar voor de overtocht naar dit spookeiland moet je toch echt een sterke maag hebben.

Hirta bezoeken?: vlieg naar Steòrnabhagh en neem vanaf daar de boot naar St. Kilda met Hebridean Island Cruises of Majestic Line.

Boek Steòrnabhagh

4. San Antonio de Lipez, Bolivia

Je bent ruim een dag onderweg van het dichtstbijzijnde dorpje naar San Antonio de Lipez, het dorp dat in de zestiende eeuw ontdekt werkt door de Spanjaarden. Ooit was het een levendige plaats, met meesterwerken van schilders uit de Nieuwe Wereld die aan de muren van de plaatselijke kerk hingen, waar overigens nog steeds een gouden altaar in staat. De legende vertelt dat de inwoners uit het dorp in de woestijn verdreven zijn door vizcachas (kleine knaagdieren).

San Antonio de Lipez bezoeken?: vlieg naar Santa Cruz en neem dan nog een binnenlandse vlucht naar Tarija. Vanaf daar zet je koers naar de Hooglanden van Bolivia, waar je met de jeep San Antonio de Lipez bereikt.

Boek Santa Cruz

5. Kolmanskop, Namibië

Kolmanskop is een spookstadje midden in de woestijn van Namibië. Het stadje werd in 1908 aangelegd door rijke, Duitse diamantmijnwerkers, maar na zo’n 40 jaar trokken de 340 inwoners weg en zijn de statige huizen en fabrieken een heel stuk weggezakt in het zand. Dat zorgt er wel voor dat je je ogen uitkijkt tijdens een bezoek aan Kolmanskop; je kunt namelijk nog wel door de huizen dwalen. Neem je camera sowieso mee!

Kolmanskop bezoeken?: vlieg naar Lüderitz – vanaf daar is het nog 2 kilometer naar Kolmanskop.

Boek Lüderitz

6. Kennecott, Alaska

Toen de Kennecott Copper Corporation abrupt het stadje verliet in 1938, lieten ze alles achter: hun werkuitrusting, gereedschap, gebouwen en persoonlijke benodigdheden. Het lijkt daarom wel alsof de tijd heeft stilgestaan in dit spookstadje in Alaska – de salons, restaurants en stoplichten staan er nog steeds. Tours boek je met St. Elias Alpine Guides.

Kennecott bezoeken?: Je moet er wel wat voor overhebben om Kennecott te bezoeken. Eerst vlieg je naar de luchthaven Anchorage om daar vervolgens een auto te huren. Vanaf daar is het nog ruim 8,5 uur rijden naar Kennecott.

Boek Anchorage

7. Candleston Castle, Wales

Spookkastelen zijn nog veel enger dan spooksteden, vind je ook niet? Op Merthyr Mawr Warrren Road in het zuiden van Wales vind je Candleston Castle, een kasteel vlakbij het eveneens verlaten dorpje Treganlaw omgeven door zandduinen. Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd, maar al snel ondergedompeld door zand: sinds de inwoners het kasteel verlieten, spookt het er. Of dat echt zo is? Ontdek het zelf….

Candleston Castle bezoeken?: vlieg naar Cardiff en huur een auto. Vanaf daar is het nog 40 minuten rijden naar Candleston Castle.

Boek Cardiff

## 8. Fordlandia, [Brazilië](https://www.skyscanner.nl/vluchten-naar/br/goedkope-vluchten-naar-brazilie.html) In 1928 bouwde Henry Ford (jawel, van het automerk) een op-en-top Amerikaans _western_ dorpje als basis voor een rubberplantage midden in de Amazone van Brazilië. Hij verbood alcohol, tabak en vrouwen wat leidde tot bordelen langs de rivier en drijvende bars op het water. Na 10 jaar werd de plantage geteisterd door ziektes en de pest en vertrok Ford uit zijn dorp. Je kunt nog steeds een groot deel van de plantage bezoeken, evenals de huizen van de werknemers. **Fordlandia bezoeken?**: de dichtstbijzijnde luchthaven is Bélem. Vanaf daar is het nog [ruim 20 uur rijden](https://www.skyscanner.nl/autoverhuur-van/BEL/autoverhuur-van-belem-luchthaven.html) door de Amazone tot je Fordlandia bereikt. Boek Belém

9. Cossack, West-Australië

Cossack was ooit een boomtown voor gelukzoekers, handelaren en mijnwerkers. Toen de industrie stopte en de haven te klein bleek, trokken de inwoners weg. In 1960 sloten het stadhuis en het politiebureau hun deuren en was Cossack daarmee compleet verlaten. Twintig jaar later werd er nog een poging gedaan het dorp te renoveren om het weer tot leven te wekken, maar niemand heeft ooit willen terugkeren.

Cossack bezoeken?: vlieg naar Port Hedland, huur een auto en rijd dan nog 2 uur en 15 minuten langs de kust naar het westen.

Boek Port Hedland

10. St. Elmo, Colorado, Verenigde Staten

Goud- en zilvermijnen brachten inwoners naar deze uithoek van Colorado, waar in 1878 St. Elmo gebouwd werd om de mijnwerkers van huizen te voorzien. Toen de mijnen sloten trokken de meeste mensen weer weg: slechts een handvol mensen wonen nog steeds in wat nu een spookstadje is geworden. De stoffige straten en versleten winkelpanden lijken rechtstreeks uit een film te komen. Bezoek de General Store, de enige winkel in het dorp die nog steeds geopend is. Slapen kan ook, in The Ghost Town Guesthouse.

St. Elmo bezoeken?: vlieg naar Denver en huur een auto. Vanaf daar is het nog 2 uur en 50 minuten rijden naar St. Elmo.

Boek Denver

Meer spooky reistips?

De meest mysterieuze bouwwerken ter wereld

De 10 engste hangbruggen en sky walks ter wereld

8 magische en mysterieuze plekken op aarde

Als je durft: 5 bestemmingen met extreem weer

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Benieuwd naar onze klantvriendelijkheid?