Nieuws Inspiratie Stedentrip Istanbul: de mooiste 10 bezienswaardigheden

Alle artikelen

Stedentrip Istanbul: de mooiste 10 bezienswaardigheden

Istanbul is een stad met vele gezichten. Het voormalige Constantinopel staat vol met moskeeën, Byzantijnse kerken en oosterse markten. Je vindt in Istanbul bezienswaardigheden in alle soorten en maten - en wij weten precies waar je moet zijn.

Met onze 10 tips ontdek je waar je in Istanbul restanten van het Byzantijnse en Ottomaanse rijk kunt vinden, waar je het mooiste uitzicht op de stad hebt en hoe je de vele musea en bezienswaardigheden het voordeligst kunt bezoeken.

1. Topkapipaleis

Als je maar één plek in Istanbul zou bezoeken, dan moet dat het Topkapipaleis zijn. Hier verbleven 400 jaar lang de sultans van het Ottomaanse rijk en steeds als er een nieuwe aantrad, wilde hij zijn voorganger overtreffen door het paleis nog mooier te maken. Het paleiscomplex is meer dan vijftig hectaren groot en je kunt dus makkelijk een hele dag ronddwalen tussen de paviljoenen, paleizen en tuinen. Heb je niet zoveel tijd? Bezoek dan in ieder geval het museum en de harem.

Bezienswaardigheden in Istanbul: Topkapipaleis

2. Hagia Sophia of Aya Sophia

Van buiten is dit gebouw, dat tegenwoordig een museum huisvest, misschien nog niet eens zo indrukwekkend. Maar eenmaal binnen blijven de meeste bezoekers met open mond onder de 55 meter hoge koepel staan. Door de eeuwen heen was dit gebouw een orthodoxe kathedraal, een katholieke kerk en een moskee. In die tijd had het te lijden onder branden, aardbevingen en plunderingen door kruisvaarders. Toch heeft de Hagia Sophia of Aya Sophia veel van haar schatten weten te behouden – maar niet allemaal, want men denkt dat hier vroeger de lijkwade van Turijn werd bewaard.

De mooiste schatten, inclusief unieke Byzantijnse mozaïekiconen, vind je helemaal bovenin. Maar ga niet te snel naar boven, want de gekalligrafeerde islamitische inscripties, tombes van de sultans en architectonische hoogstandjes van het gebouw zelf verdienen zeker ook je aandacht.

Bezienswaardigheden in Istanbul: Hagia Sophia of Aya Sophia

3. Basilica Cisterne

Een van de meest romantische plekken van Istanbul bevindt zich onder de grond. De Basilica Cisterne is een waterbekken dat hier meer dan 1500 jaar geleden is aangelegd om een voorraad drinkwater te bewaren voor periodes van droogte. Het reservoir werd gebouwd van de overblijfselen van Griekse tempels, zoals marmeren zuilen. Daarvan staan er in de Basilica Cisterne 336 en sommige zijn prachtig versierd.

Dankzij het koele halfduister onder het hoge, gewelfde plafond en de stilte die alleen wordt doorbroken door het geluid van waterdruppels is dit de ideale plek om de warmte en drukte van Istanbul te ontlopen. De prachtig verlichte zuilen zullen ervoor zorgen dat je een wandeling door dit historische monument waarschijnlijk nooit meer vergeet. Trek minimaal een half uur uit voor een bezoek aan de cisterne. En pas op: de vloer is glad.

Lees ook: Weekend weg: city trip Istanbul in 48 uur

Bezienswaardigheden in Istanbul: Basilica Cisterne

© S-F / Shutterstock.com

4. Blauwe Moskee of Sultan Ahmetmoskee

Hét symbool van Istanbul is deze schitterende moskee, die wordt omringd door een groene tuin met fonteinen en gazons. De architect van de Blauwe Moskee besloot de naastgelegen Hagia Sophia niet te overtreffen door iets te bouwen dat nog groter was, maar door zijn gebouw een unieke vorm te geven. En dus kreeg de Sultan Ahmedmoskee (zoals hij in het Turks wordt genoemd) heel veel koepels en is het een van de weinige moskeeën ter wereld met zes minaretten. Maar is hij wel blauw? Niet echt. De naam is afkomstig van de enorme hoeveelheid blauwe en witte tegels die is gebruikt in het interieur.

De moskee is gratis toegankelijk, maar tijdens gebedsdiensten gesloten voor toeristen. Als je de oproep voor het gebed hoort (en die kun je niet missen), onthoud dan de tijd en ga 30-40 minuten daarna naar de moskee. Plan je bezoek niet op vrijdagmiddag, want dan duren de gebedsdiensten veel langer.

Bezienswaardigheden in Istanbul: interieur van de Blauwe Moskee

5. Archeologisch Museum van Istanbul

Het Archeologisch Museum van Istanbul is het belangrijkste historische museum van Turkije. Onder het dak van dit westers ogende gebouw is een unieke collectie archeologische vondsten uit de belangrijkste oosterse culturen bijeengebracht: van het oude Egypte en Assyrië tot het klassieke Griekenland en het Ottomaanse rijk. Je kunt makkelijk 3-4 uur doorbrengen in dit museum. Wil je korter blijven? Bekijk dan in elk geval de Alexandersarcofaag en het Tegelpaviljoen — het oudste Ottomaanse monument in Istanbul.

Bezienswaardigheden in Istanbul: Alexandersarcofaag in het Archeologisch Museum van Istanbul

6. Süleymaniye-moskee

Deze grootste moskee van Istanbul is ook een van de symbolen van de stad. De Süleymaniye-moskee is pas gerestaureerd en je kunt hem dus op zijn mooist komen bekijken — net zo mooi als hij was toen hij in de zestiende eeuw werd ontworpen. In de tuin achter de moskee vind je de tombes van sultan Süleyman de Grote en zijn vrouw Roxelana.

In een van de gebouwen van het complex zit restaurant Dârüzziyafe. Hier kun je een kopje thee drinken en even bijkomen van alle indrukken die je opdoet in Istanbul.

De Süleymaniye-moskee is van zonsopkomst tot zonsondergang gratis toegankelijk voor toeristen, maar gesloten tijdens gebedsdiensten (zie toelichting bij de Blauwe Moskee).

Bezienswaardigheden in Istanbul: Süleymaniye-moskee

7. Grote Bazaar

De Grote Bazaar is eigenlijk een complete stad binnen een stad. Je vindt er moskeeën, hamams, fonteinen, winkels, restaurants, huizen en een doolhof aan straatjes, allemaal onder één dak. Op sommige dagen komen hier wel een half miljoen mensen en je kunt echt geen bezoek brengen aan Istanbul zonder een van hen te worden. Voor een koopje hoef je er niet naartoe: de Grote Bazaar is tegenwoordig een toeristenattractie waar de prijzen twee tot drie keer zo hoog zijn als op andere plekken. Maar hij is wel gratis toegankelijk.

Vond je de Grote Bazaar leuk? Ga dan ook eens naar de Еgyptische Bazaar. Die is kleiner, maar nog kleurrijker door alle kruiden en specerijen die er worden verkocht.

Bezienswaardigheden in Istanbul: Grote Bazaar

© Viacheslav Lopatin / Shutterstock.com

8. Chorakerk

De Chorakerk is het best bewaard gebleven Byzantijnse bouwwerk in Istanbul. Hier moet je naartoe als je een idee wilt krijgen van hoe de stad eruitzag toen hij nog Constantinopel heette. Rondom de Chorakerk werd later het Ottomaanse Istanbul gebouwd. Op een steenworp afstand van de Chorakerk loopt een enorme vestingmuur, die ooit heel Istanbul omvatte.

Bezienswaardigheden in Istanbul: de Chorakerk

9. Galatatoren

Wil je waanzinnige foto’s mee naar huis nemen uit Istanbul? Dan moet je echt naar de Galatatoren, want daar heb je het mooiste uitzicht op de stad.

Op de bovenste etage van deze 61 meter hoge toren is een uitkijkplatform aangelegd. Ook vind je er een restaurant en een nachtclub. Het restaurant is niet geweldig of voordelig, maar het uitzicht uit de grote ramen maakt een heleboel goed. Het beste kun je voor zonsondergang naar het uitkijkplatform gaan, dan een hapje gaan eten en daarna nog een keer over de stad uitkijken, maar dan als het donker is. Op vrijdag en zaterdag is het verstandig om een tafel te reserveren.

Bezienswaardigheden in Istanbul: Uitzicht van de Galatatoren

10. Moderne kunstmusea

Moderne kunst is helemaal hip in Istanbul. De afgelopen tien jaar zijn in de zakenwijk Levent en in hipsterwijk Beyoğlu honderden kunstgaleries geopend. Veel daarvan werden al snel weer gesloten, maar de beste musea en galeries zijn er nog steeds en organiseren exposities van wereldklasse. Vooral Istanbul Modern, Pera Museum en Santral Istanbul zijn een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden in Istanbul: museum voor moderne kunst Istanbul Modern

Voordelig naar musea in Istanbul

Tijdens een weekend Istanbul kun je een heleboel bezienswaardigheden bezoeken. Als je dan elke keer een kaartje moet kopen, ben je snel door je geld heen. Koop daarom liever meteen een Museum Pass. Dat is één pas waarmee je toegang hebt tot heel veel toeristische bezienswaardigheden van de stad.

De Museum Pass is niet goedkoop, maar als je het Topkapipaleis en de Hagia Sophia bezoekt, heb je je geld er al uit. De Museum Pass voor drie dagen is geldig tot 72 uur na je eerste museumbezoek. Behalve gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul geeft de pas ook korting op allerlei dingen, zoals het openbaar vervoer in Istanbul, winkels en restaurants. Hier vind je het volledige overzicht van de voordelen die de Museum Pass biedt.

Nog een voordeel: met de Museum Pass hoef je niet in de rij te staan bij de kassa. In het hoogseizoen scheelt dat veel tijd en ergernis.

Leuk artikel? Lees ook:

De mooiste Turkse reisbestemmingen

De 10 meest sexy bars in de wereld (met favoriete drankjes)

Top 10 dingen (gratis) te doen in Istanbul

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Kaart